Τετάρτη 23 Αυγούστου 2017

Jojo Moyce, Πολύ Κοντά Πολύ Μακρυά

                                                                 Πολύ Μακρυά, Πολύ Κοντά, Τζότζο Μόις
                                                                                  Είδος Αισθηματικό
                                                                                   Βαθμολογία 8/10
                                                                                                       
                                                 

Μετά την ιστορία της ανασφαλούς, ευαίσθητης Λου και του ξεχωριστού Γουίλι, η Τζότζο Μόις ακολουθεί γι' άλλη μια φορά τα βήματα μιας ηρωίδας της στην αναζήτηση της ταυτότητας και της ευτυχίας...
          Χωρίς να αγγίζει τη συγκλονιστική δυναμική εκείνης της αλησμόνητης αγάπης το "Πολύ Κοντά, Πολύ Μακρυά" συνιστά μια δυνατή οικογενειακή ιστορία με έντονο το δραματικό χαρακτήρα, πασπαλισμένο με το αισθηματικό στοιχείο.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Η Τζες είναι μια διαζευγμένη μητέρα δυο παιδιών που ο σύζυγός της έχει εγκαταλείψει να παλεύει με τη φτώχεια της και την ανατροφή των παιδιών τους. 
Σα να μην έφταναν όλα αυτά, ο μικρός γιος της Τζες υποφέρει ένα ανελέητο bullying στο σχολείο, ενώ η μεγάλη της κορούλα είναι μια μαθηματική ιδιοφυία που αναζητά την ευκαιρία που δικαιούται χωρίς εκείνη να έχει τα απαραίτητα χρήματα να τη στηρίξει!
Απροσδόκητα μπαίνει στη ζωή της ο δύστροπος Εντ, άλλοτε μεγιστάνας στον χώρο της Πληροφορικής, που στην πρώτη ίσως αλτρουιστική πράξη της ζωής του, θα στηρίξει το όνειρο της ιδιοφυούς μικρούλας- σε ένα ταξίδι που θα τα αλλάξει όλα!

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ 
Άλλο ένα μυθιστόρημα με την περιώνυμη ευαισθησία της Τζότζο Μόις.Και το "Πολυ Κοντά, Πολύ Μακρυά" συνδυάζει ιδανικά το κοινωνικό στοιχείο, με το αισθηματικο σχηματίζοντας ένα κράμα γεμάτο συγκίνηση και οικογενειακή θαλπωρή.
Το πρόταγμα εδώ είναι ο αγώνας μιας μητέρας γιαχάρη των παιδιών της σε ένα επίπεδο διττό - το οικονομικό αλλά και το συναισθηματικό.
Γι άλλη μια φορά, η Τζότοζο Μόις επιλέγει ως ηρωίδα ενα γλυκό "κορίτσι της διπλανής πόρτας" που καλείται να αντιπαλέψει δυσμενείς κοινωνικές συνθήκες:
Αυτή τη φορά πρόκειται για μια διαζευγμένη νεαρή γυναίκα που καλείται να διαχειριστεί το τραύμα του διαζυγίου κι ενός συζύγου που έχει κάνει ένα πετυχημένο και πλούσιο δεύτερο γάμο, αδιαφορώντας για τη δική της κακοδαιμονία και τις πληγές των παιδιών τους.
Η συγγραφέας παρακολουθεί την εναγώνια προσπαθεια της ηρωίδας της να επιβιώσει και να παρέχει στα παιδιά της ευκαιρίες για ένα φωτεινότερο μέλλον.
Στην αμερικανική κοινωνία όμως όπου τα πάντα μεταφράζονται σε δολλάρια, οι πόρτες μένουν κλειστές ακόμη κ για μια μικρή ιδιοφυία...
Η Τζότζο Μόις ιχνηλατει με εύστοχο τρόπο την ψυχολογία, και τη μοναχικότητα ενός ξεχωριστού παιδιού και την μοναδική σχέση που αυτό αναπτύσσει με ένα σύμπαν αλλότριο όπως τα Μαθηματικά.
Παράλληλα η συγγραφέας αναδεικνύει το μείζον ζήτημα του σχολικού εκφοβισμού στο συμπαθές πρόσωπο του μικρότερου γιου της Τζες, μεταδίδοντάς μας έναν πόνο παιδικό γι αυτό και σπαρακτικό- γνώριμο σε αρκετούς με σκληρά σχολικά χρόνια!
Ο μικρός είναι ένα τυπικό δείγμα παιδιού που καλείται να αντιμετωπίσει αληθινούς "δράκους"- στο σχολείο ,στη γειτονιά,στις παρέες- με κίνδυνο ή να συνθλιβεί ή να αντιπαλέψει τον φόβο για να βγει πιο δυνατός.
Παρότι σε μυθιστόρημα ενηλίκων και μάλιστα αισθηματικών αποχρώσεων, είναι αρκετά οξυδερκής η ματιά της Μόις πάνω στη σχολική πραγματικότητα!
Έτσι έχουμε το τρίπτυχο το σημαντικότερων ζητημάτων που μπορεί να απασχολήσουν την οικογενειακή ζωή:
Διαζύγιο, Οικονομικά Προβλήματα και Bullying!
Κάπου εκέι εισέρχεται στο σκηνικό ένας ήρωας αρκετά τυπικός για τα μυθιστορήματα της Μόις.
Ο Εντ προσομοιάζει σε πολλά με τον Γουίλ(σε μια αρτημελέστερη εκδοχή):
Eίναι γοητευτικός, ευκατάστατος και λιγάκι κυνικός, με κρυμμένες ευαισθησίες, οι οποίες αναδύονται απροσδόκητα και τον καθιστούν συνοδοιπόρο και έμμεσο στήριγμα στην πολύπαθη ηρωίδα μας.
Παρά τη δραματική του βάση το μυθιστόρημα της Μόις διατηρεί εκείνον τον υποδόριο σαρκασμό και τη δροσερή αφήγηση που αποτρέπει τον μελοδραματισμό.
            Κάποιοι αναγνώστες ίσως θεωρήσουν ότι κάποιες στιγμές η συγγραφέας λίγο πλατειάζει στο κεφάλαιο του ταξιδιού ,με υπερβολικές λεπτομερειες.Θεωρώ ότι αποσκοπούν στο να αφαιρέσουν κάθε αχλύ εξιδανίκευσης και να προσδώσουν φυσικότητα στους ήρωες ,αναγνωρίσιμη στον καθένα μας...
Μικρές ανατροπές στη ροή των πραγμάτων εμπλουτίζουν το αποτέλεσμα με στιγμές δυνατής συγκίνησης --ίσως όχι πρωτότυπες, αλλά σίγουρα εναρμονισμένες πλήρως στο σύνολο!
               Το "Πολύ Κοντά Πολύ Μακρυά" χωρίς να αποτελεί κάποια συνταρακτική ιστορία αγάπης- είναι ένα γλυκό - κοινωνικό και λιγότερο αισθηματικό- μυθιστόρημα, που κατορθώνει να επεκταθεί και σε οικογενειακά θέματα και να επιβεβαίωσει την μοναδική ικανότητα της Τζότζο Μοις να αγγίζει διαφορετικές χορδές της καρδιάς μας, κάθε φορά με όμορφα κοινωνικά μηνύματα.   



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου