Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2016

Harmony Verna,Η Κόρη Της Αυστραλίας

                                Η Κόρη Της Αυστραλίας. Ηarmony Verna" 
                                            Είδος: Εποχής
                                           Βαθμολογία: 9/10
                                       Αποτέλεσμα εικόνας για η κορη της αυστραλιας

Οι Εκδόσεις Κλειδάριθμος συνεχίζοντας τη σειρά εξαιρετικών μετεφρασμένων μυθιστορημάτων , έφεραν στην Ελλάδα μια δυνατή και βαθιά συγκινητική ιστορία, που ζωντανεύει την Αυστραλία των αρχών του αιώνα μέσα από τα μάτια μιας ξεχωριστής γυναίκας


ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Η Λεονόρα είναι μικρό κοριτσάκι όταν οι γονείς της την εγκαταλείπουν να πεθάνει μέσα στην έρημο της Αυστραλίας...
Ετοιμοθάνατη τη βρίσκουν δυο μεταλλωρύχοι, σώζοντας τη ζωή της.Το κοριτσάκι μεταφέρεται στο ορφανοτροφείο που το διευθύνει ένας πονετικός ιεραπόστολος, ο πατέρας Μαγκιντάιρ.
Στο ορφανοτροφείο η μικρή Λεονόρα συναντά ένα εσωστρεφές εργατικό αγόρι που αναζητά τα μυστικά της χαμένης του οικογένειας. Ο Τζέιμς γίνεται ο προστάτης της...
        Οι δρόμοι τους χωρίζουν όταν η Λεονόρα υιοθετείται από ένα πάμπλουτο ζευγάρι Αμερικάνων, όπου την περιμένει μια ζωή στην πολυτέλεια απογυμνωμένη από στοργή...
Η Λεονόρα θα γνωρίσει ένα έρωτα αμφίβολο και βίαιο και κυρία πια , θα επιστρέψει στη γενέτειρά της...
           Η μοίρα της θα τη φέρει ξανά μπροστά στην αγαπημένη φιγούρα των παιδικών της χρόνων, τον Τζέιμς, που θα κληθεί να γίνει ξανά προστάτης της Λεονόρα σε έναν κόσμο ματαιοδοξίας, βίας με τη σκιά του πολέμου και την κοινωνική αδικία να σκιάζει τις ζωές των ανθρώπων.

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Η Κόρη της Αυστραλίας αποτελεί ένα από τα γοητευτικότερα και χαρακτηριστικότερα μυθιστορήματα εποχής, γραμμένο σε μια γλώσσα καλαίσθητη και ζωντανή που ρέει πολύ ευχάριστα σπέρνοντας παραστατικές εικόνες και άφθονα συναισθήματα...
          Εν πρώτοις, "Η Κόρη Της Αυστραλίας", φαντάζει ως μια όμορφη αισθηματική ιστορία που μας ταξιδεύει σε αλλότρια χώματα κι αλλοτινούς καιρούς- με όλα τα γνώριμα συστατικά που καθιστούν ένα ανάγνωσμα συγκινητικό και συνάμα συναρπαστικό.
Το πρωταγωνιστικό ζευγάρι αποτελείται από το τόσο οικείο συμπληρωματικό μοτίβο της ευαίσθητης γυναίκας που αντιστέκεται στο άδικο περιβάλλον της και στον σκληραγωγημένο από τη ζωή άντρα.
Μια πρωταγωνίστρια γλυκιά, αέρινη με συμπονετική καρδιά που έχει δοκιμαστεί πολύ είναι και η Λεονόρα, η οποία όπως αναμένει κανείς αντιδρά στην αδικία και υποστηρίζει με πάθος τους αδύναμους ,μέσα από τους περιορισμούς του φύλου και της κοινωνικής της θέσης.
Ένας άντρας δυναμικός, αποφασιστικός, ζυμωμένος από την απώλεια και την καθημερινή μάχη με τη γη, ο Τζέιμς, υποτάσσει "Βουκεφάλες" και σημαδεύει για πάντα την ψυχή της.
Τους ενώνει ένα παιδικό παρελθόν κι η στοργική φιγούρα ενός γλυκού ιερέα που κι αυτός κουβαλά την προσωπική του ανηφόρα (κι είναι η βασική αιτία , μαζί με την "Αυστραλία", που κάποιοι συνέκριναν την Κόρη με τα -αρκετά διαφορετικά- Πουλιά Πεθαίνουν Τραγουδώντας, που πιο πολύ αξιοποιήθηκαν ως διαφημιστικό δέλεαρ επιδέξιου marketing, χωρις ισχυρή "αντιστοιχία".
Τα χρόνια στο ορφανοτροφείο βέβαια που έδεσαν τα δυο παιδιά έπρεπε να έχουν αναπτυχθεί περισσότερο για να δικαιολογήσουν επρακέστερα το δέσιμο ζωής των δυο παιδιών, που θέριεψε σε ένα άψογα ιχνηλατημένο ενήλικο πάθος.Ήταν η μοναδική έλλειψη του υπέροχου βιβλίου, όπως κι ότι δε μαθαίνουμε πολλά για το παρελθλόν της Λεονώρα....)
     Ανάμεσά στον Τζέιμς και τη Λεονόρα μπαίνει το κοινωνικό χάσμα, η απουσία και ένας σαγηνευτικά κυνικός εκπρόσωπος της τρυφηλής ζωής, ο ισχυρογνώμων κι εγωκεντρικός Άλεξ.
Γύρω τους χαρακτήρες που καταπολεμούν τους δικούς τους δαίμονες, άλλοτε ηττημένοι, άλλοτε μαχητές ως το τέλος...
Οι περισσότεροι χαρακτήρες είναι καλοδουλεμένοι με ενδιαφέρουσες εσωτερικές συγκρούσεις. 
         Η συγγραφέας, λοιπόν, με όλα αυτά πλέκει ένα "τρίγωνο" που κόβει την ανάσα, διαλέγοντας για φόντο την πυρωμένη γη της Αυστραλίας που ξεδιπλώνεται σε όλες τις αποχρώσεις και τα μυστήριά της.
Κόρη του λίβα και των απροσδόκητων βροχών η Αυστραλία, τόπος ευκαιρίας για τυχοδιώκτες και απελπισμένους.Μια φύση άγρια κι απρόβλεπτη!
Μια σπονδή λοιπόν στη μακρυνή και αδάμαστη αυτή ήπειρο των καγκουρό, των φλογισμένων χωμάτων και ψυχών αποτελεί το βιβλίο αυτό.
         Ωστόσο η Κόρη Της Αυστραλίας υπερβαίνει κατά πολύ τον αισθηματικό και ηθογραφικό της χαρακτήρα και εξακτινώνεται σε κοινωνικούς προβληματισμούς.
Από τη μια βιώνουμε μια κοινωνία στον απόηχο του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου,να  μετρά πληγές καθώς το πιο ζωτικό της κομμάτι φυλλορροεί, όσο κεφαλαιούχοι και πολεμοκάπηλοι κερδοσκοπούν.
 Από την άλλη παρακολουθούμε την αδυσώπητη ζωή στα μεταλλωρυχεία.
Μέσα και γύρω από τις αδηφάγες στοές του δηλητηριασμένου σκοταδιού, κατασκηνώνει η απελπισία του μετανάστη, η ορφάνια και η εξαθλίωση ,σε μια ζωή χωρίς δικαιώματα.Μια ζωή που σου αρνείται την ανθρώπινη υπόσταση.
Μια ζωή βορά στη φυματίωση κ στην εξοντωτική εργασία.
       Οι εργασιακές σχέσεις,οι σαρκοβόρες αναθυμιάσεις των ορυχείων, η αγωνία, ο χαφιεδισμός, η απεργία κι η απροσδόκητη ανθρωπιά θυμίζουν τους πρώιμους προβληματισμούς ενός Λόντον, αναβιώνοντας εικόνες και δίκαιη οργή από τον Βασιλιά -Άνθρακα του Άπτον Σίνκλερ.
Ταυτόχρονα, παρακολουθούμε τους αυτόχθονες Αβορίγινες να μετατρέπονται σε υποζύγια από την αλαζονεία του χρήματος και την αναλγησία του Κεφαλαίου.
         Μέσα στα όλα ένας απρόσμενος, αποκρουστικός- μαζί κι εξαίσιος- Κουασιμόδος του χάλυβα περιπλανάται, σκορπώντας φως στους άλλους όπως μόνον όσοι τους κλήρωσαν σκοτάδι μπορούν να κάνουν, με μια αθόρυβη αξιοπρέπεια που μόνον οι άδικα περιφρονημένοι μπορούν να ορθώσουν.
Ένας "γιγαντας καθόλου εγωιστής" με την καρδια ενός "Χελιδονιού" στους ώμους του Χρυσού Πρίγκιπα, σαν το γνωστό παραμύθι.
Ο πιο ευρηματικός και συγκλονιστικός χαρακτήρας- 'ένα φαινομενικά περιφερειακό πρόσωπο που, σαν άγγελος λαβωμένος, κινεί τα νήματα της ιστορίας και μένει αλησμόνητο!
Το φινάλε στην Κόρη Της Αυστραλίας μας επιφυλάσσει μια πυρετώδη κορύφωση .Εκτονώνεται όμως με μια τρυφερότητα σπαρακτική, που παραπέμπει ευθέως στα παραμύθια του Όσκαρ Ουάιλντ, σπέρνοντας "δροσιστικά" δάκρυα που απαλύνουν την ψυχή και υπενθυμίζουν την ανθρωπιά!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου