Δευτέρα 13 Μαΐου 2019

Ρένα Ρώσση Ζαίρη, Η Αγαπημένη Των Θεών

                                                               Η Αγαπημένη Των Θεών, Ρένα Ρώσση Ζαίρη
                                                                              Είδος: Αισθηματικό
                                                                               Βαθμολογία 9,5/10

                                                 
Η βιβλιογραφία της Ρένα Ρώσση Ζαίρη είναι ένα ταξιδιωτικό πανόραμα στις γωνιές της Ελλάδας και σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης.
Συνταξιδιώτες μας άνθρωποι ξεχωριστοί με τις δικές τους ευαισθησίες και τις κρυφές πληγές, που φέτος μας σεργιανούν στην ηλιόλουστη Δήλο και τα σκιερά τοπία της Αγγλίας.
"Η Αγαπημένη των Θεών" είναι άλλη μια συγγραφική έμπνευση από αυτές που ανέδειξαν τη Ρένα Ρώσση Ζαίρη σε "Αγαπημένη των Αναγνωστών ".

ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Από τη νύχτα της γέννησής της η μικρή Άρτεμις αποδεικνύει πως φέρει το στίγμα των...θεών σε μια πορεία από τη μυσταγωγική κόρη του ήλιου, τη Δήλο, μέχρι την οδό του θεάτρου και τη βροχερή αλλά πάντα αρχοντική Αγγλία.
Ο Κρις από την άλλη, κουβαλώντας το δικό του φορτίο, ακολουθεί σκοτεινούς δρόμους μιας ζωής ταγμένης στον Κίνδυνο που εξιλεώνει την απουσία...
Γύρω τους, ανεκπλήρωτα πάθη και επικίνδυνα μυστικά που απειλούν εύθραυστες ισορροπίες κάτω από τη σκιά ενός αθέατου γίγαντα που κινεί τα νήματα...

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Με την "Αγαπημένη Των Θεών" η Ρένα Ρώσση Ζαίρη προσθέτει άλλον έναν κρίκο σε μια απαστράπτουσα αλυσίδα ξεχωριστών εμπνεύσεων.
Μια ακόμη κοινωνική ιστορία με συναρπαστική πλοκή, δυνατές εικόνες και ξεχωριστούς χαρακτήρες.
Σκηνικό οι Κυκλάδες , παραδομένες στη ραστώνη του γαλάζιου, την ανυποταξία του ανέμου και την άγονη πέτρα, που ιχνηλατούν τη μακραίωνη Ιστορία τους...
Και εδώ συναντούμε γνώριμα μοτίβα της γραφής της.
Το πρώτο από αυτά είναι η νεανικότητα καθώς με την παιδαγωγική της κατάρτιση η κ. Ζαίρη έχει την πείρα να αφουγκραστεί και να διαχειριστεί τον παιδικό και τον νεανικό ψυχισμό των ηρώων της.
Έτσι, παρακολουθεί τη νεότητα των ηρώων τους και κατορθώνει να πλέξει πειστικά ψυχογραφήματα ,χαρτογραφώντας πρώιμα τραύματα που προκαλούν δυσλειτουργίες στις ενήλικες σχέσεις, εστιαζοντας σε διαφορετική παραμετρο κάθε φορά...
Η ηρωίδα, λοιπόν  στην "Αγαπημένη των Θεών" ακολουθεί συμβολικά το πεπρωμένο της συνονοματής της θεάς που κι αυτή γεννήθηκε διωκώμενη, μια νύχτα λουσμένη στο φως της σελήνης.
Ανυπότακτο πλάσμα , έντονο κι απόλυτο , διατηρώντας μια θεική γοητεία που καθηλώνει ενόσο κυνηγά αδιαπραγμάτευτα τα όνειρά της...
Γύρω της, όμως, ελλοχεύουν πάθη και ανομολόγητες καταστάσεις.
Συνοδοιπόροι της η φλόγα της Τέχνης, μια άσπονδη φίλη με δικά της απωθημένα και ένας μυστηριώδης άντρας που θα την περιθάλψει στο δικό του" βασίλειο".
Όπως σε κάθενα από τα βιβλία της Ζαίρη και εδώ υπάρχει μια κεντρική ιδέα.
Στην "Αγαπημένη Των Θεών",λοιπόν, η Ρένα Ρώσση Ζαίρη, διερευνά το ζήτημα της ατομικής ταυτότητας μέσα από την αποδοχή των οικογενειακών ριζών.
Η κυρία Ζαίρη εκκινεί από μια κατάσταση που έχει τα χαρακτηριστικα του ντόμινο.Οργή και ύβρις, σκηνοθετημένα σε ένα υποβλητικό σύνολο, που αρπάζει τον αναγνώστη από την πρώτη σελίδα.
 Κάπου έδώ στον κεντρικό άξονα, η συγγραφέας υποβάλλει ένα δυνατό ηθικό δίλημμα όμοιο με αυτό που συναντάμε στο αριστουργηματικό "Φως Ανάμεσα Στους Ωκεανούς":
Εξίσου αναπάντεχο, δραματικό κι ίσως άλλο τόσο αναπόδραστο (για όποιον μπόρεσε να συμπονέσει...)
Η εσωτερική τραγωδία και στα δυο συνιστά νομοτέλεια...
Εδώ όμως, υπάρχει μια διαφορετική τροπή που προχωρά τις επιπτώσεις του διλημματικής κατάστασης σε βάθος χρόνου, συμπεριλαμβάνοντας περισσότερα πρόσωπα και πιο καθοροστική επιρροή στην εξέλιξή τους.
Πίσω του ενυπάρχει ένας έρωτας φεγγαρολουσμένος, άνομος μαζί και μυθοποιημένος.
Εδώ η τραγωδία εξακτινώνεται και, ως σφάιρα που εξοστρακίζεται, σαρώνει τις ψυχές και τις ζωές αθώων που δεν έχουν και καμιά εμπλοκή.
Έτσι δίπλα στην φεγγαρογέννητη Άρτεμιδα παρακολουθούμε τον εύθραυστο Πέτρο, την Αδριάννα που αντιμάχεται τη μητρική περιφρόνηση και μια απωθητική εικόνα,καθώς και ένα τρυφερό ζευγάρι που έχει βρει απανέμι στη Δήλο με τους σκαλιστούς λέοντες να τη φρουρούν.
Ο άλλος βασικός πυλώνας του βιβλίου  είναι το...Ταξίδι!
Τοπία ονειρικά, χρώματα από την πινακοθήκη της φύσης που εναλλάσσει πρόσωπα και νέες χώρες που γίνονται βίωμα του αναγνώστη που τις ανακαλύπτει μαζί με τους πρωταγωνιστές.
Η Ρένα Ρώσση Ζαίρη αυτήν τη φορά μας συστήνει την Αγγλία , την Αγγλία του τσαγιού, των γραφικών αγροικιών γύρω από τα σκωτσέζικα κάστρα καθώς και του θεάτρου: Εδώ, ένας μυστηριώδης άνδρας ανοίγει στην Άρτεμη τις πύλες ενός μικρόκοσμου πολυτελούς μαζί και ξέγνοιαστου και γίνεται ο μέντοράς της.Ο ίδιος όμως φέρει το ατομικό του δράμα.
Στην άλλη άκρη της πόλης ο Κρις μας μυεί στα άδυτα της ζωής ενός πράκτορα, κάτι , που εν πρώτοις, ίσως φαντάζει σεναριακή υπερβολή.
Μια τέτοιου τύπου ευφάντααρη έκπληξη μας είχε επιφυλάξει η συγγραφέας και στο βιβλίο της "Κόκκινο Κοράλλι", εμπλουτίζοντας κ ανατρέποντας τις εντυπώσεις από το "Αγαπώ Θα Πει Χάνομαι".
Μια φαντασία παιδιού που όμως δε στερείται της ωριμότητας να εντάσσεται με φυσικότητα και υπόβαθρο στην πλοκή.
Είναι εξαίσιος ο τρόπος που η Ρένα Ρώσση Ζαίρη χειρίζεται τη φαντασία της ώστε να προσδίδει πειστικότητα σε όλες τις ανατρεπτικές της εμπνεύσεις, προσφέροντας ένα γοητευτικό σύνολο.
Το θετικό με τις ιστορίες της κυρίας Ζαίρη, είναι πως ενώ αρνούνται να ενταχθούν στο εξ' ορισμού ασφυκτικό πλαίσιο ενός άκαμπτου ρεαλισμού και σίγουρα απογειώνονται στα νέφη του απρόβλεπτου, εντούτοις, κατορθώνουν να ανιχνεύσουν όσα ασυνείδητα καθιστούν τις ψυχές μας ευάλωτες στα λάθη κατευθύνοντας έξεις, συναισθήματα, διαθέσεις ερήμην μας...
Με αλλα λόγια η βάση των χαρακτήρων της Ρέμας Ρώσση Ζαίρη, κι η ερμηνεία των επιλογών τους εδράζεται σε ένα στέρεα δομημένο σύστημα ψυχογραφικής ερμηνείας που δεν κουράζει, τουναντίον συχνά οδηγεί και τον ίδιο τον αναγνώστη σε μονοπάτια προσωπικής αυτογνωσίας, φέρνοντας εν τέλει μια γλυκιά γαλήνη στην ψυχή.
Σε αυτό συμβάλλουν η ευαισθησία της συγγραφέας αλλά και η φόρμα των διαδοχικών  μονολόγγων, όπου κάθε ήρωας εκθέτει τη δική του οπτική στα πράγματα, όπως σε όλα υπόλοιπα μυθιστορήματα της Ρένας Ρώσση Ζαίρη.
έτσι που η γλυκιά παιδικότητα στα βιβλία της να ακολουθεί τον δρόμο της ωρίμανσης όπως συμβαίνει και στον άνθρωπο.Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται ένας συγκερασμος ανάμεσα στον εφηβικό ιδεαλισμό και τη διαχείριση της πραγματικότητας, όπως αύτη προκύπτει ενάντια στα όνειρα και τις επιθυμίες μας κομίζοντας όμως ένα δίδαγμα...
Με όλα αυτά, η Αγαπημένη των Θεών θα γίνει και "αγαπημένη" όσων αναζητούν ένα βιβλίο να τούς φέρει λίγη αύρα καλοκαιριού και δυνατές συγκινήσεις, όπως η κ Ζαίρη γνωρίζει να κάνει στα δροσερά της βιβλία.
Ένα ακόμη υπέροχο μυθιστόρημα από τη συγγραφέα που με παιδική αθωότητα και φιλαλήθεια καταφέρνει να αναδείξει τις πιο βαθιές αλήθειες της ζωής μας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου