Πέμπτη 23 Αυγούστου 2018

Μπάμπης Τσικληρόπουλος,Ερασιτέχνης Άνθρωπος

                      Ερασιτέχνης Άνθρωπος, Μπάμπης Τσικληρόπουλος
                                  Είδος:Κοινωνικό
                                  Βαθμολογία:7,5/10
                     
Για τον Μπάμπη Τσικληρόπουλο μίλησα γεμάτη αγάπη με αφορμή το αλληγορικό του διήγημα Ο Αετός Που Δάκρυζε (παρουσίαση ΕΔΩ).   
Το ευρύ ενήλικο κοινό όμως τον γνώρισε για καλά μέσα από την τηλεοπτική μεταφορά του μυθιστορήματος "ΕρασιτέχνηςΆνθρωπος"!
Στη σειρά πρωταγωνίστησε χαμηλόφωνα η Ταμίλα Κουλίεβα,

ενώ εκανε ένα μοναδικό γκεστ ο Νίκος Καλογερόπουλος-στον ρόλο ενός αλητάκου, ενός λαικού προφήτη που μιλούσε σαν την ψυχή του ίδιου του συγγραφέα.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Η Ελένη είναι μια φτωχή κοπέλα, που ζει με τη μητέρα της στην επαρχία ώσπου καταφθάνει στην Αθήνα για να σπουδάσει Ιατρική.Είναι νέα αθώα,ανυποψίαστη.
Το σωματικό της κάλλος αποδεικνύεται εμπόδιο καθώς σαγηνεύει τους γύρω της.
Όπου αναζητεί δουλειά όλοι ζητούν να την εκπορνεύσουν.
Η εξαθλίωσή της τη φέρνει στο δίλημμα να γυρίσει στο χωριό και τη φτωχή της μάνα με την ουρά στα σκελη ή να εξαγοράσει με το κορμί της τις σπουδές της.
Μεταμφιεσμένη, λοιπόν, θα κάνει πιάτσα στη Σόλωνος όπου θα συναντήσει όλη την προστυχιά της κοινωνίας, aπό μίζερους μικροαστούς μέχρι τα ανώτατα κλιμάκιά της.
Ως φοιτήτρια θα αποκτήσει έναν αληθινό φίλο τον συμφοιτητή της Αντώνη που τής προσφέρει την παιδική του αγάπη.

     Εκείνο που θα τη σημαδέψει είναι ο ένας απελπισμένος έρωτας με τον παντρεμένο πρύτανη του Πανεπιστήμιου.
Εν τω μεταξύ στο πεζοδρόμιο η ομορφιά της Ελένης θα κινήσει το ενδιαφέρον του παράφορου προαγωγού Σωτήρη, που απαιτεί η Ελένη να δουλέψει για κείνον, ώσπου την ερωτεύεται και αυτός με ένα πάθος  σαρωτικό, αδιαπραγμάτευτο  που του πυρπολεί την ψυχή κι απειλεί να τινάξει τη ζωή της Ελένης στον αέρα!



ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
O Μπάμπης ΤΣΙΚΛΗΡΟΠΟΥΛΟΣ ειναι ενας βαθια ευαισθητοποιημενος ανθρωπος...Ειναι ο "Ασιμος της Ελληνικης Λογοτεχνιας".
Εχει κατι το underground ,μια υπογεια πολιτικοποιηση, μια σκληρη αληθεια συνδυασμενη με τον πιο σπαρακτικό λυρισμό κι αυτο αναβλύζει και από το πιο γνωστό του βιβλιο !
       Ένα μυθιστόρημα σκληρό ωμό και γεμάτο οργή, ο "Ερασιτέχνης Άνθρωπος" ανήκει στα βιβλία που ασχολούνται με το περιθώριο & την παρακμή μας.
Διαθέτει την απαραίτητη αυθάδεια,τον κυνισμό και τον καταγγελτικό θυμό ενόσο ξεδιπλώνει τη βρόμικη ιστορία του.

       .Μια ιστορία ηττημένων ιδανικών!
Ο τιτλος του βιβλιου "ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ") ειναι παρμενος απο ποιημα της Κικης Δημουλα και αποτυπωνει ακριβως την εκπτωση που βιωνουν ολοι οι ηρωες του Τσικληροπουλου- ερμαια μιας Αθηνας αδηφαγου κ μιας αστυφιλιας του πνευματος, που εξοριζει την πρωτολεια αθωοτητα τους.
Η γλώσσα του βιβλίου είναι ωμή,αφτιασίδωτη στακάτη.

 Ώρες ώρες αγγίζει το όριο του χυδαίου κάτι που τής κοστίζει σε λογοτεχνικότητα κι ίσως ενοχλήσει καποιους αναγνώστες, αλλά έτσι υποβάλλει την ατμόσφαιρά του. Έτσι το βιβλίο αυτό κατορθώνει να καταδυθεί στους ακάθαρτους δρόμους κ στη λερή Νύχτα με τις σκοτεινές ψυχές.
Ο έρωτας ενδύεται την πιο αποκρουστική μάσκα, καθώς ξεμπροστιάζεται η πιο αγοραία εκδοχή του η οποία έρπει στο πεζοδρόμιο αλλά και πίσω από υπουργικές κλίνες, όπως και μέσα σε γραφεία έγκριτων πανεπιστημιακών ..
Η Ελένη, με τη λαβωμένη ομορφιά της, γίνεται σταυροδρόμι όπου συναντώνται το όραμα κι η σήψη.
Το όνομά της δεν είναι τυχαίο.Ελένη σημαίνει εκλεκτή (από τον αόριστο β του ρήματος αιρέω/αιρώ >αορ β <έλον κ είλον).
Η αθωα ομορφιά της Ελένης μένει ανεκπλήρωτο τάμα ευτυχίας!
Πάνω της στήνεται το μαρμαρένιο αλώνι όπου αντιμάχονται ένα ευγενικό όνειρο της προόδου με την έκπτωση
Η σύγκρουσή της αθώας Ελένης με το περιθώριο θα κορυφωθεί στο πρόσωπο του προαγωγού Σωτήρη,που κι αυτός φέρει την προσωπική του απόγνωση.

           Πισω απο την ιστορια αναδυονται πολύ δειλα πρωτογενείς κ ακατέργαστοι ακόμη στοχασμοι γυρω απο τον Θεο, τον ερωτα και την ηθικη, ενω παρουσα ειναι η νοσταλγια του χαμενου παραδεισου στο προσωπο της μανας!!!
Μιας Μάνας που μεσα από λυρικά ιντερμέντζα , μετουσιώνεται σε νοερό εικονοστάσι όπου η αμαρτωλή ψυχη αποζητά την άφεση.
Σιγουρα καποιοι στοχασμοι μενουν ημιτελεις, θαρρείς και η επιθυμια του συγγραφεα είναι να θεσει το ερωτημα χωρις να σερβιρει την απαντηση.
          Ένα σκληρό κοινωνικό μυθιστόρημα αισθηματικών αποχρώσεων με παράξενο αίτημα τρυφερότητας και κάθαρσης στο ειδικό ύφος του Τσικληρόπουλου, που έχει τον τρόπο να κρύβει στο ωμό του ύφος τον παράπονο κ τη συμπόνια του στα πάθη της Κοινωνίας !
Ως προς το σιριαλ,μια άλλη ηθοποιός από την( άχρωμη,, ψυχρή γερασμένη και καθόλου πειστική ως νεαρή καλλονή Ελένη )Ταμίλα Κουλίεβα θα κοινωνούσε καλύτερα το κλίμα του βιβλίου.

Επαρκέστεροι αποδείχθηκαν ο Πασχάλης Τσαρούχας ως ο παράφορος προαγωγός Σωτήρης  και ο στιβαρός Σταύρος Παράβας ως ο ιδιόρρυθμος Υπουργός!
Ο δε περιθωριακός αλητάκος που τον απέδωσε ο Νίκος Καλογερόπουλος με τη θυμοσοφία του έκλεψε την παράσταση, παρότι αυτό το πρόσωπο δεν υπήρχε δυστυχώς στο βιβλίο... Ίσως αυτή η προσθήκη αποτελούσε τη φιγούρα του ίδιου του Τσικληρόπουλου, δηλαδή την "ψυχή" του βιβλίου.
      Ένα μυθιστόρημα γεμάτο αλήθεια ,λοιπόν,για την κοινωνική μας πραγματικότητα από τον ωραιο Αποκληρο, τον "τρυφερο Σαλο" της Λογοτεχνιας μας!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου