Τετάρτη 25 Αυγούστου 2021

Τόλκα Ματούλα, Γαλανόλευκη Σημαία και 100 παραμύθια

                                                                            Γαλανόλευκη Σημαία, Ματούλα Τόλκα/ Εικονογράφηση Βαγγέλης Παπαβασιλείου 

                                         Είδος: Παιδικό/ Γνώσεων (ηλικίες 6- 11 χρονών)

                                          Βαθμολογία: 9/10

Εκδόσεις ΛΙΒΑΝΗ
Τιμή 9,64ευρώ- 7,04 ευρω 

200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 που έδωσε υπόσταση κράτους στο τσακισμένο από τη μακραίωνη σκλαβιά έθνος των Ελλήνων , η Ματούλα Τόλκα με την αρωγή του εξαίσιου Βαγγέλη Παπαβασιλείου αφήνουν στην άκρη τα πολυσυζητημένα πρόσωπα του Αγώνα και εστιάζουν σε μια άλλη σημαντική παράμετρο υψηλών νοημάτων και σημαντικών συμβολισμών.
Επιλέγουν λοιπόν να συνθέσουν ένα όμορφο παιδικό βιβλίο για την Ελληνική Σημαία!!

Θρύλοι και αμιγής Ιστορία πλαισιώνουν τη στοργική αφήγηση του παππού Αντώνη στα εγγονάκια του και την παρέα τους, σχετικά με τη δημιουργία της Γαλανόλευκης Σημαίας που σήμερα κυματίζει στις μεγάλες στιγμλες του Έθνους και στα στήθη των εκπροσώπων του σε όλες τις παγκόσμιες προκλησεις.
Το παιδί απολαμβάνει ενδεικτικές αναφορές γύρω απο σημαντικές αλήθειες που αφορούν στη θεσμοθέτηση της γνωστής γαλανόλευκης με τις 9 λωρίδες της ως Σημαίας του Έθνους...

Μπορεί να μην είναι...100 τα παραμύθια, ομως το βιβλίο συστήνει στα μικρά παιδιά τη Σημαία μας.
 Στο κείμενο παρελαύνουν ο Θρύλος της Υφάντρας, η Κυρά της Ρω, αλλά και η συμβολική πρώτη αντιστασιακή πράξη της Κατοχής όταν ο Απόστολος Σάντας και ο Μανώλης Γλέζος αφαίρεσαν τη ναζιστική σημαία από το κοντάρι της Ακρόπολης (με ενόχλησε, ωστόσο, που δεν κατονομάζονται!)
Η συγγραφέας δεν παραλείπει μια σύντομη αναδρομή σε παλαιότερες σημαίες που συνόδευσαν ιστορικές στιγμές του έθνους από την αρχαιότεητα, όπως το 16ακτινο Αστέρι του Μέγαλου Αλέξανδρου ,ή οι σημαίες του ο θρυλικού  Παλαιολόγου και τα φλάμπουρα Κλεφτών κι Αρματωλών.
          Τα πάντα στο κείμενο - θρύλοι και πραγματικότητα-  περιστρέφονται γύρω από την αφήγηση του παππού.
Κάθε αναφορά θα μπορούσε να είναι ξεχωριστό κεφάλαιο  αλλά με το συνεκτικό νήμα της αφήγησης του παππού όλα παρατίθενται σε άμεση αξεδιάλυτη διαδοχή με την εικονογράφηση να βοηθά στην οριοθέτηση κάθε ξεχωριστής αναφοράς.
Το κείμενο είναι διάσπαρτο από τραγουδια αφιερωμένα στη σημαία, πολλά από τα οποία είναι γνώριμα από σχολικές εορτές.
Το αφηγηματικό κομμάτι το διαδέχεται η παράθεση κάποιων στοιχείων σχετικά με την επίσημη χρήση της σημαίας και τη Νομοθεσία γύρω από αυτήν.
Το βιβλίο κλείνει διαδραστικά αφού επιφυλάσσει 4 όμορφες δραστηριότητες ανατροφοδότησης για τον μικρό αναγνώστη.
Το στοιχείο  γενικά που δεσπόζει στο βιβλίο όπως και στα περισσότερο του είδους, είναι η όμορφη και τρυφερή εικονογράφηση του Βαγγέλη Παπαβασιλείου, σε γραμμή οικεία στο παιδί, πλημμυρισμένη στα χρώματα -και με το μοτίβο της γαλανόλευκης να κατακλύζει τα παιδικά ματάκια σε ποικίλες εικαστικές εκδοχές του ταξιδεύοντας την αισθητική και τη φαντασία...
     "Η Γαλανόλευκη Σημαία" της Ματούλας Τόλκα ήταν ένα βιβλίο που θα απολαύσει κάθε παιδί , αποκομίζοντας ανώδυνα πολύτιμη γνώση γύρω από το γοητευτικό θέμα της Σημαίας, που παραμένει σημαντικό κεφάλαιο στην εθνική μας συνείδηση και συνιστά διαχρονικά απώτατη τιμή για κάθε Έλληνα και μύχιο πόθο κάθε μαθητή να την κρατήσει στα χέρια του ως επιβράβευση του ήθους και των κόπων του.
Στη θέα της σημαίας ριγούν αθλητές και απλοί πολίτες καθώς αυτή συμπυκνώνει τα ιδανικά , τους αγώνες και το τίμιο αίμα του λαού μας για το Ιδανικό της Ελευθερίας!
Πάντοτε λοιπόν θα προβάλλει ελκυστική και κρίκος συνεκτικός για όλους τους Έλληνες αφού στο ιερό της ύφασμα είναι εγγεγραμμένη η πορεία της Ελλήνων στον χρόνο, η ελπίδα τους και το ιερό τοπίο που τους ανέθρεψε, η θάλασσα κι ο ουρανός κάτω από το φως του χριστιανικού σταυρού!
         Συνιστώ οπωσδήποτε τη ΓΑΛΑΝΟΛΕΥΚΗ ΣΗΜΑΙΑ ΤΗΣ ΤΟΛΚΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ  για το ιδιαίτερο θέμα του ως ένα ξεχωριστό παιδικό βιβλίο γνώσεων με στοιχεία παραμυθιού που γοητεύουν τον αναγνώστη και μπορεί να συνδράμει και στη μαθησιακή διαδικασία από το Νηπιαγωγείο μέχρι το τέλος του Δημοτικού...
Mπορεί λχ να αποτελέσει εποπτικό υλικό για το τριημερο εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου αφού η 27η είναι η Γιορτή της Σημαίας μας... 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου