Πέμπτη 9 Αυγούστου 2018

Φωτεινη Πανουργιά Το Εισιτήριο

                                                         Το Εισιτήριο, Φωτεινή Πανουργιά
                                                                     Είδος Αισθηματικό
                                                                        Βαθμολογία 8/10
                                           

Η αξιόλογη ραδιοφωνική παραγωγός Φωτεινή Πανουργιά, με πλούσια παρουσία στο ρεπορτάζ βιβλίου αναζητά σε να όμορφο μυθιστόρημα αυτογνωσίας περιπετειας , και φυσικά έρωτα, το...Εισιτήριό της στον κόσμο των συγγραφέων.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Η Μαριάννα στο κατώφλι των 40 βλέπει τη ζωή της να χαραμίζεται στην αιχμαλωσία ενός βίαιου γάμου, που τον διατηρούν μονάχα οικονομικά συμφέροντα.

                Ύστερα από μια ακόμη βραδιά κακοποίησης από τον κυνικό σύζυγό της Αλέκο, παρνει την απόφαση να αποδράσει και να πάρει τη ζωή της για πρώτη φορά στα χέρια της...
           Έτσι καταφεύγει σε ένα κρουαζιερόπλοιο που διασχίζει τη Μεσόγειο, με απώτατο στόχο να κρυφτεί στη Νάπολη.
               Καινούρια πρόσωπα με το προσωπικό τους δράμα συστήνουν στη Μαριάννα μια πλευρά της πραγματικότητας πέρα από την πολυτέλεια, τον ματαιόδοξο καταναλωτισμό και τις ρηχές σχέσεις σκοπιμοτήτων με γνώμονα το Χρήμα.Ανάμεσά του η Όλγα με μιαν ιδιότυπη διορία να την κυνηγά και ο μυστηριώδης Ρώσος Σεργκέι με το αθέατο παρελθόν, που θα μοιραατεί μαζί του ένα απρόσμενο πάθος, προτού αυτός εξαφανιστεί ανεξήγητα...
              Στη Νάπολη η Μαριάννα έρχεται αντιμέτωπη με πρωτόγνωρες καταστάσεις και ανακαλύπτει τον επικίνδυνο κόσμο της Καμόρα με τους δικούς του νόμους.
Πόρνες, γοητευτικοί νονοί κάτω από τη σκιά της ομερτά παρασέρνουν τη Μαριάννα σε ένα γαιτανάκι μυστικών, 
           Κι ενώ μια αδιόρατη απειλή ζώνει τη Μαριάννα, ο Ρώσος Σεργκέι αντιπαλεύει τους προσωπικούς του δαίμονες για να διασώσει όσα αγαπά, ενώ ο μισητός της δυνάστης αναζητά το νήμα της εξαφάνισής της...

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Το Εισιτήριο συνιστά μια όμορφη ιστορία, ιδανική συντροφιά για τη θερινή ραστώνη.Με τα γνώριμα συστατικά του ρομάντζου και του μυστηρίου γοητεύει κάθε αναγνώστη.
Τα κεντρικά πρόσωπα απόλυτα οικεία για μυθιστορήματα του είδους:
Μια γυναίκα όμορφη αλλά απελπισμένη και μόνη.
Ένας άνδρας ωραίος, μυώδης και αρρενωπός με ένοχα μυστικά κι αθέατη ευαισθησία.
 Μια ακατανίκητη ερωτική έλξη, κόντρα στις συνθήκες της ζωής τους που θα τους χωρίσει για να τους ενώσουν πάλι το πεπρωμένο τους και καταστάσεις έκτακτες.
Το σκηνικό διττό.
Από τη μια είναι ο μικρόκοσμος του κρουαζιερόπλοιου με το ταξίδι να δίνει έναν τόνο ανεμελιάς.
Χωρίς ζωηρή εικονοπλασία ή εκτενείς περιγραφές η συγγραφέας δίνει το στίγμα όμορφων μεσογειακών τοπίων όπως το Ντουμπρόβνικ κι η Βενετία.
Ένα άλλο μυθιστόρημα που η δυναμική των σχέσεων εκτυλίσσεται σε πολυήμερο ταξίδι ενός πλοίου κ έχει συνάφεια με το Εισιτήριο της Πανουργιά ήταν το πολύ όμορφο "Ταξίδι της Ελπίδας" της Μαρίας Τζιρίτα.
Αυτή η πλευρά με ατόφιο σκηνικό διακοπών προσφέρει ανάταση στον αναγνώστη κι ενισχύει τις σχέσεις των ηρώων λόγω περιορισμού του χώρου.Εδώ κάνει την εμφάνισή της μια ηρωίδα που συγκλονίζει με την προσωπική της αφήγηση.
      Το δεύτερο σκηνικό στήνεται στον ιταλικό Νότο και μας συστήνεται η...κόρη του Βεζούβιου η Νάπολη με τα αθέατα σκοκάκια και τη φτώχεια όπου τη ζωή κινούν τα νήματα της Μαφίας.
Φτωχογειτονιές με βασανισμένους αλλά ανοιχτόκαρδους ανθρώπους που τους πρωτοσυναντήσαμε να μάχονται τον κοινωνικό αποκλεισμό, και στην Τετραλογία των δύο φίλενάδων της Φερράντε.
Το σύμπαν της Μαφίας έρχεται να δώσει το δικό του άρωμα από γαρύφαλα και μπαρούτι απορροφώντας την αμήχανη Μαριάννα και τον αναγνώστη στην άγρια γοητεία του καθώς φλερτάρει με τον θάνατο και τον έρωτα.
Μια αδαής καλομαθημένη γυναίκα, λοιπόν, μέσα σε έναν κόσμο απειλητικό, άγνωστο σα σκηνικό ταινιάς του Κόπολα θα κληθεί να επιβιώσει και να διεκδικήσει το μερίδιό της στην αγάπη, που σύμφωνα με το αξεπέραστο μοτίβο θα έρθει ως αρωγός με τον πλέον δραματικό τρόπο, που δε θα αφήσει κανέναν ασυγκίνητο.
Στο πλάι η Φιλία που παραμερίζει ανόητους καθωσπρεπισμούς για την ουσία...
Εκείνο που καθιστά την απολαυστικά οικεία ιστορία της Φωτεινής Πανουργιά ξεχωριστή είναι πως πέρα από τα γνώριμα στοιχεία ενός τυπικού αισθηματικού μυθιστορήματος, εισηγείται ιδιαίτερα χρήσιμους προβληματισμούς:
Η συγγραφέας παραλαμβάνει την ηρωίδα της κατακρεουργημένη αλλά συνένοχη στο τέλμα της.
Μέσα από στοχασμούς που αποδίδονται στη Μαριάννα, ουσιαστικά αναδεικνύονται σκέψεις χρήσιμες για τους περισσότερους από μας.
Κεντρικός άξονας του μυθιστορήματος είναι ο φόβος της ελευθερίας κι η αφόρητη ευθύνη που συχνά συνθλίβει τον άνθρωπο με αποτέλεσμα αυτός να επιλέγει την εύκολη λύση της υποδούλωσης και της εκούσιας θυματοποίησης..
..Κι όμως!
Παρότι αυτό, συνιστά έναν αρχετυπικό προβληματισμό της Φιλοσοφίας και της Θεολογίας ακόμη( όπως τον συναντάμε στον Ντοστογιέφσκι κ άλλους μύστες της Παγκόσμιας Λογοτεχνία) η Φωτεινή Πανουργιά κατορθώνει να προσδώσει σε αυτες τις έννοιες μιαν απλοικότητα και να τις φέρει στα μέτρα της καθημερινότητας και του γάμου.
Παρακολουθεί λοιπόν την ηρωίδα της σε ένα ταξίδι ετεροχρονισμένης ενηλικίωσης , ενόσο συνειδητοποιεί κ αναμετράται με το τίμημα της αυτοδιάθεσης και καταβάλλει στη ζωή το κόστος της αυτονομίας της!
Μέσα από τη Μαριάννα της η συγγραφέας μας διδάσκει πως ο ανθρωπος ακρωτηριάζει την ίδια του την ύπαρξη όταν αναζητά δεκανίκια που αναβάλλουν την προσωπική του μάχη για την ολοκλήρωσή του, που είναι ατομική του υπόθεση.
Κάπως έτσι το βιβλίο της Φωτεινής Πανουργιά ανάγεται σε ένα απολαυστικό ταξίδι έρωτα και αυτογνωσίας,περιπετειωδες ως τις τελευταίες σελίδες Εισιτηριο για τη συγγραφέα του στον χώρο του μυθιστορήματος 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου