Τετάρτη 22 Απριλίου 2015

Γιώργος Πολυράκης, ΟΤΑΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΝΘΡΩΠΟΙ

                            Όταν Υπάρχουν Άνθρωποι, Γίωργος Πολυράκης 
                            Είδος : Iστορικό/Πολεμικό Μυθιστόρημα
                            Βαθμολογία: 9/10                              
                                      
                          
Τα τελευταία χρόνια εστίασε στη σύγχρονη εποχή της Κρίσης με τα δυο αστυνομικά και την "Αντίστροφη Διαδρομή".
Ανάμεσα τους μας χάρισε μια ανθρωποκεντρική περιήγηση στον Μεσαίωνα.
Τώρα, ο Γιώργος Πολυράκης επανέρχεται,στο ύφος που αγαπήθηκε, με ένα ακόμη ιστορικό μυθιστόρημα:
Στο "Οταν Υπάρχουν Άνθρωποι" φωτίζεται μια παρασκηνιακή σελίδα της Κατοχής, τα δίκτυα κατασκοπίας- ειδικότερα των Γερμανών, που οργίασαν στην Ελλάδα από τις παραμονές του Πολέμου με κορύφωση τους σχεδιασμούς του ναύαρχου Κανάρις.
Παράλληλα, ο Πολυράκης μας προσφέρει μια από τις πιο τραγικές και συνάμα γεμάτες ανθρωπιά ιστορίες του...

ΠΕΡΙΛΗΨΗ
1939.Ύστερα από έναν ατυχή γάμο η ρομαντική Ισμήνη ερωτεύεται τον γοητευτικό Αλέξανδρο Κονταξή, υπάλληλο της ΑΕΤΕ και γερμανόφιλο, που έχει ισχυρές διασυνδέσεις με επιφανείς προσωπικότητες της γερμανικής αντιπροσωπείας.
Οι δυο νέοι παντρεύονται και στο απόγειο του έρωτά τους ξεσπά ο ελληνοιταλικός πόλεμος.
Η έναρξη της Κατοχής, βρίσκει το ζευγάρι να περιμένει το πρώτο του παιδί, κάτω από την προστασία του ισχυρού Γερμανού Έρνεστ Τζιόμπεκ, της καλλονής συζύγου του και της Χέρτα Χάουπτμαν.
Στα πλαίσια αυτής της φιλίας, ο Αλέξανδρος Κονταξής εμπλέκεται σε ένα σχέδιο κατασκοπίας στην Αίγυπτο ,την "Αποστολή Χ", που αποσκοπεί στη δολοφονία του Έλληνα βασιλιά στο Κάιρο!
Το σχέδιο συντονίζει ο διαβόητος ναύαρχος Κανάρις, πλαισιωμένος από τον δαιμόνιο Γερμανό πράκτορα Άρτουρ Ζάιτς και τον φανατικό χιτλερικό, Αλέξανδρο Μπαχάουερ, αδελφό της γνωστή πιανίστριας Τζίνας Μπαχάουερ.
Μια προβοκάτσια ανατρέπει το σκηνικό και ρίχνει τον Αλέξανδρο Κονταξή- ανίδεο κι αθώο- στο στόχαστρο Γερμανών και Βρετανών ταυτόχρονα...
Πίσω στην Αθήνα, η Ισμήνη, περιμένοντας από ώρα σε ώρα να γεννήσει, υφίσταται την εκδικητική μανία των ναζί πρώην φίλων δοκιμάζοντας απερίγραπτα μαρτύρια !
Θα καταφέρει να γλυτώσει;
Θα ξανασμίξει με τον αγαπημένο της Αλέξανδρο;
Με ποιον ελιγμό η μοίρα θα διασώσει την ανθρωπιά;


ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Άλλο ένα "δυνατό" μυθιστόρημα με όλες τις αρετές της γραφής του Γιώργου Πολυράκη: 
Δυνατά συναισθήματα, πλούσια πλοκή, ιστορικό υλικό, τραγικότητα.
Αν και μυθιστορήματα για την Κατοχή έχουν γραφτεί άφθονα το "Όταν Υπάρχουν Άνθρωποι" του Πολυράκη καταφέρνει να διατηρήσει μια πινελιά πρωτοτυπίας και να μας παρέχει ιστορικό υλικό άγνωστο στους περισσότερους- όσο και άκρως γοητευτικό.
Χωρίς να κουράσει ο Γιώργος Πολυράκης μάς εισάγει στα δίκτυα κατασκοπείας που είχαν ζώσει τον πολιτκό βίο της Ελλάδας παραμονές του πολέμου, αποκαλύπτοντας πόσο σημαντική ήταν η Ελλάδα για τα βρετανικά συμφέροντα, πράγμα που ανησυχούσε τους Γερμανούς.
             Το γερμανικό δίκτυο είχε απλώσει τα πλοκάμια του μέσα από τους κόλπους της γερμανικής πρεσβείας , αλλά και της Ελληνικής Τηλεφωνίας &Ραδιοφωνίας που αμφότερα είχαν εγκατασταθεί στην Ελλάδα από γερμανικές εταιρίες(Siemens-Telefunken).

 Έφτασε σε σημείο να θέσει στο στόχαστρο τη ζωή του ίδιου του Έλληνα βασιλιά, που, αν και δεν αγωνιζόταν καθόλου για τον χειμαζόμενο λαό του (τουναντίον, καλοπερνούσε...), δεν έπαυε να αποτελεί σύμβολο εθνικής ενότητας τότε.
          Η "Αποστολή Χ" πλαισιώθηκε από φανατικούς χιτλερικούς και παρουσιάζεται με εύληπτο τρόπο στο βιβλίο.
Αυτό είναι το πλαίσιο της βασικής δράσης.
Ιστορία και μυθοπλασία συνυπάρχουν σε ένα αξεδιάλυτο σύνολο - κι όχι ως αυτόνομες ενότητες, όπως έγινε π.χ. στους εξαιρετικούς "Μακρινούς Ορίζοντες", του ιδίου συγγραφέα.
       Τα πραγματικά πρόσωπα σκιαγραφούνται ανάγλυφα κι αλληλεπιδρούν με τους φανταστικούς, αλλά αληθοφανείς χαρακτήρες.
Η εμπλοκή του ήρωά Αλέξανδρου Κονταξή είναι πλήρως εναρμονισμένη στο κάδρο των αληθινών γεγονότων και το εμπλουτίζει, χωρίς να διασαλεύει όμως την ιστορική εγκυρότητα.
(Το μόνο που μου προξενεί εντύπωση είναι η απουσία αναφοράς σε ένα δαιμόνιο πρόσωπο- κλειδί για το πολιτικό παρασκήνιο κ τον φιλογερμανικούς κύκλους , καθώς κατείχε τα ηνία της Ραδιοφωνίας κ της AETE επί Κατοχής,τον Γιάννη Βουλπιώτη-εκπρόσωπο της Siemens...)
Από ιστορικής πλευράς το "Όταν Υπάρχουν Άνθρωποι" έρχεται θαρρείς σα συμπλήρωμα του εξαίσιού βιβλίου "Οι Αετοί Πεθαίνουν Ελεύθεροι", που εκτυλισσόταν στην ίδια χρονική περίοδο.

  Οι "Αετοί" όμως εξακτινώνονταν πέρα από τα σύνορα της Ελλάδας "ταξιδεύοντας" στη Μεσόγειο και τον υποβρυχιακό πόλεμο, στην Αφρική (όπου είχε καταφύγει η βασιλική οικογένεια), στη Γερμανία με τα τρομερά στρατόπεδα συγκέντρωσης- για να κορυφωθεί τέλος στη Μάχη της Κρήτης και την ηρωική αντίσταση των περήφανων κατοίκων της.
              Το "Όταν Υπάρχουν Άνθρωποι", διατηρεί έναν πιο  "αστικό χαρακτήρα":
Μ ε μια μικρή στάση στο Κάιρο, παραμένει επικεντρωμένο στο δράμα των πόλεων και ειδικότερα της Αθήνας,δίνοντας σαφή εικόνα του βασανιστικού Λιμού, των επιτάξεων, αλλά και την αντίθεση προς της ανώτερες τάξεις που δεν υπέφεραν τόσο.
Δεν απουσιάζει ούτε το μαρτυρικό Χαϊδάρι, αν κι εδώ υπάρχουν λιγότερες λεπτομέρειες από άλλα έργα του Πολυράκη...

    Τομή των δύο αυτών έργων του Πολυράκη γύρω από τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο, συνιστά το γεγονός ότι και τα δύο ξεκινούν με πρόσχημα μια μεγαλεπήβολη διεθνή αποστολή για να αναδείξουν τελικά την τραγωδία των απλών ανθρώπων που συνθλίβονται από τον παραλογισμό του μίσους.
       Έτσι αφαιρείται κάθε επική διάσταση του πολέμου και το μήνυμα της ειρήνης γίνεται πειστικότερο.
Και στο "Όταν Υπάρχουν Άνθρωποι" είναι τρομακτικό το συναισθηματικό βάρος. "Κόβει την ανάσα" η παραστατικότητα των βασανιστηρίων και των ψυχολογικών διακυμάνσεων, που συνταράσσουν την ψυχή του αναγνώστη.
        Η φρίκη του ναζισμού ξεμπροστιάζεται στο βιβλίο με τον πλέον σκληρό- αλλά απόλυτα ρεαλιστικό συνάμα- τρόπο, πράγμα που αποκτά ξεχωριστή βαρύτητα τούτες τις δύσκολες μέρες για τη χώρα μας με το φάντασμα του φασισμού να αναδύεται πάλι απειλητικό.
Κεντρική φιγούρα στο "Όταν Υπάρχουν Άνθρωποι" όμως, είναι η Γυναίκα που Πάσχει διπλά- με την ιδιότητα του Αμάχου, αλλά και της Μάνας κι αποτελεί την εμβληματική εικόνα του Πόνου. 

          Η Οδύνη αυτή διατρέχει μεγάλο μέρος του έργου, χωρίς να υποπίπτει στον μελοδραματισμό, και του προσδίδει την εξαίσια δυναμική του, καθώς αποτελεί μοχλό των εξελίξεων.
Το τέλευταίο μέρος επιφυλάσσει μια απρόσμενη τροπή,που θα συγκλονίσει τον αναγνώστη, αφήνοντας  μιαν αίσθηση βαθιάς τρυφερότητας.
Μέσα σε όλα ο Πολυράκης αφήνει ένα όμορφο ουμανιστικό μήνυμα ως επιστέγασμα.
Μια εξαιρετικά δυνατή ιστορία με ενδιαφέρον υλικό από την πολυτάραχη περίοδο της Κατοχής, που δύσκολα θα ξεχάσετε -νιώθοντας την αγαλλίαση στη σκέψη ότι ακόμα "...Υπάρχουν Άνθρωποι"!



                                    ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΟΛΥΡΑΚΗ                                    

                                               
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΟΛΥΡΑΚΗΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΟΛΥΡΑΚΗΣ

Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΟΛΥΡΑΚΗΣ γεννήθηκε στα Σφακιά της Κρήτης. Σπούδασε Στρατιωτική Ιατρική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, του οποίου είναι διδάκτωρ. Πήρε την ειδικότητα του χειρουργού και στη συνέχεια εξειδικεύτηκε στη χειρουργική των αγγείων στο νοσοκομείο Hammersmith του Λονδίνου. Σήμερα εργάζεται ως χειρουργός στη Θεσσαλονίκη, όπου και ζει. Έχει δημοσιεύσει ογδόντα τρεις επιστημονικές εργασίες σε ελληνικά και ξένα ιατρικά περιοδικά, έχει κάνει δεκάδες ανακοινώσεις σε ιατρικά συνέδρια και έχει πάρει μέρος στη διοργάνωση πολλών συνεδρίων. Είναι μέλος της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας, της Χειρουργική Εταιρείας Βορείου Ελλάδος, της Ιατρικής Εταιρείας Θεσσαλονίκης, της Εταιρείας Ιατρών Λογοτεχνών και της Εταιρείας Συγγραφέων Βορείου Ελλάδος, ενώ έχει διατελέσει μέλος του Διεθνούς Κολεγίου των Χειρουργών. Στα μαθητικά του χρόνια ασχολήθηκε ερασιτεχνικά με τη δημοσιογραφία στα Χανιά και είχε γράψει δύο θεατρικά έργα που παίχτηκαν σε μαθητικές παραστάσεις. Ακόμη ένα θεατρικό έργο έγραψε όταν ήταν φοιτητής, το οποίο παίχτηκε από φοιτητές κατά τη διάρκεια της φοιτητικής εβδομάδας. Από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ κυκλοφορούν 15 βιβλία του συγγραφέα. 
Για απευθείας επικοινωνία με το συγγραφέα μπορείτε να καλέσετε στα τηλέφωνα: 6944691013, 2310275270



2 σχόλια:

  1. Είναι το πρώτο βιβλίο του κύριου Πολυράκη που διαβάζω με ωραία γραφή και πλούσιο λεξιλόγιο, ο συγγραφέας με ταξίδεψε στην ιστορία του Β Παγκόσμιου Πολέμου με κράτησε σε αγωνία, τα γεγονότα με σόκαραν αλλά στο τέλος δικαιώθηκα. Αυτό το μυθιστόρημα είναι πηγή δυνατών αξιών γιατί διδάσκει στον αναγνώστη τις μεγάλες αξίες που κοσμούν απλοί άνθρωποι χωρίς να επιθυμούν τους επαίνους και το χειροκρότημα αλλά με διακριτικότητα αναδεικνύουν το μεγαλείο ψυχής τους.Εκείνο που με συγκίνησε ήταν η αγάπη της Ισμήνης και του Αλέξανδρου που πάρα τις βιαιότητες και τις αντιξοότητες που συνάντησαν κατά τη διάρκεια του πολέμου ποτέ δε πρόδωσε ο ένας τον άλλον.Συγχαρητήρια στο κύριο Πολυράκη αλλά και σε σένα Έλλη μου... τι όμορφη η κριτική σου....!!!! Υπέροχη !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΣΟΦΟΥΛΑ μου ποσο με συγκινουν τα γλυκα σου λογια!!και περιγραφεις πολυ ομορφα τα συναισθηματα που προσφερει το βιβλιο αυτο!

      Διαγραφή