Δευτέρα 30 Απριλίου 2018

ΛΕΝΑ ΜΑΝΤΑ- Ζωή Σε Πόλεμο- Ζωή Σε...Θέατρο!!!!!!

                                     Λένα Μαντά, ΖΩΗ ΣΕ ΠΟΛΕΜΟ
                                                          ΖΩΗ ΣΕ ΘΕΑΤΡΟ
Αποτέλεσμα εικόνας για λενα μαντα ζωη σε πολεμο
                                              

Η Λένα Μαντά επανέρχεται με ένα πολύ ιδιαιτερο βιβλιο.
              Το ΖΩΗ ΣΕ ΠΟΛΕΜΟ είναι μια κατάθεση ψυχής κι ένας ύστατος φόρος τιμής στη μητέρα της που έχασε πρόσφατα...
Μια σχέση πάθους -συγκρούσεων και βαθιάς αγάπης όπως μόνο η σχέση κόρης και μάνας μπορεί να είναι!
                 Πασπαλίζοντας την προσωπική της ιστορία με την αχλύ του μυθιστορήματος, που λειαίνει τις αιχμές κι αμβλύνει τις πληγές, η Λένα Μαντά μας συστήνει μια δυναμική  Κωνσταντινουπολίτισσα με έντονο ταμπεραμέντο και τον δυναμισμό να ορθοποδήσει από ένα οδυνηρό διαζύγιο για να μεγαλώσει την κόρη της.
Με λάθη και σωστά...Ένα παράδειγμα με στοιχεία προς μίμηση κι άλλα ίσως προς αποφυγίν...
Αλλωστε μια ρήση λέει πως "Τα Παιδιά μας ειναι οι πιο αμείλικτοι κριτές μας κι αν είμαστε τυχεροί ίσως μας συγχωρεσουν". 
Με το βιβλίο αυτό η Λένα Μαντα τιμά κ κλείνει ισως τους λογαριασμούς της με ένα βαθύ κομμάτι της υπαρξης της.Τη φιγούρα της Μάνας.
Με την αλήθεια που τη διακρίνει μοιράζεται αναμνήσεις ακριβές -και κωδικοποιημένες (στον μικρόκοσμο ενός μυθιστορήματος) όπως οι Αρχαιες Ελληνίδες στις Τραγωδίες εξομολογούνταν τα Όνειρα τους για να τα ξορκίσουν.Έτσι ακριβως λειτούργησε αυτή η δημόσια εξομολόγηση της Λένας Μαντά καλύπτοντας την εφηβεία της μητέρας της μέχρι τον δικό της ευτυχισμένο γάμο.
Η αλήθεια είναι πως είναι ένα βιβλίο που δύσκολα υπόκειται σε κριτική αφού αγγίζει προσωπικά κομμάτια της ίδιας της συγγραφέως.
Είναι όμως γεγονός που η Λένα Μαντά διαχειρίζεται το συναισθηματικό της φορτίο δημιουργικά, συνθέτοντας μια ενδιαφέρουσα μυθιστορηματική βιογραφία της Μητέρας της-μακρυά από άκομψους μελοδραματισμούς.
Ο αναγνώστης γίνεται κοινωνός μιας σκληρής πραγματικότητας για τη μοναχοκόρη μιας γυναίκας γενναίας ,αποφασιστικής μα και άνισα σκληρής.
Κανένας αναγνώστης δε θα μείνει ασύγκινητος από τη φεγγαροπρόσωπη μικρούλα και την αγωνία της να νιώσει ότι ανήκει καπου ως αποδεκτό μέρος του συνόλου, ύστερα από το διαζύγιο των γονιών της.
Η συγγραφέας κρατά τα προσχήματα αλλάζοντας ονόματα και καταστάσεις σε ένα σύνολο που ρέει αβίαστα και κάνει τον αναγνώστη να συμπάσχει.Δε θα πω απολαυστικά από την άποψη πως πρόκειται για πραγματική οικογενειακή ιστορία, που επιφυλάσσει σκληρές στιγμές ειδικά για την ψυχή ενός παιδιού που βιώνει την απόρριψη σε πολλά πρόσωπα.
.Ωστόσο γι' άλλη μια φορά αποδεικνύεται πως- ανεξάρτητα από την πλοκή που στήνει, ο καθεαυτός τρόπος αφήγησης της Μαντά παραμένει πάντα ελκυστικός κι έντονα εκφραστικός.
Μερικοι επέκριναν τη Λένα Μαντά για την επιλογή της να εκθέσει οδυνηρές οικογενειακές αλήθειες, ενώ άλλοι αναγνώστες επαίνεσαν το κουράγιο της να αναμετρηθεί με τις πληγές του παρελθόντος.
Για τους αναγνώστες που παρακολουθούν χρόνια την πορεία της συγγραφέως η μυθιστορηματικού τύπου εξομολόγηση της δεν εκπλήσσει καθώς η Λένα Μαντά διατηρεί ζεστή σχέση με το κοινό της και συχνά μοιράζεται δημόσια οικογενειακές της στιγμές- ακόμη και τις πλέον σκληρές όπως η σύντομη πάλη της μετον καρκίνο- έχοντάς το ως  ηθικό παραστάτη.Αυτή η μερίδα του κοινού με το Ζωη Σε Πόλεμο θα νιώσει πιο κοντά στην οικεία κ αγαπητή φιγούρα της δημοφιλούς συγγραφέως αναγνωρίζοντας στην ηρωίδα της το κωνσταντινουπολίτικο ταμπεραμέντο της ίδιας!
Από την άλλη επιτρέψτε μου να πω ότι προσωπικά το θεωρώ ένα βιβλίο χρήσιμο και άκρως διδακτικό, καθώς η φήμη της Λένας Μαντά προσδίδει δυναμική σε κοινωνικά μηνύματα που έχουμε χρέος να προσέξουμε..
Η ΖΩΗ ΣΕ ΠΟΛΕΜΟ της Μαντά  εμπεριέχει πολλά διδάγματα ιδίως για ανθρώπους που είναι γονείς.
Η ιστορία της ...Κάλλιας πρώτα από όλα συνθέτει το χρονικό ενός διαζυγίου καταγγέλλοντας τον εγκληματικό -επιτρέψτε μου να πω- τρόπο που μερικοί γονείς μετατρέπουν τα ίδια τα παιδιά τους ως όχημα εκδίκησης, ή πεδίο εκτόνωσης του μίσους προς τον άλλον γονέα.
Συχνά δηλαδή σε έναν χωρισμό το παιδί γίνεται άμεσος δέκτης απόρριψης, οργής και ψυχικής βίας που αποτελούν προβολές εκείνων οι διαζευγμένοι θα επιθυμούσαν να απευθύνουν στον πρώην σύντροφό μας.Το παιδί αντιμετωπίζεται ως απότοκο και υπόμνηση μιας αποτυχημένης επιλογής εισπράττοντας εκείνο την ενοχή και την ποινή της, ως αμνός σε μιαν άδικη και μάταιη θυσία.
             Σε μια εποχή που τα διαζύγια δυστυχώς είναι η κατάληξη ενός συντριπτικού ποσοστού γάμων, αυτή είναι η κρισιμότερη παράμετρος που πρέπει να προσεχθεί.
Ασφαλώς υπάρχουν εξειδικευμένα συγγράμματα, σεμινάρια κ απόψεις ειδικών.
Εντούτοις, μερικές φορές ένα μυθιστόρημα μπορεί να υποβάλει πολύ πιο ανώδυνα και πιο εύληπτα σημαντικές αλήθειες, μέσα από τη συναισθηματική οδό του αναγνώστη, καθώς τού εγείρει ταύτιση ή την ενσυναίσθηση (συμπόνια &κατανόηση δηλαδη) προς τους ίδιους τους ήρωες του.
Πέρα λοιπόν από μερικές ώρες συντροφιάς και πέρα από μια περαιτέρω "γνωρίμία" με πλευρές ενός αγαπημένου προσώπουτης δημόσιας σφαίρας, η ΖΩΗ ΣΕ ΠΟΛΕΜΟ μπορεί να διαβαστεί ως μια ευκαιρία να προβληματιστούμε πάνω στον τρόπο που εμείς μεταχειριζόμαστε τα παιδιά μας, τις συζυγικές σχέσεις και τις ματαιώσεις μας.

Αυτό το πολυαναμενόμενο βιβλιο
κι η μοναδική σχεση
Μάνας- Κορης ζωντάνεψαν στη Σκηνή του Θεάτρου "Κάτια Δανδουλάκη" σε μια αποκλειστική θεατρική παράσταση στις 14 Μαϊου 
από δυο εκλεκτές πρωταγωνίστριες:
Η Κάτια Δανδουλάκη κι η Μαριάννα Τουμασάτου ερμήνευσαν τους 2 ρόλους σε ένα ξεχωριστό μονόπρακτο, αποκλειστικά για τους αναγνώστες της Λένας Μαντά!!!!
Στην εκδήλωση το παρόν έδωσε ο Γρηγόρης Αρναούτογλου.
Την παράσταση ακολούθησε κοκτέιλ...
 Θέατρο Κάτια Δανδουλάκη (Αγιου Μελετιου 61, Πατήσια)
                               Δείτε το ΒΙΝΤΕΟ από την  Παρασταση                                                       
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ 
Πρωταγωνίστησαν: 
Κάτια Δανδουλάκη & Μαριάννα Τουμασάτου
Σκηνοθετική επιμέλεια: Κώστας Κουνέλλας
Μουσική επένδυση με βιολί: Μαρία Νίκα
Ο Γρηγόρης Αρναούτογλου μει τη συγγραφέα σε μια εκ βαθέων συζήτηση στη σκηνή.
Ακολούθησε cocktail.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου