Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015

Βροχή Πάνω Στην Πέτρα, Νατάσα Γκουτζικίδου

                                                     Βροχή Πάνω Στην Πέτρα, Νατάσα Γκουτζικίδου

                        Είδος : Αισθηματικό/ (Ιστορικό)
                      Βαθμολογία : 8/10
                                


Το 2014 η Νατάσα Γκουτζικίδου μάς ταξίδεψε στην Κρήτη του Πολέμου, με μια πολύ ιδιαίτερη οικογενειακή ιστορία, επιφυλάσσοντάς μας μια "Βροχή" συναισθημάτων κι εξελίξεων "Πάνω Στην Πέτρα" στο πολύ ξεχωριστό μυθιστόρημα των "Εκδόσεων Μάτι"! 

ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Ο Μίνωας μεγαλώνει με τα δυο αδέλφια του σε μια παραδοσιακή, κρητική οικογένεια του ' 30, όπου η βούληση του πατέρα κυριαρχεί.
           Το πατριαρχικό κλίμα απαλύνεται από την ήρεμη σοφία του "γενάρχη" παππού και τη στοργική παρουσία μιας τρυφερής μητέρας.
           Κι ενώ ο ευαίσθητος Μίνωας δοκιμάζει την ανεξήγητη περιφρόνηση των δίδυμων αδελφών του, Γιώργη και Τηλέμαχου, στη ζωή του μπαίνει σαν οπτασία η αέρινη Μάγια. Ολόκληρη η παιδική ηλικία του Μίνωα, φωτίζεται από αυτό το βαθύ κι αγνό αίσθημα, που σηματοδοτεί ένα γλυκό ξύπνημα της ήβης.
        Οι ανέμελες μέρες του Μίνωα στην Κρήτη διακόπτονται βίαια, όταν ο πατέρας του- για ανεξιχνίαστους λόγους- τον στέλνει στην Αθήνα, όπου καλείται να αντιπαλέψει έναν αρνητικό συγγενικό περίγυρο, ώστε να διεκδικήσει το μέλλον, που του αξίζει.
        Τελικά, ο Μίνωας με μια απροσδόκητη υποστήριξη θα γίνει ένας Εύελπις Αξιωματικός.
         Η επιστροφή του στο νησί - μεσούντος του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου- θα σημαδευτεί από μια εφιαλτική προδοσία, η οποία πυροδοτεί μια σειρά από συνταρακτικές αποκαλύψεις.
          Εν τω μεταξύ, η Κρήτη δέχεται τη γερμανική εισβολή μέσα από την περιβόητη επιχείρηση "Ερμής".
         Μια αλληλουχία δραματικών γεγονότων και στιγμών απαράμιλλου ηρωισμού, θα οδηγήσει τα βήματα των ηρώων μας στο μεταπολεμικό Λονδίνο και σε καινούριους "ρόλους"...
           Οι σκιές του Πολέμου κι ενός αμαρτωλού παρελθόντος, επιστρέφουν δριμύτερες κι απειλούν για μια ακόμη φορά να καταστρέψουν τη ζωή των πρωταγωνιστών...
            

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Πρόκειται για ένα πραγματικά πρωτότυπο αισθηματικό μυθιστόρημα ιστορικών αποχρώσεων .
"Η Βροχή Πάνω Στην Πέτρα" της Νατάσας Γκουτζικίδου συνιστά μια "διαφορετική" ματιά σε μια αιματοβαμμένη και συνάμα επική περίοδο της Κρητικής Ιστορίας, με άφθονα ηθογραφικά στοιχεία και πινελιές ρομαντισμού, που θα συγκινήσει τον αναγνώστη, επιφυλάσσοντάς του ανατροπές και στιγμές αγωνίας.

Μια όμορφη αφήγηση σε καλαίσθητη γλώσσα απορροφά τον αναγνώστη από τις πρώτες κιόλας σελίδες, μεταδίδοντάς του μια απολαυστική θαλπωρή, που ζεσταίνει την ψυχή του.
                Οι οικογενειακοί δεσμοί στην πρώτη ενότητα, διαγράφονται ανάγλυφα, αναδεικνύοντας παραστατικά την οικογενειακή ιεραρχία στην προπολεμική κρητική κοινωνία. Η Γκουτζικίδου χαρτογραφεί πιστά τα χνάρια των πατροπαράδοτων ηθών και μας δίνει μια γλαφυρή αναπαράσταση της εποχής.
             Επιπλέον, η συγγραφέας φιλοτεχνεί ένα από τα πιο ζωηρά "πορτρέτα" της όμορφης σχέσης ανάμεσα σε μάνα και γιο, όπου η μάνα γαλουχεί έναν ευγενή χαρακτήρα εμφυσώντας του όμορφα συναισθήματα και αρχές.
             Ένα άλλο στοιχείο που ξεπηδάει απολαυστικά από τις σελίδας της "Βροχής" είναι η παιδική αθωότητα, που εμπνέει μια νοσταλγία σχεδόν οδυνηρή: Σε ένα ειδυλλιακό φυσικό σκηνικό παρακολουθούμε τον μετασχηματισμό μιας αγνής παιδικής φιλίας με χαριτωμένα στιγμιότυπα άδολης αγάπης, σε πρωτοεφηβικό σκίρτημα που θέτει τις βάσεις για ένα βαθύ, ισόβιο αίσθημα.
Ο έρωτας αυτός διατρέχει τις πορείες των ηρώων, μένοντας αλώβητος στις μπόρες των καιρών όπως η πέτρα παραμένει λαβωμένη,αλλά "αμετανόητη μπροστά στις καταιγίδες.

Το πρώτο λοιπόν μέρος ευωδιάζει θυμάρι, αλμύρα και... νόστιμες πίτες -λόυσμένο στα χρώματα του μεσογειακού τοπίου και των παιδικών ονειροπολήσεων, όταν το ερωτευμένο αγόρι ψάχνει την πιο όμορφη κορδέλα για την ξεχωριστή φίλη του, θυμίζοντάς μας εύγλωττα πόσο όμορφη είναι η ζωή, όταν ο Άνθρωπος τείνει απλά το χέρι στον Άλλον και καταφάσκει την νομοτέλεια της αγάπης .
Η γυναικεία παρουσία στη "Βροχή" προβάλλει στην ευγενέστερη εκδοχή της και -σε ρόλο διττό- απαλύνει το τραχύ σκηνικό, είτε ως τρυφερή παραστάτιδα μητέρα είτε ως μικρή αγαπημένη, διαποτίζοντας την ατμόσφαιρα αγάπη.                Αυτή η ομορφιά χαρακώνεται βίαια από μια  ανδροκατία τυραννική- φορέα μιας σκληρότητας που εδράζεται σε μια σκοταδιστική παράδοση, γεμάτη ένοχα μυστικά και τη σκιά της διαβόητης βεντέτας,όπως αυτή ορθώνεται απρόσμενα και σταδιακά διαλύει την όμορφη,ενωμένη οικογένεια
             Η συγγραφέας πετυχαίνει απόλυτα τη μεταστροφή του ευχάριστου κλίματος, εξυφαίνοντας, από εκείνο το σημείο, ένα πυρετικό γαϊτανάκι εξελίξεων και ανατρεπτικών καταστάσεων όπου τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται...

Πλεονέκτημα του βιβλίου είναι το βάθος των χαρακτήρων του- από την ευαίσθητη μάνα και τον νηφάλιο, δίκαιο παππού, μέχρι την εύθραυστη, ανασφαλή Μάγια.
             Φυσικά ο Μίνωας σκιαγραφείται πιο πειστικά από όλους:
Παρακολουθούμε λοιπόν βήμα-βήμα ένα ευαίσθητο, ανέμελο αγόρι να αλλοτριώνεται όταν το "Τραύμα Του Αποχωρισμού" χωρίζει στα δυο τον κόσμο του κι όταν καταρρέουν με τον χειρότερο τρόπο όσα θεωρούσε σταθερά.
Παρακολουθούμε τη συγκρουσιακή σχέση του γιου με τον ανεξήγητα απόμακρο πατέρα του και τις υπόγειες διαδρομές που η ενοχή σκάβει στην ψυχή του, καθώς το πέπλο του θανάτου σκεπάζει ακαθόριστο τον ορίζοντά του.
Η Νατάσσα μάς μεταφέρει τον ζόφο του μίσους και του κλειστού του ορίζοντα.

Μόνο σε ένα σημείο μου φαίνεται πως η πορεία του Μίνωα ανακόπτεται βιαστικά και εντοπίζω ένα μικρό αφηγηματικό κενό, που με άφησε λίγο "ακάλυπτη".
Πρόκειται για το ξέσπασμα του Πολέμου και το Έπος του ΄40 που τα προσπερνάμε τελείως (παρότι ο ήρωας μας ήταν Εύελπις) για να βρεθούμε όμως - Άνοιξη του '41 ξανά στην Κρήτη και σε μια δυσάρεστη έκπληξη...

Με ένα ακόμη άλμα στο χρόνο, η "τοπογραφία" της Ιστορίας αλλάζει και από την ηλιόλουστη Κρήτη μεταφερόμαστε στο βροχερό Λονδίνο του '50- με τα αναπάντητα ερωτηματικά να παραμένουν.
Η αγγλική πρωτεύουσα δείχνει να είναι γενικά προσφιλές πεδίο δράσης για τη Νατάσα Γκουτζικίδου, καθώς εκεί είχε τοποθετήσει και το προγενέστερο "Άγγελοι Πολέμου"- εστιάζοντας όμως στην εποχή όπου διεξαγόταν η Μάχη Της Αγγλίας.
Στη "Βροχή"  έχουμε μια άτυπη "συνέχεια", από την άποψη ότι  εδώ σκηνικό είναι ένα Λονδίνο που ανανίπτει από τις πληγές της παγκόσμιας σύρραξης.
          Και στις δύο περιπτώσεις όμως, η ζοφερή υγρασία που τυλίγει το Λονδίνο συμβαδίζει με το ομιχλώδες "τοπίο" των εξελίξεων.

Καθ'όλη τη διάρκεια αυτού του δεύτερου μέρους, πλέκεται μια υπόκωφη ένταση: 
Η συγγραφέας μάς υποβάλλει μια ατμόσφαιρα μυστηρίου και την αίσθηση μιας υφέρπουσας απειλής- σαν νηνεμία πριν τη θύελλα.
         Μ' ένα έξυπνο συγγραφικό τέχνασμα η Γκουτζικίδου  εντάσσει άρτια σκηνοθετημένες αναδρομές προκειμένου να εντείνει αφενός τη δραματικότητα και αφετέρου να αποσαφηνίσει κλιμακωτά όλες τις εύλογες απορίες του αναγνώστη, αποκαθιστώντας τα όποια κενά.
Έτσι συμπληρώνεται κομμάτι-κομμάτι το παζλ μιας τραγικής ιστορίας γεμάτης πάθη άνομα, αλλά και απαράμιλλο ηρωισμό απέναντι στον Κατακτητή, για να κορυφωθεί σε ένα κρεσέντο αγωνίας, όπου καραδοκεί η παραφορά και ο θάνατος...

Η έκβαση θα σας καταπλήξει, επιφυλάσσοντας συγκλονιστικές στιγμές ζωηρής παραστατικότητας κι απρόσμενης συγκίνησης.

Αφήστε τη "Βροχή Πάνω Στην Πέτρα"να σας παρασύρει σε έναν χείμαρρο συναισθημάτων & ηρωικών στιγμών κι ανακαλύψτε με πόσο βαθιές "χαρακιές" "πληρώνει" πάντα ο βράχος την "αφοβιά" του κόντρα στις "θύελλες".
Ακριβώς όπως ο λαβωμένος έρωτας, που η συγγραφέας μάς παρουσιάζει με φόντο μια από τις πιο μεγαλειώδεις στιγμές της Κρητης... 

Tέλος -για να μην αναρωτιέστε όπως εγώ!- η κοπέλα στο εξώφυλλο με τα λαμπερά μάτια της Μάγιας του βιβλίου, είναι πράγματι( ελαφρώς ρετουσαρισμένη) η ίδια συγγραφέας, όπως αποκαλύπτεται στο blog της ιδιας της Νατάσας Γκουτζικίδου!


                         ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ
                                               
H Nατάσα Γκουτζικίδου γεννήθηκε το 1980 στην Αθήνα, όπου κατοικεί με την οικογένειά της, και κατάγεται από το Διδυμότειχο Έβρου. Είναι απόφοιτη του τμήματος Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Διατηρεί τη δική της επιχείρηση, ένα αναγνωστήριο για παιδιά Δημοτικού.

(2014)
Βροχή πάνω στην πέτρα, Μάτι
(2014)Η Δανάη στο παλάτι του ήλιου, Μάτι
(2013)Δάκρυα από αλάτι, Ελληνική Πρωτοβουλία
(2013)Το μυστικό των αλόγων, η επιστροφή, Ελληνική Πρωτοβουλία
(2012)Θυμήσου πόσα μου χάρισες..., Δυάς Εκδοτική
(2011)Άγγελοι πολέμου, Ελληνική Πρωτοβουλία
(2010)Της φωτιάς και του έρωτα, Ελληνική Πρωτοβουλία
(2008)Ο χορός της νύμφης, Ελληνική Πρωτοβουλία
(2007)Το μυστικό των αλόγων, Ελληνική Πρωτοβουλία

















                                        

3 σχόλια:

  1. Δεν έχω λόγια να σε ευχαριστήσω Ελισσάβετ-Μαρία για την τόσο διεισδυτική ματιά και ''χαρτογράφηση'' του βιβλίου μου. Είναι μεγάλη τιμή κάποιος να καταθέτει τις σκέψεις του για το έργο ενός άλλου με τον τρόπο που τοποθετήθηκες εσύ. Σε ευχαριστώ ολόψυχα! Καλή συνέχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ ωραία κριτική.Μετα από αυτό και λόγω καταγωγής, μπήκε στην λίστα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ποσο χαιρομαι !Ευχαρισρτω που τιμησες το ιστολογιο με το σχολιο σου!!!!

      Διαγραφή