Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2016

Μ.Λ. Στετμαν, Το Φως Ανάμεσα Στους Ωκεανούς

                                                  Το Φως Ανάμεσα Στους Ωκεανούς, Στέτμαν
                                                 Είδος: Kοικωνικό Δράμα
                                                Βαθμολογία 9,5/10
Σχετική εικόνα
                                      

Αυτές τις μέρες, (Νοέμβρης 2016) στις κινηματογραφικές αίθουσες κυκλοφόρησε ένα από τα πιο πολυσυζητημένα και συγκινητικά βιβλία των τελευταίων ετών παγκοσμίως!
Πρόκειται για αφοπλιστικό μυθιστόρημα "Το Φως Ανάμεσα Στους Ωκεανούς", που φέρνει στο προσκήνιο την ξεχασμένη ανθρωπιά μας μέσα από ηθικά διλήμματα και το μεγαλείο της μητρικής αγάπης που προβάλλει σαν "φάρος" στις θάλασσες της ζωής.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Στον μοναχικό, ανεμοδαρμένο φάρο του Τζεινους, μισή μέρα από τις δυτικές ακτές της Αυστραλίας(Παρταζέζ),ζει ο Τομ Σέρμπουρν πασχίζοντας να επουλώσει τις τραυματικές του μνήμες από τα φονικά χαρακώματα του Α Παγκοσμιου Πολέμου.
Η ζωή του αλλάζει όταν τον ερωτεύεται η νεαρή ίζαμπελ παίρνοντας την απόφαση να ζήσει μαζί του.
Μαζί ο Τομ κ η Ιζαμπέλ ζουν έναν υπέροχο έρωτα με μοναδικό μελανό σημείο το γεγονός ότι δε θα μπορέσουν να αποκτήσουν παιδιά.
'Ώσπου, ένα ανοιξιάτικο πρωινό στο μοναχικό νησί του φάρου ναυαγεί μια βάρκα- με το άψυχο σώμα ενός άντρα κι ένα μωράκι να κλαίει δίπλα του...
     Μπροστά στο ανυπεράσπιστο βρέφος, η φωνή της καρδιάς παραμερίζει τους κανόνες και το αγαπημένο ζευγάρι αποφασίζει να  αναλάβει ένα πρωτόγνωρο ρίσκο- γνωρίζοντας πως η αποκάλυψη της αλήθειας μπορεί να πυροδοτήσει ανυπολογιστες τραγωδίες ...
Από πού προέρχεται αυτό το μωρό;Ποιο παρελθόν κουβαλά;Ποιο μέλλον το περιμένει και ποιος θα πληρώσει το τίμημα;

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ 
Τo "Φως Ανάμεσα Στους Ωκεανούς" είναι σίγουρα ένα ξεχωριστό βιβλίο που "ακτινοβολεί" βαθιά κι ανεπιτήδευτη αγάπη και λάμπει σα λογοτεχνικός "φάρος" ανάμεσα σε "πελάγη" αισθησιασμού που κυριαρχεί στη σύγχρονη λογοτεχνία!
Στο "Φως Ανάμεσα Στους Ωκεανούς", η αγάπη προβάλλει πολυπρόσωπη και διαθλάται μέσα από πολλαπλά πρίσματα:Προβάλλει ως συζυγική λατρεία, ως ερωτική επιθυμία μα πάνω και πέρα από όλα αναδεικνύεται ο δεσμός γονέα και παιδιού κι από τις δύο πλευρές.
Σχετική εικόναΣκηνικό μας, είναι μια απομακρυσμένη γωνιά στεριάς ανάμεσα στο Νότιο Παγωμένο Ωκεανό και τον ήπιο Ινδικό Ωκεανό.
      Στην άκρη αυτή, στέκεται στιβαρός και σταθερό σημείο αναφοράς ο πύργος του φάρου, με το προστατευτικό του φως να οδηγεί τους ανυπεράσπιστους ναυτικούς, σαν "μίτος" στους "υδάτινους λαβυρίνθους" του πελάγους~.
Η συγγραφέας μας ξεναγεί κατατοπιστικά στον μικρόκοσμο του φάρου, ανάγοντας τον σε σύμβολο σιωπηρής προστασίας και ασφάλειας.
Η απομόνωση του οριοθετεί μια μικροκοινωνία όπου απόλυτος άρχων μαζί και δεσμώτης του Χρέους, είναι ο φαροφύλακας!
Σε αυτήν την αποκομμένη γη, ο Τομ θα γλείψει τις πληγές που του άφησε το οικογεειακό του δράμα και ο Μεγάλος Πόλεμος , όπως σε κάθε ανώνυμο στρατιώτη που κατατρύχεται από τη μνήμη του αίματος κι εκείνο το βασανιστικό "γιατί".
Αυτή η απομόνωση για τον φαροφύλακα Τομ θα ανθίσει όταν τη συννεφιά του φωτίσε ο ήλιος του έρωτα.
        Είναι η Ίζαμπελ που προσωποποιεί την άδολη εκείνη αγάπη της ερωτευμένης γυναίκας, που αρκείται στην πληρότητα της συνύπαρξης κ οραματίζεται την από κοινού δημιουργία.
Παράλληλα με την αγάπη βιώνει ο αναγνώστης την απόλυτη ματαίωση μιας γυναίκας όταν γεύεται τη διάψευση της ίδιας της της βιολογικής της αποστολής.Η απώλεια δοκιμάζει το αγαπημένο ανδρόγυνο στη χειρότερη μορφή της προλειαίνοντας το έδαφος για το ηθικό δίλημμα που θα τους βρει οδηγώντας τους στα άκρα!
Μια διλημματική εικόνα που ο καθένας αισθάνεται ανυπεράσπιστος μπροστά της :
"Miα στοργική γυναίκα που αδυνατεί να γεννήσει ένα δικό της παιδί κι 'ατενίζει' την άδεια της αγκαλιά" από τη μια.
"Ένα μωράκι στο έλεος των κυμάτων , ανάμεσα στη ζωή και τον θάνατο ξεβράζεται στα 'πόδια' του απομονωμένου φάρου" από την άλλη!
Αντιμέτωπες, λοιπόν, η επιθυμία και το καθήκον στην πιο ακραία τους κ αρχετυπική τους "διαμάχη"!
        Κι αυτό θα είναι η αρχή σε ένα "γαϊτανάκι" εξελίξεων και δοκιμασιών που θα αποκαλύψουν την απώτερη αλήθεια όλων των πρωταγωνιστών του δράματος!
Ένα ακούσιο καρέ- με το ένα πρόσωπο, νοερά παρόν αλλά με νευραλγική συμβολή στα πράγματα, που το καθιστά έναν πραγματικό "φάρο" αγάπης κι ανεξικακίας, που γίνεται παράδειγμα κι ανοίγει δρόμους...
Κεντρικό διακύβευμα είναι όμως η μητρότητα.
Ο μεγαλειώδης δεσμός με το παιδί παρουσιάζεται ως μια μοναδική πραγματικότητα, που σμιλεύεται με τα χρόνια, με τις στιγμές, μέρα τη μέρα, κάτω απ' τη συνθήκη της ανάγκης μαι τίθεται το ηθικό ζήτημα, που χρόνια απασχολεί τις κοινωνίες:
Υπερβαίνει, άραγε, το συναισθηματικό δέσιμο τους βιολογικούς δεσμούς; 
Πώς μετράται η απώλεια; Μέχρι πού φτάνει η αγάπη;
          Μέσα από μια σειρά αυτών- και πολλών ακόμη- δυναμικών εξελίξεων κι εσωτερικών συγκρούσεων, σφυρηλατούνται πειστικά όλοι οι χαρακτήρες, εγείροντας την οργή, μαζί και τη συμπόνια του αναγνώστη σε εναλλαγή που αντιστοιχεί στις "σχετικότητες" της ίδιας της ζωής!
            Έτσι, οι χαρακτήρες παρουσιάζουν αληθοφάνεια, ακολουθώντας τις αντίστοιχες "φωτοσκιάσεις" της ανθρώπινης προσωπικότητας -με τις μικρότητες και το μεγαλείο που τη συνοδεύει!
Αποτέλεσμα εικόνας για το φως αναμεσα στους ωκεανους        Μέσα από μια αληθοφανή πλοκή, παρακολουθούμε να αναπτύσσονται με φυσικότητα όλες οι παράμετροι των χαρακτήρων, και αναδεικνύονται μέσα από τους "μικρούς" του κόσμου, "μεγάλες" αξίες όπως η Συγχώρεση και η Αυταπάρνηση. Τις συναντάμε, καθώς η αγωνία κορυφώνεται και από άτομα που ίσως δε θα το περιμέναμε, πράγμα που, για μια ακόμη φορά, αποδεικνύει το "απρόβλεπτο" της ανθρώπινης φύσης!
           "Ανάμεσα Στους Ωκεανούς" συναντάμε το "Φως" της αγάπης "που μετρά το μπόι της με όσα απαρνούμαστε για χάρη της..."
Ειδικότερα οι αναγνώστες που έχουν βιώσει τον ρόλο του Γονέα θα συγκλονιστούν σίγουρα από τον τρόπο που η Στέτμαν ανατέμνει τον ιερό δεσμό γονέα και παιδιού, καθώς κι από την έκβαση των πραγμάτων, που φωτίζει παράξενα, από ετερόκλητες μεριές, την έννοια της Θυσίας.
        "Το Φως Ανάμεσα Στους Ωκεανούς" είναι ένα μυθιστόρημα δυνατών συναισθημάτων που θα μείνει αξέχαστο, αγγίζοντας την ψυχή με την απέραντη τραγικότητα των ηρώων του και των κρίσιμων ηθικών ζητημάτων που θέτει.
        Το 2016 μπορέσαμε να απολαύσουμε το "Το Φως Ανάμεσα Στους Ωκεανούς" σε μια συγκινητική , δραματική ταινία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου