Σάββατο, 3 Ιανουαρίου 2015

Ο ΨΙΘΥΡΟΣ ΤΩΝ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΩΝ,Υβέτ Μάνεση

                                                   Ο Ψίθυρος των Kυπαρισσιών
                            Είδος:  Aισθηματικό
                             Βαθμολογία:    7.3/10
                                  
Ξενόγλωσσος τίτλοςWHEN THE CYPRESS WHISPERS
ISBN139786180107623
ΕκδότηςΨΥΧΟΓΙΟΣ
Χρονολογία ΈκδοσηςΟκτώβριος 2014
Αριθμός σελίδων408
Διαστάσεις21x14
ΜετάφρασηΚΝΗΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ
ΕπιμέλειαΚΑΖΟΥΡΗ Φ. ΑΝΝΑ
Συγγραφέας/Δημιουργός (Ελληνικά)ΜΑΝΕΣΗ ΙΒΕΤ
                                 
                                                            
Η βραβευμένη με Έμμυ ελληνικών καταβολών Υβέτ Μάνεση , έρχεται να μας συγκινήσει με ένα γλυκό βιβλίο που ευωδιάζει δυόσμο και αρμύρα, τον ΨΙΘΥΡΟ ΤΩΝ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΩΝ.
ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Η Δάφνη, κόρη Ελλήνων μεταναστών της Νέας Υόρκης ,πενθεί το χαμό του αγαπημένου της συζύγου και πρώτου της έρωτα, Άλεξ, και πασχίζει μόνη να επεκτείνει το οικογενειακό εστιατόριο και τις οικονομικές της δραστηριότητες, στερούμενη στιγμές από τη μοναχοκόρη της Εύη.
Παραμονές του δεύτερου γάμου της με τον ορθολογιστή επενδυτή Στίβεν, η Δάφνη θα ταξιδέψει ως την Ελλάδα και το γραφικό νησάκι καταγωγής της δίπλα στην Κέρκυρα, την Ερεικούσα.
         Η αναζωογονητική πνοή του νησιού της και το χάδι της χαρισματικής γιαγιάς της ,με την «αμόλυντη» λαϊκή της σοφία, θα αφυπνίσουν τη Δάφνη από το συναισθηματικό της λήθαργο και θα της δείξουν ότι επιτυχημένος είναι ο άνθρωπος που μπορεί να καταφάσκει την αγάπη.


ΣΧΟΛΙΟ
Ο ΨΙΘΥΡΟΣ ΤΩΝ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΩΝ συνιστά ένα πολύ τρυφερό οδοιπορικό αυτογνωσίας, πλημμυρισμένο… Ελλάδα, ευχάριστο σαν απαλό αεράκι αυγουστιάτικης βραδιάς.
               Με λόγο δροσερό, η Υβέτ Μάνεση μας χαρίζει ένα σεργιάνι νοσταλγικό σε γνώριμα μονοπάτια του ελληνικού τοπίου, τρυπώνοντας στα σοκάκια και τις κρύπτες της ελληνικής παράδοσης.
               
Το έργο της είναι εμφανώς διαποτισμένο με μια νοσταλγία απέναντι στην Ελλάδα που μόνον όποιος Έλληνας ζει μακρυά της μπορεί να κατανοήσει. Είναι σαφής η ματιά γεμάτη πόθο για τα πάτρια, ανόθευτη από οποιαδήποτε βαρυγκώμια της καθημερινότητας του Νεοέλληνα: 
             Είναι η ματιά του Έλληνα της Διασποράς με αυτόν την ενίοτε «αφελή» εξωραϊστική τάση, μα και τον βαθιά ριζωμένο, αυθεντικό πατριωτισμό.
        Στο βιβλίο αυτό επίσης έχουμε μοναδικές, αλλά εκτενείς περιγραφές, που επιβραδύνουν την πλοκή για να ανιχνεύσουν τη μοναδικότητα της ελληνικής ψυχής σε κάθε έκφανση του μεσογειακού τοπίου, σε κάθε ανθρώπινη εκδήλωση.
                Η ομορφιά της Ελλάδας κρύβεται στα λιόδεντρα, στις ακτές, στο τραγούδι της θάλασσας, στη διαχυτικότητα των ανθρώπων, στις σφιχτοδεμένες παραδόσεις και τους οικογενειακούς δεσμούς.
Οι αισθήσεις κυριεύονται από το θρόισμα των δέντρων, τα παιχνιδίσματα των γλάρων, τις μυρωδιές των παραδοσιακών εδεσμάτων.

Η ελληνική ψυχή μεθάει με τη γλυκόπιοτη ρακή και τους «κυκλωτικούς χορούς»- όπως στο γνωστό άσμα του Σαββόπουλου…
               Σύντροφος η παράδοση- η ψυχή και η συλλογική μνήμη κάθε λαού!
               Με χρώματα φωτεινά κι ολοζώντανα,λοιπόν, η Μάνεση συνθέτει στο βιβλίο της μια γοητευτική νωπογραφία της ελληνικής επαρχίας, που κυριαρχεί και «απορροφά» τους ήρωές της στη μαγευτική της ατμόσφαιρα, κατευθύνοντας τους προς την απώτερο νόημα της ζωής.
                 Η ελληνικότητα του βιβλίου ωστόσο δεν περιορίζεται στο επίπεδο μιας «φολκλορικής καρτ ποστάλ», αλλά καταδύεται στα βάθη κι αφουγκράζεται την ουσία της Ελλάδας δια μέσου των αιώνων.

Εμβληματική φιγούρα σε όλα αυτά η Γιαγιά. Γλυκιά και μαχητική, αεικίνητη ,μα γαλήνια, αγράμματη μα αυθεντικά σοφή, η τρυφερή γιαγιά της Δάφνης με τους μύθους και την ορθάνοιχτη αγκαλιά, θα μπορούσε να συμβολίσει την ίδια την Ελλάδα :
                 Πληγωμένη μα περήφανη, αδύναμη και συνάμα ανυποχώρητη στις αξίες της, η Γιαγιά της Δάφνης αφουγκράζεται τη φωνή του παρελθόντος και συνομιλεί με τις προκλήσεις του καιρού της, όπως η πολύπαθη Πατρίδα μας εν μέσω των καιρών.
Το διακύβευμα πάντα για κείνη, τη Γιαγιά- Ελλάδα, ήταν να διατηρήσει, μέσα στην «αγιοσύνη της Φτώχιας», την Ανθρωπιά αλώβητη- με οποιοδήποτε κόστος.

Μαζί με τούτη την παραμυθού- γιαγιά και τους ανεξάντλητους μύθους της θα ανακαλύψουμε τι συμβαίνει όταν μια γυναίκα ως σύγχρονη αλαζονική «Αράχνη» θεωρήσει πως το «υφαντό» που έπλεξε για τη ζωή της είναι καταλληλότερο από εκείνο που όρισε η «σοφία» της ζωής για την ψυχή της.
  Θα μάθουμε πως ακόμη και την ώρα «της ύστατης εγκατάλειψης στη Νάξο» μπορεί η ζωή να επιφυλάσσει μια παραμυθία για κάθε «απεγνωσμένη Αριάδνη».
Θα δούμε πως κανένας υψιπετής , φανταχτερός «Απόλλων» δεν μπορεί να αποσπάσει τη Δάφνη «ζωντανή» από τις ρίζες της και πως η «αγάπη» δεν μπορεί να είναι λάφυρο-παρά μονάχα προσφορά.

Μα πάνω από όλα μάθημα ζωής γίνεται το Μυστικό που έρχεται να κομίσει ένα συγκλονιστικό μήνυμα αγάπης κι αλληλεγγύης μέσα στη δίνη της Ιστορίας.
        Κι ενώ η Δάφνη αμφιταλαντεύεται ανάμεσα στην καρδιά και τη λογική, τη γνώση και τη «σοφία των κυπαρισσιών», εμφανίζεται εκείνος ο παράξενος άντρας να αντιπαρατάξει μια λιγομίλητη λεβεντιά σε μιαν ατσαλάκωτη, καλοκουρδισμένη εικόνα-παγίδα. 
Εκείνος" που θα στηρίξει τη Δάφνη ώστε αυτή να φτάσει στην άκρη του δικού της λαβυρίνθου. Ακόμη κι αν είναι μακρυά του. 
Γιατί η αγάπη δε σε πάει ψηλά. Σου δίνει τα φτερά να αναζητήσεις ο ίδιος το δικό σου «ουρανό»…


Το ταξίδι της Δάφνης στις ρίζες της, λοιπόν, θα αποδειχθεί μια βυθοσκόπηση του παρελθόντος, που θα την οδηγήσει σε επίγνωση του ίδιου του εαυτού της… 

Μόνο όταν ακούσει κάποιος τη φωνή της καρδιάς, μπορεί να κατανοήσει την αλήθεια στις μυστικές «φωνές» του νησιού- προσιτές στους εκλεκτούς της αγάπης.
Ανοίξτε λοιπόν την ψυχή σας να αφουγκραστείτε κι εσείς την κρυμμένη σοφία πίσω από τον ΨΙΘΥΡΟ ΤΩΝ KYΠΑΡΙΣΣΙΩΝ!


                  
                                          BIOΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΗΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΣ


Η Ιβέτ Μάνεση είναι βραβευμένη με ΕΜΜΥ σεναριογράφος, παραγωγός και συγγραφέας. Κόρη Ελλήνων μεταναστών, φοίτησε στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, όπου πήρε πτυχίο στους κλασικούς πολιτισμούς και στη δημοσιογραφία. 
         Η αγάπη της για την ελληνική καταγωγή της και τη συγγραφή μετουσιώθηκε στο συγγραφικό της ντεμπούτο "Ο ψίθυρος των κυπαρισσιών".
Είναι παντρεμένη με τον βραβευμένο φωτορεπόρτερ Ντέιβιντ Κόρπορον.
         Έχουν δύο παιδιά και ζουν στη Νέα Υόρκη. Στον ελεύθερο χρόνο της κάνει τζόγκινγκ, μαγειρεύει και μαθαίνει στα παιδιά της πού και πού καμιά πονηρή ελληνική λέξη, στην προσπάθειά της να τα κάνει να μιλήσουν ελληνικά.


Πηγή φώτο της Αριάδνης  http://www.badmintontheater.gr/theatre/thiseas-kai-ariadni-sto-nisi-ton-tavron-o

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου