Πέμπτη 30 Απριλίου 2015

Λένα Μαντά , Το Σπίτι Δίπλα Στο Ποτάμι

                                                                  Το Σπίτι Δίπλα Στο Ποτάμ
                        Είδος:Σύγχρονο Αισθηματικό Μυθιστόρημα
                      Βαθμολογία: 10/10(κάθε βιβλιο αξιολογείται με βάση την κατηγορία του)


Πρόκειται για το βιβλίο- τομή στον τομέα του αισθηματικού μυθιστορήματος!      

Έχοντας πουλήσει από το 2007, 250.000 αντίτυπα αποτέλεσε εκδοτικό φαινόμενο για την ελληνική αγορά κι έφερε μια έκρηξη στην παραγωγή βιβλίων ανάλογης θεματολογίας, εκτοξεύοντας την -ως τότε αξιοπρόσεκτη- Λένα Μαντά κυριολεκτικά στην κορυφή.Μαζί θα ανακαλύψουμε το γιατί:

ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Μακεδονία, δεκαετία του ’30.

Σε ένα χωριό του Ολύμπου ανθίζει ένας μεγάλος έρωτας, που οδηγεί απρόσμενα τη μικρή, πανέμορφη Θεοδώρα, από τα βαμβακοχώραφα , νύφη στα χέρια του περήφανου Γεράσιμου.
Εκεί, δίπλα στο κελαριστό ποτάμι στήνουν ένα ζεστό σπιτικό.
Καρπός αυτού του υπέροχου γάμου είναι 5 κόρες που κληρονομούν την ομορφιά της στοργικής μητέρας τους και τη γοητεία του πατέρα τους.
Τα χρόνια δύσκολα κι οι 5 κόρες μεγαλώνοντας νιώθουν να ασφυκτυούν στα στενά όρια του χωριού, αποζητώντας να γνωρίσουν τη ζωή πέρα από το μικρόκοσμό τους.

Θα τα καταφέρουν κι εμείς παρακολουθούμε το συναρπαστικό τους ταξίδι στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα.
Η ερωτική, φλογερή Μελισσάνθη, 
η συνετή, καλοσυνάτη Ιουλία
η καλλίφωνη, ανικανοποίητη Ασπασία
η εκθαμβωτική, ψυχρή Ξένια 
και η γοητευτική, ρομαντική Μαγδαληνή 
ακολουθούν πορείες πολυτάραχες, πορείες παράλληλες ,για να συναντηθούν πολλά χρόνια μετά στην αγκαλιά του σοφού ποταμού, που ξέρει να ξεπλένει πληγές και να συγχωρεί ανομολόγητα κρίματα.


ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Η επιτομή του αισθηματικού μυθιστορήματος και για μένα το κορυφαίο βιβλίο της Λένας Μαντά!Με μια φράση, το λάτρεψα, καθώς το "Σπίτι Δίπλα Στο Ποτάμι" ένα απίστευτα γοητευτικό βιβλίο με πολύ ευχάριστο τρόπο γραφής, που- παρά τον όγκο του- διαβάζεται απνευστί.
Κυριολεκτικά με ρούφηξε και δεν μπορούσα να το αφήσω απ'τα χέρια μου! 
Αδύνατον να του αντισταθείς!
Ακαταμάχητο- όπως οι μικρές "απαγορευμένες" απολάυσεις...
Το Σπίτι Δίπλα Στο Ποτάμι συνιστά εγγύηση ότι θα αποκομίσετε μια χορταστική αναγνωστική εμπειρία και θα νιώσετε την καρδιά σας να χτυπά έντονα.
         Με αυτό το βιβλίο της Λένας Μαντά σίγουρα θα περάσετε καλά και θα ξεχαστείτε- θα συγκινηθείτε και θα ταξιδέψετε!
Η ιδιαιτερότητά του έργου έγκειται στο γεγονός ότι ουσιαστικά πρόκειται για 5 βιβλία σε ένα- καθώς διακλαδίζεται σε 5 ξεχωριστές, ετερόκλητες ιστορίες- μία για κάθε αδελφή.        Έχουμε να κάνουμε με ένα σπονδυλωτό μυθιστόρημα και το πλεονέκτημα είναι πως εύκολα μπορεί να ικανοποιηθούν πολλές διαφορετικές προτιμήσεις.
          Ακόμη κι αν λόγου χάρη μία ιστορία σας φανεί "πληκτική" ,οι υπόλοιπες θα σας δώσουν μια εντελώς διαφορετική αίσθηση, διότι υπάρχει έντονη εναλλαγή τοπίων, χαρακτήρων και καταστάσεων...
Προσωπικά βρήκα όλες τις ιστορίες άκρως ενδιαφέρουσες και δοσμένες με έναν τρόπο τραβηχτικό!
Οι εξελίξεις σε όλες καταιγιστικές, οι διάλογοι απολαυστικοί και πολύ ζωντανοί προσέδιδαν παραστατικότητα, ενώ τα συναισθήματα ήταν πολυδιάστατα.
Μια χαριτωμένη αίσθηση του χιούμορ μας "κλείνει το μάτι" προσδίδοντας παραστατικότητα στις στιχομυθίες.
Ένας διάχυτος ερωτισμός διατρέχει το βιβλίο-χωρίς όμως ποτέ να καταλήγει σε ωμότητα.

Κάθεμιά από τις ιστορίες, πάντως, διατηρεί την ιδιαίτερη γοητεία της και μια εσωτερική ένταση, αφήνοντας μιαν εντελώς αλλιώτικη "επίγευση" από τις άλλες:
Με εξέπληξε,λοιπόν, η πρωτότυπη έκβαση σε αυτήν της αθώας Ιουλίας.
Με συνέτριψε η κατάληξη της Ασπασίας.
Βρήκα άκρως αισθησιακή και άξια συμπόνιας την Μελισσάνθη
ενώ περίμενα αγωνιωδώς τι θα γινόταν η ματαιόδοξη Πολυξένη (Ξένια).
Περισσότερο με συνεπήρε η αγωνιώδης ιστορία της γλυκιάς Μαγδαληνής κι η αντιφατική αγάπη που άνθισε σε αυτήν...

Ασφαλώς από το Σπίτι Δίπλα Στο Ποτάμι παρελαύνουν όλα τα στερεότυπα, που συνθέτουν μια εύπεπτη αισθηματική ιστορία:
Υπέρμετρο κάλλος των πρωταγωνιστριών, φλογεροί έρωτες, πλούτος, λάμψη, απανωτά χτυπήματα της μοίρας.

Οι δε χαρακτήρες δεν αποκτούν ιδιαίτερο βάθος.
                    Επίσης η πλοκή είναι απροκάλυπτα "μυθιστορηματική" και πλήρως αποκομμένη από το κοινωνικοιστορικό πλαίσιο της δοκιμαζόμενης, μεταπολεμικής Ελλάδας, χωρίς να αναφέρεται κανένα από τα στοιχεία της τότε επικαιρότητας- όχι μόνο της πολιτικής ,αλλά ούτε της κοσμικής ή της καλλιτεχνικής, παρ'ότι κάποιοι ήρωες εμπλέκονται με την υψηλή κοινωνία και τον κόσμο του θεάματος.
Εντούτοις ,επειδή ο χαρακτήρας του βιβλίου είναι ξεκάθαρα αισθηματικός κι αυτό υπηρετείται επαρκέστατα, ως τέτοιο το απολαμβάνεις, χωρίς να σε ενοχλούν όλα αυτά.
         Λόγω του ..."γυναικοκεντρικού" χαρακτήρα του, το βιβλίο αυτό είναι πιθανότερο να συγκινήσει τις γυναίκες αναγνώστριες, στις οποίες και "σάρωσε".
Ένα ακόμη μικρό μειονέκτημα ως προς την πλοκή, που με ξένισε, είναι πως η συγκινητική κορύφωση του τέλους εκβιάζεται καθ’όλη τη διάρκεια του έργου από την εξωφρενική σύμπτωση που θέλει ΚΑΙ τις 5 αδελφές να ξεχνούν παντελώς τη στοργική μάνα τους αλλά και τις υπόλοιπες 4 αδελφές τους.
                Οι ιστορίες τους,δηλαδή, έχουν "υπερβολική" αυτονομία για σπονδυλωτό έργο και συναντώνται στην εκκίνηση και μετά ξανά στο τέλος.

       Η απόλυτη αποκοπή της μιας αδελφής από όλες τις άλλες κι από την τόσο πονετική τους μητέρα δεν είναι καθόλου πειστική- ακόμη και για μια ανάλαφρη ιστορία,χωρίς βαθιές προεκτάσεις...
Εντούτοις το ταλέντο της Μαντά μεταδίδει τέτοιο πλούτο εικόνων και τόσο έντονα το αίσθημα της νοσταλγίας που αμβλύνει την αρνητική αυτή αίσθηση.
Η συγγραφέας με το φινάλε σκιαγραφεί συγκινητικά τις στιγμές του απολογισμού, όταν ο άνθρωπος καραβοτσακισμένος, έρχεται αντιμέτωπος με τη συνειδητοποίηση και η ψυχή του ,μαλακωμένη κι ωριμότερη , αποζητά την κάθαρση από τα σφάλματά της.
         Έτσι συμβαίνει και με τις πέντε αδελφές, που τελικά παίρνουν όλες την άφεση στη συνείδηση του αναγνώστη.
Και μέσα σε όλα ο "Πατέρας -Ποταμός" να κρατά ορθάνοικτη τη λυτρωτική υδάτινη αγκαλιά του, που συγχωρεί κι εξαγνίζει, ξεπλένοντας παλιά κρίματα όπως η ρίζα καθενός μας μόνο ξέρει.

Ένα τέλος τρυφερό και λυτρωτικό όπως το αναβάπτισμα στα νερά της αγάπης.
"Έντιμο" ,στο σκοπό του βιβλίο, δεν... απαντά στα "προαιώνια ερωτήματα της ζωής", δεν πλασαρίστηκε ποτέ ως "βαθυστόχαστο" και στην γλυκιά του απλότητα, μας χαρίζει πολλές εικόνες, πολλά πρόσωπα, άγγιζοντας τις καρδιές μας.

Δικαίως όλοι το αγαπήσαμε τόσο.
Δεν είναι όλα τα βιβλία για όλες τις περιστάσεις,ούτε καλύπτουν όλα τις ίδιες αναγνωστικές ανάγκες:
Ένα βιβλίο, άλλωστε δεν είναι αξιόλογο μονάχα αν φέρει βαθιά νοήματα.
Αξιόλογο είναι και το βιβλίο που καταφέρνει να συγκινήσει την ψυχή των αναγνωστών και να απογειώσει το συναίσθημα τους.
Το βιβλίο που τους αποσπά από τη δύσκολη καθημερινότητα και τους σεργιανά σε κόσμους και καταστάσεις που πιθανότατα δε θα γεύονταν ποτέ.
         Το Σπίτι Δίπλα Στο Ποτάμι το πετυχαίνει απόλυτα αυτό,άρα 
αξίζει σίγουρα
την προσοχή μας και την αγάπη μας!

Αφήστε,λοιπόν τα νερά αυτού του Ποταμού να σας παρασύρουν σε ένα "πολύχρωμο" ταξίδι ψυχής!
                                                   Ελισσάβετ Π. Δέδε

Το ΣΠΙΤΙ ΔΙΠΛΑ στο ΠΟΤΑΜΙ φέτος ανεβαίνει στο θέατρο

ΜΕΓΑΛΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ


                    ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΗΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΣ
         
      
H ΛΕΝΑ ΜΑΝΤΑ γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη αλλά ήρθε στην Ελλάδα σε μικρή ηλικία. 
Σπούδασε νηπιαγωγός χωρίς ποτέ να θελήσει να ασκήσει το συγκεκριμένο επάγγελμα. Για τρία χρόνια είχε δικό της θίασο κουκλοθεάτρου, ενώ τα έργα που ανέβαζε ήταν δικής της συγγραφής. Για τις ανάγκες του θιάσου μάλιστα, διασκεύασε πολλά λαϊκά παραμύθια.
Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε τοπικές εφημερίδες και για δύο χρόνια διετέλεσε διευθύντρια προγράμματος σε ραδιοφωνικό σταθμό των βορείων προαστίων.
Παράλληλα, είχε δική της καθημερινή ενημερωτική εκπομπή με μεγάλη ακροαματικότητα και ήταν υπεύθυνη για την επιμέλεια των διαφημιστικών σποτ του σταθμού, ενώ πολλά από τα κείμενα ήταν δικά της.
Είναι παντρεμένη, έχει δυο παιδιά και μένει μόνιμα στο Καπανδρίτι.
Βραβεύτηκε "Συγγραφέας της Χρονιάς 2009" από το περιοδικό "Life & Style". Το βιβλίο της "Θεανώ, η λύκαινα της πόλης", έχει μεταφραστεί και στα τουρκικά, ενώ τα βιβλία της "Το σπίτι δίπλα στο ποτάμι" και "Έρωτας σαν βροχή" κυκλοφορούν στα αλβανικά.
Τέλος, μεταφράζεται και θα κυκλοφορήσει στην Κίνα το βιβλίο της "Βαλς με δώδεκα Θεούς", που επίσης έγινε τηλεοπτική σειρά στην Κύπρο και στην Ελλάδα.


4 σχόλια:

  1. Απαντήσεις
    1. Ειναι απο τις κορυφαιες στο ειδος της!!!Ελκυστικοτατος τροπος γραφης,ζωντανοι διαλογοι...Αυτο το βιβλιο της εγω το θεωρω ως το κορυφαιο της

      Διαγραφή
  2. Μπράβο σας για αυτό το αριστούργημα από τις πρώτες κι όλας σελίδες μου τράβηξε το ενδιαφέρον ... Έχω διαβάσει κι άλλο ένα από τα βιβλία της συγγραφέως που λέγεται Έρωτας σαν βροχή ... Τέλεια και τα δύο βιβλία ... Χίλια μπράβο στην συγγραφέα !!!❤️

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστω θερμα για τα ζεστα σας λογια απεναντι στο αρθρο μου.
      ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟ ΠΟΤΑΜΙ ειναι ενα υπεροχο δειγμα αισθηματικης λογοτεχνιας που σε ταξιδευει ομορφα κ σε χαλαρωνει.Πραγματικη απολαυση.
      Και το ΕΡΩΤΑΣ ΣΑ ΒΡΟΧΗ ειχε εναν γοητευτικο λυρισμο κ ομορφες αναφορες στην Αναδυομενη του Γρηγοριου Ξενοπουλου.Σας ευχομαι να διαβαζετε παντα ομορφαβιβλια κ θα χαρω να σας ξαναδω εδω να τα συζητησουμε

      Διαγραφή