Δευτέρα 2 Μαρτίου 2020

Σέρβη Κατερίνα: Γλαύκος, Ο μικρός Μινωίτης

                                                                          Γλαύκος, Ο μικρός Μινωίτης, Σέρβη Κατερίνα- Λουγιάκη Αλεξία(εικ.)
                                        Κατηγορία :Παιδικό (3-6 ετών)
                                         Είδος: Ιστορικό
                                       Βαθμολογία 9/10

  Σελίδες :32
Ημ Έκδοσης: Ιούνιος 2019

Χρόνια η Κατερίνα Σέρβη γράφει όμορφα ιστορικά βιβλία για ηλικίες Δημοτικού και κάποια για παιδιά Γυμνασίου.
Από το 2019 ξεκίνησε από τις εκδόσεις Πατάκη μια χαριτωμένη σειρά παιδικών βιβλίων με επίκεντρο την αρχαία Ιστορία όπως μας την παραδίδουν τα αρχαιολογικά ευρήματα.
Πρωταγωνιστές είναι μικρα παιδιά από την εποχή που περιγραφεται κάθε φορά, κι αυτά γίνονται φίλοι και ξεναγοί του μικρόυ αναγνώστη:
"Οι Αρχαίοι Μας Φίλοι", από την πένα της Κατερίνας Σέρβη και τα πινέλα της Αλεξίας Λουγιάκη, έρχονται να ταξιδεψουν παιδιά νηπιακής ηλικίας, αναβιώνοντας επικές εποχές χαμένων πολιτισμών που λάμπουν ακόμη!
Πρόκειται για βιβλία μικρού μεγέθους, που απευθύνονται σε νηπιακή ηλικία και εξοικειώνουν τα μικρά παιδιά με τον μαγικό κόσμο των αρχαιολογικών τόπων!
Ξεκινάμε με τη Μινωική Κρήτη που αναλαμβάνει να μας τη συστήσει ένα πριγκιπόπουλο, το στερνοπούλι του βασιλιά Μίνωα, ο μικρός Γλαύκος.
Στο βιβλίο δενυ πάρχει συγκεκριμένη πλοκή παρά ακολουθούμε τον Γλάύκο σε μια τυπική ημέρα του- με το κείμενο σε α πρόσωπο να διατηρεί την παιγνιώδη διάθεσή του.
         Μαζί με τον μικρό Γλαύκο το παιδι ταξιδεύει ευχάριστα στο "νησί των τάυρων και της γοητείας", και περιηγείται στα υπόγεια του δαιδαλώδους ανακτόρου της Κνωσού, της Ζάκρου κι αλλού.
Ενόσω "αναζητά τον Μινώταυρο" θα βρεθεί τελικά μπροστά σε πλήθος άλλα ενδιαφέροντα αληθινά ευρήματα: Βασιλικές σφραγίδες, κοσμήματα, τοιχογραφίες αλλά και τα ξεχωριστά νεώρια των Μινωιτών...
Ο μικρός αναγνώστης  παρέα με τον μικρό ήρωα  θα γευθεί ακόμημινωικές λιχουδιές ενώ θα αναμετρηθεί με τον μυστηριώδη Δίσκο της Φαιστού!
      Η ωραία Κρητη και τα μινωικά παλάτια αναβιώνουν μέσα από μια εικονογράφηση γλυκιά, εκφραστική, με ανάλαφρες γραμμές, εξαίσια χρώματα και φιγούρες γελαστές- ιδανικές για νηπιακές ηλικίες.
Μια εικονογράφηση τρυφερή κι άλλο τόσο καλαίσθητη, που καθιστά το ξεφύλλισμα αυτού του βιβλίου απόλαυση.
Παρατηρεί κανείς πως ίσως η παρουσίαση της Μινωικής Κρήτης στον "Μικρό Μινωίτη"  παραμένει αρκετά περιληπτική καθώς απουσιάζουν πολλά ακόμη ερεθίσματα που αυτή προσφέρει στους περιηγητές της.
Απουσιαζουν, δηλαδη πολλά κομβικά στοιχεία από τη Μινωική Τέχνη που θα ήταν γοητευτικά για ένα παιδί και θα καθιστούσαν την παρουσίαση αυτη πληρέστερη. (Λόγου χάρη η αίθουσα του θρόνου, τα δελφίνια, αναπαραστάσεις ζώων, λουλούδια, οι προσεγμένες Μινωίτισσες, τα επιτραπέζια της μινωικης εποχής). Όλα αυτά συντείνουν σστο γεγονός ότι αυτή η πρώιμη προσέγγιση της Κρήτης απευθύνεται ξεκάθαρα στην προσχολική ηλικία και στο Νηπιαγωγείο. .
Πράγματι,"Ο Μικρός Μινωίτης" παραμένει μια πολύ καλή επιλογή για ένα παιδάκι 3 με 6 ετών, αλλά και για λίγο μεγαλύτερα παιδιά που δεν έχουν αγάπη στο διάβασμα και υπό αυτό το πρίσμα πρέπει να αξιολογηθεί ως ένα υπέροχο νηπιακό ανάγνωσμα:
             Μέσα στην απλότητά τους, τέτοια παιδικά βιβλία μπορούν να επιτελέσουν σημαντικότατο ρόλο, καθώς εξοικειώνουν το παιδί με το σύμπαν της ιστορικής γνώσης κι αποτελούν ένα ιδανικό έναυσμα ώστε το παιδί να αγαπήσει την Ιστορία και να αναζητήσει περαιτέρω αναγνώσματα σχετικά με την αρχαία εποχή  -είτε σε επίπεδο μύθων, είτε καθεαυτής Ιστορίας.
Με βιβλία σαν τον Μικρό Μινωίτη το νήπιο πρωτοσυλλαβίζει την ιστορική γνώση  και ψηλαφεί ανώδυνα μορφές που μαρτυρούν ένα ένδοξο χθες, που αξίζει να γνωρίσουμε ως Έλληνες αλλά και παγκόσμιοι πολίτες.
Ο "Μικρός Μινωίτης" αποτελεί μια όμορφη επιλογή για μικρά παιδιά και σίγουρα χρήσιμη προσθήκη για κάθε σχολική βιβλιοθήκη!
Εξίσου ενδιαφέρουσα είναι η συνέχεια της σειράς αυτής με τη σκυτάλη στην "Αλεξάνδρα, (τ)η Μικρή Μυκηναία".


                                      ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΣ Κ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΟΥ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου