Κυριακή 4 Ιανουαρίου 2015

ΨΙΘΥΡΟΙ ΣΤΙΣ ΦΛΟΓΕΣ, Ε.Ευσταθίου

                         ΨΙΘΥΡΟΙ ΣΤΙΣ ΦΛΟΓΕΣ
               
                                          Είδος Αισθηματική Λογοτεχνία
                                          Βαθμολογία: 7.5/10
                                       
ISBN139789601428055
ΕκδότηςΛΙΒΑΝΗΣ
ΣειράΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
Χρονολογία ΈκδοσηςΜάρτιος 2014
Αριθμός σελίδων640
Διαστάσεις21x14
ΕπιμέλειαΣΥΜΕΩΝΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ

Η δημοφιλής συγγραφέας Ευαγγελία Ευσταθίου επανέρχεται με τους ΨΙΘΥΡΟΥΣ ΣΤΙΣ ΦΛΟΓΕΣ-ένα έργο χορταστικό που εμπεριέχει όλα τα στοιχεία της γραφής της που έχουν αγαπηθεί τόσο από το αναγνωστικό κοινό. 
Σασπένς, ευρηματικότητα, μπόλικο αίσθημα, ανατροπές.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Η 38χρονη και γοητευτική Ηλέκτρα Φωτεινού –καναλάρχισσα και χήρα, παρασύρεται σε ένα άνομο πάθος για τον 20χρονο γιο του επιστάτη της ,Δαμιανό - παραμερίζοντας ηθικές αναστολές ,τις αντιδράσεις του αδελφού του, Ρούσσου, καθώς και την ευάλωτη 9χρονη κόρη της Σεμίνα.
Ευαίσθητη και πληγωμένη η Σεμίνα βρίσκει καταφύγιο στο φαγητό και στη στοργή του εραστή της μητέρας της, που της μαθαίνει τη ζωή. 
Ο κόσμος της γκρεμίζεται ,όταν ένα βράδυ η μητέρα της απανθρακώνεται με τις υποψίες να βαραίνουν τον Δαμιανό. 
          Η Σεμίνα επιβιώνει της τρομερής πυρκαγιάς για να επιστρέψει 2 δεκαετίες αργότερα με άλλη ταυτότητα και με  την καρδία της παγωμένη  και  διψασμένη για εκδίκησή. 
Εκεί όμως θα την περιμένει ένας δυνατός έρωτας που θα αφυπνίσει τον ξεχασμένο, τρυφερό της εαυτό-ανοίγοντας  τους ασκούς του Αιόλου.
Σε ένα τοπίο ρευστό η Σεμίνα καλείται να μάθει την αλήθεια και να επουλώσει το πληγωμένο κορίτσι της νύχτας εκείνης.
           Εκεί όπου τα όρια μεταξύ αθωότητας κι ενοχής είναι τόσο δυσδιάκριτα τα αποκαΐδια του χθες αναζωπυρώνονται απειλώντας να σαρώσουν τα πάντα. Ποιος θα αναδειχθεί νικητής;

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Όπως εύλογα συμπεραίνει ο αναγνώστης, πρόκειται για άλλο ένα από εκείνα τα σαγηνευτικά «παραμύθια» της Eυαγγελίας Ευσταθίου , που μας ταξιδεύουν ,μας συνεπαίρνουν κι ενίοτε μας διδάσκουν. 
Η Ευσταθίου και στους ΨΙΘΥΡΟΥΣ ΣΤΙΣ ΦΛΟΓΕΣ επιστρατεύει αναγνωρίσιμα στοιχεία της σύγχρονης ζωής, της επικαιρότητας  και της ψυχολογίας  για να στήσει ένα σκηνικό ονειρικό, όπου προβάλλουν γιγαντωμένοι οι μύχιοι γυναικείοι πόθοι, καθώς και η ανάγκη της ψυχής για την αγάπη-κάθε μορφής.
Πρόκειται για μια ιστορία που, παρά τις διαστάσεις της, διαβάζεται απνευστί, όπως όλες όσες μας χάρισε η Ευαγγελία Ευσταθίου. 
           Από την πρώτη κιόλας σελίδα υποβάλλεται η αίσθηση του μυστηρίου ενώ στην ατμόσφαιρα πλανάται ένας έντονος αισθησιασμός που συνοδεύει αδιάκοπα κάθε παράμετρο της πλοκής.
Οι περιγραφές είναι παραστατικότατες κι έχουμε ζωηρότατη εικονοπλασία.
              Οι εναλλαγές χρονικών στιγμών και η επιδέξια χρήση των αναδρομών, διασαφηνίζουν το παρόν κι επιτείνουν την αγωνία, προσδίδοντας μια κινηματογραφική υφή στην εξέλιξη.
                             Ο ερωτισμός ξεπηδά από κάθε πτυχή της ιστορίας πλήρως απενοχοποιημένος :Ανιχνεύεται υπαινικτικά στην παιδική ψυχή για να φτάσει παραπέρα. 
Γι άλλη μια φορά η συγγραφέας , εναρμονισμένη στο πνεύμα της εποχής μας, γυμνώνει το σώμα ,παρουσιάζοντας ολόπλευρα την έκσταση του έρωτα, που δεν παραμένει σε επίπεδο μονάχα ψυχολογικό και θεωρητικό ,αλλά «σαρκώνεται» ώστε να προσφέρει μια ολοκληρωμένη βίωσή του. 
Η όμορφη χρήση της ελληνικής γλώσσας προστατεύει τα αποσπάσματα αυτά από την ωμότητα.
              Οι κεντρικοί χαρακτήρες του έργου ακολουθούν αναγνωρίσιμα μοτίβα. Έχουμε το πρότυπο της σημερινής γυναίκας που παραπαίει ανάμεσα στη χειραφέτηση ,την ωραιοπάθεια και την ανασφάλεια και το ιδανικό πρότυπο του παραδοσιακού αρσενικού ,που συνδυάζει σωματικό σφρίγος με ένα δυναμικό και προστατευτικό χαρακτήρα. 

Ωστόσο αυτά τα εξιδανικευμένα αρχέτυπα εναρμονίζονται εύστοχα στο βεβαρημένο ιστορικό ενός χθες γεμάτου λάθη, πάθη και ψέματα. 
Η ιστορία πορεύεται πέρα από το προφανές, διατηρώντας αμείωτο το ενδιαφέρον.
               Κάτι αξιοσημείωτο είναι πως οι αρνητικοί χαρακτήρες της ιστορίας μας δε γίνονται απεχθείς, αλλά βρίσκουν το μερτικό τους στη συμπόνια μας-στοιχείο συγγραφικής ωριμότητας. 
Οφείλω να σημειώσω όμως εδώ, πως το βιβλίο προβάλλει πολλές ομοιότητες με το αγαπημένο Αν Τον Άνεμο Ρωτήσεις, ως προς τη δομή της πλοκής.
"Δύο πανομοιότυποι άντρες κι ένα ευάλωτο κορίτσι ανάμεσα σε ερωτηματικά ενός οδυνηρού χθες."
Ωστόσο η γραφή της Ευσταθίου παρουσιάζει τις αρετές της απλόχερα κι εδώ.
              Συγγραφική ωριμότητα που συνδυάζεται αρμονικά με την αθωότητα και έναν ταχυδακτυλουργικό χειρισμό του απροσδόκητου και του αδιανόητου που αναδύεται μέσα από γοητευτικά συγγραφικά τρικ .
Μια πολυπρόσωπη ιστορία με καταιγιστικές εξελίξεις.
Ένα κράμα φαντασίας και συναισθημάτων.
                    Το βασικό αναγνωρίσιμο στοιχείο στη γραφή της Ευαγγελίας Ευσταθίου, όμως,  είναι ο χρόνος- ένα παρελθόν που  στοιχειώνει αμείλικτα τους ήρωες της .Το συναντήσαμε αφοπλιστικό στο ΑΝ ΤΟΝ ΑΝΕΜΟ ΡΩΤΗΣΕΙΣ, ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ Σ’ΑΓΑΠΩ, ΓΥΑΛΙΝΟ ΡΟΔΟ,ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ.
             Έτσι και στο έργο ΨΙΘΥΡΟΙ ΣΤΙΣ ΦΛΟΓΕΣ ,ο κεντρικός άξονας είναι ένα χθες γεμάτο πληγές, που δεν αρκούνται στα ημίμετρα της επικάλυψης ,αλλά απαιτούν αντιμετώπιση κι επούλωση.

                    Μέσα λοιπόν από μια αφήγηση που μας παρασέρνει  ,αναφύεται μια μεγάλη αλήθεια, που μας αφορά καθολικά. 
Έρχεται πάντα η μέρα που οι αδικαίωτες παλιές μας πληγές ,θα διεκδικήσουν τα δίκια τους και τότε δε θα επιτρέπεται να υπεκφεύγουμε άλλο την αλήθεια μας, διότι μόνο αυτή λυτρώνει..
                Η ζωή προχωρά μόνο όταν συγχωρέσουμε το χθες. Οι προσωπικές μας στάχτες περιμένουν από εμάς έναν φοίνικα αναγεννώμενο.
                 Όπως τελικά προσπάθησε να γίνει μέσα από την πρόκληση ενός έρωτα πρωτόγνωρου η ηρωίδα του βιβλίου. Το αν θα τα καταφέρει καλούμαστε να το ανακαλύψουμε αφουγκραζόμενοι τους Ψιθύρους πίσω από τις Φλόγες…


                             

                    ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΗΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΣ                      

       Η Ευαγγελία Ευσταθίου γεννήθηκε και µεγάλωσε στον Πειραιά.
     Σπούδασε στο Παιδαγωγικό Τµήµα Δηµοτικής Εκπαίδευσης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστηµίου Αθηνών και εργάζεται ως δασκάλα στη δηµόσια εκπαίδευση τα τελευταία δεκατέσσερα χρόνια. Ξεκίνησε να γράφει από µικρή ηλικία, στην αρχή παραµύθια και στη συνέχεια διηγήµατα.
      Ασχολείται επίσης µε τη ζωγραφική και τις κατασκευές από φυσικά υλικά. Μιλάει αγγλικά και ιταλικά.
               Είναι παντρεµένη και έχει µία κόρη και ένα γιο.
Από τις εκδόσεις Λιβάνη κυκλοφορούν επίσης τα βιβλία της Προσωπικές Στιγµές, Πέτρινοι Κύκνοι, Μ’ Άλλα Λόγια Σ’ Αγαπώ, Αν τον Άνεµο Ρωτήσεις, Μετά την Καταιγίδα, Το Γυάλινο Ρόδο και Βαθύ, Βελούδινο Σκοτάδι.

(e-mail επικοινωνίας: evadalia@yahoo.gr)
Άλλοι δίαυλοι επικοινωνίας:
https://www.facebook.com/evaggelia.efstathioua
https://www.facebook.com/evaggelia.efstathioub
http://evaggeliaefstathiou.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου