Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2015

Τζοτζο Μους, Πριν Έρθεις Εσύ

                                              Πριν Έρθεις Εσύ, Τζότζο Μόυς  
                                           Είδος: Αισθηματικό
                                           Βαθμολογία: 10/10
    
Εφοδιαστείτε με μια γερή προμήθεια από χαρτομάντηλα κι ετοιμαστείτε να βιώσετε μια μοναδική ιστορία αγάπης, που θα αγγιξει την καρδια σας  -από εκείνες που χαράσσονται ανεξίτηλα στην ψυχή και σε κάνουν καλύτερο άνθρωπο.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Η καλόβολη Λουίζα Κλαρκ ζει μια απόλυτα προβλέψιμη ζωή, παγιδευμένη θαρρείς στη χαύνωση μιας μικρής αγγλικής κωμοπόλης.
Εγκλωβισμένη σε ένα μικροαστικό οικογενειακό πλαίσιο -στη σκιά της εγωκεντρικής αδελφής της και του αθλητή φίλου της, η νεαρή Λουίζα -χωρίς στόχους και όνειρα- επωμίζεται το οικονομικό βάρος της οικογένειάς της, όταν ο πατέρας της μένει άνεργος.
Η γκρίζα ισορροπία της θα ανατραπεί όταν θα της προσφερθεί δουλειά ως βοηθός του εύπορου κι αλαζονικού Γουίλ Τέρνερ.
Ο Γουίλ υπήρξε ένας φιλόδοξος, γοητευτικός άντρας, που γευόταν άπληστα όσες απολαύσεις προσφέρει η ζωή στους ευνοημένους της, ώσπου ένα φριχτό ατύχημα του επεφύλαξε βαριά τετραπληγία , καθηλώνοντάς τον για πάντα στο αναπηρικό αμαξίδιο.
Η άπειρη Λουίζα καλείται να συντροφεύσει τούτον τον σκληρό άντρα,με την πληγωμένη περηφάνεια, αμβλύνοντας την πικρία του για την αδυσώπητη μοίρα του.
Η συνύπαρξη αυτή θα αναμορφώσει και τους δύο, αναδεικνύοντας την κρυμμένη ανθρωπιά του κυνικού Γουίλ και οδηγώντας την άβουλη Λουίζα σε μιαν εξαίσια αυτογνωσία.

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Το Πριν Έρθεις Εσύ συνιστά την πεμπτουσία της τρυφερής, ρομαντικής ιστορίας αυτό όμως δεν είναι αρκετό για να περιγράψει αυτό το άκρως συγκινητικό , όσο και διδακτικό βιβλίο!
Ένα βιβλίο που θα γεμισει δάκρυα τα μάτια σας και την καρδια σας τρυφερα , ανώτερα συναισθηματα
Στο πρώτο, το "προφανές" επίπεδο έχουμε να κάνουμε με έναν έρωτα δύσβατο, από τους πλέον σπαρακτικούς.
Το δίπολο προσφέρεται για ακραία συναισθήματα:
Μια αρτημελής κοπέλα κι ένας βαριά ανάπηρος άντρας.
Από μόνο του το θέμα είναι διαποτισμένο με μια αγωνιώδη αντίθεση, που αγγίζει την πιο ακραία οδύνη.
          Kι όμως η γραφή της Τζότζο Μόυς είναι τόσο οξυδερκής που προστατεύει το έργο της απο τον μελοδραματισμό.
Η συγγραφέας εναλλάσσει τη συναισθηματική φόρτιση με έξυπνα αστεία:
         Η αφήγηση ώρες-ώρες είναι πασπαλισμένη από πινελιές ένος ευφυέστατου χιούμορ που σκιαγραφεί τις μύχιες σκέψεις των ηρώων, φέρνοντας αβίαστο γέλιο,που απαλύνει τις τραγικές στιγμές.
Έτσι η διάθεση ισορροπεί  ανάμεσα στον κυνισμό,την χαριτωμένη αφέλεια  και το δράμα ,
χωρίς να ολισθαίνει σε κανένα από αυτά!
           
Σε επίπεδο χαρακτήρων έχουμε τον Γουίλ και την Λου(ίζα). 
Το άβγαλτο κορίτσι που πελαγοδρομεί αναζητώντας την ταυτότητά του 
κι έναν κοσμογυρισμένο άντρα, που για χρόνια έζησε στην κορυφή της κοινωνικής πυραμίδας και τώρα η κοινωνική του επιφάνεια και η αυτοεικόνα του έχουν κατακρεουργηθεί.
Mια τέλεια,  αντίθεση!
            
Σε μια βαθύτερη θέαση, έχουμε μια βαθιά κοινωνική ιστορία που μας αφορά όλους:
Πρόκειται για ένα ταξίδι επούλωσης κι απογαλακτισμού, ένα ταξίδι ψυχικής ολοκλήρωσης μέσα από το ανιδιοτελές Δόσιμο στον Άλλον.

Δύο υπάρξεις λειψές, κατορθώνουν να βγουν από τα ατομικά τους τείχη και να αναζητήσουν το "Κομμάτι που Λείπει" εκείνου του παράξενου παραμυθιού.
Το κομμάτι που το βρίσκεις μόνο όταν αποφασίσεις να Δώσεις...
       
Με άλλα λόγια, στον Γουίλ έχουμε σωματικό έλλειμμα κι έναν συναισθηματικό κατακερματισμό.
Εκείνος, λοιπόν, βιώνει τον εγκλωβισμό στο αμαξίδιο και τον θυμό.
Στην ηρωίδα έχουμε έλλειμμα ψυχολογικό, τον ψυχικό ακρωτηριασμό μιας νέας κοπέλας που αδυνατεί να πετάξει στην προσωπική της αυτονομία, εγκλωβισμένη ψυχικά.
            Και οι δυο θα αφυπνιστούν από μια πρωτόγνωρη αγάπη και μέσα από αυτή θα ανακινήσουν τα προσωπικά τους δεσμά.
Ο δρόμος προς την ελευθερία θα είναι όμως ανηφορικός.
         Για εκείνον η πρόκληση θα είναι να αποδεχθεί τη νέα πραγματικότητα ,η ικανότητα να υπάρχει πια χωρίς να καθρεφτίζεται ναρκισσιστικά στον θαυμασμό των γυναικών και τον φθόνο των αντιπάλων.
             Ο Γουίλ θα κληθεί να αφουγκραστεί την απώτερη φωνή της ανθρωπιάς και των ξεχασμένων αξιών της ζωής, μετατοπίζοντας την εγωκεντρική θεάση της ζωής προς μια γλυκιά ενσυναίσθηση για τη μικρή του βοηθό.
       Σε αυτήν την ιδιότυπη συνύπαρξη, ο Γουίλ θα χριστεί ένας ιδιότυπος Πυγμαλίωνας για την άτολμη Λου, ορθώνοντας ένα σπινθηροβόλο πνεύμα,που αρθρώνει αλήθειες και την οδηγεί σταδιακά στην αυτογνωσία...
          Η άβγαλτη Λου καθοδηγείται από τον Γουίλ σε μια πορεία trial and error ώσπου να ανακαλύψει μόνη της τα όρια της, χωρίς να φοβάται  τη δοκιμή και την αποτυχία.
          Η διεισδυτική σκληρότητα του Γουίλ βοηθάει τη Λου να αντικρίσει κατάματα το μεγάλο της ανομολόγητο τραύμα!

Ένας έρωτας μακρυά από πομπώδη ρομάντζα, ένας έρωτας μακρυά από ψυχαναγκαστικό αισθησιασμό.

Η Τζότζο Μόυς επενδύει τον έρωτα αυτόν με απόλυτα πειστικές διακυμάνσεις και αναδιπλώσεις, χωρίς να εξωραΐσει καθόλου καταστάσεις.
Για παράδειγμα στο αντίστοιχης θεματολογίας Η Ζωή Είναι Αγάπη, ενώ έχουμε μια παραστατική απεικόνιση της αναπηρίας και των ψυχολογικών συγκρούσεων της ηρωίδας στη σχέση της με τον περίγυρο, δεν αποφεύχθηκε η παγίδα της εξιδανικευτικής ερωτικής σχέσης.
Γι αυτό εντυπωσιάστηκα από τον χειρισμό της Μόυς...
Ο έρωτας λοιπόν γίνεται αναμορφωτής ,χωρίς να περάσει τη γραμμή του ευφικτού.
Δε θέλω να κρίνω τα ηθικά ζητήματα που ανακύπτουν από την πλοκή.
Αρκούμαι να επισημάνω πως η συγγραφέας παραθέτει ισομερώς και τις δύο εναλλακτικές οδούς,χωρίς να πάρει ξεκάθαρη θέση ως όφειλε... 
Το απροσδόκητο,όσο και συγκινητικό φινάλε αναδεικνύει μοναδικά το μήνυμα της αυτογνωσίας, όταν αυτή σπάει τα δεσμά του εγωισμού!

Σε επίπεδο λεπτομέρειας,ίσως σα ρομαντική αναγνώστρια, να ήθελα ίσως λίγο περισσότερα στιγμιότυπα της καθημερινής τριβής ανάμεσα στον Γουίλ και τη Λου,αλλά αυτό είναι επουσιώδες μπροστά στο κέρδος που κάποιος μπορεί να αποκομίσει από αυτό το βιβλίο...


Πριν Έρθει Αυτό Το Βιβλίο ίσως κάποιοι να μην είχαμε συνειδητοποιήσει το μεγαλείο του έρωτα που δεν περιορίζει τον ορίζοντά σου αλλά σου δίνει τα φτερά να ανακαλύψεις μόνος σου τα όρια του!

Ένα βιβλίο που δε θα ξεχάσετε ποτέ και χαρακτήρες που θα κουβαλάτε στην ψυχή σα μυστικό φυλαχτό...  
                                          

1 σχόλιο:

  1. ΥΠΕΡΟΧΟΟΟΟΟ ΑΓΑΠΗΤΗ ΜΟΥ ΦΙΛΗ ΕΛΛΗ !!!!!!!!!!!!!!! ΣΥΝΑΡΠΑΣΤΙΚΟ ΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΟ ΚΑΙ ΑΚΡΩΣ ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΒΙΛΒΛΙΟ ΕΓΙΝΕ ΕΝΑ ΑΠ ΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΜΟΥ ΤΟ ΛΑΤΡΕΨΑ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! (ΖΕΤΑ.Κ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή