Παρασκευή, 14 Οκτωβρίου 2016

Λευκή Γαρδένια, Belinda Alexandra

                                      Λευκή Γαρδένια, Belinda Alexandra
                                             Είδος: Αισθηματικό Eποχής
                                                                                       Βαθμολογία 8/10

                                                                               
Εκδόσεις Διόπτρα
Αριθμός Σελίδων: 592

Ύστερα από το ξεχωριστό "Ρόδο Της Τοσκάνης", η Μπελίντα Αλεξάνδρα αποφάσισε να εμπλουτίσει τον ...συγγραφικό της "μπαξέ" με ένα ακόμη λογοτεχνικό "άνθος", που ευωδιάζει Ιστορία και άφθονο συναίσθημα.
Αυτή τη φορά , η "Λευκή Γαρδένια" μας ταξιδεύει στην Κίνα του πολέμου κι από εκεί στην Αυστραλία - πάντα με φόντο τη σοβιετική Ρωσία του Ψυχρού Πολέμου.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Λίγο πριν το τέλος του πολέμου(1944), στην κινέζικη πόλη Χαρμπίν ζει η 13χρονη Άνια Κόζλοβα με τη μητέρα της Αλίνα, χήρα ενός αξιωματικού της τσαρικής αυλής που διέφυγε από τους διωγμούς των Μπολσεβίκων.
Η ιαπωνική κατοχή θα χτυπήσει την πόρτα τους όταν ένας Ιάπωνας στρατηγός επιτάσσει το σπίτι τους...

Η αναγκαστική συμβίωση μαζί του θα είναι το μικρότερο από τα δεινά που θα δοκιμάσουν.
Με το πέρας του κινέζικου εμφυλίου και την είσοδο των Κινέζων κομμουνιστών στη Χαρμπίν, η Αλίνα θα πάρει μια σκληρή απόφαση για να εξασφαλίσει τη σωτηρία της μικρής Άνιας- κι αυτό θα επιφέρει τον χωρισμό τους.
         Κουβαλώντας πάντα την απειλή των διωγμών η Άνια θα χαράξει ένα περιπετειώδες μονοπάτι επιβίωσης από την πολύβουη Σαγκάη ως τον τροπικό Ειρηνικό και την Αυστραλία.
Η Άνια θα γνωρίσει πάθη, άμετρη πολυτέλεια και την εξαθλίωση της προσφυγιάς, έχοντας στήριγμα την απροσδόκητη φιλία.
Ποτέ της όμως δε θα ξεχάσει το "άρωμα της γαρδένιας" που τής πρόσφερε κάποτε ο αγαπημένος της πατέρας και θα ζει με την ελπίδα να ξαναβρεί τη χαμένη της μητέρα. 
Θα κατορθώσει η Άνια να κρατήσει ζωντανή τη μνήμη της και να οδηγηθεί στην πληρότητα;

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ 
H Alexandra Belinda επανέρχεται με ένα ακόμη ευωδιαστό βιβλίο που αναμετράται με τις μπόρες του 20ου αιώνα.
           Πρόκειται για το δυναμικό οδοιπορικό μιας κοπέλας που εκκινεί από ένα ταραχώδες παρελθόν-λαμπερό κι αιματηρό μαζί- κι ατενίζει το μέλλον ενός σύγχρονου, πιο εξορθολογισμένου κόσμου.
           Αυτή τη φορά η συγγραφέας επιλέγει πεδίο δράσης σχετικά ανοίκειο στον Ευρωπαίο αναγνώστη.
Πρόκειται για την Κίνα του Β'ΠΠ και συγκεκριμένα για την πόλη Χαρμπίν η οποία είχε γίνει το καταφύγιο των Ρώσων αριστοκρατών που διέφυγαν από τους διωγμούς των μπολσεβίκων.
Εικόνες μια πολυπληθούς και πολύβουης πόλης στη σκιά ενός αμείλικτου πολέμου- η πτυχή του οποίου είναι πλήρως άγνωστη.
Shanghai        Μέσα από μια όμορφη Ρωσίδα χήρα ενός αξιωματικού και την πανώρια κόρη της παρακολουθούμε την σκληρή κατοχή που επέβαλε ο ιαπωνικός επεκτατισμός στην Κίνα!Ο ιαπωνικός μιλιταρισμός στις σελίδες της "Γαρδένιας" απέδειξε τη συνάφειά του προς τον έτερο σύμμαχό του στον Άξονα δηλαδή τη ναζιστική Γερμανία.
Η σκιά ενός μυστηριώδους Ιάπωνα Στρατηγού στο επιτεταγμένο σπίτι των δύο γυναικών επιτείνει την απουσία του πατέρα και τη νοσταλγία της παλιάς ζωής, προσδίδοντας αγωνία και μια αύρα και απροσδόκητης τρυφερότητας.
         Κατόπιν, η συγγραφέας μας μεταφέρει στιγμιότυπα του κινέζικου εμφυλίου με ενδεικτικά στιγμιότυπα απίστευτης αγριότητας, που χαρακτηρίζουν κάθε εμφύλια διαμάχη.
       Η επικράτηση των κομμουνιστών ανέδειξε τη βιαιότητα που διακρίνει κάθε εξουσία και πυροδοτεί μια σειρά τραγικών γεγονότων, επιφέροντας έναν από τους πιο σκληρούς αποχωρισμούς που μπορεί να ζήσει ένας άνθρωπος...
             Μέσα από το τραύμα αυτό η συγγραφέας ιχνηλατεί άρτια τον δεσμό μητέρας - κόρης με όλη τη στοργή και τη νοσταλγία.
Αποτέλεσμα εικόνας για ΛΕΥΚΗ ΓΑΡΔΕΝΙΑΗ συνέχεια επιφυλάσσει στον άγνωστη μια περιήγηση στη μαυλιστική Σαγκάη με την απατηλή ομορφιά:
Πολύχρωμες εικόνες που φέρνουν στην επιφάνεια την αφρόκρεμα της κινέζικης κοινωνίας και των μεταναστών- έναν κόσμο σαγηνευτικό, τυχοδιωκτικό και διεφθαρμένο.
Μέχρι αυτό το σημείο η Λευκή Γαρδένια συνεπαίρνει και φέρνει στον νου τη θεματολογία της Κέιτ Φέρνιβαλ με τον σαφή αντικομμουνιστικό προσανατολισμό, ο οποίος είναι αναμενόμενος αφού οι ήρωες, όπως και στη Belinda, προέρχονται από την πλευρά της έκπτωτης τσαρικής αριστοκρατίας!
Η επιφάνεια της προεπαναστατικής Ρωσίας βίωσε τις συνέπειες της απαθούς στάσης της προς τη Φτωχολογιά, εντούτοις , οι διωγμοί καθώς και η καχυποψία που κυριάρχησε στα κομμουνιστικά καθεστώτα προσέλαβαν γιγάντιες διαστάσεις.
Αυτές τις ακρότητες εκμεταλλεύεται εδώ η συγγραφέας για να πλέξει μια συναρπαστική ιστορία που είναι όμηρος του απρόβλεπτου και διασχίζει τον Ειρηνικό Ωκεανό, κάνει μια στάση σε έναν προσφυγικό καταυλισμό στις Φιλιππίνες για να καταλύσει στην ανερχόμενη Αυστραλία!
        Μέσα από την προσωπική ιστορία της Άνια, βιώνουμε τη διάψευση, το πάθος και την προδοσία στη χειρότερη μορφή τους.
Στην πορεία της προβάλλουν τα μεταπολεμικά ήθη και η δειλή γυναικεία χειραφέτηση, με μια "ύφεση" στα συναισθήματα και τη δυναμική της πλοκής
Στην τελευταία ενότητα του βιβλίου, η συγγραφέας ανανεώνοντας το ενδιαφέρον του αναγνώστη, μας μεταφέρει στη σοβιετική Ρωσία του Ψυχρού Πολέμου, όπου, ανάμεσα στο "χορό" των χιονονιφάδων και των χορευτών στο φαντασμαγορικό Μπολσόι επικρατεί ένα δίκτυο κατασκοπιας, λογοκρισίας και διώξεων.Εκεί, ύστερα από μια σειρά αγωνιωδών εξελίξεων, λαμβάνει χώρο μια συγκλονιστική συνάντηση με μια σειρά αποκαλύψεων.
             Ταυτόχρονα με το ιστορικό πλαίσιο παρών ο έρωτας σε μια ρεαλιστική μορφή- με εξάρσεις κ διαψεύσεις να εναλλάσσονται, μέχρι αυτός να πάρει την πιο γοητευτική κ αληθινή μορφή του..
     Προσωπικά, βρήκα συναρπαστική την ιστορία της Αλίνα, σε σχέση με την ιστορία της Άννια και θα προτιμούσα να έχει εστιάσει σε αυτήν η συγγραφέας ή έστω να την έχει παρουσιάσει πιο αναλυτικά, παράλληλα με της Άννια. Η ιστορία της Αλίνα, κόμιζε όλη την ατμόσφαιρα ενός ψυχροπολεμικού δράματος εποχής, αλλά "χρονικά" και συμπιέστηκε περισσότερο απ' ό,τι αναλογούσε 
         Παρόλαυτα, η "Λευκή Γαρδένια" είναι σίγουρα μια ενδιαφέρουσα αισθηματική ιστορία εποχής, που μας συστήνει μια ιστορική περίοδο πρωτόγνωρη και τόπους 
γοητευτικά ανοίκειους, τουλαχιστον για τα συγγραφικά δεδομένα της Ελλάδας.
           Μπορεί να μη διαθέτει τη μυστηριακή "μαγεία" και τις εναλλασσόμενες πλουμιστές εικόνες από το "Ρόδο Της Τοσκάνης", αλλά και η "Λευκή Γαρδένια" σίγουρα αποτελεί κι αυτό ένα βιβλίο με πλούτο εικόνων κι εξελίξεων, που διατηρούν το ενδιαφέρον αμείωτο ως την τελευταία σελίδα!

        

Γνωρίστε το ΡΌΔΟ ΤΗΣ ΤΟΣΚΑΝΗΣ στη σελιδα μας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου