Κυριακή 23 Ιουλίου 2017

Καρλ- Γιόχαν Βαλγκρέν, Ο Άγγελος και το Τέρας

                                             Ο Άγγελος και το Τέρας, Καρλ Βαλγκρέν 
                                           Είδος:Γοτθικό Ρομάντζο/ Θρίλερ
                                           Βαθμολογία: 9/10

Έτος Έκδοσης 2007
Αρχική Γλώσσα Σουηδικά 
Σελίδες 382   

Το άρθρο αφιερώνεται στην αγαπημένη μου συναναγνώστρια, Δέσποινα Ν.,γιατί η δική της ευαισθησία μου σύστησε 
τον Ερκίλ κ το σύμπαν του

Ο Σουηδός συγγραφέας Καρλ Γιόχαν Βαλγκρεν εξέπληξε το αναγνωστικό κοινό με ένα γοτθικό παραμύθι, πλασμένο από τα υλικά του γνήσιου τρόμου, της μεταφυσικής και της ερωτικής παραφοράς!
Ένα ερωτικό δράμα που κορυφώνεται σε Ύμνο προς την Αγάπη!!
           Ο "Άγγελος και το Τέρας"- best seller στη χώρα του- με συντροφό τον τραγικό αλλά τόσο ξεχωριστό ήρωά του, μάς ταξιδεύει στην Κεντρική Έυρώπη της Ιεράς Συμμαχίας, εκεί που ορθολογισμός και δεισιδαιμονία μάχονται ακόμη...


ΠΕΡΙΛΗΨΗ
1813, Γερμανία.
Μια νύχτα με θύελλα ένας γιατρός καλείται να ξεγεννήσει δύο πόρνες.
Η μία γεννά ένα υγιέστατο, πανέμορφο κοριτσάκι.
       Η άλλη όμως, από ένα καπρίτσιο της τύχης, φέρνει στον κόσμο ένα φριχτά παραμορφωμένο αγόρι, το οποίο είναι κωφάλαλο, αλλά προικισμένο με υψηλή ευφυία κι ένα εκπληκτικό χαρισμά: "Να ακούει τις σκέψεις των άλλων".
      Η πανώρια Ενριέττε και ο τερατόμορφος Ερκίλ μεγαλώνουν μαζί, σε ένα ιδιότυπο περιβάλλον στοργής κι ακολασίας, κι αναπτύσσουν μια αγνή ακατάλυτη αγάπη.
          Κοντά στην εφηβεία τους όμως, ένα τραγικό συμβάν θα τους χωρίσει.
Ο Ερκίλ θα δοκιμάσει μια ζωή γεμάτη βάσανα καθώς η παραμορφωσή του θα τον θέσει
στο στόχαστρο των ανθρώπων.
Από τα αδιάκριτα βλέμματα αποστροφής μέχρι τα απομεινάρια της Ιεράς Εξέτασης και το Ινστιτούτου Μελέτης Τερατογενέσεων, από το ιδιότυπο τσίρκο του μέχρι τα βρόμικα σοκάκια του Αμβούργου, ο Ερκίλ θα περιπλανηθεί σε έναν εχθρικό κόσμο αναζητώντας τη χαμένη του αγάπη.
           Μέσα στο μίσος και την κατακραυγή, τον φόβο και την εξαθλίωση η μορφή εκείνης
θα του δώσει κίνητρο να ζήσει και να δημιουργήσει. Θα καταφέρει να την ξαναβρεί;
Θα του επιτρέψουν όσα μεσολάβησαν στη ζωή της Ενριέττε να την έχει ξανα δικιά του όπως στα παιδικά του χρόνια;
Πάνω απ όλα όμως στέκει το ερωτημα: Θα κατορθώσει ο έρωτας να δαμάσει το τέρας;

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Ο "Άγγελος και το Τέρας" αποτελεί ένα συγκλονιστικό βιβλίο εποχής.
Αναπαράγοντας την αρχέτυπική αντίθεση από την Πεντάμορφη και το Τέρας, ανασυστήνει μοναδικά τα τοπία της σκοτεινής(γκόθικ) λογοτεχνίας, διαποτίζοντάς τα με τον γνήσιο Ρομαντισμό, όπως ξεκίνησε από μεγάλους Γάλλους ,με προεξάρχοντα τον Βίκτωρ Ουγκό.
Μια μαγευτική συνύπαρξη τρόμου, Ιστορίας και λυρισμού που σαγηνεύει, απορροφώντας τον αναγνώστη στην υποβλητική του ατμόσφαιρα, ενόσο ο συγγραφέας πλέκει τον μύθο του σε γρήγορο ρυθμό με εναλλαγές συναισθημάτων εικόνων και προσώπων, χαρίζοντας μια γοητευτική περιπλάνηση.
                Η αφήγηση ξεκινά με τη μέθοδο των "τρίτων παρατηρήτων" (απόγονοι του Ερκιλ), όπως ακριβώς το έπραξε ο Λερού, εισάγοντας το δράμα του στο "Φάντασμα της Όπερας" ή η Μπροντέ μετα "Ανεμοδαρμένα Ύψη"- ωστόσο που ο βασικός κορμός ακολουθεί την απρόσωπη αφήγηση.
        Ο κεντρικός του ήρωας είναι ο Ερκίλ Μπερφούτ, παραμορφωμένος και κωφός -σαν τη φιγούρα του Κουασιμόδου από την "Παναγία των Παρισίων"- διαθέτωντας  μια καρδιά που, αδιαπραγμάτευτα ερωτευμένη, διατρανώνει  αίτημα ανθρωπιάς- σαν τον ήρωα του Ουγκό!
Διότι ο ήρωάς μας θυμίζει πως κάθε ύπαρξη που γεννιέται δεν αποτελεί παρά ένα αίτημα αγάπης...
       Η γέννησή του παραμορφωμένου Ερκίλ, ταυτόχρονα, με ένα αγγελόμορφο κορίτσι, σε δεσμό σχεδόν αδερφικό, θυμίζει λιγάκι το γοτθικό μυθιστόρημα Ο Αδελφός- Βάτραχος...
             Παράλληλα όμως, ο Ερκίλ είναι ένα πλάσμα τόσο αλλόκοτο που παραπέμπει ευθέως 
στον Ζαν Μπατίστ Γκρένουιγ από το Αρωμα του Ζίσκιντ:
Τερατωδώς διαφορετικός και φρικιαστικά ευφυίης ο Ερκίλ είναι, σαν τον Γκρενουίγ, ευλογημένος- μαζί και στιγματισμένος- με ένα χάρισμα που αντισταθμίζει τη σωματική του ανεπάρκεια 
και τρομάζει τους ανθρώπους:
Έχει τη δυνατότητα να διαβάζει τη σκέψη των ανθρώπων κι ενίοτε να τούς υποβάλλει τη δική του βούληση!
               Αυτό τον θέτει στο στόχαστρο της Ιεράς Εξέτασης και στα μπουντρούμια του Βατικανού να υποφέρει άφατα μαρτύρια στα χέρια φιλόδοξων κληρικων, για να αναδείξει ένα σκηνικό σαδισμού και πολιτικων σκοπιμοτήτων που- με όχημα τη δεισιδαιμονία- διεκδικούν χρήμα κι εξουσία, μέσα από σκοτεινές διαδρομές που άπτονται των διαβολικών διαστροφών όπως τις βίωσε ο σατανικός Καλόγερος του LEWIS.
           Υπάρχει απερίφραστη πολιτική χροιά στο βιβλίο καθώς συναντούμε τον ιθύνοντα νου της Ιεράς Συμμαχίας κ πολέμιο της Ελληνικής  Επανάστης τον Αυστριακό Κλέμενς Μέττερνιχ.Στο βιβλίο καταγγέλλεται κι η  εξαχρείωση της δικαστικής εξουσίας που δε διστάζει να καννιβαλίσει ένα αθώο κορίτσι...
.         Γενικά στο οδοιπορικό του Ερκίλ φιλοτεχνείται το πορτρέτο μιας σκοτεινής εποχής όπου η επιστήμη κι η τεχνολογική εξέλιξη κάνουν τα δειλά τους βήματα,κυοφορώντας την Αλλαγή.
Συνάμα  στο προσκήνιο έρχεται κι ο κόσμος των κωφαλάλων- με τη Νοηματική Γλώσσα να αποτελέι έναν πρωτοοριακό δίαυλο επικοινωνίας που δίνει τέλος στην περιθωριοποιημένη τους την απομόνωσή και τους καθιστά ομοτράπεζους στον χώρο της πνευματικής δημιουργίας!
Ο αναγνωστης παρακολουθεί την εκκόλαψη του σπουδαίου κώδικα της Νοηματικής Γλώσσας σε μια συζευξη μυθοπλασίας κ Ιστορίας.
               Όλα αυτά είτε κατονομάζονται είτε αποδίδονται αλληγορικά.
Για παράδειγμα ο παράξενος κύκλωπας σύντροφος του Ερκίλ κι ο υπόγειος κόσμος του, αντιπροσωπεύουν την επανάσταση του πνεύματος που απαρνείται την ασφάλεια της παθητικής αποδοχής  των αλυσίδων κι "οικοδομεί μυστικά την ανατροπή της τάξης και την ανάταση του Ανθρωπου!
              Γιατί πίσω από τη συντροφιά του Ερκίλ ή την απορριπτέα δυσμορφία του ίδιου που τόσα βάσανα που του επέφερε, κρύβεται η κατακραυγή των μαζών προς εκείνους που διαφοροποιήθηκαν,
 που αναζήτησαν νέους δρόμους προόδου, μακρυά από προκαθορισμένες νόρμες αισθητικές, ηθικές, νομικές , πνευματικές.
Μοναδικο ισχνό μειονεκτημα του βιβλίου είναι το υπερτονισμενο ενιοτε μεταφυσικό στοιχείο...
18394232
Ο ίδιος ο μύθος του βιβλίου καταιγιστικός με τον αναγνωστη να κατακλύζεται από την αγωνία αν θα ξαναβρεθούν οι δυο που αγαπήθηκαν τόσο.
Παρά την κυρίαρχη μορφή του Ερκίλ -κι η Ενριέττε κρύβει το δικό της δράμα που αναδεικνύει τη δεινή θέση της γυναίκας και την εξαθλίωση των φτωχών στρωμάτων που ήταν έρμαια στις ορέξεις των ισχυρών.
Η κοπέλα "σέρνει" τα σημάδια  τις αλυσίδες της πιο απάνθρωπης φυλακής, αλλά και τη στοργή ενός ερωτευμένου ευεργέτη που η παρέμβασή του δίνει απρόσμενη τροπή στα πράγματα.
Σε όλα αυτά βρίσκει τη θέση του ο Ερκίλ, σαν το  ξενιτεμένο που επαναπατρίζεται σε γη κατακτημένη και ζητά εκδίκηση... 
           Δεσπόζον στοιχείο στον Άγγελο και το Τέρας  είναι σίγουρα το "Αείζωον Πυρ" του Έρωτα που με τη θεία πνοή του σηματοδοτεί την αρχή και το τέλος...
Ένας σπαρακτικός έρωτας  σαρώνει τις σελίδες του βιβλίου και παραδίδει τους ήρωές μας σε μια παραφορά κολασμένη- μαζι και παραδείσια.
Μια απίστευτη διωδία λατρείας, που διασχίζει τον χωροχρόνο άφοβη και παντοδύναμη.
Τόσο ισχυρή που αντιμάχεται μονάχη και γυμνή την απόλυτη φρίκη, η οποία κορυφώνεται σε μια ακολουθία μακάβρια βγαλμένη από τον Άδη 
και πυρακτωμένη από τα καμίνια του δαντικού έπους!
Κι όμως!!
Μέσα σε ένα  πανόραμα αίματος, παραφροσύνης και εκδίκησης που σκηνοθετέι ο συγγραφέας ( θυμίζοντας ξανά τον Λερού και τον εκδικητικό του Ερίκ στην καταδίωξη του Ραούλ με τους καθρέφτες)
διαβαίνει τούτη η τρισεύγενη αγάπη που καταφάσκει τη σάρκα αλλά ανυψώνει την ψυχή ως τον Ουρανιό Προορισμό της-για να καταπραύνει , να σκορπίσει ομορφιά και να δώσει κίνητρο στη ζωή να συνεχίσει.
Το μυστήριο tremendum που μεταμορφώνει το Τέρας σε άγγελο- πηγή φωτός.
Το ευλογημένο πόδι που συντρίβει το μίσος!
                Γιατί τούτο το εξαίσιο ζεύγος-Αγγέλου και Τέρατος δεν δηλώνει μονάχα ένα αταίριαστο, αλλά απόλυτο πάθος, μα εκφράζει ταυτόχρονα και την καθεαυτήν αντίφαση που κρύβει η ανθρώπινη φύση.
            Δύο αντίρροπες τάσεις κι ανάμεσά τους ο εγωισμός, που κατακρυμνίζει στο Θηρίο ή η Αυταπάρνηση του έρωτα, που ατενίζει τον Θεό.
           Αυτό τον δυισμό της ανθρώπινης φύσης εκφράζουν η Ενριέττε κι ο Ερκίλ:
Το μίσος ως επιλογη εγκλωβισμού σε ένα εγωκεντρικό εγώ που καταπατά τους άλλους 
ή  την αγάπη ως έμπνευση προσφοράς στους γύρω... 
           Γιατί, όπως στη ζωή του Ερκίλ, ο Άγγελος και το Τέρας ενυπάρχουν ταυτόχρονα σε κάθε άνθρωπο ως δυο εξίσου ισχυρές δυνατότητες, κι είναι επιλογή του ατόμου ποια θα πραγματώσει, κατακρυμνιζόμενο στην άβυσσο ή επιτυγχάνοντας "ανάβαση" στον ουρανό.

Το βιβλίο αυτήν την εποχή, είναι εξαντλημένο, αλλά μπορείτε να το εντοπίσετε στο metabook ή ισως πάγκο με μεταχειρισμένα βιβλία!

                  ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ, ΚΑΡΛ-ΓΙΟΧΑΝ ΒΑΛΓΚΡΕΝ

Ο ΚΑΡΛ-ΓΙΟΧΑΝ ΒΑΛΓΚΡΕΝ γεννήθηκε το 1964 στο Λίνκοπινγκ της Σουηδίας. Το 1987 εκδόθηκε το πρώτο του μυθιστόρημα, NOMADERNA, και μέχρι σήμερα έχει γράψει συνολικά οκτώ βιβλία, τα οποία έχουν μεταφραστεί σε έντεκα γλώσσες. Ζει στη Στοκχόλμη. Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΡΑΣ είναι μπεστ σέλερ στη Σουηδία, όπου έχει πουλήσει περισσότερα από 300.000 αντίτυπα, και έχει τιμηθεί με το Βραβείο Μυθιστορήματος August για το έτος 2002.

3 σχόλια:

  1. ΥΠΕΡΟΧΟΟΟ ΕΛΛΗ ΜΟΥ αχ ποσο ομορφο θα μπορουσαμε να πουμε οτι μας θυμιζει το πανεμορφο παραμυθι η ΠΕΝΤΑΜΟΡΦΗ ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΡΑΣ και ΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ στο πρωτο ο ενας ηταν σκληροκαρδος εγωιστης που μια κακια μαγισσα τον μεταμορφωσε σε ενα φρικιαστικο τερας αλλα που καταφερε να γινει καλος με το ομορφοτερο συναισθημα που λεγετε "ΑΓΑΠΗ" και ο δευτερος που γεννηθικε δυσμορφος αλλα παντα καλοκραδος!!!! αυτο μας δειχνει και ο κεντρικος ηρωας του βιβλιου ΕΡΚΛΙΛ που γεννηθικε ετσι και εχεI την αποστροφη ολου του κοσμου αλλα απ οτι φενετε κανεις δν βλεπει τι κρυβετε μεσα στην καρδουλα του ας ελπισουμε διαβαζωντας το οτι ο ηρωας αυτος θα γινει τελικα αγαπητος απ αυτους που δειχνουν την αποστροφη και την απαξιωση τους... Αυτοι η ηρωες που κρυβουν τοσο πονο μας παρακινουν να τους αγγιξουμε και να τους ανακαλυψουμε.... Πιστευω οτι θα συγκινησει το καθε αναγωνστη!!! Ελπιζω να το βρω και να το διαβασω (ZETA.K)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το εθεσες πολυ συγκινητικα κ με ξεχωριστη ευαισθησια!
      Μου αρεσει κ με αγγιζει βαθια η κατανοηση σου προς τους βασανισμενους και ισως περιθωριακους χαρακτηρες!
      Παντα ψαχνεις τν κρυμμενο θησαυρο της καρδιας τους

      Διαγραφή
  2. Μοιάζει σαν ένα μεσαιωνικό παραμύθι. Το παρουσιάζεις υπέροχα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή