Τρίτη 20 Ιουνίου 2017

Άννα Λάμπρου, Επιστροφή

                                               Επιστροφή, Άννα Λάμπρου 
                                         Είδος :Koινωνικό
                                         Βαθμολογία: 8/10
Σελιδες: 304
Τιμή: 13,41

Με ένα σκοτεινό , κοινωνικό βιβλίο,επανέρχεται φέτος η συγγραφέας Άννα Λάμπρου, που τη γνωρίσαμε μέσα από τα κοινωνικά έργα «Όσα Μπορεί Να Φέρει η Αγάπη» και «Δικαίωμα στην Ευτυχία».
Η «Επιστροφή» της, λοιπόν, ανιχνεύει το στίγμα της παιδικής κακοποίησης και τις ενδοψυχικές διαδρομές που αυτό διαγράφει μέσα στον λαβωμένο κόσμο των θυμάτων, διαμορφώνοντας τον χαρακτήρα και τις επιλογές τους.

Το σκηνικό του βιβλίου είναι μια οικογενειακή ιστορία στον μεταπολεμικό Πειραιά, με την πενταμελή οικογένεια του γλυκύτατου Αγγελή κάτω από την προστατευτική ομπρέλα του μεγάλου αδελφού , του εύπορου μυστηριώδως μοναχικού Θάνου, ο οποίος , φεύγοντας διωγμένος από το νησί του, ορκίστηκε να πετύχει και να εκδικηθεί… 

Κι η εκδίκησή του θα αποδεχθεί αμείλικτη, σαρώνοντας τη ζωή αθώων. 
Η εσωστρεφής Ελπίδα κι η Μαρία –κυνηγός των απολαύσεων- θα βρεθούν στη δίνη του πλούτου και των εσωτερικών συγκρούσεων που θα πυροδοτήσει η πρόκληση του έρωτα. 
Πάντα η σκιά «εκείνου» όμως θα τις ακολουθεί και θα τις προσδιορίζει. 
Θα απαλλαγούν ποτέ άραγε;;

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Η “Επιστροφή” της Άννας Λάμπρου λοιπόν έρχεται απροσχημάτιστα αντιμέτωπη με κείνο που κρύβουν πολλές ερμητικά κλειστές πόρτες: 

Το όνειδος της ενδοοικογενειακής κακοποίησης κάτω από βλέμματα που μένουν απαθή και στόματα που σιωπούν συνένοχα. 
Φυσικά δεν απουσιάζει το μυθιστορηματικό προκάλυμμα, που εμπλέκει την παράμετρο του πλούτου, του έρωτα και των λαμπερών εικόνων οι οποίες παραμερίζουν την έγνοια της επιβίωσης, εστιάζοντας στα πρόσωπα…
Ίσως για ένα τέτοιο κοινωνικό βιβλίο που έρχεται να θίξει τόσο βαρύνον θέμα να πρόβαλλε συγγραφικά πιο ώριμο ένα πλαίσιο πιο οικείο στον μέσο άνθρωπο των ημερών μας!
           Εκείνο όμως που δίνει ξεχωριστή θέση στην «Επιστροφή» της Άννας Λάμπρου είναι οι πειστικά ιχνηλατημένοι χαρακτήρες και η υποδειγματικά σκηνοθετημένη ατμόσφαιρα , με το ιδιότυπο σκοτάδι της διάχυτο σε όλο το βιβλίο. 
       Μέσα από τους ήρωες-την αριβίστρια Μαρία, την ευάλωτη Ελπίδα και τον μυστηριακό αυταρχικό Θάνο καταδυόμαστε στο ομιχλώδες τοπίο της κακοποιημένης παιδικής ψυχής που παγιδεύεται σε ένα αναπόδραστο πλέγμα ενοχοποίησης και αυτοαπαξίωσης που την ευνουχίζει και τη θυματοποιεί, μετατρέποντάς την υποχείριο του θύτη. 
            Η συγγραφέας ανατέμνει επίσης τη διαστρέβλωση των ερωτικών προτύπων όπως διαθλώνται μέσα από το πρίσμα της κακοποίησης και κατευθύνουν τη σωματική αντίδραση και την ερωτική εμπειρία. 
          Ταυτόχρονα, μέσα από τις δυο κεντρικές ηρωίδες της, αναδεικνύει τη σαφή διαφοροποίηση ανάμεσα σε διαφορετικούς ψυχισμούς που ερμηνεύουν με το δικό τους τρόπο το τραυματικό ερέθισμα…
Είναι συχνά ανατριχιαστική η ηθική τους "μετάλλαξη όπως τη σμιλεύει το ανεπούλωτο τραύμα.
          Κεντρική μορφή στο έργο ο αινιγματικός και σαγηνευτικά φαύλος Θάνος, όντας κι ο ίδιος θύμα του εαυτού του προτού ισοπεδώσει τις ζωές των γύρω του, στρέφοντας σε κείνους το μίσος για τον εαυτό του.
Eίναι με διαφορά ο πιο ενδιαφέρων χαρακτήρας.
Αινιγματικός ως το τέλος, με πειστικα παρουσιασμένη  τη διαστροφή που τον κατατρύχει από νεαρή ηλικία, ο Θάνος μετεξελίσσεται σε ένα τέρας φριχτό , αναδεικνύοντας το γεγονός ότι πολλές φορές οι δράστες μπορείνα κατέχουν κοινωνική επιφάνεια, σωματικό κάλλος και ένα ιδανικό προπέτασμα καπνού..
           Κομβικό σημείο στο έργο, όμως, συνιστά η αφανής φιγούρα της μάνας που ανέχεται το ανοσιούργημα
Μιας μάνας που ο εγωκεντρισμός της και η ευθυνοφοβία της τη μετατρέπει ηθικά σε δουλοπρεπή ακόλουθο του Θάνου για να καταλήξει - ακούσια (;)- συνεργός του αποτρόπαιου θύτη και σε Μήδεια του καιρού μας. 
Η τραγικότερη άλλωστε παράμετρος στην κακοποίηση των παιδιών είναι οι μητέρες αυτές που είτε από δειλία , είτε από διεστραμμένη σχέση με τα παιδιά τους, σιωπόυν υποθάλποντας έμμεσα τον δράστη. 
 Κια μέσα σε όλα μένει η στιγμή που κάθε άνθρωπος πρέπει να βρει το θάρρος να αντιμέτωπίσει.
Η τελική αναμέτρηση με τους προσωπικούς δαίμονες, που οδηγεί στην κάθαρση ...
          Ένα βιβλίο με όρους αρχαίας τραγωδίας που διατηρεί αμείωτο το ενδιαφέρον ως την κορύφωσή του που θα έλθει ως νέμεση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου