Τρίτη 20 Ιουνίου 2017

Γιώργος Πολυράκης , Κρυμμένη Αλήθεια

                                                                             Κρυμμένη Αλήθεια, Γιώργος Πολυράκης
                                                                                                 Είδος Κοινωνικό 
                                                                                              Βαθμολογία :8,5/10
                                           Αποτέλεσμα εικόνας για κρυμμενη αληθεια

Ο Γιώργος Πολυράκης επανέρχεται με μια ιδιαίτερη κοινωνική ιστορία που φέρνει στο προσκήνιο την τριτη του μεγάλη αγάπη,διαποτισμένη με ηθογραφικά στοιχεία και συνταρακτικές στιγμές της νεότερης Ιστορίας μας.
Ας ανακαλύψουμε λοιπον την Κρυμμένη Αλήθεια, πίσω από τιςε σελιδες του αγαπημένου συγγραφέα.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Η Δάφνη γεννιέται σε ένα απομονωμένο χωριό των Σφακιών που την τύχη της γυναίκας ορίζει απαρέγκλιτα η βούληση του ανδρός και ένα ασφυκτικό κοινωνικό πλαίσιο.
Η αφοπλιστική ομορφιά της και η ατιθαση φύση της, σύντομα θα την εμπλέξουν στη δίνη ενός έρωτα που θα γίνει η απαρχή των βασάνων της...
Στον δρόμο της Δάφνης απροσδόκητοι σύμμαχοι θα δώσουν αντιστάθμισμα ανθρωπιάς εκεί που η σκληρότητα φέρνει ερήμωση ψυχής.
Η απόγνωσή της θα βρει καταφύγιο στη φιλόξενη αγκαλιά ενός γυναικείου μοναστηριού που θα προφυλάξει καλά το μυστικό της.
Τα επομενα βήματά της θα την οδηγήσουν στην Αθήνα.
Στη σκιά μιας ανεπούλωτης πληγής η Δάφνη θα προσπαθήσει να ξαναφτιάξει τη ζωή της ,ενώ θα ξεσπασει ο Β Παγκόσμιος Πόλεμος που φέρνει τους ανθρώπους αντιμέτωπους με τα όρια της συνείδησής και αναδεικνύει το μεγαλείο των μικρών.
           Τα χρόνια θα περάσουν ώσπου μια συνταρακτική αποκάλυψη θα αποκαταστήσει την αλήθεια που χρόνια περίμενε κρυμμένη στα βάθη του χρόνου και μιας ψυχής που ποτέ δεν έπαψε να πονά,για το ακούσιο χρέος της.

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Ο Γιώργος Πολυράκης αποτελεί σταθερά στον χώρο του καλού μυθιστορήματος και φέτος προσφέρει άλλη μια μεστή ιστορία σε μια πολύ καλαίσθητη έκδοση, που μέσα από τα παιχνιδίσματα της εικόνας αναδεικνύει την κρυσταλλινη ομορφιά της ηρωίδας του.
Μια ηρωίδα γοητευτική , που κυριαρχεί με τον δυναμισμό μα και τα πάθη της, σε ένα μυθιστόρημα που αποδεικνύει πως ο Γιώργος Πολυτάκης έχει αφήσει πίσω του τα πιο ογκώδη ,χορταστικά του ιστορικά μυθιστορήματα.
              Η "Κρυμμένη Αλήθεια" αυτή τη φορά μας παίρνει μακρυά από την αιώνια ερωμένη των εργων του Πολυράκη , Θεσσαλονικη και μας ταξιδεύει στη  τραχιά γη των Σφακιών της Κρήτης.
Μας τα είχε συστήσει στο έργο του "ΟΙ Αετοί Πεθαίνουν Ελευθεροι" (εστιάζοντας στη Μάχη της Κρήτης και στην Κατοχή.)
Εδώ ο Πολυράκης προσεγγίζει τα Σφακιά από μια ηθογραφική διάσταση,ξετυλίγοντας όλες τις παραδόσεις που διέτρεχαν τη ζωή των ξεχασμλένων ίσως χωριών τους.
Πετρώδες τοπίο σαν την πέτρινη περηφάνεια κι ακαμψία των κατοίκων του.
Εύφορο και καρποφόρο σαν τα όμορφα κορίτσια του.
Αδυσώπητο το ριζικό των γυναικών του που υποχρεούνταν να ζουν στη σκιά μιας απαρασάλευτης πατριαρχίας.
Συχνά,στις σελίδες του βιβλίου, συναντάμε τη φιγούρα του πατέρα που σαν τον Κρόνο "τρώει τα παιδιά του και καταστρέφει χωρίς έλεος τα ονειρα κ το μέλλον τους, προτάσσοντας μια κανιβαλική ενίοτε ιδεοληπτική αντίληψη της "τιμής'.
Αρκετοί ήρωες του Πολυράκη αναδεικνύονται σε αθώα θύματα ή θύτες αυτού του φαύλου κύκλου ,με κορυφαία τη Δάφνη,φυσικά.
           Μια ιστορία που ρέει και διατηρεί αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη , εναλλάσσοντας πρόσωπα,ευέλικτους διαλόγους και καταστάσεις.
Ίσως να μην είναι όλες οι εξελίξεις απρόβλεπτες ,εντούτοις κάθετι εναρμονίζεται απόλυτα στο κάδρο μιας πολύ γοητευτικής αφήγησης γεμάτης συναίσθημα, ενώ κάποιοι δευτερεύοντες χαρακτήρες μας εκπλήσσουν ακτινοβολώντας ένα αυτόνομο, απροσμενο φως που συγκινεί.
Το εύρημα του Μοναστηριού το θυμάμαι να διαδραματίζει νευραλγικό ρόλο στο πολύ τρυφερό μυθιστορημα της Ελένης Φωτίου "Και το Όνομα Αυτής ,Μυρτώ"
Συνήθως, πάντως ο Γιώργος Πολυράκης  ο συγγραφέας δεν αφήνει ηθικές εκκρεμότητες ανέμσα στους ήρωες του.Δηλαδή η σχέση τους είναι αδιαπραγμαάτευτη και δεν γίνεται πηγή εντάσεων. 
Το διακύβευμα του,δηλαδή, είναι η αντίδραση των πρωταγωνιστών του(συνήθως ζεύγους) σε συνάρτηση πάντα με τις κοινωνικές και ιστορικές συνθήκες που άλλοι όρισαν γι' αυτούς και τους χωρίζουν παρα τη θέλησή τους η οποία είναι παντα στραμμένη στην αγάπη τους...
            Ίσως Η Κρυμμένη Αλήθεια ειναι η πιο "προσωποκεντρική από τα πρόσφατα μυθιστορήματα του Πολυράκη που επιμένουν να φέρνουν στο προσκήνιο θραυσματα Ιστορίας με συγκινησιακό τρόπο, που ματωνει την καρδιά του αναγνώστη υπογραμμίζοντας την ανθρωπιά.
Εδώ η οικογενειακή ιστορία προήγειται της ιστορικής συγκυρίας.
         Η κεντρική ιδέα στην "Κρυμμένη Αλήθεια" έρχεται να συναντήσει μια "έμπνευση" που συναντήσαμε και στο βαθιά συγκινητικό έργο του συγγραφέα "όσο Υπάρχουν Άνθρωποι"(για τη γερμανική κατασκοπία στην κατεχόμενη Αθήνα).
Εκεί θεωρώ αποδόθηκε με περισσότερη τραγικότητα κομίζοντας το άρωμα παλιού, αγαπημένου κινηματογράφου...
            Εδώ η "ιδέα αυτή" εξελίσσεται και διακλαδίζεται σε πιο πολύπλευρη εκδόχή, εμπεριέχοντας μια πιο ώριμη ψυχολογική διείσδυση στα πρόσωπα του "δράματος".
Ίσως το έδαφος προετοιμάζεται όμως με λίγο πιο μακρόσυρτο τρόπο -ετεροβαρή αν λάβουμε υπόψη τη σφώς πιο γοργή ροή στα πρώτα 3/4 του βιβλίου.
Το βέβαιο είναι πως ,για άλλη μια φορά, αποδεικνύεται η μεγάλη ευαισθησία του Γιώργου Πολυράκη προς τη Γυναίκα, αλλά -κυρίως- η μοναδική του ικανότητα να την αφουγκράζεται τη γυναικεία καρδιά,αναδεικνύοντας το Κάλλος, σώματος και ψυχής
Οι ηρωίδες σε αυτήν τη συγγραφική φάση του Πολυράκη ενσαρκώνουν τη θηλυκότητα στην ευγενέστερη εκδοχή της.
Ο αισθησιασμός της Ερωμένης συνυπάρχει με την ευσυνειδησία της Συζύγου και τη θυσία της Μητέρας,συνθέτοντας μικρές"χάρτινες Μαντόνες κι αντικείμενα "λατρείας".
Τους αποδίδεται η ομορφιά και η αθωότητα, με τον άντρα-πρωταγωνιστή (και πίσω από αυτούς τον συγγραφέα) να μένει εκστατικός προσκυνητής του γυναικείου "μυστηρίου. 
 Χωρίς να ξεπερνά σε δύναμη το όταν "Υπάρχουν Άνθρωποι" με το οποίο παρουσιάζει κάποια σχετική συνάφεια, η "Κρυμμένη Αλήθεια" παραμένει ένα ενδιαφέρον μυθιστόρημα.          Μια ξεχωριστή ηθογραφία που αναδεικνύει λοιπόν μια από τις πιο τραγικές ηρωιδες του Γιώργου Πολυράκη που πάντα βρίσκει τον τρόπο να αναδείξει ανώτερες αξίες της Αγάπης και της ζωής.

Αποτέλεσμα εικόνας για κρυμμενη αληθεια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου