Σάββατο 14 Μαρτίου 2020

Μαρίνα Αραπάκη, Ταξιδεύοντας με τον ΜΥΘΑΓΟΡΑ

                                                 Ταξιδεύοντας με τον Μυθαγόρα, Μαρίνα Αραπάκη
                                                                           Είδος: Σχολικό Βοήθημα
                                                                               Βαθμολογία: 10/10!
Προσφάτως έπεσε στα χέρια μου ένα εξαιρετικό σχολικό  βοήθημα που με εντυπωσίασε τόσο, ώστε θέλησα να το παρουσιάσω..
Ο Μυθαγόρας της Μαρίνας Αραπάκη που μας ταξιδεύει στην Ιστορία της Γ Δημοτικού:
Επιτέλους!!! Ένα βοήθημα Ιστορίας έξω από τα τετριμμένα!!!
Βαρέθηκα τα βοηθήματα που απλώς αναπαράγουν κοινότυπα το κείμενο κάθε ενότητας κι έπειτα το συνοδεύουν με απλές, μηχανικές ερωτήσεις και καμια ασκηση συμπλήρωσης κενού περιλαμβάνοντας περιστασιακά μόνο καμιά ευφάνταστη ακροστοιχίδα,
Όχι!Εδώ έχουμε εντελώς ξεχωριστό:
Πρόκειται για ένα βοηθημα που αποτελεί τον ορισμό  της Διαθεματικότητας όπως την εισηγείται η Σύγχρονη Παιδαγωγική.
Με αφορμή το κείμενα του βιβλίου,λοιπόν, η συγγραφέας εξακτινώνει τις δραστηριότητές κάθε κεφαλαίου Ιστορίας σε ποικίλες θεματικές και σχεδιάζει παιγνιώδεις δραστηριότητες που αφορούν στην ύλη όλων των μαθημάτων της Γ τάξης.
Ανάλογα τη συγκυρία, η Μαρίνα Αραπάκη εκμεταλλεύεται ονόματα και εκφράσεις του εκάστοτε κειμένου Μυθολογίας και Ιστορίας, ώστε να συμπεριλάβει σε αυτά προβλήματα Μαθηματικών , ασκήσεις Γραμματικής, ερωτήσεις γραπτού λόγου και ασκησεις γύρω από τη Μελέτη Περιβάλλοντος!
Κάποια κεφάλαια περιλμβάνουν όμορφα σταυρόλεξα , γρίφους εκφράσεων μέχρι και κουίζ Αγγλικών .
Είναι πολύ ευρηματικός ο τρόπος με τον οποίο λόγου χάρη οι Άθλοι του Ηρακλή γίνονται αφορμή για ασκήσεις γύρω από τα ζώα ή τη Γεωγραφία της πατρίδας μας!


Με αυτόν τον τρόπο η Ιστορία καθίσταται ένα παιχνίδι συνειρμών που διασκεδάζει τον μαθητή κι  οξύνει τη σκέψη του, καθώς τον εξασκεί να αντιμετωπίζει κάθε αντικείμενο με έναν τρόπο έξω από τα στεγανά και να το συνδέει με άλλες πλευρές της γνώσης και της ζωής.

Όλες οι δραστηριότητες είναι προσεκτικά σχεδιασμένες , πολύ έξυπνες και άκρως ευχάριστες !

Όλες οι άσκησεις είναι αυστηρά στοχευμένες ώστε να πραγματεύονται έστω κι ακροθιγώς σχεδόν όλα τα σημαντικά θέματα της ύλης. Χρόνοι λεξιλόγιο, επιχειρηματολογία, κλασματα, δεκαδικοί, συμμετρία παρελαύνουν σε αυτές τις ευχάριστες σελίδες.
      Είναι γεγονός πως έλειπε ένα τέτοιο βοήθημα που να διατηρεί μια πρωτοτυπία κι αποφεύγει τους στείρους μιμητισμούς των ανέμπνευστων και κακοδομημένων σχολικών εγχειρημάτων.
Το βιβλίο αυτό αποτελεί μια ιδανική τράπεζα ιδεών για τον κάθε εκπαιδευτικό ώστε να προεκτείνει σε ένα πολυθεματικό πλαίσιο τις δυνατές ασκήσεις που μπορούν να συνοδεύουν το μάθημα και τη διδασκαλία- ειδικά σε αντικείμενα σαν την Ιστορία , αλλά και τη Μελέτη Περιβάλλοντος! 
Μέσα σε μια πληθώρα βοηθημάτων, νομίζω πως ο Μυθαγόρας είναι ένα εμπνευσμένο βοήθημα που αξίζει να βρει θέση σε μια σχολική βιβλιοθήκη, αποτελώντας για έναν εκπαιδευτικό μια καλή πυξίδα προς τα απρόβλεπτα "νερά" μιας ευέλικτης προσέγγισης της σχολικλης γνώσης.

Προσωπικά εύχομαι να υπάρξει μια συνέχεια από τη συγκεκριμένη συγγραφέα και να δώσει μια σειρά παρόμοιων βιβλίων, και για την Ιστορία των υπολοίπων τάξεων και για άλλα μαθήματα, προσφέροντας μια πινελιά καλαισθησίας, πρωτοτυπίας και συμπυκνωμένης γνώσης και για άλλα αντικείμενα όπως η Μελέτη Περιβάλλοντος, όπου η βιβλιογραφία είναι φτωχότατη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου