Σάββατο 14 Μαΐου 2022

ΠΡΙΓΚΙΠΙΣΣΕΣ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑΣ

                                                  Πριγκίπισσες της Αρχαιότητας
                                      Είδος: Μυθολογία- Παιδικό (κορίτσια 7-12χρ)
                                     Βαθμολογία: 10/10
Εκδόσεις Ψυχογιός
Σελίδες 120
Μεταφραση Πάχη Σοφία
Μέγεθος: 22,5 x 30 cm
Τιμή 10,98
Ημ Εκδ 8 Δεκεμβρίου 2016

Ποιο κορίτσι δεν ταυτίστηκε με τη φιγούρα κάποιας  πριγκίπισσας;;;;Ιδανικό όταν αυτή η "ταύτιση" συμβεί με πρόσωπα που η αρχαιοελληνική παράδοση και πενες όπως του Ομήρου και του Ησίοδου παρέδωσαν στο παγκόσμιο πνεύμα μέσα από την Ελληνική Μυθολογία... 
           Ένα από τα πιο όμορφα παιδικά βιβλία,λοιπόν, που έπεσε στα χέρια μου είναι το "Πριγκίπισσες της Αρχαιότητας" των Εκδόσεων Ψυχογιός!
Πρόκειται για ένα γοητευτικό βιβλίο μεγάλου μεγέθους, από αυτά που μαγνητίζουν κατευθείαν το μάτι ενός παιδιού διατηρώντας παράλληλα μιαν υψηλή παιδαγωγική αξία!
Είναι μια ανθολογία  μύθων με έναν κοινό παρονομαστή: Αφορούν σε εμβληματικές γυναίκες της Αρχαιοελληνικής Μυθολογίας, αρα αυτό οριοθετεί το κοινό του συγκεκριμένου αναγνώσματος κυρίως στα μικρά κορίτσια (χωρίς βέβαια να αποκλείονται και τα αγόρια.)
Η Ανθολογία αυτή περιλαμβάνει 
Την πανώρια Ευρώπη από τη Σιδώνα, που την αγάπησε ένας... ξεχωριστός "ταύρος"!
Τη Δανάη που μια χρυσή βροχή της άλλαξε τη ζωή!
Τη Λήδα των κύκνων!
Τη δυναμική Αταλάντη των Δασών!
Την αγνή, φιλόξενη Ναυσικά από την Οδύσσεια του Ομήρου!
Την ωραιοπαθή Κασσιόπη που η περηφάνεια της έφερε μια καταστροφή!
Τη γλυκιά Ανδρομέδα που δε διστάζει να θυσιαστεί για τον λαό της, αλλά η αγάπη ανέτρεψε τη φριχτή της τύχη!
Την όμορφη Κρητικοπούλα Αριάδνη που αντιστάθηκε στον πατέρα της για την αγάπη της για να γευθεί την προδοσία... 
    Με αυτόν τον τρόπο η Ελληνική Μυθολογία πασπαλίζεται με την αχλύ του παραμυθιακού στοιχείου κι επενδύεται με τα χρώματα της ονειροφαντασίας που περισσότερο προσιδιάζει σε εικόνες και σχήματα οικεία κυρίως στο σύμπαν των μικρών κοριτσιών.
Η αισθητική και ο σαφέστατα γυναικοκεντρικός προσαντολισμός των αναφορών του βιβλίου ακολουθούν τη δυιστικη λογική των δύο φύλων που παρατηρείται στα παιχνίδια της παιδικής ηλικίας...
Σε σελίδες ανθόσπαρτες και αστροκεντημένες,λοιπόν, παρελαύνουν οι πιο ευγενικές φιγούρες της Ελληνικής Μυθολογίας:Παραδείγματα θάρρους, πίστης, αλληλεγγύης και ελευθερίας οι ευγενικής καταγωγής μυθολογικές γυναίκες εμπνέουν τα μικρά κορίτσια με τις ιστορίες τους.

                  Χρώματα ζωηρά με μια ηδύτητα προσώπων οπτικοποιούν εξαίσια τη μυθολογική μας παράδοση, αναδεικνύοντας μια ακόμη πτυχή της πολυπρισματικής ομορφιάς της- αυτήν της φαντασίας.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η Μυθολογία με την άγρια και συμβολική της γοητεία να συστήνεται στα παιδιά μέσα από μια "αισθητικά καινοφανή" οπτική.
Αυτό οφείλεται στην ξεχωριστή, γεμάτη ευαισθησία κια λυρική αφαιρετικότητα εικονογράφηση, η οποία αφού πρόκειται για παιδικό βιβλίο διαμορφώνει όλη τη φυσιογνωμία του βιβλίου.
Πρόσωπα καλοσχηματισμένα και αξέχαστα.
Έχουμε λοιπόν μια απολαυστική σύζευξη της δυτικότροπης αντίληψης του παραμυθιού με την αρχαία εποχή και σε επίπεδο εικαστικό.
Μια μοναδική ευκαιρία για τα σύγχρονα παιδιά -και ιδιαίτερα τα κορίτσια- να προσεγγίσουν σημαντικά κεφάλαια της μυθολογίας μας, με τρόπου που θα τα γοητεύσει και δε θα τα κουράσει.
Ένα χορταστικό βιβλίο πολυάριθμων σελίδων και φαντασμαγορικών χρωμάτων με περιεχόμενο ουσίας- ελκυστικό ακόμη και για παιδιά που δεν αγαπούν πολύ το βιβλίο.
Ο,τι καλύτερο λοιπόν για ένα παιδί- ιδιαίτερα για ένα κοριτσάκι!
Πρόκειται για ένα εξαίσιο παιδικό ανάγνωσμα που θα το συνιστούσα σίγουρα για όλα τα κορίτσια σε όλο το φάσμα του Δημοτικού Σχολείου και ως ιδανικό εργαλείο εξοικείωσής τους με τη Μυθολογία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου