Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2016

META ΑΠΟ ΣΕΝΑ , Τζοτζο Μόις

                            Μετά Από Σένα, Jojo Moyce
                                                 Eίδος : Αισθηματικό
                                                Βαθμολογία: 8/10
Αποτέλεσμα εικόνας για ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΣΕΝΑ ΤΖΟΤΖΟ ΜΟΙΣ
                    Έχετε αναρωτηθεί πώς θα προχωρούσε η ζωή μετά από το οδυνηρό τέλος ενός μεγάλου πάθους;
Μετά τη Μεγάλη Απώλεια τι μπορεί να ξαναφέρει την πληρότητα ;
Η Τζότζο Μόις συγκλόνισε την υφήλιο με τη σπαρακτική-αλλά ουδέποτε μελοδραματική- αγάπη της άτολμης Λου Κλαρκ και του τετραπληγικού πρώην μπον βιβέρ Γουίλ Τέρνερ στο best seller "Πριν Έρθεις Εσύ".
Κι ενώ όλοι μας συγκλονιστήκαμε από το απρόσμενο όσο και "τραυματικό" φινάλε, η Τζότζο Μόυς πήρε το ρίσκο να φωτίσει την επόμενη μέρα μετά το πρώτο μούδιασμα της αμετάκλητης απουσίας.
               Το "Μετά Από Σένα" απευθύνεται αποκλειστικά σε όσους έχουν διαβάσει και αγαπήσει το "Πριν Έρθεις Εσύ" διοτί αφενός αποκαλύπτει έστω και ακροθιγώς το φινάλε εκείνης της μεγάλης αγάπης αφετέρου κομίζει ένα συναισθηματικό φορτίο που γίνεται κατανοητό μονάχα μέσα από όσα προηγήθηκαν!

          Ένα βιβλίο που αποδομεί την απολυτότητα του μεγάλου έρωτα κι αναζητά την Ταυτότητα της ηρωίδας του,μέσα από τη συμφιλίωση με το πένθος

ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Η Λουίζα Κλαρκ πασχίζει να συνέλθει από τα νέα δεδομένα μιας ζωής χωρίς τον λαμπερό Γούιλ Τέρνερ, τον άλλοτε τετραπληγικό άνδρα που από την αναπηρική του πολυθρόνα της έδωσε φτερά για να διεκδικήσει την ομορφιά της ζωής.
              Παραπαίοντας σε μια μουντή καθημερινότητα, μακρυά από τις προσδοκίες που έχτιζε στο πλάι του Γουίλ Τέρνερ- μέσα από μια δουλειά που αποστρέφεται κι ένα μοναχικό διαμέρισμα που κουβαλά ακόμη μνήμες από εκείνον.
Μια νύχτα παθαίνει ένα απροσδόκητο,σχεδόν παράλογο ατύχημα που αλλάζει τα δεδομένα της καθώς γίνεται αφορμή να εισβάλουν νέα πρόσωπα στη ζωή της...
            Κι ενώ η Λου Κλαρκ αναζητά απεγνωσμένα ισορροπίες , ένα πρόσωπο από το παρελθόν του Γουίλ ανατρέπει πλήρως τα δεδομένα της, ανακινώντας ένα παρελθόν με ανοιχτούς ακόμη λογαριασμούς...

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Όπως φανερώνει και ο τίτλος του, το "Μετά Από Σένα" διερευνά τη δύσκολη περίοδο "μετά από " τη Μεγάλη Αγάπη, "μετά από" τη μεγάλη καταιγίδα , εκείνη τη "νεκρή περίοδο ανάμεσα στο πρώτο σοκ, τη σιωπή των βουβών φωτογραφιών και τη μοναξιά των νωπών αναμνήσεων!
Ένα χαμηλών τόνων βιβλίο αυτογνωσίας και συμβιβασμού, που ωστόσο διατηρεί κάτι από την αχλύ της αρχικής ιστορίας ανάμεσα στη Λου Κλαρκ και τον τετραπληγικό Γουίλ Τέρνερ, χωρίς σαφώς να εκτοξεύεται στα ίδια επίπεδα συναισθηματικής ανάτασης και πάθους!
Είναι θα λέγαμε η γλυκιά ξαστεριά μετά από έναν κατακλυσμό.
            Είναι φανερό πως το "Μετά Από Σένα" πρέπει να διαβαστεί αποκλειστικά από όσους έχουν ήδη διαβάσει το "Πριν Έρθεις Εσύ", και να εκληφθεί ως η φυσική του συνέχεια -όχι ένα αυθύπαρκτο έργο.
Άλλωστε είναι γραμμένο στη ίδια ευέλικτη γλώσσα ,με την ίδια τη Λου να παίρνει τον λόγο σε μια πρωτοπρόσωπη αφήγηση γεμάτη οξυδερκή αυτοσαρκασμό που φέρνει αβίαστα χαμόγελα στον αναγνώστη.
Ως συνέχεια, λοιπόν, αποτελεί μια άκρως πειστική εξέλιξη της ηρωίδας και των καταστάσεων που την πλαισιώνουν.
           Η πορεία της Λου Κλαρκ λοιπόν είναι αργόσυρτη κι επίπονη, όπως η τυπική καθημερινότητα ενός ανθρώπου που έχει χάσει τις σταθερές του και τη χαρά που φώτιζε μέχρι πρότινος, τη ζωή του.
Οι ήρωες δηλαδή στο "Μετά Από Σένα" είναι χειροπιαστοί με αδυναμίες και προβλήματα, αναγνωρίσιμα στο σύγχρονο μέσο άνθρωπο και βιώνουν ματαιώσεις γνώριμες σε όλους -είτε πρόκειται για νεόυς, είτε για ατίθασους εφήβους είτε ακόμη και για μεσήλικες...
Όλα αυτά προσδίδουν στο μυθιστόρημα μια χροιά έντονα κοινωνική που χαρτογραφεί οικογενειακούς δεσμούς, μέσα από το πρίσμα της ατομικής εξέλιξης των χαρακτήρων...
Δηλαδή οι ψυχολογικές συγκρούσεις των ατόμων αντανακλούν και στο περιβάλλον τους ,φέρνοντας σε αυτό ηχηρές ανακατατάξεις.
            Το βιβλίο διατηρεί την ανατρεπτικότητα που απαιτεί ένα μυθιστόρημα για να διατηρήσει το ενδιαφέρον του αναγνώστη - με τρόπο, όμως, χαμηλόφωνο και εύστοχα κατανεμημένες τις δυνατές του στιγμές ώστε το συνολό να μην είναι υπερφορτωμένο.
Κυρίαρχο ρόλο διαδραματίζει μια άγνωστη όσο και συναρπαστική πτυχή από τη ζωή του Γουίλ Τέρνερ που την πληροφορούμαστε στο "Μετά Από Σένα"
            Μέσα από τις ανατροπές του "Μετά Από Σένα" δεν προκύπτουν θυελλώδη κι αλησμόνητα πάθη, αλλά αναδύεται η ωρίμανση των προσώπων και η παγίωση των σχέσεων τους μέσα από τις συγκρούσεις, αναδιπλώσεις και τις αρχικές καλές τους προθέσεις.
Οι εξελίξεις στο Μετά Από Σένα είναι διαποτισμένες από μια τρυφερότητα που δεν πέφτει στην παγίδα της κοινοτυπίας.
Παράλληλα, δε θα λείψουν και κάποιες περιπετειώδεις στιγμές, που επιτείνουν τη φόρτιση εκείνη που προσδίδει δυναμική στο τελικό αποτέλεσμα.
             Ένα βιβλίο που κατορθώνει να κάνει αισθητή στον αναγνώστη την Απουσία του Γουίλ Τέρνερ και του υποβάλλει το πένθος για να το απαλύνει έπειτα και να τον οδηγήσει, μαζί με την πληγωμένη Λουίζα Κλαρκ, στην αποδοχή και στη στην πρόκληση να διεκδικήσει τη Νέα Μέρα, όπως ως άλλος "Χαμένος Ποιητής" μας προέτρεπε όλους με σαρδόνιο χαμόγελο ο γοητευτικός Γουίλ.
Αποτέλεσμα εικόνων για ME AFTER YOU JOJO MOYCE


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ 
"ΠΡΙΝ ΕΡΘΕΙΣ ΕΣΥ"                                

1 σχόλιο:

  1. ΤΙ ΥΠΕΡΟΧΟΣ Ο ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΣΟΥ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ ΦΟΡΑ ΕΛΛΗ ΜΟΥ!!!!!!! αχχχχχ πσο δυσκολο ποσο επιπονο ειναι να ξεπερασεις τον πρωτο σου και μοναδικο ερωτα τον αντρα της ζωης σου και να πρωχορησεις μπροστα ??? η ΛΟΥ ομως θα βρει την δυναμη να συνεχισει μπροστα? χαρις σε αυτο που τις ειχε μαθει και τις ειχε πει ο πολΥαγαπημενος της ΓΟΥΙΛ??? αραγε θα αναθεωρησει καποια πραγματα εξαιτιας αυτου του προσωπου που ερχετε απ το παρελθον εκεινου??? και φυσικα θα το μαθουνε οι αναγνωστες σε αυτο το ακομα υπεροχο βιβλιο ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΣΕΝΑ...... που αξιζει πραγματικα να διαβασουν την συνεχεια του..... και φυσικα αυτο εγινε και το δευτερο αγαπημενο μου (ΖΕΤΑ.Κ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή