Κυριακή 19 Ιουνίου 2016

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ, Πριν Χαθει Η Νυχτα(Επισημη Παρουσιαση)

Πριν Χαθεί Η Νύχτα Ευαγγελία Ευσταθίου -Η ΕΠΙΣΗΜΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ
                                       Είδος: Aστυνομικό /Αισθηματικό
                                      Βαθμολογία : 10/10
                            


Η σύγχρονη παραμυθού της Λογοτεχνίας μας, Ευαγγελία Ευσταθίου δε χρειάζεται συστάσεις:
            Εδώ και εννέα χρόνια μας προσφέρει μοναδικές στιγμές πάθους κι αγωνίας συστήνοντας μας αξέχαστους ήρωες σε βιβλία που ανίχνευσαν τα μύχια του έρωτα, αλλά και της ανθρώπινης διαστροφής. 

            Μοναδικές ιστορίες με πυρήνα τον συγκρουσιακό έρωτα που διακλαδίζονται σε ποικίλα μονοπάτια μυστηρίου και ανατροπών, αναδεικνύοντας με ευαισθησία αρκετά ζητήματα κοινωνικής υφής.
                 Αυτή τη φορά, η αγαπημένη Ευαγγελία Ευσταθίου επανέρχεται με ένα καταιγιστική αστυνομική περιπέτεια, που συγκεντρώνει πολλές από τις γνώριμες αρετές της, όπως τόσο αγαπήθηκαν στα βιβλία της, εξελίσσοντας παράλληλα αρκετά άλλα στοιχεία.
            Απόψε λοιπόν θα σας ξεναγήσουμε στους δρόμους του σκοταδιού για να ανακαλύψουμε πόσα συνταρακτικά μπορούν να γίνουν ΠΡΙΝ ΧΑΘΕΙ Η ΝΥΧΤΑ!


ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Ηρωίδα μας η Έμιλυ Ρομάνη, που η παιδικη της ηλικια καταστρέφεται όταν η οικογενειακή της ευτυχία μπαίνει στο στόχαστρο του διαβόητου δολοφόνου με το προσωνύμι Κυνηγος.          
Ο φέρελπις εγκληματολόγος της αστυνομίας Μάνος Κορυζής, στην προσπαθεια του να τον παγιδεύσει κάνει το μοιραίο λάθος που σφραγίζει τις ζωές αθώων, πληρώνοντας και ο ίδιος δυσβάσταχτο τίμημα.
           14 χρόνια μετά , ενώ οι ήρωες παλεύουν τους προσωπικούς τους δαίμονες, η απειλή του Κυνηγού επανέρχεται πιο αιματηρή από ποτέ!
          Η Έμιλυ, είναι μια πετυχημένη δημοσιογράφος, που ξεσκεπάζοντας την αλήθεια επουλώνει τις πληγές της, πιστή σε ένα ιερό καθήκον...
   Ο Κορυζής, ένα θηρίο αλυσοδεμένο στην παραίτηση, είναι η τελέυταία ελπίδα της αστυνομίας να σταματήσει τον παρανοϊκό Κυνηγό, πριν ολοκληρώσει το αποτρόπαιο έργο του.
         Ο Μάνος κι η Έμιλυ θα αναγκαστούν να συμμαχήσουν εναντίον του τρομερού Κυνηγού και να αποδυθούν σε ένα φρενήρες κυνηγητό, όπου το θήραμα θα μετουσιωθεί σε θηρευτή αδυσώπητο!
          Στη μακρινή Αυστραλία των μακράιωνων παγανιστικών παραδόσεων η φρίκη θα κορυφωθεί σε ασύλληπτες διαστάσεις και οι ήρωές μας θα αναγκαστούν να ξεπεράσουν τα όρια τους αλλά και να αντιμετωπίσουν τον μεγαλύτερο τους φόβο:
                Τον ίδιο τους τον εαυτό και την ανάγκη της καρδιάς τους να ζήσει ξανά…

Θα ανατείλει ξανά το άστρο της αγάπης Πριν Χαθεί Η Νύχτα;;;



ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
      Το νέο βιβλίο της Ευαγγελίας Ευσταθίου ΠΡΙΝ ΧΑΘΕΙ Η ΝΥΧΤΑ, όπως εύλογα κατανοεί κανείς από την πλοκή του αποτελεί ένα δυναμικό αστυνομικό μυθιστόρημα, διαποτισμένο με σπαρακτικό ερωτισμό.
       Ένα ευφάνταστο κράμα μυστηρίου και αισθησιασμού, μέσα στο οποίο ξεπηδούν πολλά από τα αγαπημένα γνωρίσματα της γραφής της.
            Εκκινούμε από ενα τραγικό περιστατικό, πιο οικείο στον μεσο αναγνώστη από όλες τις υποθέσεις των προηγούμενων βιβλίων της Ευσταθίου
         
Μια βίαιη παραβιαση της οικογενειακής φωλιάς και μια λαθος εκτίμηση αρκετή για να κατακερματίσει ζωές πολλών αθώων.
         Ο Μάνος Κορυζής και η Έμιλυ Ρωμάνη εγκλωβίζονται, έκτοτε, στα νήματα ενός τρομακτικού χθες που τα κινεί ο «αόρατος εχθρός», σκορπώντας φρικη και πόνο:
          Άλλο ένα ζευγάρι γεμάτο αντιφάσεις λοιπόν, που προκύπτει από τις σκιές ενός ζοφερού παρελθόντος καθώς αυτό πυροδοτεί εντάσεις και διαφορές αγεφύρωτες:
         Είναι πολύ επιδέξιος ο τρόπος που η συγγραφέας χειρίζεται το παιδικό τραύμα και γενικά το ανεπούλωτο χθες, μετατρέποντάς το σε επαρκές τεκμήριο της μετέπειτα εξέλιξης των χαρακτήρων .
   Η παιδαγωγική κατάρτιση της δασκάλας Ευαγγελίας Ευσταθίου πριμοδοτεί επιπλεον το βιβλίο στην ιχνηλάτηση των χαρακτήρων του, εξασφαλιζοντας ολοκληρωμενα ψυχογραφηματα.
       Και σε αυτό το βιβλίο ακολουθούνται μοτίβα γνώριμα για τον κόσμο των γυναικείων φαντασιώσεων, προβάλλοντας το αρχέτυπο του σκληρού, αλλά ακέραιου άντρα με τις κρυφές πληγές,σε αντιδιαστολή προς την εσωστρεφή ,άπειρη κοπέλα, που η ανωριμότητα της την αφήνει εκτεθειμένη σε αόρατους κινδύνους.
        Σίγουρα οικείο πρότυπο ωστόσο η συγγραφέας το διαποτίζει με ασυνήθιστα συγγραφικά ευρήματα και μια συνταρακτική ακολουθία ανατροπών, που συνθέτουν τελικά μια πολύ πρωτότυπη ιστορία.

Αυτή τη φορά η ερωτική μας ιστορία κηλιδώνεται από την εφιαλτική σκιά του πιο διαστροφικού νου που έχουμε συναντήσει τα τελευταία χρόνια σε βιβλίο της Ελληνικής Μυθιστοριογραφίας.

       Στο πρόσωπο του διαβόητου δολοφόνου Κυνηγού συμπυκνώνονται με τον πλέον τραγικό τρόπο τα τρομακτικά μεγέθη που μπορεί να αγγίξει η ανθρώπινη ιδιοφυία, όταν χαρακωθεί πρώιμα από τη βία και τη δεισιδαιμονία.
          Βήμα –βήμα, ενόσο ξετυλίγεται η υπόθεσή μας, δοκιμάζουμε μια σπειροειδή καταβύθιση σε έναν κόσμο άγριο , ανοίκειο και βαθιά νοσηρό, που μετουσιώνει τον ερωτικό πόθο σε ένα παραλήρημα μεγαλομανίας ναπολεόντειων διαστάσεων.
     Ο ήρωας της Ευσταθιου είναι ενας παράλογος σαιξπηρικός Καλιμπαν που ο συναισθηματικος του κόσμος εχει ενδωσει στο «id»:
         Στο ζωώδες ένστικτο, δηλαδή, που ο Φρουντ όρισε ως ορμή θανάτου.
      Libido και θάνατος σε μακάβριο χoρό, που θα αναστατωσει τον αναγνώστη.
        Η τόσο παράξενη ψυχοσύνθεση του δολοφόνου που ζωηρά και διορατικά κατάφερε να παραστήσει η Ευαγγελία Ευσταθίου δανείζεται στοιχειων αναγνωρισιμων ψυχιατρικων διαταραχων.
       Η διαστροφή του Κυνηγού κομίζει μια λουδοβίκεια υψιπέτεια και τη δολιότητα ενός Ρασπούτιν…
         Ο μόνος ήρωας σε βιβλίο της Ευσταθίου, που προσεγγίζει τον αινιγματικό Κυνηγό ήταν ο Δολοφόνος Με Τα Μαύρα Ρόδα στο ΓΥΑΛΙΝΟ ΡΟΔΟ… 

Εκεί όμως επρόκειτο για ένα πρόσωπο που κόμιζε έναν σκοτεινό ερωτισμό ,γοητευοντας μας με την ιδιοτυπη γοτθικη του τραγικοτητα.
          Αντιθέτως, η προσωπικότητα του Κυνηγού αν και συνιστά έναν γρίφο προκλητικό για κάθε αναγνώστη, είναι «ναρκοθετημένη» με τόσα σαδιστικά στοιχεία, ώστε αποτρέπει την παραμικρή συναισθηματικη εμπλοκή του αναγνώστη μαζί του.
       Ο ηθικός διαχωρισμός του διαστροφικού Κυνηγού με το στρατόπεδο των θυμάτων- αλλά και του διώκτη του, Μάνου Κορυζή, είναι σαφής και σχεδόν μανιχαιστικός- με απόλυτα διακριτά στοιχεία διαφοροποίησης τους.
     
 Αναμεσα στα προσωπα όμως ορθωνεται ως αντίπαλο δέος του Κυνηγού ο διώκτης του Μάνος Κορυζής
Ο πρωταγωνιστης Μανος Κορυζης είναι μια απο τις πιο τραγικες φιγουρες που εχει σμιλεψει ποτε η πενα της Ευσταθιου.
Εν αντιθεσει με αλλους ηρωες της, δεν ενυπαρχει σε αυτόν η χηθκλιφικη εκδικητικοτητα, αλλα μια αφοπλιστικη αρρενωπότητα που αδυνατείς να μη θαυμασεις. 


Κατι άλλο αξιοσημειωτο ειναι πως, σφυρηλατωντας τα προσωπα του βιβλιου αυτου, η Ευσταθιου δεν ενδίδει στον ιδιότυπο ευγονισμό της εξωτερικής αρτιότητας , που διέπει τη σύγχρονη μυθιστοριογραφία με τα αψεγαδιαστα προτυπα ομορφιας κι αισθησιασμου.
           Αντιθετως, δε διστάζει να τσαλακώσει τη σωματικη συμμετρία κάποιων ηρωων-κι ειδικα του πρωταγωνιστη της -περισσότερο από κάθε άλλο πρώτερο έργο της.
Το σωματικό έλλειμα όμως απενοχοποιείται μέσα από την ηθική εξέλιξη των ηρώων της παρότι αυτή δεν είναι καθόλου ανώδυνη κι ερχεται μεσα από πολλες συγκρουσεις.
          Βλεπετε, παράλληλα με την κεντρική περιπέτεια, στην ψυχή καθενός παίζεται ένα δράμα αυτογνωσίας, που η συγγραφέας το χαρτογραφεί, σαν καλή ανατόμος της ψυχής χωρίς να κουράσει.

Κίνητήριος δύναμη αυτής της εσωτερικης μάχης γίνεται η λαχτάρα για τη δικαιοσύνη και ο έρωτας.
       Ο έρωτας που αποτελεί την πηγή και τον προορισμό και κυριαρχει όπως σε όλα τα βιβλία της Ευσταθιου άλλωστε.

Αντιθετα με προηγούμενα βιβλία της συγγραφέως όμως, το ερωτικο στοιχείο ΣΤΟ ΠΡΙΝ ΧΑΘΕΙ Η ΝΥΧΤΑ προβάλλει πιο απελευθερωμενο και πηγαιο.
Η σαρκα προβαλλει τις δικες της απαιτήσεις, χωρις τα στεγανα προηγούμενων έργων- συμβαδιζοντας παράλληλα όμως, με την ψυχικη μεθεξη αυτης της ενωσης και τη δυναμη αναμόρφωσης που ο ερωτας αποτελεί.

Μεσα από αυτην την ερωτική ζύμωση των κεντρικών ηρώων ανυψώνεται περισσότερο ο πρωταγωνιστης, συμπαρασύροντας στην κορύφωση και την συμπρωταγωνιστρια του.

Ο Μάνος Κορυζής,λοιπον, διασχίζει τα σκοτάδια του και παλεύει με τα συντρίμμια του χθες για να σωσει δυο-κι όχι μονον τον εαυτο του η το κυρος του. Ειναι το Εμεις του ερωτα σε αντιδιαστολή με το ναρκισσισμο της μονωσης.
      Ετσι ο Κορυζης αναδυεταί τελικα ως το ηθικό μεγαλείο που ζητούσε ο Νίτσε δηλώνοντας πως 

«Μ΄αρέσει αυτός που η ψυχή του είναι πιο βαθιά απ’την πληγή του»! 

Τελος ενα ακομη στοιχειο που δεν ειχε αναδειχθει σε κανενα άλλο βιβλιο της Ευσταθιου και πρεπει να επισημανθει είναι ο αδελφικος δεσμος που στο ΠΡΙΝ ΧΑΘΕΙ Η ΝΥΧΤΑ προσλαμβάνει σοφόκλεια βάθη.
Είναι η άδολη κι ακλόνητη αγάπη μεταξύ αδελφής κι αδελφού που τη διαπερνά μια αίσθηση Ιερού Χρέους. Χρέους που αντίθετα με τη μυθικη Αντιγόνη ,δε ζητά να ξεπροβοδίσει στον Άδη την αδερφική φιγούρα ,αλλά αντίθετα- σαν τον μύθο του Ορφεά, να την επαναφέρει στη θέληση για ζωή.

Μαζί με αυτούς τους ήρωες, λοιπόν, θα ταξιδέψουμε μεχρι την εξωτική Αυστραλία, με το τραχύ φυσικό τοπίο και τις αρχέγονες παραδόσεις της σε ένα κλιμα μυστηριακό μέχρι την τελική αναμέτρηση…
Οι ανατροπές όμως δεν έχουν τελειωμό, καθώς μετά την πρωτογενή εκτόνωση επέρχεται άλλη μια ανατρεπτική έκβαση που επιτείνει την αδρεναλίνη του αναγνώστη ως τις τελευταίες σελίδες.

Σίγουρα το ωριμότερο αστυνομικό βιβλίο της Ευαγγελίας Ευσταθίου, που κατορθώνει να συνδυάσει το αισθηματικό στοιχείο στην τραγικοτερη μορφη του, με την περιπέτεια και την πρωτοτυπία, που θα μας ταξιδέψει μακρυά, σε έναν κοσμο καλα κρυμμένο- αλλα υπαρκτό και σαγηνευτικό.

Ας την ακολουθησουμε σε αυτό το ταξιδι κι ας το θυμομαστε:
Μονο όταν συγχωρέσουμε το χθες, προχωρά η ζωή…
«Πριν Χαθεί Η Νύχτα», λοιπόν, πρέπει να προλάβουμε να αναμετρηθούμε μαζί της και να επιλύσουμε τα σκοτάδια της ψυχής μας. Για να κατακτήσουμε τη Χαραυγή!!!!








54 σχόλια:

  1. Μια κριτική που παίρνει επάξια το βραβείο της καρδιάς μου. Ολόψυχα ευχαριστώ για τη διείσδυση στις σελίδες μου και τη χαρισματικη ανάλυση της ψυχής του βιβλίου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με συγκινεις ειλικρινα...Ομως η ψηλαφηση μιας τοσο ομορφης ψυχης οπως αυτη που αναβλυζει απο τα βιβλια σου ειναι μονη της μια δικαιωση κ ενα απολαυστιοκο ταξιδι!!!Συνεχισε να μας ταξιδευεις λοιπον!!!

      Διαγραφή
  2. Ευχαριστουμε πολυ!!!! Το θελω πολυ!!!! <3 Κονταξη Ηλιανα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εξαιρετικό άρθρο, πρέπει να είναι φοβερό βιβλίο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πόσο θα ήθελα να το διαβάσω �� μακάρι να κερδίσω! Ευχαριστούμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Θα ήθελα πολύ να το διαβάσω! Είναι από τις αγαπημένες μου συγγραφείς! Μακάρι να μαι τυχερή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ευχαριστώ πολύ για την ευκαιρία που μου δίνετε!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ευχαριστουμε πολυ για το υπεροχο δωρο.Θελω πολυ να το διαβασω.Ονομα μελους στο blog Ξανθουλα Κεσιδου♥

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ευχαριστουμε για την ευκαιρια!!! Ποιος ξερει μπορει καποια στιγμη να ερθει η δικη μου η σειρα... χαχα ;) @ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ Κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Φαίνεται πραγματικά πολύ ενδιαφέρον βιβλίο και από τον ενθουσιασμό αυτού του υπέροχου πλάσματος που κάνει την κριτική είναι μεγάλη επιθυμία μου να είμαι η τυχερή...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. μακαρι να μαι τυχερη!θελω πολυ να το διαβασω!Σωτηροπουλου Αθηνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ευχαριστουμε για την ευκαιρια!! Θελω πολυ να το διαβασω!!!! ANTWNIA KALAITZH ΟΝΟΜΑ BLOG

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. πολυ ενδιαφερον σας ευχαριστουμε πολυ Stella Ag

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ωραια ιστορια,δελεαστικη κριτικη! Ευχαριστουμε.Αικατερινη Ραπτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. πολυ καλη κριτικη οπως παντα!!!!ευχαριστω πολυ για την ευκαιρια!!! Stavroula Kontou

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ευχαριστουμε πολυ πολυ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! miri71am

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ για το υπέροχο βιβλίο!!! Μακάρι να σταθώ τυχερή!!! Θα ήθελα πάρα πολύ να το διαβάσω!!!! (gfc: ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΦΥΛΑΚΑΚΗ, Facebook: Παναγιώτα Φυλακτάκη)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Το δώρο σας είναι υπέροχο και σας ευχαριστούμε πάρα πολύ για την ευκαιρία που μας δίνετε να το αποκτήσουμε <3 .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Σας ευχαριστούμε για την ευκαιρία να κερδίσουμε ένα ακόμα ταξίδι μέσα από τις σελίδες ενός βιβλίου!!! Ελισάβετ Κόλλια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  19. Σας ευχαριστούμε πολύ!!!!!
    ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΓΚΟΥΤΖΟΥΡΕΛΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Καλημερα. ποσο χαιρομαι που μας δινεται την δυνατοτητα αυτη. Εχω ακουσει τα καλύτερα γι αυτο το βιβλιο. μακαρι να ειμαι τυχερη. καλη τυχη σε ολους . Daisy

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Τέλειο δώρο!!! Σας ευχαριστούμε πολύ!!! Δημήτριος Ντούρλιας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ!!!!! ΟΝΟΜΑ BLOG ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΠΑΝΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Είναι υπέροχη η κ. Ευσταθίου!!! Ευχαριστούμε πολύ!!! ΚΥΡΙΑΚΗ ΠΑΠΑΔΑΚΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Ειμαι απο Κύπρο και λατρευω την Ευσταθιου. Εχω διαβάσει σχεδόν ολα της τα βιβλια αυτο ομως όχι. Αν είμαι η τυχερή καλώς αν όχι όμως σίγουρα θα μπει και αυτο στην συλλογή μου. Σας ευχαριστώ πολύ. ΑΝΤΡΗ ΚΟΤΖΑΜΑΝΙΔΟΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ ΚΡΙΤΙΚΗ. ΣΕ ΠΡΟΤΡΈΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ ΤΟ ΒΒΛΙΟ ΑΝΕΠΙΦΎΛΑΚΤΑ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ
    ΝΤΙΝΑ ΣΠΑΝΟΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Υπέροχο βιβλίο! Ευχαριστούμε!!!😍😍😍

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Ευχαριστουμε για την ευκαιρια ! Καλοταξιδο !
    GFC: desp.sideri

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Ευχαριστούμε πολύ για την υπέροχη προσφορά! Καλή επιτυχία σε όλους μας! Rena Alexopoulou

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΔΩΡΟ ΚΑΛΗ ΤΥΧΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΜΑΡΙΑ ΝΑΚΙΔΟΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Ευχαριστουμε πολύ!!!! Καλη επιτυχία σε ολους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Ευχαριστούμε θερμά!!! ΚΩΝΣΤΑΝΤΊΝΟΣ ΨΑΛΛΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Πολύ ωραίο άρθρο. Ευχαριστούμε πολύ. GFC : Δήμητρα Γιώτη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Θα ηθελα πολυ να το διαβασω! olga moskofidou

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. ευχαριστούμε πολύ! Ράνια Στογιαννοπούλου

    ΑπάντησηΔιαγραφή