Σάββατο 26 Μαρτίου 2016

Philip Kerr, Άνθρωπος Χωρίς Ανάσα

                                Philip Kerr, Άνθρωπος Χωρίς Ανάσα
                                                        Είδος Αστυνομικό/Νουάρ
                                                        Βαθμολογία 10/10
                                   
Εκδόσεις Κέδρος
Σελίδες 512
Τίτλος Πρωτοτύπου Man Without Breathe
Μετάφραση από τα Αγγλικά Ανδρέας Αποστολίδης
Χρονολογία Έκδοσης 2013
Τιμή στην Αγορά 16.53- 14,88 ευρώ

Ύστερα από το καθηλωτικό κι εν τέλει σπαρακτικό ταξίδι του στην Πράγα, ο κυνικός και απροσδόκητα ανθρώπινος ντέντεκτιβ Μπέρνι Γκούντερ καλείται "να επιστρέψει σα τον 'δολοφόνο" στον τόπο που η συνείδησή του τραυματίστηκε ανεπανόρθωτα το 1941: 
Αυτή τη φορά θα βρεθεί ξανά στο Ανατολικό Μέτωπο σε μια περιπέτεια που αφήνει τον αναγνώστη χωρίς ανάσα όπως κι ο τίτλος του βιβλίου "Άνθρωπος Χωρίς Ανάσα",λοιπόν, από τις εκδόσεις Κέδρος!

ΠΕΡΙΛΗΨΗ
1943: Ο λοχαγός Μπέρνχαρντ Γκούντερ έχει πλέον μετατεθεί στο Γραφείο Εγκλημάτων Πολέμου του Βερολίνου...
Εν τω μεταξύ, στο δάσος του Κατύν κοντά στο Σμόλενσκ ένας πεινασμένος λύκος ξεθάβει από το χιόνι τα απομεινάρια ενός νεκρού αξιωματικού...
Αυτό επιτείνει τις υποψίες ότι στο δάσος βρίσκεται ένας ομαδικός τάφος από χιλιάδες Πολωνούς αξιωματικούς, εκτελεσμένους από τον σοβιετικό στρατό.

Ο Υπουργός Προπαγάνδας, ο δαιμόνιος Γιόζεφ Γκαίμπελς, θεωρεί πως αν αποδειχθεί η ενοχή των Ρώσων για υτό το μαζικό έγκλημα στο Κατύν, το κοινό Μέτωπο των Συμμάχων ενάντια στον Χίτλερ θα διασπαστεί...
Για τον σκοπο αυτόν αναθέτει στον Μπέρνι Γκούντερ,να προετοιμάσει τις αποδείξεις του εγκλήματος που θα παρουσιάσει το Ράιχ στην διεθνή ομάδα εμπειρογνωμόνων...
           Ο Μπέρνι, για ακόμη μια φορά θα αναμετρηθεί με τη βαρβαρότητα του Ανατολικού Μετώπου σε μια χώρα, όπου ο θάνατος είναι η μοναδική αδιαμφισβήτητη αλήθεια ! 

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
"Άνθρωπος Χωρίς θρησκεία Είναι Άνθρωπος Χωρίς Ανάσα"
Με αυτήν τη ρήση από το ημιαυτοβιογραφικό μυθιστόρημα του Γιόζεφ Γκαίμπελς,"Μichael"  ο Φίλιπ Κερρ μας μεταφέρει σε έναν τόπο όπου έχει καταρρεύσει κάθε ίχνος του Θεού , όπως τον διέσωζε η συνείδηση του ανθρώπου.
Πρόκειται για το Ανατολικό Μέτωπο και συγκεκριμένα στην επαρχία του Σμόλενσκ ,στο Δάσος του Κατύν.
                Εκεί επεσυνέβη μια μαζική σφαγή Πολωνών αξιωματικών εκ μέρους των Σοβιετικών, που στα πλάίσια του Συμφώνου Μολότοφ- Ρίμπεντροπ (1938),συμμετείχαν στον διαμελισμό της Πολωνίας(1939) από την ανατολική της πλευρά...
Τα απομεινάρια της μαζικής αυτής σφαγής θα αναδυθούν τυχαία στην επιφάνεια και θα δώσουν ευκαιρία στον δαιμόνιο Υπουργό Προπαγάνδας, Γιόζεφ Γκαίμπελς, να αναδείξει τη θηριωδία αυτή ώστε να στιγματίσει τους Σοβιετικούς στα μάτια των Δυτικών Συμμάχων, διασπώντας το αντιναζιστικό μέτωπο...
       Ο μυθιστορηματικός μας ήρωας, Μπέρνι Γκούντερ, θα ενταχθεί στο αληθινό αυτό γεγονός ,αφού εκείνος θα κληθεί απο τον Γκαίμπελς να "προλειάνει το έδαφος" και να συμμετέχει στην επιτροπή υποδοχής των Εμπειρογνωμόνων.
Η περιπέτειά του αυτή ξεκινά από το Βερολίνο και μια μικρή "ήττα" του κραταιού ακόμη ναζισμού.Την πορεία διαμαρτυρίας δεκάδων Γερμανίδων που ήταν παντρεμένες με Εβραίους , όταν οι σύζυγοί τους συνελήφθησαν.(1943)
Το καθεστώς λίγες μέρες αργότερα αναγκάστηκε να τους απελευθερώσει...
             Αυτό είναι το πλαίσιο άλλης μιας περίηγησης στην Ιστορία μέσα από την αγωνιώδη αστυνομική πλοκή, όπως μοναδικά ξέρει να προσφέρει ο μάστορας του είδους. Φίλιπ Κερρ!
       Μέσα από τη νέα αυτή περιπέτεια του Μπέρνι Γκούντερ ο αναγνώστης θα αποκομίσει πολύτιμα στοιχεία γύρω απο την κατάσταση στη Ρωσία,το πολικό ψύχος , καθώς και τις δεσπόζουσες προσωπικότητες των Ναζί στη Μητέρα όλων των Μαχών-αυτήν με τους Σοβιετικούς, όπως ο Στρατάρχης φον Κλούγκε!
           Παράλληλα, ο Φίλιπ Κερρ θα εξυφάνει μια ακόμη παράξενη υπόθεση στα πλαίσια του "μεγάλου αυτού κάδρου, αναδεικνύοντας την ατομικότητα μέσα στη συλλογική οπτική της Ιστορίας: Μια σειρά αποτρόπαιων αποκεφαλισμών θα αναδείξει συγκλονιστικές προσωπικές ιστορίες γύρω από το ρωσικό μέτωπο...
Αυτές οι μικρότερες υποθέσεις θα ενταχθούν σαν ψηφίδες στη Σφαγή του Κατίν, σκιαγραφώντας τις σχέσεις μέσα στο γερμανικό μέτωπο , αλλά και την κοινωνία που πλαισίωνε τα στρατεύματα Κατοχής.
Ο Κόκκινος Στρατός διεκδικεί το δικό του μερίδιο στη θηριωδία -παράλληλα με τη γενναιότητά του- ενώ ο Φίλιπ Κερρ αναβιώνει παραστατικά το σκηνικό του πολέμου και της φρίκης, με όλες τις αισθήσεις του αναγνώστη να συμμετέχουν έστω και σε νοερό επίπεδο
Η όραση μας "πληγώνεται" από την εικόνα των νεκρών, η όσφρησή μας κατακλύζεται από την γλυκερή οσμή της αποσύνθεσης και σχεδόν νιώθουμε το σκοινί των απαγχονισμών να μας τυλίγει...

Επιπλέον, είναι εκπληκτικός ο τρόπος που ο Κερρ δένει με την αόρατη κλωστή της επιδεξιότητάς του πολλές ετερόκλητες ιστορίες με τον κορμό της βασικής υπόθεσης- κι αυτό το συναντάμε σε όλες τις περιπέτειες του Μπέρνι Γκούντερ.
Έτσι κι εδώ συμπλέκονται ιδιόμορφοι χαρακτήρες και κρυμμένες αλήθειες γύρω από την εκτράχυνση των ναζί, αλλά και τον κόκκινο τρόμο του σταλινικού ολοκληρωτισμού-για να συναντηθούν όλα εν τέλει στο μαζικό έγκλημα του Κατύν, όπου περισσότερη ανθρωπιά βρίσκει κανείς στους λύκους του παρα στους ανθρώπους του...
         Σε αυτήν την ιστορία αναφύεται πολύ πιο ισχνό από άλλες, το αισθηματικό στοιχείο. Ο γνώριμος και... χαριτωμένος αισθησιασμός του Γκούντερ εδώ σύντομα θα επισκιαστεί από το χιόνι, το αίμα και την αποφορά του θανάτου... Αντιθέτως, ο αγαπημένος μας οξυδερκής και ψύχραιμος Μπέρνι, στη Ρωσία προβάλλει ως μια πραγματικά τραγική φιγούρα, ξεπερνώντας τα όριά του με έναν οδυνηρό τρόπο.
         Σίγουρα, η πιο άκραία περιπέτεια του Μπέρνι, που θα κορυφωθεί σε ένα φινάλε με αγωνία και ανατρεπτικές εξελίξεις ως την τελευταία σελίδα, που θα σας καταπλήξουν!
         Παρά τη σεναριακή υπερβολή, το τέλος της ιστορίας αυτής διατηρεί την ιδιαίτερη γοητεία του απροσδόκητου, με τον ίδιο τρόπο που ο Ευρυπίδης την χειριζόταν στη φιγούρα του "από μηχανής θεού".

Γνωρίστε λοιπόν τον Άνθρωπο Χωρίς Ανάσα όπου ο δεξιοτέχνης Φίλιπ Κερρ κατάφερε να συμπυκνώσει όλη τη φρίκη του Β Παγκοσμίου Πολέμου όπως κορυφώθηκε σε αυτή τη θανάσιμη μονομαχία Ναζισμού -Κομμουνισμού στην αποφθεγματική αναρώτηση του μοναδικού Μπέρνχαρντ Γκούντερ:
"Ο Θεός θα έπρεπε σύντομα να διαλέξει πλευρά: να πάει με τους άθεους κομμουνιστές ή με τους βλάσφημους Γερμανούς. Με τέτοιες επιλογές ποιος θα γινόταν θεός;" (σελ. 341).



1 σχόλιο:

  1. ΥΠΕΡΟΧΟ ελλη μου ενα αρκετα πολυ ενδιαφερον βιβλιο του σπουδαιου αυτου και αξεχαστου συγραφφεα με πραγματικα γεγονοτα που συνεβησαν στην φρικη του β'παγοσμιου πολεμου πραγματικα πιστευω με τα οσα διαδραμτιζονται εκει θα μας κοψει την ανασα!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! (ΖΕΤΑ.Κ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή