Παρασκευή, 4 Σεπτεμβρίου 2015

"ΕΦΥΓΕ" Η ΕΚΔΟΤΡΙΑ ΤΟΥ ΚΕΔΡΟΥ , ΚΑΤΙΑ ΛΕΜΠΕΣΗ

Από σήμερα ο κόσμος του βιβλίου θα είναι φτωχότερος.
Από το πρωί της Παρασκευής 4 Σεπτεμβρίου 2015 
δε βρίσκεται πλέον στη ζωή η διευθύντρια των εκδόσεων Κέδρος η Κάτια Λεμπέση, που έχασε μια παλικαρίσια μάχη με τον καρκίνο .


Γεννημένη στην Αθήνα το 1948 σπούδασε εκπαίδευση στο προοδευτικό Goddard College στο Βέρμοντ των ΗΠΑ.
       Πρωτοστάτησε στο ελληνικό γυναικείο κίνημα αφού τα πρώτα χρόνια της Μεταπολίτευσης  ίδρυσε τον οίκο "Κύτταρο" όπου εκδόθηκαν τα πρώτα φεμινιστικά βιβλία.


Το 1985 η Κάτια Λεμπέση απέκτησε τον ιστορικό εκδοτικό οίκο «Κέδρος»,τον οποίο διηύθυνε μαζί με το σύζυγό της Ευάγγελο Παπαθανασόπουλο. 

«Ο “Κέδρος” ήταν για μας λαχείο ζωής. Νέοι ορίζοντες ανοίχτηκαν μπροστά μας, που μας έφεραν μεγάλες χαρές αλλά και μεγάλες ευθύνες. 

Πάνω απ’ όλα όμως κρύβει μια ανυπέρβλητη μαγεία. 
Είναι ένας χώρος πολυδιάστατος, απρόβλεπτος και απαιτητικός, που προσφέρει μοναδικές συγκινήσεις» 
έγραφε η ίδια σε κείμενό της, στην επετειακή έκδοση 
«Το χρονικό του Κέδρου 1954 –2004».

Πράγματι ,η Λεμπέση διαφύλαξε  την παρακαταθήκη της ιδρύτριάς του "Κέδρου" Νανάς Καλλιανέση, χωρίς να παρεκκλίνει της ποιοτικής πορείας που εκείνη χάραξε.
Διατήρησε την παράδοσή του οίκου στην διάδοση θρυλικών σταθμών της ποίησης όπως 
του Ρίτσου, 
του Λειβαδίτη 
του Βάρναλη 
και του Σαχτούρη 
- με καλαίσθητες επανεκδόσεις τους.
        
Παράλληλα ο Κέδρος επί της Λεμπέση ανέδειξε εμβληματικά έργα της νεότερης πεζογραφίας, με κορυφαία την πολύτιμη εργογραφία της Διδώς Σωτηρίου.
Στον Κέδρο συναντάμε ακόμη βιβλία "κλασσικά πια , όπως του Αλέξανδρου Κοτζιά, 
του Άρη Αλεξάνδρου, 
του Μένη Κουμανταρέα! Από εμπορικής απόψεως, κορυφαία επιτυχ΄'ια των τελευταίων χρόνων στάθηκε η τριλογία του εκλιπόντος Νίκου Θέμελη

                                           

MAUTHAUSENΑπό τον "Κέδρο" το ευρύ κοινό γνώρισε το έργο του κορυφαίου θεατρικού μας συγγραφέα κ διανοούμενου, Ιάκωβου Καμπανέλλη.
Έργα όπως το πεζογράφημα Μαουτχάουζεν και πολυάριθμα θεατρικά έργα από μια χαρισματική, αυτοδίδακτη πένα

Όλα αυτά έργα, κόσμησαν τη νεοελληνική πεζογραφία,καθώς αποτύπωσαν τους αγώνες του λαού για τη Δημοκρατία και τον άσβεστο πόθο του για την Ελευθερία, παρά τις διαψεύσεις των εθνικών οραμάτων.

Παράλληλα, ο Κέδρος, έδωσε βήμα σε νέους δημιουργούς που θέλησαν να ακολουθήσουν τα ίδια ποιοτικά χνάρια.
Στο επίπεδο της Ξένης Λογοτεχνίας δεσπόζει ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών του Τόλκιν. 

Τέλος,αξιοσημείωτος είναι ο τομέας του Κέδρου που περιλαμβάνει εκδόσεις βιβλίων σχετικών με το σκάκι (ανάμεσά τους μια ογκώδης εγκυκλοπαίδεια με κάθε λήμμα γύρω από τον κόσμο του σκακιού) . Υπενθυμίζουμε κάποιες χαρακτηριστικές παρουσιάσεις βιβλίων από τις εκδόσεις Κέδρος στο σάιτ μας...Όλα αυτά συνθέτουν το ανεκτίμητο πνευματικό έργο μιας σπουδαίας εκδότριας, που αρνήθηκε να υπακούσει στις σειρήνες των "best seller" και του "εύκολου χρήματος", επιμένοντας στην ποιότητα με έναν συγκερασμό παλιού και νέου.

Ο κόσμος του βιβλίου αποχαιρετά με ευγνωμοσύνη την Κάτια Λεμπέση , με την ελπίδα οι συνεχιστές της να αποδειχθούν αντάξιοι του ήθους και της αγάπης της προς το βιβλίο...

Η σελίδα στον ΑΣΤΕΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ αποστέλλει ολόψυχα συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους συνεργάτες της εκλιπούσας...
                                                          Δέδε Ελισσάβετ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου