Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2015

ΑΣΠΑΣΙΑ,Η ΕΤΑΙΡΑ- Αικατερινη Μαυρίδου-Λιβάνη

                                        ΑΣΠΑΣΙΑ,Η ΕΤΑΙΡΑ- Αικατερινη Μαυρίδου-Λιβάνη
                                             Είδος:Iστορική Βιογραφία
                                             Βαθμολογία 8/10
  Σελίδες           190
  Χρονολογία  Έκδοσης  2015
 Εκδόσεις            Κέδρος


"Πίσω από κάθε μεγάλο άντρα κρύβεται μια γυναίκα"
Ίσως το πρώτο ζεύγος της Ιστορίας που μας φέρνει στο νου αυτή η χαρακτηριστική ρήση είναι εκείνο που σφράγισε τα ενδοξότερα χρόνια της Αθήνας:Ο Περικλής και η Ασπασία!
          Ki αν εκείνον τον μνημονεύουμε ως θεμελιωτή του Χρυσού Αιώνος και εκφωνητή του σουδαιότερου πολιτικού λόγου ,του Επιτάφιου, ήρθε η ώρα να δοθεί ο λόγος σε κείνη:
Μια συγγραφέας από την ομογένεια,η Αικατερίνη Λιβάνη, με ένα "μικρό ,αλλά θαυματουργό" ιστορικό μυθιστόρημα φέρνει,λοιπόν, στο προσκήνιο μια αμφιλεγόμενη γυναίκα της Αρχαίας Ιστορίας ,ζωντανεύοντας μια ένδοξη εποχή.
               Πρόκειται για την περιβόητη εταίρα Ασπασία, σύντροφο του μεγάλου Αθηναίου πολιτικού Περικλή που στάθηκε μάρτυρας μιας μεγαλειώδους εποχής, που λάμπει στους αιώνες ως τα πέρατα του κόσμου.
Εταίρα η απλά κοινωνική;
Φαύλη ή ανοιχτόμυαλη;
Ραδιούργα ή διακριτική;
Ωφελιμίστρια ή ερωτευμένη;
Μάνα ή σύζυγος
        Πολλά από τα ερωτήματα που πλαισιώνουν την αινιγματική προσωπικότητα της Ασπασίας, διλήμματα που η ίδια η ζωή έθεσε και σε κείνην- και το βιβλίο μας επιχειρεί να απαντήσει.
          Δίνεται,λοιπόν, ο λόγος στην ίδια την Ασπασία που αναπολώντας τη ζωή της μας χαρίζει μια περιήγηση στο κλέος της Αθήνας του 5ου αιώνα,με τρόπο πολύ περιεκτικό που διατηρεί αμείωτο το ενδιαφέρον.
        Μέσα από μια άμεση πρωτοπρόσωπη αφήγηση θα γνωρίσουμε ένα κοριτσάκι μεγαλωμένο αντισυμβατικά  από έναν προοδευτικό πατέρα στην όμορφη Μίλητο της μακράς φιλοσοφικής παράδοσης.
Θα  παρακολουθήσουμε την Ασπασία ήδη από την ύστερη εφηβεία της, να μετουσιώνει αυτήν την παρακαταθήκη σε μια ισχυρή , φιλόδοξη προσωπικότητα που στάθηκε πρωτοπόρος στον διαχρονικό αγώνα της γυναικείας χειραφέτησης...
Με αυτά τα εφόδια και μια εντυπωσιακή ομορφιά η νεαρή Ασπασία θα οργανώσει το νέο σπιτικό της στην Πρωτεύουσα του Αρχαίου Πνεύματος ,όπου θα παρελάσουν οι επιφανέστερες προσωπικότητες του δημόσιου βίου της Αθήνας:
Από τον μέγιστο όλων των Φιλοσόφων και μάρτυρα Σωκράτη και τον σεμνό τότε μαθητή του ,τον νεαρό Πλάτωνα, μέχρι τον ωραιοπαθή και φαύλο Αλκιβιάδη, εχθρούς και καταπιεσμένες γυναίκες που αναζήτησαν σε αυτήν σημείο αναφοράς κι έμπνευσης.
Moiραία θα σταθεί η συνάντηση της με τον Μεγάλο Άντρα της Δημοκρατίας τον Περικλή, που θα ανατρέψει τα πάντα και θα μετατρέψει την αδάμαστη Ασπασία σε μια τρυφερή σύντροφο,,μια οξυδερκή σύμβουλο και μια καρτερική παραστάτιδα.
Μαζί με την Ασπασία θα ανακαλύψουμε μύθους, μικρά στιγμιότυπα κι έθιμα από την καθημερινότητα των Αθηναίων ,ενώ θα παρακολουθήσουμε βήμα-βήμα  την ανέγερση του αρχιτεκτονικού θαύματος που συντελέστηκε στην Ακρόπολη.
        Θα δούμε κριτικά τις παραλέίψεις κ τα πολιτικά σφάλματα, βιώνοντας το φαρμάκι της προδοσίας από μια Πολιτεία που σαν Κρόνος κατανάλωσε τα πιο εκλεκτά παιδιά της.
Μαζί με αυτήν την ξεχωριστή προσωπικότητα θα περιδινηθούμε στα δυσπρόσιτα βάθη ενός φλογερού έρωτα, μιας μεστής αγάπης, και θα διαβούμε τον κατήφορο της συκοφαντίας και της πτώσης μέσα από εναν τρομακτικό εμφύλιο πόλεμο...

Μια υπέροχη σύλληψη, μια εκλεκτή πρώτη ύλη, που η συγγραφέας χειρίστηκε πολύ καλά, αν και ίσως να μην εκμεταλλεύτηκε στο μέγιστο δυνατό βαθμό...
        Η συναρπαστική αυτή εποχή του 5ου αιώνα -γεμάτη δόξα και τραγικότητα- σίγουρα προσφερόταν για περαιτέρω αναλυση και εμβάθυνση σε πρόσωπα κ πράγματα που προσεγγίζονται επιδερμικά.  
Όπως και στο μυθιστόρημα του Σκουτέλα "Εγω, ο Πύρρος" όπου επελέγη η πρωτοπρόσωπη αφήγηση, έτσι και στην περίπτωση της Ασπασίας περιοριζόμαστε σε μια γοητευτική ιστορικής αφήγηση που ρέει μεν εύκολα, αλλά απουσιάζει η φλόγα, η καλλιέπεια  κι η συναισθηματική έξαρση που θα προσέδιδε στο βιβλίο "αυθορμητισμό και την απαραίτητη πινελιά όπως απαιτείται σε ένα λογοτεχνημα.(αν κι η Ασπασία υπερτερεί) 
         Σίγουρα οι περιορισμένες πηγές καθιστούν πιο δύσκολη την αναπαράσταση στιγμών, ωστόσο η μυθιστορηματική φύση του έργου, θα επέτρεπε στη φαντασία να προσθέσει με φυσικότητα τα "κομμάτια που λείπουν".
            Ισως θα χρειαζόταν εμβριθέστερη σκιαγράφηση των χαρακτήρων,που άλλωστε ανήκαν σε πολυδιάστατες προσωπικότητες με πολυτάραχη ζωή γεμάτη γνωστά κι επεισοδιακά περιστατικά, παγκόσμια αίγλη και συμβολή στην Ιστορία!
Το βιβλιο είχε δυνατότητες που του έδωσαν ώθηση, αλλά ίσως δεν το απογείωσαν.
         Υπό αυτό το πρίσμα ,το μυθιστόρημα αυτό, μπορεί να φανεί απλό και πεπερασμένο για εκείνους που έχουν εντρυφήσει ενδελεχώς στην Ιστορία της Κλασσικής Αρχαιότητας, όπως σε έναν φιλόλογο για παράδειγμα.
         Παρόλαυτα το μυθιστόρημα, Ασπασία η Εταίρα παραμένει ένα πολύ αξιόλογο βιβλίο που λόγω της απλής γλώσσας και τη γοργής εξέλιξης, δεν κουράζει στιγμή και είναι προσιτό σε όλους τους αναγνώστες- από την εφηβική κιόλας ηλικία!
          Μάλιστα, το συνιστώ σίγουρα σε όλους τους μαθητές  τα χρόνια του Γυμνασίου- Λυκείου, που η  σχολική τους ύλη  καλύπτει μεγάλο μέρος αυτής της ιστορικής περιόδου, και που τόσο περιεκτικά μας συστήνει το βιβλίο...
Θα τους συναρπάσει και θα τους ωφελήσει πολλαπλά, ενώ οι υποσημειώσεις στο τέλος αποτελούν ανεκτίμητη πηγή συμπυκνωμένων πληροφοριών κ γνώσεων με περισσό ενδιαφέρον.
         Το  Ασπασία η Εταίρα συνίσταται όμως και για όποιον αναγνώστη αγαπά την Ιστορία κι επιθυμεί να ανατρέξει ξανά σε αυτήν την λαμπρή εποχή για να απολαύσει μια όμορφη αναγνωστική εμπειρία, χωρίς να αναλωθεί σε λεπτομέρειες κι απαιτητικές αναλύσεις.

Αξίζει να  ανακαλύψετε το μυθιστόρημα της Αικ. Λιβάνη και μαζί του τη σπουδαία γυναίκα που το άστρο της έλαμψε εκτυφλωτικά, σαν σουπερνόβα, κι έδυσε μαζί με κείνο της Αθήνας! 



                                               

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου