Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2022

ΑΛΜΥΡΑ, Ρενα Ρώσση Ζαίρη

                                                       ΑΛΜΥΡΑ, Η Ευτυχία Αλλιώς, Ρένα Ρώσση Ζα'ί'ρη
                                                                         Είδος: Αισθηματικό
                                                                          Βαθμολογία 8,5/10

Έχει γίνει ..αγαπημένη αναγνωστική συνήθεια η Ρένα Ρώσση Ζαίρη να δροσίζει τα καλοκαιρια μας με μιαν αύρα τρυφερότητας και ταξιδιού μέσα από τις ευρηματικές της ιστορίες,που πάντα προσφέρουν όμορφα μηνύματα γύρω από την αυτογνωσία και την οικογενειακή ζωή.Το νέο της μυθιστόρημα" "Αλμύρα, Η Ευτυχία Αλλιώς" αποτελεί μιαν ακόμη δυνατή ιστορία για την αγάπη αλλά και την αυτογνωσία.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Η Στάμω γεννιέται σε ένα χωριό της Μάνης όπου -ακόμη και τη δεκαετία του 80- η θεση της γυναίκας παραμένει υποβαθμισμένη.Οι γονείς της θα την πουλήσουν ουσιαστικά ως εσωτερική υπηρέτρια σε ένα πλουσιόσπιτο της Καρδαμύλης...Mια φύση ανυπότακτη με δίψα για γνώση και ζωή θα οδηγήσουν τα βήματά της πολύ μακρυά.
             Στη Βιέννη ο Οδυσσέας ακολουθεί μια πορεία γλυκόπικρη και σκοτεινή σαν τη σοκολάτα...
Η Αγγελική μεγαλώνει στο ίδρυμα εγκαταλελειμμένων βρεφών " Μητέρα" μαζί με τον συνομηλικό της, Μιχάλη μέχρι τη μέρα που εκείνος υιοθετείται και εκείνη συντρίβεται από την απουσία του, ώσπιυ κι εκείνη υιοθετείται.
Δυστυχώς δε θα βρει στοργή από τη θετή της μητέρα που κουβαλά τη δική της πορεία,αλλά θα γίνει καταφύγιο η φιλία της με μια συνεσταλμένη συμμαθήτριά της.
Ο Αχιλλέας έρχεται αντιμέτωπος με ένα ένοχο παρελθόν.
Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού,  η Ιουλία αναζητά διαφυγή από μια τοξική οικογένεια.
Αυτές οι 6 περιπτώσεις διασταυρώνονται απρόσμενα ,ζητώντας δικαίωση...

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Η "Αλμύρα Ευτυχία Αλλιώς" αποτελεί ακόμη ένα από τα μυθιστορήμστα της Ρένας Ρώσση Ζαίρη που υπόσχονται οχι μόνο βαθιές συγκινήσεις αλλά και μηνύματα ζωής.
Διατηρεί κι αυτό όλα τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της γραφής της που καθιστούν το στιλ της τόσο μοναδικά  αναγνωρίσιμο ανάμεσα σε δεκάδες άλλα: 
Είναι σπάνιο ένας συγγραφέας- ειδικά στην κατηγορία του αισθηματικού βιβλίου- να αφήνει τοσο χαρακτηριστική σφραγίδα κι η Ζαίρη το πετυχαίνει απολαυστικά, έτσι που είναι αδύνατον να την μπερδέψεις με οποιονδήποτε άλλον.
Η "Αλμύρα" δεν αποτελεί εξαίρεση, αντιθέτως καταλήγει ως ενα από τα δυνατά της δείγματα, γεμάτο ανατροπές και έναν πλούσιο καμβά χρωμάτων και συναισθημάτων.
Πρόκειται για ένα ακόμη πολυπρόσωπο έργο με όλους τους χαρακτήρες του να συσχετίζονται με κάποιον ευρηματικό τρόπο μεταξύ τους
,ενώ γίνεται διαδοχική εστίαση σε κάθε πρόσωπο και γεωγραφική εξακτίνωση της ιστορίας.
Παρέα με τα πρόσωπα της "Αρμύρας" ο αναγνώστης ταξιδεύει από τη Ρόδο και τη  Καρδαμύλη ως τη Βιέννη και τη Βοστώνη... Το σημαντικότερο όμως είναι ότι όλοι τους τον ταξιδεύουν σε διαδρομές της ψυχής ενόσω ανακαλύπτει τα  ψυχογραφικά μυστικά πίσω από τις επιλογές των ηρώων...
Τα πρόσωπα πορεύονται, με τις πληγές τους χθες να αντανακλώνται στις ενήλικες πράξεις τους.
Η Ρένα Ρώσση Ζαίρη επιμένει στα μυθιστορήματά της να αναδεικνύει αυτο που στην Ψυχανάλυση ονομαζεται το " Πληγωμένο Παιδί Μέσα μας", αναζητωντας τη ρίζα των λαθών ακόμη και των εγκλημάτων σε κείνο που η Alice Muller ονομάζει "Φυλακές της Παιδικής Μας Ηλικίας".Πάντα διερευνά την αφετηρία των ηρώων της -ακόμη και των πιο ειδεχθών.Αυτή της η συγγραφική ενσυναίσθηση καλλιεργει αβίαστα  στον αναγνώστη της μια βαθύτερη προσέγγιση απένταντι στους γύρω του και μια επιεικέστερη ανάγνωση των σφαλμάτων τους.
Στην "Αλμύρα" συναντούμε επίσης με έμφαση εκφάνσεις της μητρότητας - άλλοτε ζοφερές άλλοτε ονειρικές:
Η οδύνη της φυσικής μητέρας που μένει με άδεια χέρια, η θετή μάνα, η παγερότητα , η ιδιαιτερότητα της παρένθετης μητρότητας. 
Η φιγούρα όμως που δεσπόζει στα μάτια μου ως προς το διακύβευμα της Μητρότητας είναι τελικά  η κοπέλα που φρόντιζε τα ορφανά στο Ίδρυμα, γιατί με την ανιδιοτελή , αστείρευτη στοργή της προς παιδιά "που- ξέρει- ότι σύντομα- θα αποχωριστει", 
αποδεικνύει πως η ιδιότητα της μάνας δεν είναι γεγονός βιολογικό , αλλά ζήτημα ψυχής ανοιχτής στην ανευ όρων  αγάπη.Θα της άξιζε περισσότερος χώρος, αν και υπήρχαν λίγα περιθώρια για αυτό:

Είναι, γεγονός ότι σε μια τόσο πολυπρόσωπη ιστορία ήταν δύσκολη η εμβάθυνση σε όλες τις επιμέρους υπο'ι'στορίες ισομερώς, οπότε στο όνομα της πλοκής υποχώρησε το χτίσιμο κάποιων από αυτές  κι έμειναν μικρά κενά ή παρουσιαστηκάν βραχυλογικά καταστασεις που ίσως ήθελα να έχουν αναλυθεί περισσότερο για να ειναι πιο πειστικές.
Τέτοια ειναι η Στάμω ή ο καταλυτικός τρόπος που σημαδεψε την Αγγελική και τον Μιχάλη ο πρωιμος δεσμός τους στις κοινές μέρες του Ιδρύματος, κι οποίος εν τέλει επέφερε ένα οριακό δίλημμα... 
Αυτή η μικρή λεπτομέρεια δε με εμπόδισε να απολαύσω την "Αλμύρα" ως μια πολυδιάστατη ιστορία με εναλλαγες και στιγμές πραγματικά συγκλονιστικές.
Ένα βιβλίο με αρμονικό ρυθμό, έντονα συναισθήματα και δυνατές εικόνες, που κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη.
Η "Αλμύρα" δικαιολογεί τον ιδιάζοντα τίτλο της που ίσως παραπλανήσει λίγο, παραπέμποντας στην καλοκαιρινή αύρα του Αιγαίου και στην ανάλαφρη διάθεση των διακοπών, ενώ στην ουσία υπαινίσσεται τις εναλλασσόμενες γεύσεις της ζωής , την αλμύρα του ταξιδιού αλλά και τη λυτρωτική αλμύρα των δακρύων...Δάκρυα απόγνωσης, μετάνοιας αλλά και ευτυχίας για την κάθαρση που όλοι προσμένουμε κ η Ζαίρη ξερει να την προσφέρει...
Η Αλμύρα είναι από τα μυθιστορήματα που θα αγαπήσει και το τακτικό κοινό της συγγραφέως αλλά και ο αναγνώστης που θα την ανακαλύψει μέσα από αυτό.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου