Είδος: Iστορικό Μυθιστόρημα (Τριλογία)
Να διαβαστεί μετά το "Άγιο Αίμα"#1
2 μόλις μήνες μετά το πρώτο μέρος της τριλογίας για το 1821 , το Άγιο Αίμα του Θοδωρή Παπαθεοδώρου, κυκλοφόρησε το πολυαναμενόμενο δεύτερο μέρος της, οι "Άγιες Ψυχές", όπου παρακολουθούμε την εξέλιξη των ηρώων που γνωρίσαμε -κι αγαπήσαμε- στο πρώτο μέρος...
ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Η σπίθα της Επανάστασης έχει τυλίξει στις φλόγες του Αγώνα ολόκληρη τη Ρωμιοσύνη, από τη Μακεδονία και την Ήπειρο μέχρι τον Μοριά και τα ευημερούντα νησιά, με τον αξιόμαχο στόλο.
Τα βήματα του Νικόλα τον οδηγούν στο πεπρωμένο της θάλασσας πλάι σε ένδοξες φιγούρες της που λάβωσαν το γόητρο της Τουρκιάς.
Η Αργυρούλα καταδικασμένη σε μια ζωή που δεν την επέλεξε και την ανάγκασε να γίνει μητέρα ενός μουσουλμάνου,
θα γνωρίσει πρώτη φορά το σκίρτημα της αγάπης κάτω από κίνδυνο θανάσιμο και ανήλιαγες κάμαρες.
Η Δεσπούλα, κουβαλώντας τις ρίζες της μες στην καρδιά της θα γευθεί μια μπαρουτοκαπνισμένη αγάπη,γεμάτη λαβωματιές προσπαθώντας να επιβιώσει- στον προσωπικό της αγώνα που σύντομα θα υποταχθεί στη μεγάλη υπόθεση της Λευτεριάς.
Θα ανταμώσουν ποτέ οι ήρωες ακροβολισμένοι στις άκρες της αγωνιζόμενης Ελλάδας;;Ποια μοίρα θα ενώσει τα βήματά τους και γιατί;
.
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Το δεύτερο μέρος της τριλογίας "Άγιες Ψυχές" ακολουθεί το ίδιο μοτίβο, διατηρώντας στον τίτλο του την έννοια της "αγιοσύνης" για να υπογραμμίσει την ιερότητα του Αγώνα για αποτίναξη του τούρκικου ζυγού... Αυτή είναι ο πρώτος συνεκτικός κρίκος ανάμεσα στα τρία μέρη.
Το δεύτερο μέρος της τριλογίας "Άγιες Ψυχές" ακολουθεί το ίδιο μοτίβο, διατηρώντας στον τίτλο του την έννοια της "αγιοσύνης" για να υπογραμμίσει την ιερότητα του Αγώνα για αποτίναξη του τούρκικου ζυγού... Αυτή είναι ο πρώτος συνεκτικός κρίκος ανάμεσα στα τρία μέρη.
Στο προοίμιο του 2ου μέρους, έχουμε 3 μονολόγους όπου καθένας από τους κεντρικούς πρωταγωνιστές της ιστορίας μας, αφηγείται πολύ περιληπτικά την πορεία του μέχρι το σημείο που ολοκληρώθηκε το πρώτο μέρος "Άγιο Αίμα".
Αυτό διευκολύνει τον αναγνώστη που δεν έχει διαβάσει πρώτα το "Άγιο Αίμα", ώστε να παρακολουθήσει τις εξελίξεις στις "|Αγιες Ψυχές".
Καλό είναι όμως να τηρηθεί η σωστή σειρά των βιβλίων της τριλογίας(όπως σε όλες του συγγραφέα) καθώς η ιστορία τους εξελίσσεται με τα ίδια πρόσωπα σε απόλυτη -γραμμική- συνέχεια, κι η αλληλεξάρτηση των μερών είναι αξεδιάλυτη.
Μετά τους μονολόγους αυτούς, εισερχόμαστε στο κύριο κομμάτι του βιβλίου που περιλαμβάνει αυτούσια την εισαγωγή που διαβάσαμε και στο "Άγιο Αίμα" με τον βασανισμένο- Έλληνα πρόσφυγα της Βιέννης- να αναζητά απεγνωσμένα- την οικογένεια -που έχασε- στο Μεσολόγγι",
διατηρώντας ακόμη "ανεξιχνίαστο και πιο αγωνιώδες το μυστήριο" της ταυτότητάς του.
Κατόπιν, ακολουθεί ξανά η εξιστόρηση του χρονικού της Επανάστασης, αφού στις "Άγιες Ψυχές" "παραλαμβάνουμε" τους ήρωές μας από εκεί που τους "αφήσαμε" (έτος 1821). Στο 2ο αυτό μέρος των "Άγιων Ψυχών", ο αγώνας των Ελλήνων ενάντια στον τουρκικό ζυγό έχει πλέον εδραιωθεί.
Έχουμε δε μια γεωγραφική εξακτίνωση της αφήγησης, καθώς το πεδίο ενδιαφέροντος επεκτείνεται στη Μακεδονία του γενναιόδωρου Εμμανουήλ Παππά, στο ηρωικό Μεσολόγγι τις πρώτες -ευοίωνες ακόμα- μέρες της αντίστασής του, και στα νησιά.
Σε αυτό πλαίσιο θα γνωρίσουμε τα μαρτυρικά Ψαρά,
που τοσο ταπείνωσαν το οθωμανικό θεριό με τη ναυτοσύνη τους- για να πληρώσουν πολύ ακριβά τον ηρωισμό τους , κάνοντας τον Διονύσιο Σολωμό να συνθέσει ως άλλος Σιμωνίδης το επίγραμμα της δόξας για αυτές τις "θαλάσσιες Θερμοπύλες"...
Οι αναφορές στα ιστορικά γεγονότα αγκαλιάζουν μεγάλο εύρος της περιόδου αυτής αλλά όχι καθολικά, καθώς εύστοχα ακολουθούν τη διαδρομή των ηρώων- ενταγμένες στην πλοκή- κι όχι ως εμβόλιμες αναφορές, αρα υπάρχει μια εύλογη αποσπασματικότητα.
Πάντως οι εξελίξεις μέσα από τους τρεις πρωταγωνιστές επιτρέπουν ικανοποιητική εναλλαγή τόπων και φάσεων του Αγώνα..
Τα γνώριμα στοιχεία της γραφής του Παπαθεοδώρου παρελαύνουν και εδώ:
Λεπτομερείς περιγραφές, διεισδυτική ματιά στις συναισθηματικές διακυμάνσεις των ηρώων, αρμονική συνύπαρξη υπαρκτών και επινοημένων προσώπων.
Το πιο σημαντικό είναι η πρόθεση του συγγραφέα να υπηρετήσει όσο πιο πιστά γίνεται την ιστορικη εγκυρότητα, με ζωηρή αναπαράσταση της εποχής, ηθογραφικές πινελιές και στοιχεία που απαιτούν ενδελεχή έρευνα για να τα βρει ενας συγγραφέας και να τα διαχειριστεί σε μια καλοδεμένη πλοκή.
Η αντικειμενική προσέγγιση που επιχειρεί, οδηγεί τον κ Παπαθεοδώρου να φωτίσει και πιο σκοτεινές πτυχές της Επανάστασης- όσο βαθιά κι αν πληγώνουν τη μνήμη μας.
Με τόλμη ο Θοδωρής Παπαθεοδωρου αναδεικνύει τους ανταγωνισμούς στους κόλπους του Αγώνα, που τόσο κόστισαν, τις αποτυχίες, τους διαξιφισμούς
καθώς και την αμφιλεγόμενη στάση μέρους του υψηλού Κλήρου που διαχειριζόταν την αμύθητη εκκλησιαστική περιουσία - κρατώντας, ωστόσο "προκλητικές" αποστάσεις από την εθνική προσπάθεια.
Τίποτα δε μας αποκρύπτει ο Παπαθεοδώρου σε ένα έργο που δεν αποσκοπεί μονάχα στην εξύμνηση της Επανάστασης αλλά και σε μια δίκαιη αποτίμηση μέρους αυτής- χωρίς να αλλοιώνει τον μυθιστορηματικό χαρακτήρα του έργου και τον βιωματικό , συναισθηματικό του χαρακτήρα...
Η γραφή του Παπαθεοδώρου, οι ιστορικές του γνώσεις κι η δεινή του ικανότητα να ιχνηλατεί χαρακτήρες καθιστούν τα βιβλία του σταδιακά "εθιστικά", δημιουργώντας ανυπομονησία για τη συνέχεια.
Με αγωνία μεγάλη το αναγνωστικό κοινό αναμένει το τρίτο μέρος "Άγια Λευτεριά " όπου λύνονται όλες οι απορίες κι επέρχεται η κάθαρση -τόσο σε εθνικό επίπεδο με την ανεξαρτησία της Ελλάδας, όσο και για τα πρόσωπα της καθεαυτής πλοκής του έργου- ώστε να ολοκληρωθεί η υπέροχη τριλογία για την Επανάσταση του 1821.
ΑΛΛΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ Θ. ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ ΣΤΟΝ ΑΣΤΕΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ
ΔΙΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ
ΤΡΙΛΟΓΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ
ΔΙΛΟΓΙΑ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου