Σάββατο 18 Απριλίου 2015

ΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΤΗΣ ΝΕΦΕΛΗΣ, Σπύρος Πετρουλάκης

                                                                        Το Παράθυρο Της Νεφέλης, Σπύρος Πετρουλάκης

                                   Είδος : Σύγχρονο Κοινωνικό
                                  Βαθμολογία :8/10
                                   


Το 2014 ο Σπύρος Πετρουλάκης έκανε δυναμική είσοδο στα συγγραφικά δρώμενα με το κοινωνικό του μυθιστόρημα "Το Παράθυρο Της Νεφέλης", που συγκλόνισε το κοινό, καθώς θίγει το ευαίσθητο θέμα της παιδικής κακοποίησης με τρόπο άμεσο και αποστομωτικό, επιφυλλάσσοντας  στο αναγνωστικό κοινό απανωτές συγκινήσεις σε μια πολυπρόσωπη ιστορία.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Ο Γιάννης, ψαράς από τη Λευκάδα, κι η σύζυγός του Ματίνα ,μια συνηθισμένη γυναίκα της επαρχίας, πασχίζουν χρόνια να αποκτήσουν ένα δικό τους παιδί.
Οι απανωτές αποτυχίες και τα σχόλια του κοινωνικού περίγυρου τούς φτάνουν στην απόγνωση, οδηγώντας τους στην παράλογη απόφαση να απαγάγουν ένα ξένο μωρό.
Η ευκαιρία τους δίνεται στην παραλία της Λευκάδας , με θύμα τους μια οικογένεια παραθεριστών που έχει δύο κοριτσάκια προνηπιακής ηλικίας.
Μετά την απαγωγή του μικρότερου κοριτσιού, η Ματίνα κι ο Γιάννης θα ζήσουν με νέα ταυτότητα,χρίζοντας το κοριτσάκι ως μοναχοκόρη τους με το όνομα Νεφέλη.
         Στο μικροαστικό περιβάλλον η Νεφέλη θα γευθεί αγάπη και προστασία πάντα όμως στη σκιά ενός μέθυσου "πατέρα" Γιάννη- έρμαιου τον τύψεων του.
          Όταν η Ματίνα μείνει έγκυος στο φυσικό της παιδί όμως, τα πάντα θα ανατραπούν για τη Νεφέλη, η οποία πλέον θα δοκιμάσει τον πλήρη παραγκωνισμό και μια βάναυση  απαξίωση.
        Ο "Γολγοθάς" της μικρής Νεφέλης θα σημαδευτεί από κάθε δυνατή κακοποίηση , συνθέτοντας την "απόλυτη" κόλαση για ένα παιδί που περέμεινε "άγγελος"-μέσα κι έξω, με μοναδική συντροφιά την κούκλα της τη "Λίλα" και ένα "ουράνιο" ταλέντο στη Ζωγραφική.
            Σε αυτήν τη φρίκη η Νεφέλη θα γνωρίσει και απροσδόκητους συνοδοιπόρους που κουβαλώντας ανάλογη ανάγκη για αγάπη, θα οδηγήσουν τα βήματά της σε πιο φωτεινούς δρόμους, μέχρι την τελική της θανάσιμη αναμέτρηση με τη Μόιρα...

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ

Πρόκειται για ένα πολύ δυνατό μυθιστόρημα με έναν κεντρικό οικογενειακό άξονα που εξακτινώνεται σε πολυπρόσωπη αναγνωστική εμεπειρία με στιγμιότυπα που συγκλονίζουν τον αναγνώστη, καθώς φέρνουν στο προσκήνιο της οδύνης ένα παιδί.
Μια περιήγηση στα απώτατα "ερέβη" του ανθρώπινου πόνου, που σε ένα συντριπτικό ποσοστό δυστυχώς είναι έργο του ίδιου του ανθρώπου,αφού εκείνος- σαν ιδανικός αυτόχειρας- ευτελίζει τη ζωή την ίδια. 
Η "Νεφέλη" του Σπύρου Πετρουλάκη αποτελεί μια από τις τραγικότερες φιγούρες της Σύγχρονης Λογοτεχνίας μας, καθώς στο δικό της πρόσωπο ξεμπροστιάζεται η ασχήμια της κοινωνίας μας, αφού συνιστά την αρχετυπική εικόνα του αμνού που θυσιάζεται στον βωμό της ενοχής....
H αθωότητα της Νεφέλης συνιστά την αφετηρία του μαρτυρίου της.
Όπως όλα τα παιδιά, η Νεφέλη είναι ταμένη στο αίτημα της αγάπης,που ως ενήλικες αντικαθιστούμε συνήθως με τα θανάσιμα πάθη μας, που πηγάζουν από τον εγωισμό και σκοτώνουν την ψυχή μας. 
"Ιφιγένεια" έγινε η μικρή ηρωίδα του Πετρουλάκη σε μια ελληνική κοινωνία γεμάτη προκαταλήψεις και συνένοχες σιωπές.

Ο Σπύρος Πετρουλάκης έμμεσα στηλιτεύει τις αδυναμίες αυτής της  ελληνικής κοινωνίας που αφήνει την οικογένεια και το σχολείο χωρίς στήριξη -χωρίς καλοδομημένους ,εύρυθμους θεσμούς Δικαιοσύνης και Μέριμνας .
Έτσι ο συγγραφέας εστίαζει στα προσκόμματα που το κοινωνικό γίγνεσθαι θέτει στο παιδαγωγικό έργο Γονέων και Δασκάλων, αφήνοντας απροστάτευτους τους ευσυνείδητους λειτουργούς και κυρίως τα Παιδιά...

Τα σημάδια στο παιδικό κορμί και την αθώα ψυχή της Νεφέλης αφηγούνται την συνολική "ιστορία" αυτής της κακίας και της διαφθοράς, που οδήγησαν έναν άντρα στο ύστατο έγκλημα και μια μητέρα να αντιμετωπίσει ρεμβασιστικά το θετό της παιδί απολαμβάνοντας εμμονικά σαν τρόπαιο το φυσικό της, ως προσωπική καταξίωση.
Αυτή η ανικανότητα για αγάπη όμως τους κατέστρεψε και τους τρεις- τον πατέρα τη μητέρα και το φυσικό παιδί τους!

Ευτυχώς, ο συγγραφέας, δεν πέφτει στην παγίδα του μελοδραματισμού, αλλά έχει εξοπλίσει την ηρωίδα του, Νεφέλη, με μοναδικά χαρίσματα.
Έτσι προτάσσει μια πίστη στον άνθρωπο κι αναδεικνύει μιαν όμορφη πλευρά της κοινωνίας, που αντιστέκεται στον ζόφο ,ανοίγοντας ένα παράθυρο ελπίδας.
Το ..."Παράθυρο της Νεφέλης", λοιπόν, έχει θέα σε έναν ουρανό σχεδιασμένο με μια  γαλάζια, παιδική κιμωλία κι έναν ήλιο απευθείας από το φως μιας αγνής ψυχής.
Το "Παράθυρο της Νεφέλης" έχει θέα στο Κάστρο των Ιπποτών 
και από εκεί στη γραφική μητρόπολη της Τέχνης, τη Φλωρεντία, πλημμυρίζοντας χρώματα τις σελίδες της ιστορίας μας.
Από αυτήν την πλευρά του διαταραγμένου οικογενειακού ιστορικού και της σχεδόν ιαματικής επίδρασης της Τέχνης, η "Νεφέλη" του Πετρουλάκη παρουσιάζει μια συνάφεια προς τη νεαρή ζωγράφο "Βενετία" από την "Παγίδα Των Χρωμάτων" του Μένιου Σακελλαρόπουλου.
Η "Βενετία" ανακαλύπτοντας κι αυτή τη Φλωρεντία, θα έρθει αντιμέτωπη με την ψυχική ασθένεια, ενώ η "Νεφέλη" του Πετρουλάκη με μια αντίστοιχων διαστάσεων μεγάλη μάχη... 

Το "Παράθυρο Της Νεφέλης" βλέπει στο γραφικό λιμανάκι της Κάσου και το θαλασσινό αεράκι " χαϊδεύει το πρόσωπο του αναγνώστη".

Το "Παράθυρο της Νεφέλης" ατενίζει πολυδιάστατα  τον ανθρώπινο πόνο σε όλες του τις διαστάσεις, ενώ προσεγγίζει και τη διπλή όψη του έρωτα χωρίς να αποκρύπτει την ωμή πλευρά του...

Σε όλα αυτά ο Πετρουλάκης αντιπαρατάσσει την ατόφια καλοσύνη, ως επίμονο αντιστάθμισμα στη σκοτεινή πραγματικότητα που ο εγωισμός έπλασε...

Η ομορφιά της ηρωίδας, που δεν παρεκκλίνει από το ψυχικό κάλλος και φωτίζει τις ζωές των γύρω της, πλαισιώνεται από υπέροχους ανθρώπους, που έχουν κατανοήσει πως η δράση και η προσφορά νοηματοδοτούν την ζωή την ίδια.
             Οι δεσμοί ψυχής αποδεικνύονται πιο αυθεντικοί από τους δεσμούς του αίματος και ηχηρό ακούγεται το μήνυμα πως η αλληλεγγύη είναι μια αναγκαιότητα θεμελιώδης στον άνθρωπο ως εγγενής συνεκτικός κρίκος των ίδιων των κοινωνιών του.

Ως καταληκτικό απαύγασμα αυτού του κοινωνικού βιβλίου μας μένει η υπέροχη, η μεγάλη αλήθεια πως "Γονιό δε σε κάνει η... Βιολογία ή μια Ληξιαρχική Πράξη, αλλά μονάχα η Αγάπη! 
...Κι όχι η αγάπη μόνο προς ένα πλάσμα που ανατρέφεις ο ίδιος , αλλά η αίσθηση ευθύνης κι η ενσυναίσθηση προς κάθε άλλο παιδί -και γενικά ανθρώπινο πλάσμα- που βρεθεί στο διάβα σου..."

Ανοίξτε κι εσείς το "Παράθυρο της Νεφέλης" και αγναντέψτε όμορφους τόπους& τοπία ψυχής βαθιά- και μην ξεχνάτε πως η αγάπη δεν είναι χρεός, είναι η απώτερη ανάγκη κάθε ζωντανού όντος, η κινητήριος δύναμη του σύμπαντος...    


Εγώ καλωσορίζω τον Σπύρο Πετρουλάκη στον χώρο του μυθιστορήματος και του εύχομαι να μας χαρίσει εμπνευσμένα βιβλία γεμάτα κοινωνική ευαισθησία , όπως το "Παράθυρο Της Νεφέλης".




             ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΣ
                                                    
Γεννήθηκα στην Αθήνα, έζησα στο Ρέθυμνο και στα Χανιά, από τα οποία κατάγομαι.
Ασχολούμαι με τη μουσική επαγγελματικά, παίζοντας ούτι, τραγουδώντας, γράφοντας μουσικές και στίχους για μένα και όλο τον κόσμο.
Έχω συμμετάσχει σε παραστάσεις και συναυλίες σε όλη την Ελλάδα.
Παράλληλα είμαι ραδιοφωνικός παραγωγός στο Δίκτυο fm 91,5 στα Χανιά.
Τις καλύτερες ώρες μου τις περνάω παίζοντας με τα παιδιά μου, την Ειρήνη εννέα ετών που με διαβεβαιώνει ότι «εγώ θα βαριόμουν να διαβάσω τόσο μεγάλο βιβλίο», και τον Κωνσταντίνο, επτάχρονο κυνηγό δεινοσαύρων και άλλων μοχθηρών δράκων.
Γράφω και αφηγούμαι παραμύθια πειράζοντας τον κόσμο.
Ανακατεύω τα πράγματα και είμαι αυτός που βάζει τους ψύλλους στα άχυρα.
Είμαι προπονητής και Πανελληνιο­νίκης στο Taekwondo όπου κατέχω 6 Dan.
Έχω ασχοληθεί με τη φωτογραφία, την αναρρίχηση και τις καταδύσεις.
Το πρώτο μου CD με συμμετοχή γνωστών καλλιτεχνών είναι στα σκαριά.



2 σχόλια:

  1. Απαντήσεις
    1. Ω,σας ευχαριστω παρα πολυ για το θερμο σας σχολιο!!!!Ηταν ενα ξεχωριστο,δραματικο βιβλιο!!!Καλες αναγνωσεις μας ευχομαι!!!

      Διαγραφή