Πέμπτη 9 Αυγούστου 2018

Ρένα Ρώσση Ζαιρη Αστέρια Στην Άμμο

                                       Ρένα Ρώσση Ζαιρη Αστέρια Στην Άμμο
                                                            Είδος : Αισθηματικό
                                                                     Βαθμολογία 10/10



Η Ρένα Ρώσση Ζαίρη επανέρχεται με ένα υπέροχο μυθιστόρημα όπου τα μηνύματα της θυσίας λαμποκοπούν σαν Αστέρια Στην Άμμο...Ένα ακόμη βιβλίο τους που ζητά να επουλώσει το παιδικό μας τραύμα με το ιαματικό άγγιγμα της συγχώρεσης και της αγάπης.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Η Αλεξία απολαμβάνει μια ονειρική οικογενειακή ζωή μαζί με τους ερωτευμένους γονείς της, στην ειδυλλιακή Ύδρα του 50.
Μια μέρα όμως ο κόσμος της γκρεμίζεται και από τα ερείπια της ζωής της μένει μονάχα η δύστροπη γιαγιά της, με τον ανεξήγητο θυμό και τα οδυνηρά μυστικά...
Ένα πρωί στην παραλία  η Αλεξία συναντα τρία αγόρια που θα γίνουν οι φύλακες άγγελοί της και θα την ερωτευτούν με τον τρόπο τους.
Ο ντροπαλός, ευγενικός Ίωνας
ο αυταρχικός, φιλόδοξος Μάξιμος
και ο παθιασμενος εσωστρεφής Ανδρέας
θα διεκδικήσουν με τον τρόπο τους την αγάπη της Αλεξίας, ομορφαίνοντας μια πρόωρα χαμένη παιδική ηλικία.
Η ανεξιχνίαστη Δέσποινα η ονειροπόλα  Ασπασία κι η πληγωμένη Χαρίκλεια σε ένα γαιτανάκι γύρω από το ξεχωριστό πρόσωπο του μυστηριώδους και παράφορου Ιάκωβου.
Δίπλα τους ένας άγνωστος εχθρός παραμονεύει...
Ανεκπλήρωτες αγάπες αντάμα με την πιο σκληρή προδοσία και πάνω από όλα η αγάπη που μπορεί να ανυψωθεί ως το μεγαλείο της θυσίας που είναι η κορωνίδα της!

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Η Ρένα Ρώσση Ζαίρη είναι γνωστή για την ευαισθησία και την παιδική αθωότητα που διαπνέουν όλα τα έργα της, δίνοντάς της μια ξεχωριστη θέση στις καρδιές του αναγνωστικού κοινού.
Φέτος όμως, επανέρχεται με ένα εξαιρετικό μυθιστόρημα, τα "Αστέρια Στην Άμμο" που συναγωνίζεται σε ένταση συναισθημάτων και δυναμική χαρακτήρων το πρώτο και κορυφαίο της έργο "Αγαπώ Θα Πει Χάνομαι".
Εξίσου ευρηματικό με το "Κόκκινο Κοράλλι" δεν παύει να εκπλήσσει με τις ανατροπές του!
Ένα κράμα τρυφερότητας, πικρίας και ανθρωπιάς τα Αστςρια στην Άμμο ακτινοβολούν στην αφέγγαρη νύχτα της σύγχρονης εποχής ομορφιά κι αγάπη.
          Τα "Αστέρια Στην Άμμο" γοητεύουν με τη δροσιά τους, τη σφιχτοδεμένη πλοκή, τους γόνιμους προβληματισμούς και τα φλογερά συναισθήματα που προκύπτουν αβίαστα κατακλύζοντας τον αναγνώστη από την πρώτη σελίδα.
        Η ιστορία σε αρπάζει κατευθείαν μέσα από ένα ονειρικό σκηνικό που ανατρεται δραματικά συμπαρασύροντας τους ήρωές του σε μια χιονοστιβάδα θλίψης και μυστικών που κατευθύνουν το μέλλον σε σκοτεινά μονοπάτια.
             Γύρω από την Αλεξία μια παράξενη εφηβική φιλία που σύντομα εκτρέπεται στα πρώτα ρομαντικά σκιρτήματα υπό το κράτος μιας αθέατης κι επικίνδυνης σκιάς.
                 Είναι όμορφο το εύρημα μέσα από το οποίο εκπροσωπούνται διαφορετικοί τύποι ανδρός είναι τα τρια αξιολάτρευτα αγόρια που χαράσσουν την ατομική τους πορεία και καθορίζουν την πορεία της Αλεξίας τους βάζοντας ο καθένας το δικό του λιθαράκι σε αυτο.Και οι τρεις μοιραίοι με τις ζωές τους να διασταυρώνονται σε μιαν ιδιότυπη σκυταλοδρομία σαν αυτές που μόνο η σκανδαλιάρα ζωή στήνει.
Κεντρικός ηρωας και παντα παρών μέσα από την απουσία του ο ανεξιχνίαστος Ιάκωβος Στεργίου, που άλλοτε εξοργίζει, άλλοτε συγκινεί, όντας θύτης και θύμα μέσα από την τραγικότητά του...
Τα "Αστέρια στην Άμμο" διατηρούν όλα τα γνώριμα στοιχεία που αποτελούν σήμα κατατεθεν της Ζαίρη, χαρακτηρίζοντας τη γραφή της με έναν πολυ προσωπικό τρόπο.
Έχουμε ένα ειδυλλιακό τοπίο να πλαισιώνει τα πρόσωπα , ενώ ρο ταξίδι φτάνει ως τη μυσταγωγική Ινδία που η συγγραφέας δίνει το στίγμα της με εξαίσιες εικόνες χωρίς λεπτομερείς περιγραφές πρότερων έργων της.
Επιλέγει κ εδώ να παρουσιάσει την πλευρά κάθε ήρωά της σε πρωτοπρόσωπη αφήγηση, ενώ εκκινεί την ιστορία από τα παιδικά χρόνια του κεντρικού προσώπου αναζητώντας στα οικογενειακά βιώματα και στις σχέσεις με τους γονείς τραύματα και λάθη.
Αυτή παιδαγωγική οπτική επιστρέφει μιαν ακαθόριστη αθωότητα στους ήρωές της και μια αύρα κάποιες φορές πιο ονειροπόλα...Σε ορισμένα έργα της Ζαίρη ίσως αυτός ο παιδισμός δεν άφηνε τους χαρακτήρες να ενηλικιωθούν πειστικά.
         Στα Αστέρια στην Άμμο όμως τα πάθη κι η πλοκή έχουν μιαν όμορφη πληρότητα, με τα μυστικά να ξετυλίγονται κλιμακωτά μέχρι το συγκλονιστικό φινάλε.
Μέσα από την πορεία των ηρώων προς την επούλωση και την ενηλικίωση ο ίδιος ο αναγνώστης αισθάνεται ότι ωριμάζει μαζί τους, καθώς τα έργα της Ζαίρη πέραν της αδιαφιλονίκητης δύναμης των συναισθημάτων ενέχουν και μια διδακτική πλευρά που εισχωρεί στον πυρήνα της ψυχής όχι μόνο των ηρώων αλλά του ίδιου του αναγνώστη, εξελίσσοντάς τον.
Διδάγματα που προκύπτουν αριστοτελικά χωρίς βερμπαλισμούς, μέσα από το δράμα των ηρώων και τις επιλογές τους που ερμηνεύονται επαρκώς και βοηθούν να κατανοήσουμε αθέατες πλευρές του οικογενειακού βίου , αναγνωρίζοντας ίσως και δικά μας λάθη.Αυτή η συνύπαρξη της παιδαγωγού με την λογοτέχνιδα έδωσε ένα ανεκτίμητο μυθιστόρημα που όχι απλώς τέρπει αλλά άγει την ψυχή σε μια συνειδητοποίηση εγείροντας την αυροκριτική σε όσους τυγχάνουν γονείς...Τι καλύτερο για ένα βιβλίο όταν διδάσκει συνεπαίρνοντας ;
                 Τα Αστέρια στην Άμμο εμπεριέχουν έναν τριπλό προβληματισμό τονίζεται πόσο καθοριστική είναι η σχέση των γονιών μεταξύ τους στον τρόπο που διαμορφώνει το παιδί το κοσμοείδωλό του, χτίζοντας την εμπιστοσύνη στις σχέσεις του με τους άλλους ανθρώπους, αν η σχέση αυτή είναι αρμονική κι ευτυχισμένη.
Αναδεικνύεται πόσο ολέθρια παραμορφώνεται η ψυχή ενός παιδιού όταν πάνω του οι γονείς προβάλλουν τις συγκρούσεις με τον άλλον γονέα.
Τέλος τίθεται το ηθικό ερώτημα κατα πόσον έχει δικαίωμα στο Εγώ κάποιος που φέρει την ευθύνη μιας ύπαρξης γεννημένης από αυτόν.
Η απάντηση δίδεται με τον πλέον κατηγορηματικό και  τρόπο , χαρίζοντας μια από τις πιο δυνατές στιγμές σε βιβλίο της Ζαίρη.
Γι αυρούς τους λόγους Τα Αστέρια Στην Άμμο αποτελούν τον πιο ολοκληρωμένο και γοητευτικό κρίκο στο έργο της Ρένας Ρώσση Ζαίρη.Στα must του φετινού καλοκαιριού κι από τα πιο μεστά αισθηματικά μυθιστορήματα των τελευταίων χρόνων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου