Κυριακή 6 Αυγούστου 2023

Ρένα Ρώσση Ζα'ί'ρη, Μπλε Ζαφείρι

                                                Το Μπλε Ζαφείρι, Ρένα Ρώσση Ζα'ί'ρη
                                Είδος Αισθηματικό Μυθιστόρημα
                                 Βαθμολογία 10/10

Η Ρένα Ρώσση Ζαίρη επανέρχεται φέτος με το Μπλε Ζαφείρι που είναι αισίως το 17ο μυθιστόρημά της για ενήλικες κι ένα από τα πιο δυνατά της έργα! Το "Μπλε Ζαφείρι" κουβαλά μια φλογερή σαγήνη, που τη μερεύει μια γόνιμη κοινωνική ευαισθησία, διεγειροντας την καρδιά, όσο το μυαλό κι η σκέψη κατευθύνονται σε χρήσιμους προβληματισμούς.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Η Μελάνθη μεγαλώνει στη Λήμνο κουβαλώντας ένα στίγμα που τη θέτει στο στόχαστρο των υπολοίπων παιδιών.
Μοναδική της παρηγοριά ο ξανθός Άλκης με τη μεγάλη καρδια που γίνεται φίλος και προστάτης της.
Ένα οικογενειακό μυστικό θα οδηγήσει σε μια τραγωδία κάτω από ένα φθονερό φεγγάρι, ενώ η χαρά των παιδικών χρόνων σκορπά...
Τα χρόνια περνούν. Ρέθυμνο, Μύρηνα, Καβάλα, Θεσσαλονίκη.
Η Μελάνθη, με έναν αθεράπευτο πόνο στην ευαίσθητη καρδιά της, έρχεται αντιμέτωπη με την πιο απαιτητική αλλά και τρυφερή πρόκληση της ζωής της, όταν καλείται να διαχειριστεί σφάλματα άλλων. 
Σε μια ευάλωτη στιγμή, ένας ύπουλος μασκαρεμένος κίνδυνος τυλίγει όσα αγαπά.
Τρεις δολοφονίες απειλούν να τινάξουν τη ζωή της Μελάνθης στον αέρα αλλά το μοναδικό προπύργιο εκείνης δείχνει να έχει καταρρεύσει.Πού είναι η αλήθεια;

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Το "Μπλε Ζαφείρι" είναι το 17ο μυθιστόρημα της Ρένα Ρώσση Ζα'ί'ρη και φέρει όλα τα γνώριμα κι αγαπημένα γνωρίσματα της γραφής της: Συναίσθημα, χαρακτήρες διεξοδικά τεκμηριωμένους, κοινωνικούς προβληματισμούς γύρω από τη διαφορετικότητα και μια διάθεση αμετανόητα ταξιδιάρικη!
Αυτή τη φορά, σκηνικό δράσης είναι το νησί του Ηφαίστου, η τόσο ιδιαίτερη Λήμνος, που ξεπροβάλλει θελκτική σε μια ζωηρή εικονοπλασία.
Το δράμα στο "Μπλε Ζαφείρι" είναι ζυμώμένο θαρρείς από τα ηφαιστειογενή πετρώματα της Λήμνου, με το μάγμα της συναισθηματική έντασης να κοχλάζει μέσα του.
Το "Μπλε Ζαφείρι"- πάρα τον παραπλανητικό του τίτλο- είναι ολοπόρφυρο από αίμα κι από τη λάβα της ανθρώπινης ψυχής.
Παράλληλα διασώζει έναν ιδιότυπο λυρισμό ενόσω αφουγκράζεται τον παλμό της τσιγγάνικης καρδιάς κάτω απο τους ήχους των γλυκόηχων βιολιών, με τη σημειολογία του φεγγαριού να παραπέμπει στη ζηλόφθονη Luna του Ανδαλουσιάνου Federico Garcia Lorca (Ματωμένος Γάμος, Muerto de Antonito κοκ).
Σαν ένα νοερό τρίγωνο στο "Ζαφείρι" απαντάται τούτη η πνοή του ισπανικού φλαμένγκο με τα σερβικα χάλκινα του Μπρέγκοβιτς.
Η ιστορία μας - ενδιαφέρουσα κι αγωνιώδης ως την τελευταία σελίδα της- συνεχίζει σε πιο σύγχρονους δρόμους, ανατέμνοντας ένα ακόμη σπιτικό αλωμένο από τη βια και την έλλειψη αγάπης, που έγινε η μήτρα ενός τέρατος.
    Κι όμως, τα "τέρατα" στον κόσμο μας δε γεννιούνται "αφ' εαυτού τους", αλλά τα εκκολάπτει η οικογενειακή βία, ο εγωισμός των γονέων και η συναισθηματική ερήμωση.
Η Ρένα Ζαίρη τους αγαπάει τους ήρωες της.
Θωπεύει τα τραύματα τους με κατανόηση.
Τα ερμηνεύει με περίσκεψη.
Δεν τους χαρίζεται όμως, ούτε τα καθιστά σημείο γοητείας και κολυμβήθρα του Σιλωάμ.Δεν καταφεύγει σε μελοδραματικές απλουστεύσεις ούτε εκβιάζσι την εξιλέωση.
Είναι ιδιότυπα δίκαιη και διαχειρίζεται ορθολογικά τις συνέπειες κάθε επιλογής χβρις συγχωροχάρτια
Είναι σε θέση όμως να φανερώνει τη γενεσιουργό αιτία των πληγών , διότι η κ. Ζα'ί'ρη διαθέτει παιδαγωγική κατάρτιση ως επιστήμων Προσχολικής Αγωγης (Νηπιαγωγός) & μπορει να ανιχνευει τους ψυχολογικούς μηχανισμούς πίσω από τις ανθρώπινες επιλογές- και τις πλέον νοσηρές.
Γι' αυτό εξάλλου πάντα εξερευνά την παιδική ηλικία των βασικών της χαρακτήρων και τους παρουσιάζει ολοκληρωμένα, με μια οπτική γεμάτη ανθρωπιά και χρήσιμα αυθεντικά διδάγματα- ιδιαίτερα για έναν γονέα που θα διαβάσει με λίγο πιο ανοιχτό μυαλο υπερβαίνοντας το ζητούμενο της τέρψης που πρωταρχικά προσφέρει ένα τέτοιο μυθιστόρημα.
Πέρα από τα ποικίλα τοπία τα βιβλία της Ζαίρη ειναι ως επί το πλείστον ταξίδια στις απόκρυφες γωνιές της ανθρώπινης ψυχής...
Ένα άλλο στοιχείο αναγνωρισιμο στη θεματολογία της κ. Ζα'ί'ρη ειναι η ευαισθησία της συγγραφέως απέναντι στα παιδιά -και δη εκείνα που παρουσιάζουν κάποια ιδιαιτερότητα, με εστίαση στο Asperger, το οποίο σκιαγραφείται πολύ καλά μα κι ελπιδοφόρα -όπως συνέβη και στην περίπτωση της Ελίνας (Αγαπώ Θα Πει Χάνομαι- Κόκκινο Κοράλλι).
Όλα τα στοιχεια αυτά συμπλέκονται επιδέξια σε ενα σφιχτοδεμένο σενάριο που συναρπάσσει και συγκινεί.
       Το "Μπλε Ζαφείρι", λοιπόν -παρά τον τίτλο του που παραπέμπει σε ενα ρομαντικό βιβλίο- προσφέρει πολλά περισσότερα , ως μια κοινωνική ιστορία δυνατών στιγμών,  κι ανεκτίμητων μηνυμάτων γυρω από τη ζωή.
.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου