Σάββατο 14 Μαΐου 2022

ΟΔΥΣΣΕΙΑ, Βασιλη Νευροκοπλη

                                   Βασιλική Νευροκοπλή , Οδύσσεια- Το Τραγούδι των Αιώνων, εκδ ΛΙΒΑΝΗ
                                Είδος Παιδικο- Μυθολογία (απο 10-100χρ!)
                                 Βαθμολογια 10/10


Σελίδες 320
Τιμή 17,10 ευρω
Βαρος 1κιλό
Ημ Εκδοσης 01 Μαρτίου 2022

 Η Οδύσσεια του Ομήρου  είναι ένα θέμα οικείο στα παιδιά αφού το προσεγγίζουν ήδη από τη σχολική ύλη της Γ Δημοτικού.
Η περιπετειώδης φύση της , η πληθώρα των εναλλαγών της πλοκής, καθώς και οι πολλαπλοί συμβολισμοί της καθιστούν την "Οδύσσεια" ένα πρόσφορο πεδίο έμπνευσης και ποικιλόμορφων παρουσιάσεων της και μάλιστα εδώ και αιώνες. Πληθώρα πνευματικών ανθρώπων έχουν αναμετρηθεί με το έργο , επιχειρώντας να το μεταφράσουν και να το μεταγράψουν για το αναγνωστικό  αναγνωστικό της εποχής 
τους!
Σε όλους τους καιρούς, οι περιπλανήσεις του δαιμόνιου Οδυσσέα κι η αναμέτρησή του με μια σειρά από κινδύνους, τέρατα και προκλήσεις- ηθικές και πρακτικές- συνεπαίρνουν εδώ και 2.800 χρόνια τους ανθρώπους -σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης.


Μοιραία και στην Ελλάδα, η Οδύσσεια έχει τύχει πολυάριθμων μεταφράσεων και διασκευών, με χαρακτηριστικότερη τη γνωστή μετάφραση του κορυφαίου ίσως Ελληνα πεζογράφου, του φωτοβόλου Κρητικού, Νίκου Καζαντζάκη.
Ανάμεσα στις αναρίθμητες παιδικές διασκευές της Οδύσσειας φέτος κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Λιβάνη μια προσέγγιση που διαφοροποιείται από τις άλλες.
Η Βασιλική Νευροκοπλή, που εδώ και χρόνια εμπλουτίζει τον χώρο του  παιδικού βιβλίο με ενδιαφέρουσες εμπνεύσεις γεμάτες παιδαγωγικά μηνύματα, προσφέρει φέτος μια πραγματικά ξεχωριστή παρουσίαση της Οδύσσειας.
Δεν επιλέγει την απλή, πεζή  αφήγηση με τη μορφή παραμυθιού -ως είθισται σε παιδικές παρουσιάσεις των επών και των μύθων γενικά- παρά επιχειρεί να παρουσιάσει το ομηρικό έπος διατηρώντας το ποιητικό λόγο, που χαρακτηρίζει και το ομηρικό  πρωτότυπο.
Η Βασιλική Νευροκοπλή, λοιπόν,  σε ένα μοναδικό αφηγηματικό τόλμημα  επιλέγει τον ιαμβικό δεκαπεντασύλλαβο για την Οδύσσειά "της".
Ο ιαμβικός 15σύλλαβος είναι το μέτρο που συναντούμε στο δημοτικό τραγούδι, σε μια διαδοχή προς το αρχαιοελληνικό μέλος και τα ακριτικά τραγούδια των Βυζαντινών χρόνων.Οδυσσέας, Βασίλειος Διγενής Ακρίτας, Κλέφτες.Αυτή είναι η κληρονομιά που διασώζει στις σελίδες της Οδύσσειας αυτής η Νευροκοπλή με τη γοητευτική της αφήγηση...
Η Νευροκοπλή "μεταμορφώνεται σε έναν ραψωδό" σαν τον Φήμιο της Αρχαιότητας και τραγουδά το έπος του πλάνητα Οδυσσέα στα παιδικά αυτιά, με έναν λόγο αντιστοίχως μελωδικό προς το αρχαίο κείμενο, σε μια αρκετά πιστή παρουσίαση του έργου, διατηρώντας τη γνωστή του έκταση.
Η δεινότητα της Βασιλικής Νευροκοπλή μας πλέκει επιδέξια ομοιοκαταληξίες, απολαυστικές , και πανέξυπνες, στη γλώσσα των δημοτικών τραγουδιών με παραστατικότητα και γλωσσικές ακροβασίες απαραίτητες για τον ρυθμό του κειμένου.
Η πολύχρωμη εικονογράφηση του βιβλίου, σε σύμπραξη της Μάγιας Τζούριτς και του Διονύση Θάνου, συνδυάζει την παραμυθιακή ατμόσφαιρα με τις γραμμές των αρχαιοελληνικών αγγείων και τις μορφές των παραδοσιακων κεντημάτων  και μεταδίδει τον διάλογο των αιώνων, όπως και το καθεαυτό κείμενο της Νευροκοπλή.
παρά τιςε πολυάριθμες σελίδες(σε γυαλιστερό χαρτί) το μικρό  μέγεθος, καθιστα το βιβλίο ελκυστικά λειτουργικό κι εύχρηστο για καθε αναγνώστη.
                   Θεωρώ τούτη τη μεταγραφή της "Οδύσσειας" της Νευροκοπλή ένα βιβλίο που οπωσδήποτε αξίζει να  γνωρίσουν τα παιδιά, καθώς είναι στο σύνολό του  ίσως η καλύτερη παιδική -κι όχι μόνο- εκδοχή της "Οδύσσειας".
Ένας άθλος συγγραφικός που αξίζει να τον ανακαλύψουν όλοι καθώς αποτελεί μια γόνιμη και άκρως πετυχημένη σπουδή στην Οδύσσεια.
Λόγω της εκτεταμένης παρουσίασης του έργου, που ακολουθεί το πρωτότυπο, θα πρότεινα τούτη την έκδοση για παιδιά από 10 χρονών και πάνω, "άνετα" για εφήβους Γυμνασίου -Λυκείου φυσικά-  ενώ ομολογώ ότι το βιβλίο διατηρεί την υψηλή "καλλιτεχνική" αξία ακόμη και για ενήλικες αναγνώστες!
Όποιος ανακαλύψει την "Οδύσσεια-[Τραγούδι στους Αιώνες] της Βασιλικής Νευροκοπλή από τις εκδόσεις Λιβάνη θα την απολαύσει σίγουρα!
Εξαιρετικό βιβλίο, από τις πρόσφατες παιδικές εκδόσεις που οπωσδήποτε αξίζει να κατέχει περίοπτη θέση και στις σχολικές βιβλιοθήκες καθώς είναι αξιοποιήσιμο και στην εκπαιδευτική διαδικασία με ποικίλους τρόπους,(αφήγηση, επιτόπου δραματοποίηση ,στήσιμο θεατρικής παράστασης ) κι η παιδαγωγική της αξία είναι δεδομένη  ανάμεσα σε άλλα βιβλία του είδους...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου