Τρίτη 20 Ιουνίου 2017

Έρη Ρίτσου, Η Μαύρη Πεταλούδα

                                        Έρη Ρίτσου, Η Μαύρη Πεταλούδα
                       Είδος :Παιδική Λογοτεχνία

                       Βαθμολογία 10/10
                                             Αποτέλεσμα εικόνας για μαυρη πεταλουδα  Εκδόσεις: ΚΕΔΡΟΣ
ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: Nαταλία Καπατσούλια
Σελίδες 36
Έτος έκδοσης: 2015
ISBN: 978-960-04-4587-9                                     

Επιβεβαιωνοντας τη ρήση "Το μήλο κάτω απ'τη μηλιά θα πέσει",η Έρη Ρίτσου ακολουθεί τα χνάρια που ο γνωστός ποιητής πατέρας της ,Γιάννης Ρίτσος, χάραξε στο πεδίο της Λογοτεχνίας κ των κοινωνικών αγώνων,με τη βοήθεια της πέννας της!
Αυτή τη φορά προσφέρει στην Παιδική Λογοτεχνία ένα υπέροχο αλληγορικό παραμύθι ,από τα ουσιαστικότερα του είδους, που αναδεικνύει το κρίσιμο θέμα του Προσφυγικού, κομίζοντας ηχηρά μηνύματα ενάντια στον ρατσισμό και την ξενοφοβία!
Στον δρόμο που αρχετυπικά άνοιξε ο Αίσωπος -κι ακολούθησαν πολλοί παραμυθάδες για να λειάνουν τις αιχμηρές τους αλήθειες ,προσδίδοντάς τους παιδαγωγική αξία- η Έρη Ρίτσου τοποθετεί τη δράση στο Βασίλειο των Ζώων:
Κεντρικοί ήρωες είναι η κοινότητα των -τόσων συμπαθών στα παιδιά- πεταλούδων σε ένα ειδυλλιακό λιβάδι.
Την αρμονία της μικροκοινωνίας του λιβαδιού διαταράσσει μια παρουσία σκανδαλωδώς διαφορετική:
Σε αντίθεση με το στερεότυπο που συνδυάζει τις πεταλούδες με φαντασμαγορικά χρώματα, η πρωταγωνίστριά μας είναι μια πεταλούδα με μαύρα φτερά:
Είναι η νεαρή Μαύρη Πεταλούδα, που όλες οι υπόλοιπες ζητούν να την απομονώσουν, με αφορμή το "παράξενο" χρώμα της!

Κάποιοι. με αρχηγό την "καφεκίτρινη πεταλούδα", θα γίνουν πιο επιθετικοί ξεσηκώνοντας τους υπόλοιπους εναντίον της!
           Φωτεινή εξαίρεση, μια μικρή αρσενική πεταλούδα με κίτρινα φτερά, που, σε πείσμα των ομοίων της, προσφέρει τη φιλία της στην ανεπιθύμητη νεοφερμένη, ψηλαφώντας τη διαφορετικότητά της!
Η φιλία των δυο πεταλούδων εξελίσσεται μυστικά στο γκέτο όπου ζει η μαύρη πεταλούδα με τις όμοιες της!
Ένα δραματικό γεγονός θα ανατρέψει το κλίμα και θα αποδείξει ότι η αξία είναι ζήτημα χαρακτήρα κι αλληλεγγύης- όχι χρώματος!


Ένα σύγχρονο παραμύθι, που θα αγγίξει και θα ευαισθητοποιήσει σίγουρα τα μικρά παιδιά με την τρυφερότητά του,την ανατροπή του και την ιδιαίτερες εικόνες που το συνοδεύουν. 
Ένας προβληματισμός επίκαιρος σε μια εποχή που πλήθη εξαθλιωμένων μεταναστών από τη Συρία κ άλλες χειμαζόμενες χώρες αναζητούν στην Ευρώπη μια δικαιότερη ζωή!
Μέσα στη "Μαύρη Πεταλούδα" παρελαύνει κωδικοποιημένη η σύγχρονη πραγματικότητα της προκατάληψης,της φτώχειας αλλά και της ανόδου της Ακροδεξιάς που εγείρει κατώτερα ένστικτα πατώντας στην καχυποψία κ την ανασφάλεια!
            Η Έρη Ρίτσου χειρίζεται αριστοτεχικά και με τρόπο εύληπτο τις έννοιες της αναλογίας κ της απλούστευσης,με εύστοχους συνειρμούς ώστε να ακουστεί στα παιδικά ώτα το ανεκτίμητο σάλπισμα της συμφιλίωσης ,της ανοχής κ του σεβασμού στη Διαφορετικότητα!
Η ιστορία της Μαύρης Πεταλούδας κομίζει έναν εξαίσιο συναισθηματισμό -οικείο στις αγνές παιδικές φιλίες που θα τραβήξει κάθε παιδί!
Η παιδική φιλία όπως στις "δυο πεταλούδες" γεφυρώνει πολιτισμικά χάσματα κ προσπερνά κάθε αισθητική αγκύλωση που υπαγορεύουν ανόητα οι ενήλικες!
Αυτό, με άλλα λόγια, συνιστά άλλωστε και το κεντρικό διακύβευμα της Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης στα σχολεία μας σήμερα,όπου φιλοδοξούμε να διαμορφώσουμε τους αυριανούς πολίτες του Κόσμου!
           Ανάμεσα σε άλλα έργα, το παραμύθι της Έρης Ρίτσου με όμορφη εικονογράφηση κι εύληπτο τρόπο μπορεί να εισαγάγει παιδιά, από 4 ως 10 περίπου χρονών, στην πραγματικότητα των Μεταναστών, που με την παρουσία τους, θέτουν στις κοινωνίες την πρόκληση της υγιούς ενταξής τους στο κοινωνικό σύνολο!
Υπό αυτό το πρίσμα, η ΜΑΥΡΗ ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ είναι ένα βιβλίο άμεσα αξιοποιήσιμο στη μαθησιακή διαδικασία -συνοδεύοντας ιδανικά τη διδασκαλία κοινωνικών εννοιών σε μαθήματα, όπως Ευέλικτη Ζωνή Αγωγή Του Πολίτη και τα Θρησκευτικά!
Προσφέρεται επίσης για συνοδευτικό υλικό σε ενότητες της Γλώσσας όπου θίγονται ζητήματα διαφορετικότητας!
Ενδείκνυται και για δώρο σε παιδιά προσχολικής αλλά και σχολικής ηλικίας!
Μια εξαιρετική επιλογή υψηλής παιδαγωγικής αξίας που σε προσωπικό επίπεδο την έχω αξιοποιήσει κ με τους 2 τρόπους!!

Μια εκπαιδευτική πρόταση είναι να ζητήσουμε από τα παιδιά να κάνουν την αναγωγή στην κοινωνία των ανθρώπων...
Το παραμύθι προσφέρεται για δραματοποίηση στα πλαίσια κάποιας σχολικής εκδήλωσης καθώς έχει διακριτούς χαρακτήρες και ανάγλυφα μηνύματα.
         
Αποτέλεσμα εικόνας για ερη ριτσου

Αποτέλεσμα εικόνας για ΕΡΗ ΡΙΤΣΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου