Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2019

Δήμητρα Ιωάννου , Νυχτερινή Αφροδίτη

                                                                                Δήμητρα Ιωάννου , Νυχτερινή Αφροδίτη
                                               Είδος:Aισθηματικό/Μυστηρίου
Βαθμολογία: 9/10

Μετά την Κληρονόμο του Ποταμού και τα μυστήρια του θανάτου, η έμπνευση της Δήμητρας Ιωάννου μας συστήνει ένα νέο γοητευτικό χαρακτήρα.
Με όχημα τη "Νυχτερινή Αφροδίτη",λοιπόν, ο φεγγαρόφωτος καλλιτέχνης με τα λαμπερά μάτια,ο Μιχαήλ Μπόκαρης, μας οδηγεί στα άδυτα των Χρωμάτων μέσα από τον μαγικό κόσμο της Ζωγραφικής.

Μια πορεια γεματη βαθυ αισθησιασμο, αληθινη αγαπη και μια αναποδραστη θλιψη.

Ενα αδυσωπητο παιχνιδι της μοιρας που ζητα εξιλεωση- γυρω απο εναν μυστηριωδη πινακα, με πληθος απειλητικά μυστικα...
ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Μια νύχτα φεγγαρόλουστη, το σκοτάδι και το φως ενώνονται κι από το ερωτικό τους σμίξιμο ξεπηδά η ίδια η Ομορφιά, επενδυμένη με το αστροκέντητο πέπλο του παθους.
            Χρόνια αργότερα ο παγκοσμιου φήμης Σπετσιώτης εικαστικός, Μιχαήλ Μπόκαρης, εορτάζει στην έπαυλή του και ανάμεσα στις καλεσμένες του βρίσκονται η ονειροπόλα Νεφέλη, η δυναμική Σουζάνα και η ευαίσθητη Μαλένα, τρεις ανερχόμενες καλλιτέχνιδες προσδοκούν την ετήσια Υποτροφία του ιδρύματός του.
Η βραδιά όμως θα σημαδευτεί από τη μυστηριώδη κλοπή ενός πίνακα αμύθητης αξίας που θα ανοίξει τους ασκούς του Αιόλου ανασύροντας ένα χθες γεμάτο πάθη, λάθη και οδύνη.
Ένας εφιαλτικός χορός ερωτημάτων κι αναμνήσεων;
Ποιος έκλεψε τον πίνακα και γιατί;
Ποιο θανάσιμο μυστικό κρύβει η μαγεία του πολυθρύλητου αριστουργήματος;
Στέλλα, Νεφέλη, Μαλένα, Τζίνα ,Μαριώ, Καλομοίρα -γυναίκες μοιραίες καθορίζουν την ψυχή και τη ζωή του Μιχαήλ.Και πάνω από όλα εκείνη: Η Αφροδίτη της Νύχτας που ψάχνει μια χαραυγή...

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Το έκτο κατά σειρά βιβλίο της Δήμητρας Ιωάννου είναι ένα μυθιστόρημα αέρινο, ονειρικό με στοιχεία μυστηρίου και έντονης δραματικότητας- γνωρίσματα που συνοδεύουν όλα της τα έργα και έκαναν το κοινό να αγαπήσει τη γραφή της.
          Η Νυχτερινή Αφροδίτη, διατηρεί την ηδύτητα ενός λόγου γεμάτου καλολογικά στοιχεία ενόσω  εξελίσσεται με φόντο τις γραφικές Σπέτσες, το διαμαντι του Αργοσαρωνικού με τη βαριά Ιστορία και πλήθος ηρώων της Λευτεριάς.
         Αυτή τη φορά κεντρικό διακύβευμα είναι η Τέχνη, καθώς ο κεντρικός της ήρωας είναι ένα πλάσμα ταμένο στην καλλιτεχνική δημιουργία...Ένας Ζωγράφος που το ταλέντο του ταξίδεψε σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης.
Ο Μιχαήλ Μπόκαρης είναι ίσως ο πιο σαγηνευτικούς ήρωας που συνάντησα σε πρόσφατο ελληνικό βιβλίο...
Ένα πλάσμα αρχαιοελληνικής τελειότητας, που λάμπει στο απολλώνειο φως του κάλλους και της καλλιτεχνικής έκφρασης.
Ευφυής κι εύθραυστος, συμπονετικός και ιδιότυπα μοναχικός, εγκρατής και βαθιά ερωτικός ο Μιχαήλ εμπνεει τον θαυμασμό και μια βαθιά συγκίνηση στους αναγνώστες μέσα από τις αντιφάσεις του!
Ένας μπερδεμένος έφηβος στη σκιά ενός ακαθόριστου πένθους, που πάνω στον καμβά ανακάλυψε την Ιθάκη του, κι εκεί μπόρεσε να απωθέσει τον πόνο και τους πόθους της ψυχής του.Ένας γνήσιος εραστής του Ωραίου.
Ένας ήρωας που καταθέτει την ύπαρξή του όλάκερη στη μοναδική, την αναπόδραστη μέθεξη με την Τέχνη του.
           Η Δήμητρα Ιωάννου, σαν δεξιοτέχνης του καβαλέτου,  ιχνηλατεί μαζί του τη μυσταγωγία των χρωμάτων και τη σιωπηρή συνομιλία τους με τον δημιουργό που τους δίνει πνοή για να αφηγηθούν ξεχωριστές ιστορίες που εκκινούν από τον πυρήνα της δικής του καρδιάς...
Ο καλλίτέχνης της πάνω στην παλέτα του ανιχνεύει και γαληνεύει τις αποχρώσεις της δικής του ταραγμένης ψυχής.
       Μια τέτοια νύχτα δημιουργίας, δυο άκρα βρέθηκαν σε πλήρη αρμονία γεννήθηκε μια ανεπανάληπτη σύλληψη...
Ένα πορτρέτο μεταφυσικής ομορφιάς...
Ένα πορτρέτο που αφουγκράστηκε τις καρδιές, ένα πορτρέτο που πάγωσε τη μνήμη, ένα πορτρέτο που αποκρυστάλλωσε την εικόνα του τέλειου έρωτα όπως τον ορίζει ο παγκόσμιος Νόμος της Φυσικής κι η εξ αντιθέτων σύνθεσις του Ηράκλειτου.
Ένα πορτρέτο που αιχμαλώτησε τις ψυχές όπως οι ρομαντικές- μαζί κι εφιαλτικές- προσωπογραφίες στο φαουστικό οδοιπορικό του Ματτίας του Mossadieu
Πράγματι, το φοβερό μυστικό του πορτρέτου διατρέχει ολόκληρο το μυθιστόρημα που μας σεργιανά από την καλοκαιρινή αυρα των Σπετσών, στη βουή της κοσμικής Αθήνας του 70.
Μια πορεία προς την κορυφή, που δεν της λείπουν οι στιγμές ενός αισθησιασμού... αρκετά "επιθετικού" κάποιες στιγμές.
Μια πορεία που ανακόπτεται από ενα χρονικό χάσμα που μόνο στο φινάλε αποσαφηνίζεται...Μα μέσα σε όλα η σαγήνη του Μιχαήλ.
      Δίπλα του, πρόσωπα που καθένα κατορθώνει να διασώσει τη δική του ομορφιά και τη σημασία του στην επιδέξια πλεγμένη εξέλιξη. Η ευαίσθητη κι οξυδερκής Μαλένα με τις επώδυνες παιδικές αναμνήσεις...Η διεκδικητική, εγωπαθής Τζίνα. Η ερωτική Στέλλα με τα θρυματισμένα όνειρα.Η πρόωρα γερασμένη Ευανθία που θα αναζητήσει μια δευτερή ευκαιρία στη ζωή.Η γλυκιά Καλομοίρα μας σημαδεύει σα φιγούρα από ποίημα του Απολλιναίρ και τις σελίδες της Μπροντέ!
      Πίσω και πάνω από όλα, το Πεπρωμένο, το μοιραίο ,που καθορίζει καταστάσεις ερήμην των ανθρώπων αλλά πάντα ζητά ανταπόδοση για να κλείσει τους κύκλους με τη συμμετρία που μόνο το σύμπαν ξέρει να αποκαθιστά. 
Στιςε παρυφές των εξελίξεων, η  Νυχτερίνη Αφροδίτη μας επιφυλάσσει ένα ξεχωριστό στιγμιότυπο: Tο σύντομο πέρασμα της θρυλικής Νατάσας των Φάρων που περιμένει να μας αφηγηθεί τη δική της ιστορία μέσα από το μυθιστόρημα της Πηνελόπης Κουρτζη "Η Ερωμένη των Φάρων"...
       Όπως στα περισσότερα βιβλία της έτσι και στη "Νυχτερινή Αφροδίτη" η Δήμητρα Ιωάννου πλέκει έναν ακόμη ευφυή γρίφο, που ξεδιπλώνεται κομμάτι -κομμάτι, σαν ένα παζλ- και καταπλήσσει με την κατάληξή του!
Αυτή τη φορά παρακολουθούμε ένα ιδιότυπο Κυνήγι Θησαυρού, όπου ο θιασώτης του αθέατος κινεί τα νήματα μέχρι την εκούσια αποκάλυψή του.Οι ανατροπές διαδέχονται η μία την άλλη κι οι αποκαλύψεις συγκλονίζουν, γι' άλλη μια φορά, ενώ μια χροιά μεταφυσική διαπερνά σαν αεράκι απαλό το βιβλίο με έναν τρόπο που κατορθώνει να εντείνει τη φόρτιση και να αιφνιδιάσει!Μέσα στο εργο την παρουσία τους κάνουν μερικά λαογραφικά στοιχεία γύρω από το ηρωικό νησί των Σπετσών με την ένδοξη ναυτική παράδοση και τη συνδρομή στην Επανάσταση του 1821.Όλα αυτά συντελλουν σε ένα απολαυστικό σύνολο. 
Παρόλη την πλοκή όμως, εκείνο που χαράσσεται στην ψυχή του αναγνώστη ως απόηχος είναι το μοναδικό αχνάρι της Τέχνης στην καρδιά και την Ιστορία.Αχνάρι συχνά ...ματωμένο:
Ναι.Αυτό που μου άρεσε είναι πως η συγγραφέας δεν πέφτει στην παγίδα της ωραιοποίησης και ταυτόχρονα με τη μαγεία της Τέχνης παρουσιάζει και τη σκιά πίσω από αυτήν.Βλέπετε, ο Μιχαήλ έχει τα πιο μελαγχολικά μάτια της σύγχρονης λογοτεχνίας μας.
Ετούτη η θλιμμένη μορφή του Μιχαήλ απορροφά τον αναγνώστη στον πυθμένα ενός σπαραγμού απο τα μύχια της ψυχής για να αναδυθεί μέσα από τη δημιουργία.
Είναι γεγονός πως η οδύνη είναι συχνά μήτρα αριστουργηματων και συχνά μια ζωή κάτω από τη σκιά της μελαγχολίας είναι το τίμημα που καταβάλλουν οι μεγάλες μορφές για να κατακτήσουν την κορυφή και την αθανασία μέσω του Έργου τους.
Υπό αυτο το πρίσμα λοιπόν, η Δήμητρα Ιωάννου παρουσιάζει και τον κίνδυνο που ενέχει η απαρέγκλιτη αφοσίωση στην Τέχνη.Η απανθρωποιήση κι η αποποίηση των καθημερινών ανθρώπινων αναγκών που νοηματοδοτούν την ύπαρξή μας κι εξασφαλίζουν την ψυχική ισορροπία.
Μέσα από τον Μιχαήλ Μπόκαρη, η Δήμητρα Ιωάννου αναζητά την  λεπτή διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην καλλιτεχνική ιδιοφυία και την τρέλα, την έμπνευση και την απόδραση από την πραγματική ζωή, την πληρότητα του δημιουργού και την πραγματική ευτυχία!
Γιατί πάνω από την ηδονή των κορμιών και τον οργασμό της καλλιτεχνικής έκφρασης παραμένει η αδιαπραγμάτευτη ανάγκη της ψυχής για ανθρώπινη επαφή και τη χειροπιαστή αγάπη !
Γιατί αν η Τέχνη αποτελεί "ανάμνηση του Ουρανού" μόνο η αγάπη είναι η γέφυρα που ενώνει τη χθόνια διαδρομή του ανθρώπου με τον ουράνιο προορισμό του...
         Άλλο ένα όμορφο μυθιστόρημα από τη Δήμητρα Ιωάννου, που στήνει μοναδικά έναν ακόμη μικρόκοσμο γεμάτο ενδιαφέροντες χαρακτήρες ,έρωτα, μυστήρια αλλά και ουσιώδη μηνύματα για τη ζωή, κάνοντας μας να ανυπομονούμε για την επόμενη έμπνευσή της...

Υ.Γ. Διαβάζοντας την Νυχτερινή Αφροδίτη μου δημιουργήθηκε η ανάγκη να παρατείνω τη συμπόρευσή μου με αυτόν τον μοναδικό καλλιτέχνη και να επικοινωνήσω με τον Μιχαήλ Μποκαρη μέσα από τα social media σε ένα ιδιότυπο διαδραστικο παιχνίδι φιλαναγνωσίας
Διαβάσετε, λοιπόν, τη Νυχτερινή Αφροδίτη και στείλτε κι εσείς τα μηνύματα και τις ερωτήσεις σας στον τόσο ξεχωριστό ζωγράφο, Μιχαήλ Μπόκαρη! 
FACEBOOK: Mιχαήλ Μπόκαρης
Instagram: michaelbokaris




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου