Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2021

Ο ΑΛ ΠΑΤΣΙΝΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ


Τον Μίκη Θεοδωράκη αποχαιρέτησε από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού ο εμβληματικός ΑΛ ΠΑΤΣΙΝΟ που ήρθε σε επαφή με τον Μίκη Θεοδωράκη to 1973 όταν ανατέθηκε στον κορυφαίο συνθέτη μας να γράψει το soundtrack της ταινίας ΣΕΡΠΙΚΟ.

Ο ΑΛ ΠΑΤΣΙΝΟ δήλωσε στο Mega Channel(δήλωση γραπτή)
"Θυμάμαι την πρώτη φορά που άκουσα τη μουσική του για την ταινία Σέρπικο. Ήταν στο γραφείο του παραγωγού στο Μανχάταν στον 16ο όροφο, με θέα τον νυχτερινό ουρανο κι εκείνος έπαιζε το μουσικό θέμα της ταινίας. όταν ακουσα για τον θάνατο του φυσικά και μου ήρθε ακριβώς εκείνη η σκηνή.
Kai ήξερα όταν άκουσα τη μουσική του εκείνο το βράδυ πως είχε συλλάβει όλο το νόημα της ταινίας. 
Στην πραγματικότητα είπα"
'Το'χει! "Έχει" την ταινία...Το 'πιασε...Ουάου!!"
Αυτή είναι η ανάμνησή μου [από κείνον],
όπως βέβαια κι η μουσική του για τον Ζορμπά καθώς και για άλλα θέματα που έγραψε για ταινίες στην καριέρα του.Τι χάρισμα!
Θα μας λείψει και θα τον θυμόμαστε για πάντα..."

                  Αξίζει να σημειωθεί πως η συνεργασία του Μίκη και του Αλ Πατσίνο σε αυτήν την ταινία, περασε από 40 κύματα και παραλίγο να ματαιωθεί, kαθώς υπήρξε έντονη διαφωνία ανάμεσα στον παραγωγό της ταινίας Ντίνο Ντε Λαουρέντις που ήθελε τον Θεοδωράκη και στον σκηνοθέτη της ταινίας Σίντνεϋ Λούμιετ που υποστήριζε πως η ταινία δεν χρειαζόταν μουσική επένδυση, άποψη που ενστερνίστηκε αρχικά κι ο ίδιος ο Μίκης όταν είδε μια δοκιμαστική κόπια της ταινίας.
          Τελικά επικράτησε η γνώμη του παραγωγού, που θεωρησε πως η παρουσία ενός τόσο σημαντικού συνθέτη θα αναβάθμιζε την καλλιτεχνική αξία της ταινίας, κι η ταινία "ΣΕΡΠΙΚΟ" παρατάθηκε κατά 14 λεπτά για να μπει η μουσική του Θεοδωράκη...
Ο Μίκης Θεοδωράκης γι' αυτό το soundtrack επέλεξε παραλλαγές της μελωδίας από το τραγούδι "Δρόμοι Παλιοί" σε στίχους Μανώλη Αναγνωστάκη που είχε ερμηνεύσει σε δίσκο του η Μαργαρίτα Ζορμπαλα.
Μαλιστα το παρουσίασε ως κασσέτα στον παραγωγό λέγοντας
"Κάποτε έγραψα ένα "χαριτωμένο τραγουδάκι" .Πιστεύεις ότι θα μπορούσα να ζητήσω γι αυτό - ξέρω' γω- 75 χιλιάδες δολλάρια;;"
Το τραγούδι εγκρίθηκε και πάνω στη μελωδική του γραμμή χτίστηκε η μουσική υπόκρουση της ταινίας σε ποικίλες εκδοχές ενορχήστρωσης, δίνοντας έμφαση σε καίριες σκηνές, ενώ ο  Μίκης πήρε την αμοιβή που ζήτησε.
Η πικρή μελαγχολία κι η ηθική μοναξιά που αποπνέει η κοινωνική αυτή μπαλάντα ταίριαξε ιδανικά με την ιστορία του αδιάφθορου και ιδεαλιστή αστυνομικού Φρανκ Σέρπικο που πάλεψε κόντρα σε ένα διεφθαρμένο σύστημα για να διατηρήσει την ακεραιότητα του πληρώνοντας ακριβό τίμημα γι'αυτό
 κι η μουσική του Μίκη Θεοδωράκη ακούστηκε γι' άλλη μια φορά σε όλην την υφήλιο συνοδεύοντας την εμβληματική αυτή ερμηνειά του Αλ Πατσίνο σε μια από τις κορυφαίες ταινίες της καριέρας του...

ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ "ΔΡΟΜΟΙ ΠΑΛΙΟΙ"

ΟΙ ΣΤΙΧΟΙ ΤΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ
Δρόμοι παλιοί που αγάπησα
και μίσησα
ατέλειωτα 
κάτω απ' τους ίσκιους των σπιτιών
 να περπατώ νύχτες των γυρισμών αναπότρεπτες 
κι η πόλη νεκρή 
Την ασήμαντη παρουσία μου 
βρίσκω σε κάθε γωνιά 
κάμε να σ' ανταμώσω 
κάποτε 
φάσμα χαμένο του πόθου μου κι εγώ 
Ξεχασμένος κι ατίθασος 
να περπατώ 
κρατώντας μια σπίθα τρεμόσβηστη 
στις υγρές μου παλάμες 
Και προχωρούσα 
μέσα στη νύχτα χωρίς να γνωρίζω κανένα 
κι ούτε κανένας 
κι ούτε κανένας 
με γνώριζε 
που εκείνο το βράδυ  τον αποχαιρέτησε για πάντα δακρυσμένος ο αττικός ουρανός, αφού η σορός του ταξιδεύει τώρα με το πλοίο της γραμμής για την τελευταια του κατοικία στον Γαλατά Χανίων, με την κρητική γη έτοιμη να δεχθει στα σπλάχνα της το εκλεκτό της αυτό τέκνο...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου