Σάββατο 14 Μαρτίου 2020

Μελίνα Τσαμπάνη, O Πρώτος Αμέθυστος

                                                    O Πρώτος Αμέθυστος, Μελίνα Τσαμπάνη
                                    Είδος: Eποχής
                                    Βαθμολογία 8,5/10

Σελίδες : 640
Ημερομηνλια Έκδοσης : 2015
Επανέκδοση 2019
Τιμή 15 ευρώ

Έχει σαρώσει την φετινή τηλεοπτική σεζόν με την πολυσυζητημένη σειρά εποχής "Άγριες Μέλισσες" , σηματοδοτώντας πανηγυρικά την επάνοδο της ελληνικής μυθοπλασίας στο γυαλί.
Το ενδιαφέρον του τηλεοπτικού κοινού, αμείωτο μέσα από μια πλοκή πολύπλευρη και πολυπρόσωπη, που έκανε τη διαφορά. 

Στο αναγνωστικό όμως κοινό η σεναριογράφος Μελίνα Τσιαμπάνη είχε συστηθεί ήδη από το 2015 με ένα δυνατό μυθιστόρημα εποχής που προδιέγραφε όλα τα γνωρίσματα που αγαπήσαμε στην πέννα της μέσα από τη δημοφιλή σειρά: 
Και στον "Πρώτο Αμέθυστο",λοιπόν, εντοπίζουμε... μεθυστικά στοιχεία γραφής, που καθηλώνουν: Πάθη θυελλώδη, πολυδιάστατους χαρακτήρες και καλή αναπαράσταση της ιστορικης συγκυρίας όπου ανήκει η αφήγηση.
"Ο Πρώτος Αμέθυστος" αποτελεί ένα οικογενειακό δράμα, γεμάτο συναισθήματα κι ανατροπές, παραμονές της Επανάστασης του 1821 που αδύνατον να μη σε παρασύρει στη δίνη του.
Πρωτοκυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Κέδρος και φέτος επανακυκλοφορεί από τις Εκδόσεις ΩΚΕΑΝΟΣ, προαναγγέλλοντας μια νέα ταλαντούχα συγγραφέα.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Στην προνομιακή αλλά πάντα τουρκοκρατούμενη Τήνο του 1789, ο καραβοκύρης Γιώργης Σκαρλατος κι η πολυαγαπημένη του Μαριγώ αποκτούν τον δεύτερο γιο τους τον Μιλτιάδη, που θα μεγαλώσει ξέγνοιαστα παρέα με τον συνετό, αλληλέγγυο αδελφό του, Λεωνίδα, και θα αναπτύξει έναν χαρακτήρα ηγετικό και αψύ.
Διαποτισμένος με ένα πνεύμα ανυπότακτο και φυσική γοητεία, ο Μιλτιάδης από νωρίς θα ακολουθήσει τον πατέρα του στα εμπορικά ταξίδια του σε Αιγαίο και Κωνσταντινούπολη και θα ανακαλύψει τον κόσμο της θάλασσας, των πειρατικών ρεσάλτο και των καινούριων πολιτειών.
Μια απροσμενη συνάντηση θα σφραγίσει την παιδική ψυχή του.
Αργότερα και ο Λεωνίδας θα παρει το μερίδιο του στη ναυτική μοίρα της οικογένειάς του ξεδιπλώνοντας έναν  γλυκομίλητο έμπορο.
Ένα ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη και δυο γυναικεία μάτια θα θέσουν σε εφαρμογή ένα τραγικό παιχνίδι της μοίρας που απειλεί την οικογενεική γαλήνη και τους ισχυρούς οικογενειακούς δεσμούς.
Εν τω μεταξύ, η δράση της Φιλικής Εταιρείας κλιμακώνεται κι η Επανάσταση ξεσπά, με τον Μιλτιάδη να ακολουθεί το σάλπισμα της ελευθερίας και στρατεύεται στον Αγώνα.
Κατά τον εμβολισμο μιας ναυαρχίδας στα χέρια του θα πέσει ως λάφυρο ένα δαχτυλίδι από αμέθυστο που φέρει βαριά κατάρα μιας Τουρκάλας μάγισσας και ζητά αίμα.Αίμα που θα το πάρει από δίκαιους ή άδικους...

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
"Ο Πρώτος Αμέθυστος" είναι ένα εξαίσιο μυθιστόρημα εποχής, σε γλώσσα απλή κι όμορφη, που διαβάζεται πραγματικά απνευστί, χάρη στα άκρως ενδιαφέροντα πρόσωπα και τις έντονα δραματικές καταστάσεις ,που περιγράφει.Μια πλοκή κινηματογραφική και βαθιά βιωματική, που συναρπάζει κι εξελίσσεται σε γλώσσα άμεση κι αφτιασίδωτη.
Ασφαλώς στις σελίδες του, οι...υποψιασμένοι πλέον αναγνώστες θα συναντήσουν αγαπημένα χαρακτηριστικά από τη γραφή της Μελίνας Τσαμπάνη που έκαναν και την πολυαγαπημένη σειρά της, "Άγριες Μέλισσες", να ξεχωρίσει:
          Και στον "Πρώτο Αμέθυστο"- όπως στις "Άγριες Μέλισσες"- πρωταρχικό ρόλο διαδραματίζουν οι χαρακτήρες και οι οικογενειακοί δεσμοί που αλώνονται τελικά από το περασμα του παντοδύναμου και υπεράνω όλων έρωτα.
Θα μπορούσε να είναι μια σχετικά κοινότυπη τραγωδία πάθους και συμπτώσεων αλλά η Μελίνα Τσαμπάνη με τη συγγραφική της επιδεξιότητά της "προστάτευσε" το έργο της από τον κίνδυνο αυτόν και εκτόξευσε την ποιότητά του.
Καταρχήν, επέλεξε να εντάξει τη δράση σε μια περίοδο που δεν έχει κορεστεί στη μυθοπλασία.
Είναι τα πρώτα χρόνια του 19ου αιώνα στο τουρκοκρατούμενο Αιγαίο, τα χρόνια προεργασίας της Επανάστασης και οι πρωτες μάχες της.
     Στις Κυκλάδες, δεσπόζει η λάμψη της Μυκονιάτισσας αρχοντοπούλας Μαντώς Μαυρογένους, αλλά η Τσαμπάνη μας ταξιδεύει στη γειτονική Τήνο με το επίσης προνομιακό καθεστώς και την πλούσια ναυτική παράδοση.
Η συγγραφέας αναπλάθει πειστικά το κυκλαδικό τοπίο υπό τη σκιά των Τούρκων που με στιγμές βαρβαρότητας δεν παραλείπουν να επισημάνουν την παρουσία τους μέσα στην ευρύτερη ευημερία του νησιού.
Στον "Πρώτο Αμέθυστο" υπάρχει ένας λαογραφικός πλούτος όπου ξετυλίγεται η εθιμοτυπία, η δομή της οικογένειας, οι διατροφικές συνήθειες, λαϊκή τέχνη, και η θέση της γυναίκας.
Η Μελίνα Τσαμπάνη ιχνηλατεί υποδειγματικά και το φαινόμενο της διευρυμένης οικογένειας δηλαδή των στενών δεσμών ανάμεσα στους συγγενείς και τη συμπραξη τους σε ποικίλες δραστηριότητες-που υπήρξε συνεκτικό στοιχείο του έθνους και αποφασιστικός παράγοντας της επιβίωσης του μέσα στους χαλεπούς καιρούς.
Ένα μοτίβο ήπιας πατριαρχίας όπου η αγάπη κι η ομόνοια κυριαρχεί μέχρι την κρίσιμη στιγμή που το συμφέρον κι ο εγωισμός θα αναδυθούν απειλητικά, όπως ενίοτε συμβαίνει διαχρονικά σε μια οικογένεια...
Πάνω από όλα όμως έχουμε την πλούσια εμπορική δραστηριότητα και τη ζωή του ναυτικού.
        Η συγγραφέας εξοικειώνει τον αναγνώστη με τον καημό του ναυτικού, και το δέσιμο του καπεταναίου με το πλοίο του που είναι "ό,τι το άλογο για τον παλιό ιππότη"...Η πάλη με τα κύματα, η ανάγνωση των αστεριών, η αγωνία των πειρατών , οι αποχωρισμοί κι η νοσταλγία...
      Από την άλλη όμως, η συγγραφέας ανιχνεύει μικρά μυστικά του εμποριου όπου διέπρεψε το ελληνικό στοιχείο καθόλην την Τουρκοκρατία.
Η έξαψη του ταξιδιού, οι εναλλασσόμενες εικόνες από τα καινούρια μέρη, οι επιχειρήσεις...
Το μόνο που μένει ανεπαρκές είναι το ιστορικό πλαίσιο που παραμένει ένα παρασκήνιο χωρίς να παρουσιάζεται εκτενώς, παρα μονάχα με σπερματικές αναφορές μέσα από τις αλληλεπιδράσεις των προσώπων.Δυστυχως δε μας δίνεται η ευκαιρία να βιώσουμε από κοντά μεγάλες μάχες της Ρούμελης και του Μωριά ή να γνωρίσουμε προσωπικότητες σαν τν Κολοκοτρώνη, κι είναι η μοναδική αδυναμία του βιβλίου αυτού.
         Κατά τα άλλα, αίσθηση μου έκανε επίσης, η ανεύρεση της ιερής εικόνας του Ευαγγελισμούπου έχρισε το κυκλαδίτικο νησί "μητρόπολη της Παναγιάς" κι από τα πιο ονομαστά προσκυνήματα της Ορθοδοξίας.
         Το δυνατότερο στοιχείο του βιβλίου της, όμως, είναι σίγουρα τα ίδια τα πρόσωπα και ο τρόπος που έχουν σκιαγραφηθεί.
Όλοι οι χαρακτήρες- από τους πρωτεύοντες μέχρι τους δευτεραγωνιστές- είναι καλοδουλεμένοι σε μέγιστο βαθμό , με αποτέλεσμα να γίνονται πρόσωπα οικεία κι αγαπημένα για τον αναγνώστη, που ευφραίνεται κι αυτός με τις χαρές τους, συμπάσχει με τις αγωνίες τους και κατανοεί τα πάθη τους.Οι αντιδράσεις τους είναι απόλυτα τεκμηριωμένες και αληθοφανείς, υλοποιώντας ιδανικά την αριστοτελική οπτική της τραγωδίας όπου ο "θεατής" γεύεται την κάθαρση, συμμετέχοντας στα πάθη των ηρώων...
Και στον Αμέθυστο , λοιπόν, οι ήρωες γίνονται δικοί μας.
Σε αυτό συμβάλλει ότι η συγγραφέας μας τους συστήνει από τα παιδικά τους χρόνια κλιμακώνοντας τη δράση από την ξεγνοιασιά της παιδικής ηλικίας και χαριτωμένα στιγμιότυπα αδελφικής αγάπης, μέχρι την έντονη εφηβεία και την ενηλικίωση με τα κρυμμένα μυστικά και την αμαρτία.
             Ο ανατρεπτικός Μιλτιάδης σαγηνεύει με τον ανυπότακτο χαρακτήρα του και τη φλόγα του.
Ο νηφάλιος και γενναιόδωρος Λεωνίδας γαληνεύει με τη γλυκύτητά του ως ένα αντίβαρο του παθιασμένου αδελφού του.
Ο πατέρας κ αρχηγός της οικογένειας , ο Γιώργης παραμένει στο σταθερό σημείο αναφοράς με τη στιβαρή λεβεντιά του και τη βαθιά αγάπη στη γυναίκα του τη Μαριγώ που αποτελεί ιδανική ενσάρκωση της μάνας που ισορροπεί, παρηγορεί και σκορπίζει τη θαλπωρή...
        Η άδολη Ζαχαρούλα -όπως όλοι οι αθώοι- γίνεται εκεινη το απόλυτο θύμα της σκληρότητας που την περιβάλλει και δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο.Έπειτα η Μυρσίνη με τον διπλό πόνο, ο αθόρυβα ηρωικός αγιογράφος Δημητρός που θα θέλαμε να τον έχουμε γνωρίσει λίγο περισσότερο...
Μέσα σε όλα, πάνω από όλα εκείνη, η πανώρια , αντισυμβατική Φρόσω που κυοφορεί τον όλεθρο, μέσα σε πάθος άνομο μα κι αναπόδραστο ανάμεσα σε δυο αδέλφια.
Μια Ύβρις που ενεργοποιεί την Άτι όπως ακριβώς στις Αρχαίες τραγωδίες, κι έχουμε μια σπειροειδή αποψίλωση της οικογενειακής γαλήνης μέχρι την τελική καταβύθιση στο χάος.
Το καταραμένο δαχτυλίδι με τον αμέθυστο σίγουρα συνιστά μια πινελιά μεταφυσικής και συμβάλλει στην υποβλητικότητα της ατμόσφαιρας.
Η κατάρα του δαχτυλιδιού, όμως, και θέτει ένα διλημματικό ερώτημα: Ποιο είναι το μερτικό της μοίρας στις ευθύνες μας;
Μπορεί ένα αντικειμενο και μια προκατάληψη να γίνουν άλλοθι των πράξεών μας;
Μπορεί να φταίει, άραγε, μια κατάρα για τις συμφορές των ανθρώπων ή είναι οι "επιλογές μας με τις συνέπειές τους" που ορίζουν το πεπρωμένο μας;
Όποια απάντηση κι αν δώσει κάθε αναγνώστης το βέβαιο είναι ότι θα δοκιμάσει μαζί με τους ήρωες την παραφορά, την απελπισία, την οργή, το αδιέξοδο και τη συντριβή& αυτό γιατί η ίδια η Μελίνα Τσαμπάνη τον καθιστά, με την ένταση της γραφής της,κοινωνό όλων των ευτυχισμένων στιγμών και των παθών που τις ανατρέπουν...
Κλείνοντας το βιβλίο σίγουρα ο αναγνώστης νιώθει πυρπολημένος από τον άνομο έρωτα, νοτισμένος από την αλμύρα και σοφότερος από το ταξίδι...Συμπαραστάτης και συνένοχος.Ταξιδευτής κι αγωνιστής.
            Σίγουρα, μέσα από τον Πρώτο Αμέθυστο προέκυψε ένα συγγραφικό ταλέντο που γεννά προσδοκίες μεγάλες και μας κάνει να ανυπομονούμε για τη συνέχεια- όχι μόνο στη θεαματική τηλεοπτική παρουσία -αλλά και στην καθεαυτή λογοτεχνία.
Άλλωστε κι οι ίδιες οι "Άγριες Μέλισσες" θα στέκονταν άνετα ως μυθιστόρημα εποχής κι η συγγραφέας δεν αποκλείει το ενδεχόμενο μιας απόδοσής τους σε βιβλίο.


Η Εκδότρια κυρία Ελενη Κεκροπούλου, η Μλίνα Τσαμπάνη , ο...Δούκας Σεβαστός(Λεωνίδας Κακαούρης) και η Θεοδοσία (Χριστίνα Χειλά -Φερμέλη) απο την ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΑΜΕΘΥΣΤΟΥ


Η Μελίνα Τσαμπάνη γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1976. Σπούδασε Νομική στο ΑΠΘ και FilmmakingStudiesστο UWCN. Έχει εργαστεί ως σκηνοθέτης και σεναριογράφος στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. 
Ο "Πρώτος Αμέθυστος" είναι η πρώτη της συγγραφική απόπειρα, ενώ αυτό το διάστημα υπογράφει το σενάριο της επιτυχημένης σειράς του Αντέννα, "'Αγριες Μέλισσες".

Μαρίνα Αραπάκη, Ταξιδεύοντας με τον ΜΥΘΑΓΟΡΑ

                                                 Ταξιδεύοντας με τον Μυθαγόρα, Μαρίνα Αραπάκη
                                                                           Είδος: Σχολικό Βοήθημα
                                                                               Βαθμολογία: 10/10!
Προσφάτως έπεσε στα χέρια μου ένα εξαιρετικό σχολικό  βοήθημα που με εντυπωσίασε τόσο, ώστε θέλησα να το παρουσιάσω..
Ο Μυθαγόρας της Μαρίνας Αραπάκη που μας ταξιδεύει στην Ιστορία της Γ Δημοτικού:
Επιτέλους!!! Ένα βοήθημα Ιστορίας έξω από τα τετριμμένα!!!
Βαρέθηκα τα βοηθήματα που απλώς αναπαράγουν κοινότυπα το κείμενο κάθε ενότητας κι έπειτα το συνοδεύουν με απλές, μηχανικές ερωτήσεις και καμια ασκηση συμπλήρωσης κενού περιλαμβάνοντας περιστασιακά μόνο καμιά ευφάνταστη ακροστοιχίδα,
Όχι!Εδώ έχουμε εντελώς ξεχωριστό:
Πρόκειται για ένα βοηθημα που αποτελεί τον ορισμό  της Διαθεματικότητας όπως την εισηγείται η Σύγχρονη Παιδαγωγική.
Με αφορμή το κείμενα του βιβλίου,λοιπόν, η συγγραφέας εξακτινώνει τις δραστηριότητές κάθε κεφαλαίου Ιστορίας σε ποικίλες θεματικές και σχεδιάζει παιγνιώδεις δραστηριότητες που αφορούν στην ύλη όλων των μαθημάτων της Γ τάξης.
Ανάλογα τη συγκυρία, η Μαρίνα Αραπάκη εκμεταλλεύεται ονόματα και εκφράσεις του εκάστοτε κειμένου Μυθολογίας και Ιστορίας, ώστε να συμπεριλάβει σε αυτά προβλήματα Μαθηματικών , ασκήσεις Γραμματικής, ερωτήσεις γραπτού λόγου και ασκησεις γύρω από τη Μελέτη Περιβάλλοντος!
Κάποια κεφάλαια περιλμβάνουν όμορφα σταυρόλεξα , γρίφους εκφράσεων μέχρι και κουίζ Αγγλικών .
Είναι πολύ ευρηματικός ο τρόπος με τον οποίο λόγου χάρη οι Άθλοι του Ηρακλή γίνονται αφορμή για ασκήσεις γύρω από τα ζώα ή τη Γεωγραφία της πατρίδας μας!


Με αυτόν τον τρόπο η Ιστορία καθίσταται ένα παιχνίδι συνειρμών που διασκεδάζει τον μαθητή κι  οξύνει τη σκέψη του, καθώς τον εξασκεί να αντιμετωπίζει κάθε αντικείμενο με έναν τρόπο έξω από τα στεγανά και να το συνδέει με άλλες πλευρές της γνώσης και της ζωής.

Όλες οι δραστηριότητες είναι προσεκτικά σχεδιασμένες , πολύ έξυπνες και άκρως ευχάριστες !

Όλες οι άσκησεις είναι αυστηρά στοχευμένες ώστε να πραγματεύονται έστω κι ακροθιγώς σχεδόν όλα τα σημαντικά θέματα της ύλης. Χρόνοι λεξιλόγιο, επιχειρηματολογία, κλασματα, δεκαδικοί, συμμετρία παρελαύνουν σε αυτές τις ευχάριστες σελίδες.
      Είναι γεγονός πως έλειπε ένα τέτοιο βοήθημα που να διατηρεί μια πρωτοτυπία κι αποφεύγει τους στείρους μιμητισμούς των ανέμπνευστων και κακοδομημένων σχολικών εγχειρημάτων.
Το βιβλίο αυτό αποτελεί μια ιδανική τράπεζα ιδεών για τον κάθε εκπαιδευτικό ώστε να προεκτείνει σε ένα πολυθεματικό πλαίσιο τις δυνατές ασκήσεις που μπορούν να συνοδεύουν το μάθημα και τη διδασκαλία- ειδικά σε αντικείμενα σαν την Ιστορία , αλλά και τη Μελέτη Περιβάλλοντος! 
Μέσα σε μια πληθώρα βοηθημάτων, νομίζω πως ο Μυθαγόρας είναι ένα εμπνευσμένο βοήθημα που αξίζει να βρει θέση σε μια σχολική βιβλιοθήκη, αποτελώντας για έναν εκπαιδευτικό μια καλή πυξίδα προς τα απρόβλεπτα "νερά" μιας ευέλικτης προσέγγισης της σχολικλης γνώσης.

Προσωπικά εύχομαι να υπάρξει μια συνέχεια από τη συγκεκριμένη συγγραφέα και να δώσει μια σειρά παρόμοιων βιβλίων, και για την Ιστορία των υπολοίπων τάξεων και για άλλα μαθήματα, προσφέροντας μια πινελιά καλαισθησίας, πρωτοτυπίας και συμπυκνωμένης γνώσης και για άλλα αντικείμενα όπως η Μελέτη Περιβάλλοντος, όπου η βιβλιογραφία είναι φτωχότατη.

Παρασκευή 6 Μαρτίου 2020

Πηνελόπη Κουρτζή, Η Ερωμένη των Φάρων

                                                                         Η Ερωμένη Των Φάρων, Πηνελόπη Κουρτζή
                                  Είδος: Aισθηματικό 
                                  Βαθμολογια:10/10 


Κόσμημα πάνω στα βράχια, αγερωχος μπροστά στη μανία της τρικυμίας, φωτοβόλος μεσα σε άναστρες νυχτιές, παρηγοριά των ναυτικών κι ελπίδα ναυαγών στέκει διαχρονικά το σύμβολο του φάρου:
Κάστρο ταπεινών που δε γνώρισε λάβαρα, σάλπιγγες και οικόσημα!
Πύργος δίχως πολεμίστρες- με ένα μπαλκόνι αγκαλιά των αστεριών.
Μοναξιά που αγρυπνεί για τους μοναχικούς!...................
Αυτή θα είναι η δύναμη κάθε φάρου -από το γνωστό "Θαύμα της Αλεξάνδρειας ως την ύστατη τρεμάμενη ακτίνα από τα ερείπια της Γαμβρούσας:
...Φως των συσκοτισμένων καραβιών!
...Απανέμι για τους στρατοκόπους των κυμάτων!
...Ρολόι που μετρά τη μοναξιά!
...Οδηγός πλανεμένων "οδοιπόρων"!
...Σιγουριά σε "σύμπαν ρευστό" κι αμφίθυμο!
..........Μα για τη Νατάσα πάντα ήταν...... 
...Φιλία και Φενάκη
...Αγάπη κι Απαντοχή 
...Ρίζα κι αδιάκοπη Ροή
...Οδηγός και Οξυγόνο
...Στοργή και Σκέπη στις θύελλες.
Γιατί εκείνη πάντα της αναζητούσε έναν ...Φάρο!
Τον Φάρο που θα της έδειχνε επιτέλους το αληθινό φως.
Τον Φάρο που η ίδια θα μπορούσε να γίνει για τους καραβοτσακισμένους, ξορκίζοντας μαζί και τη δική της "Πληγή".
Γιατί εκείνη- τόσο ερωτική κι ερωτευμένη- υπήρξε πάντα της η Ερωμένη των Φάρων.
...Κι η Πηνελόπη Κουρτζή μας διηγείται τη συναρπάστική ιστορία της σε ενα αλησμόνητο βιβλίο από αυτά που σου αιχμαλωτίζουν καρδιά και σκέψη ερήμην σου!
ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Δεκαετία του 30, σε ενα τραγικό ναυάγιο προς τις ακτές τις Σερίφου, διασώζεται μια ετοιμόγεννη γυναίκα, που με τη στερνή της πνοή δίνει ζωή σε ένα κοριτσακι.Τη μικρη ορφανή αναλαμβάνει να αναθρέψει ο λιγομίλητος, αλλά καλόψυχος φαροφύλακας, ο καπετάν -Νικόλας.
Η μικρή Νατάσα μεγαλώνει μοναχικά στον φάρο μαθαίνοντας τα μυστικά του όσο αυτός αντιστέκεται στις τρικυμίες και τα σκότη της νύχτας.
Στην εφηβεία της ένας σαρωτικός έρωτας θα ανατρέψει τις ισορροπίες της κι εκτοτε αρχίζει για κείνη μια αγωνιώδης περιπλάνηση.
Η Νατάσα θα γυρίσει όλη την Ελλάδα, κάνοντας στάση σε όλους τους φάρους της.
Φάρους μικρούς και μεγαλύτερους...Φάρους ζεστούς ή αφιλόξενους.
Φάρους ερειπωμένους ή γεμάτους ζωή.
Φάρους που φιλοξενούν πάθη και μνήμες, διαστροφές κι ευαισθησίες, απολογισμούς κι ανομολόγητους καημούς.
Θα γευθει αγκαλιές αντρικές- ποτισμένες αλμύρα, ηδύτητα κι αίμα.
Η δική της... δε θα γεμίσει από το μοναδικό παιδί που γέννησε.
Θα λάβει το προσωνύμι Πόρνη των Φάρων και θα γίνει θρύλος θαλασσινός.
Θα καταφέρει όμως να βρει το φως που θα την οδηγήσει στη δική της "στεριά";

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Ύστερα από τεσσερα βιβλία είναι πια εμφανές:Η Πηνελόπη Κουρτζη είναι μια πένα που, όχι μόνο ήρθε για να μείνει, αλλά κάθε φορά καταδύεται σε θεματα καινοτόμα κι αχαρτογράφητα- με κάθε της βιβλίο να διαφοροποιείται σαφώς απο τα προηγούμενά της.
Η "Ερωμένη των Φάρων" όμως δεν ξεπέρασε κατά πολύ μονάχα τα προηγούμενα βιβλία της κυρίας Κουρτζή, αλλά και κάθε αναγνωστική προσδοκία.
Δυσκολεύομαι να συμπυκνώσω σε λέξεις τον συναισθηματικό απόηχο αυτού του μυθιστορήματος, που το ολοκλήρωσα "νοτισμένη" από τη θαλασσινή αύρα και ολότελα "πλανεμένη από τις σειρήνες των νερών".
Πρωτότυπο- ολότελα έξω απο τα τετριμμένα το μυθιστόρημα αυτό με αιφνιδίασε και με κέρδισε ολοκληρωτικά!
Η Ερωμένη των Φάρων της Πηνελόπης Κουρτζη είναι ένα ταξίδι σε τόπους άγονους και καρπερούς, μια πορεία ανακάλυψης, οδύνης και αγάπης.
Ένα αριστούργημα πλούσιο σε εικόνες πρωτόγνωρες, όπως οι αφηγήσεις απόμαχων θαλασσινών.
Μια Χαλιμά της θάλασσας με άφθονες εγκιβωτισμένες ιστορίες- απίστευτες κι απτές, τρυφερές και άγριες, όμορφες και τρομακτικές.
Ένα "παραμύθι για ενήλικες" -όσους μες στην καρδιά τους διατήρησαν το παιδί που αναζητά ένα αστέρι να ευχηθεί, μια θάλασσα να αφήσει μια "βαρκούλα από χαρτόνι"...
Η ιστορία της Νατάσας των Φάρων αποτελεί ένα αξέχαστο οδοιπορικό αλμύρας κι έρωτα που ταξιδεύει, σαγηνεύει, συγκλονίζει!!
Η Νατάσσα γίνεται ο νοητός μίτος που ενώνει σε κλωστή νοερή τους φάρους της χώρας μας, ανασύροντας από τα υπόγειά τους θησαυρούς και μυστικά ανεκτίμητα κι εφιαλτικά.
           Η ιστορία αρπάζει τον αναγνώστη από τις πρώτες κιόλας σελίδες της που προδιαγράφουν την περιπετειώδη φύση της.
Η αφήγηση εξελίσσεται σε έναν διττό αλλά ανισομερή άξονα.
Από τη μια η πρωτοπρόσωπη αφήγηση της Νατάσσας που ακολουθεί μια σχετική γραμμικότητα και σε αυτήν παρεμβάλλονται στιγμιότυπα από την έρευνα του μυστηριώδους κι άτεγκτου Φιλιππου που ο σκοτεινός του ρόλος ξεδιαλύνεται όσο προχωρά η πλοκή, κερδίζοντας δικαίως την ψυχή του αναγνώστη.
Η αρχή της ιστορίας μας φέρνει στο νου το γνώριμο και τραγικό σκηνικό που συνατήσαμε στο "Φως Ανάμεσα Στους Ωκεανούς" του Στέτμαν, όπου πάλι ένας φάρος γίνεται αφετηρία και νόστος.
Και το κοριτσάκι μας μεγαλώνει στα χέρια ενός αληθινού ανθρώπου που δίχως πολλά λόγια την έμαθε να συλλαβίζει την αγάπη στα καθημερινά και άδολα.
Η συνέχεια μας αποκαλύπτει μια ψυχή ανήμερη, μια γυναίκα εκρηκτική, αντισυμβατική, που είναι αδύνατον να ενταχθεί σε νόρμες...
Ένα θηλυκό χαρισματικό- ζυμωμένο από τα τέσσερα θεμελιώδη συστατικά της Δημιουργίας, που σε κείνη αλληλοπεριχωρούνται ιδανικά:Το χώμα, το νερό, τη φωτιά και το όνειρο (ή αήρ).
Έτσι η Νατάσσα -της θάλασσας ταμένη- καταφάσκει τη σάρκα, παραδίδεται στο πάθος, αποζητά τη σωτηρία της ψυχής της στην αληθινή αγάπη!
Κι όμως μέσα σε τόσα πάθη ποτέ δεν έχασε την αγνότητά της: Κι ας έγινε γνωστή ως "Πόρνη των Φάρων", η Νατάσα ποτέ της δεν εκπορνεύτηκε:Ούτε κι η ίδια αφήγηση, όμως καθώς διατήρησε τον ερωτισμό της με μια φυσικότητα που δεν της επιτρέπει να εκπέσει στη χυδαιότητα, διασώζοντας την υψηλή της αισθητική.

Καράβι και Ιθάκη της Νατάσας ο Φάρος ως ακούραστο σύμβολο της ασφάλειας, της συμπόνιας, της σιγουριάς, πκυ πάντα της αποζητούσε...
Η  Νατάσα, λοιπόν, στους φάρους θα βρει άλλοτε ανακούφιση, άλλοτε τη φρίκη, αποκαλύπτοντας στον αναγνώστη τον σχετικά άγνωστο μικρόκοσμο των φαροφυλάκων, που αναμετρώνται με την απομόνωση, τις θύελλες και τον ίδιο τους τον εαυτό- άλλωτε βιώνοντας τον φάρο ως "φωλιά" άλλωτε ως φυλακή τους.
Η πολυτάραχη διαδρομη της Νατάσας καταλήγει σε μια καλειδοσκοπική εξερεύνηση της ανθρώπινης και δη της αντρικής ψυχής που συνταράσσει, εξοργίζει, γοητεύει:
Τα βάθη της σαν τους ωκεανούς απύθμενα, κι ο φάρος τα φωτίζει" αποκαλυπτικά".
Στην πορεία της Νατάσας συναντούμε ένα ευρύ φάσμα συμπεριφορών, έξεων και ιδιαιτεροτήτων με αποτέλεσμα να δοκιμάζουμε ετερόκλητες συγκινήσεις.
Από τη ζεστασιά στην απογοήτευση -από τη θαλπωρή στην οδύνη κι από την απορία στη φρίκη, η ψυχή του αναγνώστη παραδίδεται σε πλήθος διακυμάνσεις αδυνατώντας να μείνει αμέτοχος παρατηρητής στα τεκταινόμενα.
Οι εκπλήξεις διαδέχονται η μια την άλλη, με κάθε φάρο να γίνεται ένας παραμυθάς με τη δική του μοναδική αφήγηση!
Παρότι η πρωταγωνίστρια Νατάσσα δε βγαίνει από τα όρια του ελλαδικού χώρου, με όλα αυτά, αισθάνθηκα πως μαζί της είχα κάνει τον περίπλου της γης- Μαγγελάνος των παθών- με κάθε πρόσωπο να φανερώνει μια "νέα ήπειρο".


Λέξεις και περιγραφές ενορχηστρωμένες από τις μελωδίες που ταξίδεψαν στα χείλη κάθε Ελληνα τους θαλασσινούς στίχους του Νίκου Καββαδία -ίσως και του Γιάννη Σκαρίμπα...
Δεν περίμενα ποτέ πως θα "αισθανόμουν" τόσο βαθιά τους ναυτικούς στίχους του Νίκου Καββαδία μέσα από μια γυναίκα, αλλά αυτό ακριβώς συνέβη στην "Ερωμένη των Φάρων"- κι όχι εξαιτίας καποιων εμβόλιμων ποιημάτων εκείνου μέσα στο βιβλίο, αλλά γιατί η πορεία κι ο ψυχισμός της Νατάσσας ζωντάνεψαν θαρρείς εικόνες από το "Πούσι" και το "Μαραμπού" με έναν τρόπο απροσδόκητο και πολύ ευφυή.
Είναι τα συναισθηματικά βάθη και  η υπαρξιακή παραφορά κάποιων ηρώων όπου βρήκα την υπόγεια επικοινωνία με τον μεγάλο "ποιητή των υπερπόντιων πόθων".
Η "Ερωμένη Των Φάρων", άλλωστε, διαθέτει μια δική της εσωτερική ποίηση, όπως οι λαϊκοί θρύλοι και οι δοξασίες του λαού μας που δε θα τις "καταλύσει" ποτέ η άχαρη λογική...
Έτσι -ανεξήγητα- κατακτά την ψυχή,
έτσι -ακατέργαστα-εγγράφεται στην αναγνώστική μας συνείδηση-
 στάμπα ανεξίτηλη κι ανάμνηση ενός ταξιδιού, που πάντα θα νοσταλγούμε,
 όπως εκείνα που ποθήσαμε ανεκπλήρωτα...
Πηνελόπη Κουρτζή, ένα "μπράβο" είναι πολύ φτωχό για το εμπνευσμένο σου βιβλίο, όμως σε συνοδεύει μαζί με την ολόψυχη ευχή να συνεχίσεις το ίδιο ψηλά, χαρίζοντας στη Λογοτεχνία μας κι άλλους τόσο όμορφους "σταθμούς" που θα μας κάνουν να ανυπομονούμε για το επόμενο "ταξίδι".



Δευτέρα 2 Μαρτίου 2020

Σέρβη Κατερίνα: Γλαύκος, Ο μικρός Μινωίτης

                                                                          Γλαύκος, Ο μικρός Μινωίτης, Σέρβη Κατερίνα- Λουγιάκη Αλεξία(εικ.)
                                        Κατηγορία :Παιδικό (3-6 ετών)
                                         Είδος: Ιστορικό
                                       Βαθμολογία 9/10

  Σελίδες :32
Ημ Έκδοσης: Ιούνιος 2019

Χρόνια η Κατερίνα Σέρβη γράφει όμορφα ιστορικά βιβλία για ηλικίες Δημοτικού και κάποια για παιδιά Γυμνασίου.
Από το 2019 ξεκίνησε από τις εκδόσεις Πατάκη μια χαριτωμένη σειρά παιδικών βιβλίων με επίκεντρο την αρχαία Ιστορία όπως μας την παραδίδουν τα αρχαιολογικά ευρήματα.
Πρωταγωνιστές είναι μικρα παιδιά από την εποχή που περιγραφεται κάθε φορά, κι αυτά γίνονται φίλοι και ξεναγοί του μικρόυ αναγνώστη:
"Οι Αρχαίοι Μας Φίλοι", από την πένα της Κατερίνας Σέρβη και τα πινέλα της Αλεξίας Λουγιάκη, έρχονται να ταξιδεψουν παιδιά νηπιακής ηλικίας, αναβιώνοντας επικές εποχές χαμένων πολιτισμών που λάμπουν ακόμη!
Πρόκειται για βιβλία μικρού μεγέθους, που απευθύνονται σε νηπιακή ηλικία και εξοικειώνουν τα μικρά παιδιά με τον μαγικό κόσμο των αρχαιολογικών τόπων!
Ξεκινάμε με τη Μινωική Κρήτη που αναλαμβάνει να μας τη συστήσει ένα πριγκιπόπουλο, το στερνοπούλι του βασιλιά Μίνωα, ο μικρός Γλαύκος.
Στο βιβλίο δενυ πάρχει συγκεκριμένη πλοκή παρά ακολουθούμε τον Γλάύκο σε μια τυπική ημέρα του- με το κείμενο σε α πρόσωπο να διατηρεί την παιγνιώδη διάθεσή του.
         Μαζί με τον μικρό Γλαύκο το παιδι ταξιδεύει ευχάριστα στο "νησί των τάυρων και της γοητείας", και περιηγείται στα υπόγεια του δαιδαλώδους ανακτόρου της Κνωσού, της Ζάκρου κι αλλού.
Ενόσω "αναζητά τον Μινώταυρο" θα βρεθεί τελικά μπροστά σε πλήθος άλλα ενδιαφέροντα αληθινά ευρήματα: Βασιλικές σφραγίδες, κοσμήματα, τοιχογραφίες αλλά και τα ξεχωριστά νεώρια των Μινωιτών...
Ο μικρός αναγνώστης  παρέα με τον μικρό ήρωα  θα γευθεί ακόμημινωικές λιχουδιές ενώ θα αναμετρηθεί με τον μυστηριώδη Δίσκο της Φαιστού!
      Η ωραία Κρητη και τα μινωικά παλάτια αναβιώνουν μέσα από μια εικονογράφηση γλυκιά, εκφραστική, με ανάλαφρες γραμμές, εξαίσια χρώματα και φιγούρες γελαστές- ιδανικές για νηπιακές ηλικίες.
Μια εικονογράφηση τρυφερή κι άλλο τόσο καλαίσθητη, που καθιστά το ξεφύλλισμα αυτού του βιβλίου απόλαυση.
Παρατηρεί κανείς πως ίσως η παρουσίαση της Μινωικής Κρήτης στον "Μικρό Μινωίτη"  παραμένει αρκετά περιληπτική καθώς απουσιάζουν πολλά ακόμη ερεθίσματα που αυτή προσφέρει στους περιηγητές της.
Απουσιαζουν, δηλαδη πολλά κομβικά στοιχεία από τη Μινωική Τέχνη που θα ήταν γοητευτικά για ένα παιδί και θα καθιστούσαν την παρουσίαση αυτη πληρέστερη. (Λόγου χάρη η αίθουσα του θρόνου, τα δελφίνια, αναπαραστάσεις ζώων, λουλούδια, οι προσεγμένες Μινωίτισσες, τα επιτραπέζια της μινωικης εποχής). Όλα αυτά συντείνουν σστο γεγονός ότι αυτή η πρώιμη προσέγγιση της Κρήτης απευθύνεται ξεκάθαρα στην προσχολική ηλικία και στο Νηπιαγωγείο. .
Πράγματι,"Ο Μικρός Μινωίτης" παραμένει μια πολύ καλή επιλογή για ένα παιδάκι 3 με 6 ετών, αλλά και για λίγο μεγαλύτερα παιδιά που δεν έχουν αγάπη στο διάβασμα και υπό αυτό το πρίσμα πρέπει να αξιολογηθεί ως ένα υπέροχο νηπιακό ανάγνωσμα:
             Μέσα στην απλότητά τους, τέτοια παιδικά βιβλία μπορούν να επιτελέσουν σημαντικότατο ρόλο, καθώς εξοικειώνουν το παιδί με το σύμπαν της ιστορικής γνώσης κι αποτελούν ένα ιδανικό έναυσμα ώστε το παιδί να αγαπήσει την Ιστορία και να αναζητήσει περαιτέρω αναγνώσματα σχετικά με την αρχαία εποχή  -είτε σε επίπεδο μύθων, είτε καθεαυτής Ιστορίας.
Με βιβλία σαν τον Μικρό Μινωίτη το νήπιο πρωτοσυλλαβίζει την ιστορική γνώση  και ψηλαφεί ανώδυνα μορφές που μαρτυρούν ένα ένδοξο χθες, που αξίζει να γνωρίσουμε ως Έλληνες αλλά και παγκόσμιοι πολίτες.
Ο "Μικρός Μινωίτης" αποτελεί μια όμορφη επιλογή για μικρά παιδιά και σίγουρα χρήσιμη προσθήκη για κάθε σχολική βιβλιοθήκη!
Εξίσου ενδιαφέρουσα είναι η συνέχεια της σειράς αυτής με τη σκυτάλη στην "Αλεξάνδρα, (τ)η Μικρή Μυκηναία".


                                      ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΣ Κ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΟΥ