Δευτέρα 4 Ιουνίου 2018

M. J. Arlidge Μ'Αγαπά Δε Μ 'Αγαπά (7)

                                       M. J. Arlidge Μ'Αγαπά Δε Μ 'Αγαπά (7)
                                 Είδος: Αστυνομικό Θρίλερ

                                 Βαθμολογία: 9/10
                                                                 

ISBN:978-960-605-411-2
Συγγραφέας:M. J. Arlidge
Ξενόγλωσσος Τίτλος:Love me not
Μεταφραστής:Σοφία Τάπα
Έκδοση:
Ημερομηνία έκδοσης:07/02/2018
Αριθμός σελίδων:424
140 x 205

Χώρα προέλευσης:Ηνωμένο Βασίλειο


Ύστερα από το καταιγιστικό Φτου Και Βγαίνω έχει αποκατασταθεί η υπόληψη της πολύπαθης Επιθεωρήτριας Έλεν Γκρέις, αλλά όχι κι η ηρεμία της:
9 μήνες μετά την επεισοδιακή αποφυλάκισή της, μια νέα υπόθεση συνταράσσει το Σαουθάμπτον με την υπογραφή του Arlιdge φυσικά!
Παρά τον...ρομαντικό τίτλο, έχουμε να κάνουμε με μια παρανοική διαλογή, όπου ένας πεθαίνει κι άλλος όχι θαρρείς και κάποιος παίζει με ένα Λουλούδι Θανάτου "Μ Αγαπά Δε Μ'Αγαπά"!

ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Αν "Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται", εκείνο το πρωινό με μια γυναίκα εκτελεσμένη στη μέση της ασφάλτου,δεν προμήνυε τίποτα το καλό!
2 ώρες αργότερα σημειώνεται η εν ψυχρώ εκτέλεση ενός ανίδεου καταστηματάρχη.
Μεσημέρι.Ένα σχολείο απειλείται.
Κ ενώ τα πτώματα στοιβάζονται σε λίγες ώρες- κ μάλιστα σε κεντρικά σημεία της πόλης-
η Έλεν Γκρεις, έχοντας επανακτήσει τα ηνία του αστυνομικής μονάδας του Σάουθάμπτον, καλείται να αποκωδικοποιήσει τον συνδετικό κρίκο ανάμεσα σε αυτές τις απανωτές δολοφονίες ώστε να δώσει ένα τέλος:
Στην προσπάθεια αυτή έχει συνοδοιπόρους την πάντα πιστή φίλη της Τάρλι Μπρουκς,αλλά και τη  αρχιφύλακα Τζόαν Σάντερσον που παλεύει με τις ενοχές της και πασχίζει να κερδίσει το χαμένο έδαφος μετά τη συμβολή της στη  άδικη φυλάκιση της Γκρέις.
Η άσπονδη εχθρός η δημοσιογράφος Εμίλια Γκαρανίτα δείχνει παροπλισμέμη κ πασχίζει να ξαναμπεί στο κάδρο των εξελίξεων.
Η άκρη του νήματος, τελικά τους οδηγεί όλους σε μια τραγωδία που προβληματίζει καθέναν από εμάς...

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Το νέο βιβλίο του Άρλιτζ είναι λιγάκι διαφορετικό,αν και κρατά γνωριμα στοιχεία της σειράς με πρώταρχικό φυσικά το αμείωτο σασπενς κ την κορύφωση στο φινάλε του!
         Μετουσιώνει κι αυτό ένα παιδικό παιχνίδι σε μοτίβο δολοφονικό- σε αντίστοιχη μετάφραση της αγγλόφωνης εκδοχής του παιχνιδιού).
Επιπλέον είναι χωρισμένο σε ευέλικτα κεφάλαια!
Τούτο όμως εξελίσσεται εντός Μιας και Μοναδικής ημέρας!!
Το "Μ'Αγαπά Δε ΜΆγαπά" παραπέμπει στο γνωστό σίριαλ "24",όπου κάθε επεισόδιο σηματοδοτούσε μια ώρα του ίδιου 24ώρου!
Κάπως έτσι συμβαίνει και με τα κεφάλαια αυτού του βιβλίου.
Ενόσο η μέρα "μαδάει" σαν...μαργαρίτα,κάθε πέταλό της κρύβρι θάνατο ή κ την ανέλπιστη σωτηρία...
            Εδώ η προσωπική εξέλιξη των πρωταγωνιστών στο Αστυνομικό Τμήμα περνά σε δεύτερη μοίρα κι οι χαρακτήρες είναι πιο στατικοί,αφού ήδη έχουν ξετυλίξει πλευρές τους κ είναι οικείοι από προηγούμενα βιβλία!
Έχουμε μια Ελεν Γκρεις με ρήγματα στην αρχική, αλύγιστη εικόνα της, καθώς πασχίζει να συνέλθει από τη δοκιμασία της φυλακής όπου αντιμετωπισε μια από τις πιο διεστραμμένες υποθέσεις καθ' έξην δολοφόνου.
Παράλληλα έχει να αποκαταστήσει τις σχέσεις με τους συναδέλφους-ειδικά εκείνους που βιάστηκαν να την καταδικάσουν...
Η καχυποψία θολώνει την κρίση της Έλεν με αντίκτυπο στην Υπόθεση, εντείνοντας παράλληλα τη σύγκρουσή της με την αρχιφύλακα Σάντερσον που την αμφισβήτησε κατά τη φυλάκισή της...
Ο αναγνώστης -παρά το άσχημο,παρελθόν-συμπάσχει τώρα με την αγωνία της φιλότιμης Σαντερσον να αποκατασταθεί στα μάτια μιας δικαιολογημένα εκδικητικής προισταμένης....
Η κόντρα τους έχει απρόβλεπτη έκβαση και θεατές το περιβάλλον της Γκρέις-κυρίως δε, τη σύμμαχό της Τσάρλι Μπρουκς, που πλέον απολαμβάνει τη μητρότητα, χωρίς να παραμερίζει την Αστυνομικό!
                      Κατά τα άλλα η δημοσιογράφος Εμίλια Γκαρανίτα τιμωρείται πιο σκληρά από ό,τι της αναλογούσε για την αδηφαγία της κατά τη φυλάκιση της Γκρέις κι εμπλέκεται απρόσμενα σε έναν εφιάλτη...
               Η καθεαυτή υπόθεση δεν είναι τόσο εκκεντρική ή τόσο εξεζητημένη κ θεαματική όσο προηγούμενων βιβλίων.
Η δυναμική της έγκειται στην πυκνότητα του χρόνου, που ηχεί σαν αντίστροφη μέτρηση ωρολογιακού μηχανισμού, όσο πτώματα αθώων στοιβάζονται σε κεντρικά σημεία της πόλης όπου καθημερινοί χώροι μετατρέπονται σε παγίδες θανάτου.
Η αποκάλυψη του μοτίβου συμπληρώνει το παζλ ενός οικογενειακού δράματος συνηθισμένου -γι αυτό και συγκλονιστικού, που γεννά αγανάκτηση κι όχι προς την προφανή κατέυθυνση!
Γι'άλλη μια φορά  αναφύεται ο δομικός προβληματισμός που διαπνέει στη βάση τους όλα τα βιβλία της σειράς του Άρλιτζ:
Το ζήτημα της Οικογένειας!
Η βαθιά κοινωνική χροιά συμπλέκει ξανά τις έννοιες θύτης -θύμα αξεδιάλυτα και προσδίδει αποφασιστικό ρόλο στον στενό οικογενειακό πυρήνα.
Ο δολοφόνος δηλαδή δεν αποτελεί παρά το ευκαιριακό σύμπτωμα μιας βαθύτερης κοινωνικής παθογένειας, η οποία δεν εξαλείφεται κι είναι έτοιμη να φέρει στην επιφάνεια καινούρια "τέρατα"...
         Η ερμηνεία φυσικά δεν αγιοποιεί τους δολοφόνους- απλώς υπογραμμίζει μια ν αλήθεια που ξεχνάμε:
Πώς συνήθως "η διαστροφή" δεν πηγάζει μονάχα από εγγενείς παράγοντες, αλλα είναι απότοκο κυρίως ψυχολογικων και κοινωνικών συσχετισμών οι οποίοι ριζώνουν σε νοσηρά οικογενειακά περιβάλλοντα και πυροδοτούνται από μιαν έντονη αφορμή...
Λάθη ολέθρια δηλαδή που ενεδρεύουν στην καθημερινότητα, στον εγωκεντρισμό κάποιων γονέων και σε μια "κρίσιμη μάζα" αδιαφορίας και βιαιότητας που θα φέρει τελικά την καταστροφική "έκρηξη"
           Ασφαλώς συνεισφέρουν και ατομικόί παράγοντες αλλιώς οι πολλαπλές μας ματαίωσεις "θα μάς έκαναν όλους... serial killers"!
Ωστόσο, τα βιβλία του Άρλιτζ - μέσα από τη συναρπαστική υπεροβολή του αστυνομικού θρίλερ, θέτουν κοινωνικούς προβληματισμούς,που ΜΑΣ ΑΦΟΡΟΥΝ ΟΛΟΥΣ ΕΝ ΤΕΛΕΙ!
Προβληματισμοί που ισως μας βοηθήσουν να γίνουμε ίσως λίγο πιο ευσυνείδητοι σε ρόλους όπως ο γονεικός ή κρίσιμα κοινωνικά πόστα -του κοινωνικού λειτουργού ,του δικαστή, του σωφρωνιστικού υπαλλήλου, του δασκάλου.
                     Εγώ πάντως, κλείνοντας το "Μ Αγαπά Δε Μ Αγαπα΄" αναλογίστηκα αυτή την ιδιότυπη ευθύνη.
            Κατά τα αλλα αδημονώ για τη συνέχεια της σειράς, όπου περιμένω την εξελιξη ηρώων όπως η Γκαρανίτα κι ο Τζέικ. 
Πάνω από όλα, όμως ανυπομονώ να δω αν θα υπάρξει κάτι σπουδαίο, να διαπεράσει την άβατη Μοναξιά της Έλεν Γκρέις ώστε να την ολοκληρώσει ως προσωπικότητα... 

Όλα τα βιβλία της σειράς στον ΑΣΤΕΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ 

1 σχόλιο:

  1. ΠΩΠΩ ρε παδι μου πολυ μυστηριο πεφτει και εδω μου φενετε οτι οταν αρχιζεις να το διαβαζεις και αυτο απ την αγωνια δν θα θες να το αφησεις !!!!!!!!!! (ΖΕΤΑ.Κ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή