Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2021

Μελίνα Τσαμπάνη, ΑΓΡΙΕΣ ΜΕΛΙΣΣΕΣ

                                                                                            Άγριες Μέλισσες- Το Πρώτο Πέταγμα

                                                     Είδος: Κοινωνικό
                                                                                                                     Βαθμολογία 6,5/10


Οι "Άγριες Μέλισσες" που λατρεύτηκαν από το τηλεοπτικό κοινό τώρα σε βιβλίο.
Η Μελίνα Τσαμπάνη είχε δώσει τα διαπιστευτήριά της ως συγγραφέας από τον "Πρώτο Αμέθυστο" ένα μυθιστόρημα που μας ταξιδεψε στα χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης στα νησιά. (ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΔΩ) αλλά η δική της απογείωση ήρθε μέσα από το κοινωνικό δράμα εποχής "Άγριες Μέλισσες" που από το 2019 καθήλωσε χιλιάδες τηλεθεατές επαναφέροντας την ποιοτική μυθοπλασία στην Ελληνική Τηλεόραση.
Ενόψει της τρίτης σεζόν μια ευχάριστη έκπληξη περίμενε τους λάτρεις της σειράς καθώς η Μελίνα Τσαμπάνη έβγαλε σε μυθιστορημα 
τις "Άγριες Μέλισσες"...
Δεν πρόκειται όμως για μια "περιληπτική απόδοση όσων έχουμε ήδη δει", όπως ίσως θα περίμενε κανένας. Στο ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ "Αγριες Μέλισσες¨" έχουμε μια εντελώς καινούρια προσέγγιση που επιφυλάσσει εκπλήξεις και επιχειρεί να συμπληρώσει ανατρεπτικά όσα ήδη γνωρίζουμε από την τηλεοπτική σειρά:

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ.
Έτσι ήρθε στον κόσμο, η Ελένη Σταμίρη. 
Την πέμπτη ημέρα του Αυγούστου του 1930. Την ίδια στιγμή στην άλλη άκρη του Ατλαντικού γεννιόταν ο Νηλ Άρμστρονγκ και τριάντα εννιά χρόνια αργότερα θα γινόταν ο πρώτος άνθρωπος που θα πατούσε στο φεγγάρι.
Τη Λενιώ Σταμίρη, όμως, την ένοιαζε να πατάει μόνο στη γη. Αυτήν καταλάβαινε, αυτήν αγαπούσε, αυτή της έδινε δύναμη και πείσμα. Κι ό,τι αγαπούσε η Λενιώ, το αγαπούσε με πάθος. Άλλον τρόπο δεν ήξερε και δεν την ενδιέφερε να μάθει.»
Η ιστορία των Σταμίρηδων και των Σεβαστών, που το μίσος και η βεντέτα που ξέσπασε ανάμεσά τους, κλόνισε το Διαφάνι, ένα ήσυχο χωριό της Θεσσαλίας, ξεδιπλώνεται στις σελίδες αυτού του βιβλίου, πηγαίνοντας το χρόνο πίσω, εκεί που ξεκίνησαν όλα. Στη γέννηση της Ελένης.
Μέσα από τη δική της ζωή, βλέπουμε την πορεία των μοιραίων γεγονότων που έφεραν αντιμέτωπες τις δυο οικογένειες ενώ ανακαλύπτουμε μυστικά που ούτε καν οι πρωταγωνιστές της βεντέτας Σταμίρηδων και Σεβαστών δε θα μάθουν ποτέ... 
   
        Το ομώνυμο βιβλίο της Τσαμπάνη , αυτή τη φορά, εστιάζει στην εμβληματικότερη από τις ..."μέλισσες" που δεν είναι άλλη από την Ελένη Σταμίρη , την πρωτότοκη κόρη του Γιώργη κ της Βαλεντίνης Σταμίρη.
          Έχοντας ενσαρκωθεί ιδανικά από την ταλαντούχα Μαρία Κιτσου η Ελένη Σταμίρη έχει κερδίσει την εκτίμηση και τον θαυμασμό του τηλεοπτικού κοινού με την πυγμή της , την αισθηση δικαίου που τη διέπει, την ευσυνειδησία και την αυτοθυσία με την οποία αγαπά-ειδικότερα τις αδελφές της.
       Δωρική και τρυφερή ταυτόχρονα η Ελένη συγκινεί και διδάσκει με το παράδειγμα της ζωής της.
Όντας προδρομικά φεμινίστρια -μα διασώζοντας συνάμα παραδοσιακές αξίες όπως η οικογένεια και η πίστη- η Ελένη Σταμίρη αποτελεί το ιδανικό πρότυπο γυναίκας σε μια Ελλάδα χαίνουσα που αντιστέκεται και αγωνίζεται για δικαιότερες μέρες κόντρα στις πληγές του πολέμου και την κοινωνική αδικία!
Θρυλικός έμεινε ο έρωτάς της Ελένης με τον ονειροπόλο δάσκαλο Λάμπρο, που κρυφές αμαρτίες τους εμπόδισαν να τον χαρούν, οδηγώντας στον όλεθρο την ίδια την Ελένη και άλλα πρόσωπα-κι ισως αυτή ειναι η τραγικότερη πτυχή της  ...

          Τώρα η Μελίνα Τσαμπανη αναλαμβάνει να μας συστήσει τη μαχήτρια Ελένη Σταμίρη από την αρχή, πιάνοντας το νήμα από τη γέννησή της και την αθωότητά της, για να συνεχίσει διερευνώντας γεγονότα που σημάδεψαν τα παιδικά και πρώιμα νεανικά της χρόνια.
Ο αναγνώστης με αυτό το βιβλίο θα δεθεί ακόμη περισσότερο με τη φιγούρα της Ελένης.
Μαζί της στις σελίδες αυτές μεγαλώνουν , ονειρεύονται κι εξελίσσονται όλα μας τα αγαπημένα πρόσωπα...
Η καρτερική Ασημίνα και η νεραϊδογέννητη Δροσούλα θα βρουν σε αυτήν μια δεύτερη μάνα- κάτω από ένα πατέρα στοργικό και θυμόσοφο.
         Παράλληλα, θα συναντήσουμε ξανά πρόσωπα που αγαπήσαμε  ο ιδεαλιστής Λάμπρος, ενώ θα γνωρίσουμε καλύτερα τον στιβαρό Δούκα , τον μελαγχολικό Μιλτιάδη και την  αρχοντική Αννέτ,  πορφυρογέννητοι γόνοι του Δούκα Σεβαστού.
Ομολογώ πως είδα απογοητευτικά περιορισμένες αναφορές στον ρομαντικό Γιάννο που κέρδισε τις εντυπώσεις με την τόσο ιδιαίτερη και τρυφερή του παρουσία και άξιζε να μπούμε στο άβατο της καρδιάς και της σπηλιάς όπου ειχε στήσει το "βασίλειο της ψυχής του.
Ο Γιάννος θα έδινε συγκινητικές στιγμές στο βιβλίο αυτό αν είχε αναπτυχθεί περισσότερο, ενώ ελάχιστα μαθαίνουμε για τους πορφυρογέννητους γόνους του Δούκα.
              Επιπλέον περίμενα να μάθω περισσότερα για τη ζωή του Στέργιου Σεβαστού που πρόωρα αποχώρησε κι από τη σειρά κι από το βιβλίο, ενώ βιαστικό είναι και το πέρασμα του Μάνου Βόσκαρη, με περιληπτική μονάχα αναφορά στη συγκλονιστική του ιστορία.
Ο Βόσκαρης είναι ένας πολυπλόκαμος και τραγικός χαρακτήρας που μπορούσε να δώσει περισσότερες δυνατές στιγμές στο βιβλίο,αλλά έμεινε ανεκμετάλλευτος.Το ίδιο ισχυει και για αλλα πρόσωπα της σειράς.. 
Έχω γενικά την αίσθηση ότι η Μελίνα Τσαμπάνη είχε ήδη ανοίξει στον τηλεοπτικό δέκτη τα πιο συνταρακτικά χαρτιά του παρελθόντος, οπότε στο βιβλίο, αυτά παρουσιάστηκαν με μια επιδερμική περιληπτική αναφορά και  έμεινε μόνο μία ουσιαστικά ανατρεπτική πτυχή να μάθουμε από την αρχή.
Αυτή όμως παρουσιάζεται επαρκώς και συγκινεί.
           Πρόκειται για τον Ζάχο Λυκογιάννη, που αποτελεί την πιο ενδιαφέρουσα προσθήκη στο πορτρέτο της Ελένης και θα συμβάλλει καθοριστικά σε όλη την πορεία της ηρωίδας... 
             Σε όλα ξεχωρίζει η φωτεινή φιγούρα της Μάρως Λυκογιάννη με το σπινθηροβόλο πνεύμα της και το ψυχικό της μεγαλείο. 
          Θεωρώ παντως πως το "Πρώτο Πέταγμα" ήταν μια καλή υπόμνηση όσων αγαπήσαμε αλλά  θα λειτουργούσε καλύτερα αν συμπληρωνόταν από ένα δεύτερο μέρος. 
Μένει σε πολύ χαμηλότερους τόνους από την ίδια τη συγκλονιστική σειρά
            Ακόμη κι έτσι , οι λάτρεις της σειράς θα απολαύσουν την ευκαιρία να ανταμώσουν  ξανά τους λατρεμένους ήρωες που 2 χρόνια τους κρατούν συντροφιά
           Οι ήρωες που για 2 χρόνια αποτελούν καθημερινή συντροφιά μας, μας συστήθηκαν ξανά μέσα σε χρόνια δίσκετα όπως  τα χρόνια του Πολέμου και της Κατοχής για να συμπληρωθεί το πορτρέτο της μικροκοινωνίας του Διαφανίου.
Γιατί ως γνωστόν όποιος δεν έχει παρελθόν δεν μπορεί να ατενίζει μέλλον -και οι "Άγριες Μέλισσες" έχουν ακόμη πολύ μέλλον- ως αστείρευτη πηγή δυνατών παθών και δυναμικών εξελίξεων!!!!
Τα μυστικά στις Μέλισσες δεν έχουν τέλος όμως όπως μας υποσχέθηκε η συγγραφέας όλα θα βγουν στο φως...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου