Σάββατο, 3 Ιανουαρίου 2015

ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΙΑ, Λία Φλέμινγκ

                                 ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΚΑΤΩ ΑΠ ΤΗΝ ΕΛΙΑ

                                                                                   Είδος : Ιστορικό Μυθιστόρημα
                                                           Βαθμολογία :  8/10

                                                                

Ξενόγλωσσος τίτλοςTHE GIRL UNDER THE OLIVE TREE
ISBN139786180103403
ΕκδότηςΨΥΧΟΓΙΟΣ
Χρονολογία ΈκδοσηςΟκτώβριος 2013
Αριθμός σελίδων568
Διαστάσεις21x14
ΜετάφρασηΣΥΛΟΓΙΔΟΥ ΕΛΛΗ
ΕπιμέλειαΜΠΟΥΓΙΟΥΚΟΥ ΦΙΛΙΑ
Συγγραφέας/Δημιουργός (Ελληνικά)ΦΛΕΜΙΝΓΚ ΛΙ                

H Λία Φλέμινγκ, τιμώντας τη διπλή της καταγωγή μας χαρίζει ένα δυνατό μυθιστόρημα διαποτισμένο με το άρωμα της βρετανικής αριστοκρατίας και του κρητικού θυμαριού. Στα σκληρά χρόνια της Γερμανικής Κατοχής, λοιπόν, το «Κορίτσι Κάτω Από την Ελιά» έρχεται να μας διδάξει ανθρωπιά και να επουλώσει τις πληγές όποιου έρθει στα πονετικά χέρια του…


ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Η Πένυ Τζορτζ είναι η μικρότερη κόρη μιας αγγλικής μεγαλοαστικής οικογένειας με ελληνικές ρίζες κι αναζητά στα βιβλία διέξοδο από το κίβδηλο περιβάλλον της, που την προορίζει για σύζυγο σε διακοσμητικό ρόλο.
     Για να αποφύγει την προοπτική ενός γάμου χωρίς αγάπη, ως «ντεμπιτάντ», η Πένι εκμεταλλεύεται την προσωρινή εγκατάσταση της αδελφής της στην Αθήνα για να την ακολουθήσει στην Ελλάδα κι έναν νέο κόσμο.
     Στην Αθήνα θα ξανασυναντήσει τον αινιγματικό Μπρους, που θα την εμπνεύσει να κυνηγήσει τα όνειρά της και μετά από ένα πέρασμα στην Αρχαιολογία, θα βρει το δρόμο της στο λειτούργημα της Νοσηλευτικής.
          Ως δόκιμη του Ερυθρού Σταυρού η Πένι θα γνωρίσει την αληθινή φιλία στο πρόσωπο της Εβραίας Γιολάντας και μαζί της θα μοιραστεί την κόλαση του αλβανικού μετώπου περιθάλποντας τους λαβωμένους στρατιώτες.
        Η κατάρρευση του μετώπου κι η εσπευσμένη φυγή των Βρετανών, θα χωρίσουν τις δυο φίλες και θα οδηγήσουν την Πένι στην μαχόμενη Κρήτη. Κατά τη διάρκεια της αιματοβαμμένης επιχείρησης ΕΡΜΗΣ ,της απόβασης, δηλαδή, των Ναζί αλεξιπτωτιστών στο Μάλεμε, η Πένι θα βρεθεί στο δίλημμα να διαφύγει ως Βρετανίδα ή να περιθάλψει και τους τραυματίες των Γερμανών.
         Η απόφασή της με γνώμονα τον ανθρωπισμό της θα διασταυρώσει τη μοίρα της με του τραυματία Γερμανού Λοχαγού από το 1ου Σώμα των Αλεξιπτωτιστών κι έκτοτε θα βρεθούν σε πορείες παράλληλες.
          Η παραμονή της Πένι στην κατεχόμενη Κρήτη θα της επιφυλάξει απρόσμενες συναντήσεις και μια περιπετειώδη τριετία- πάντα στη σκιά μιας μεγάλης αγάπης και του… Κλάρενς , της σοφής αιωνόβιας ελιάς στις παρυφές των Λευκών Ορέων.
Αυτή η δοκιμασία θα ανατρέψει αποφασιστικά την πορεία της ζωής της.
60 χρόνια αργότερα ένα προσκύνημα στους Πεσόντες της Κρήτης θα φέρει δύο ανθρώπους σε απολογισμό ζωής και θα βοηθήσει να κλείσουν ανοιχτοί λογαριασμοί και πληγές από το παρελθόν.

Ένα έργο που βαστά κλαδί ελιάς και κηρύττει την ειρήνη!

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Όπως συμπεραίνει ο αναγνώστης πρόκειται για ένα χορταστικό μυθιστόρημα με επίκεντρο τη Μάχη της Κρήτης και την Αντίσταση που ακολούθησε. Σίγουρα δεν είναι το … μοναδικό μυθιστόρημα με αυτό το θέμα, τουναντίον, ωστόσο το «ΚΟΡΙΤΣΙ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΙΑ» σίγουρα κερδίζει μια ξεχωριστή θέση ανάμεσά τους.
       Πρόκειται, μάλιστα, για ένα από τα πλέον πρωτότυπα μυθιστορήματα του είδους, που κινείται σε δύο άξονες:
                  Τον ιστορικό- πολεμικό, ο οποίος περιλαμβάνει γλαφυρότητες περιγραφές μαχών και καταστροφών, και τον ρομαντικό διαποτισμένο με ωραίους κοινωνικούς προβληματισμούς.
        Στο βιβλίο καταρχήν, είναι διάχυτη η ατμόσφαιρα του πολέμου, που αποσυνθέτει τα πάντα στο πέρασμά του και στιγματίζει για πάντα όσους τον γνωρίσουν- ακόμη και μετά το τέλος του.

Επιπλέον είναι θεαματικό που βλέπουμε τη Μάχη της Κρήτης λιγότερο ελληνοκεντρικά από ό,τι συνήθως - καθώς οι δυο βασικοί πρωταγωνιστές τυγχάνουν Βρετανοί.
               Παράλληλα, είναι πολύ έξυπνος ο τρόπος που έρχονται στο προσκήνιο οι Εβραίοι και φωτίζονται άγνωστες στιγμές της εβραϊκής κοινότητας των Χανίων, μέχρι την ολοκληρωτική καταστροφή της καλοκαίρι του 1944,που τα Ες –Ες την ξερίζωσαν για να την οδηγήσουν σε ένα απρόσμενο τέλος μέσα από ένα τραγικό ναυάγιο. Όλα μέσα από τη γοητευτική ηρωίδα Γιολάντα και την αγωνιώδη ιστορία της, πειστική κι αληθοφανής όπως όλα μέσα στο βιβλίο.
Πρωταγωνίστρια -και συνάμα ατού- στο ΚΟΡΙΤΣΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΙΑ όμως, είναι μια από τις πιο δυναμικές και συνάμα πιο συγκινητικές ηρωίδες που έχω συναντήσει τελευταία σε αντίστοιχο μυθιστόρημα:
Η Πηνελόπη- Πένυ Τζορτζ από την αρχή της πορείας της, μας διδάσκει τις πλέον θεμελιώδεις αξίες που πρέπει να διέπουν τη ζωή του ανθρώπου: Αποφασιστικότητα, θάρρος, συμπόνια, αυταπάρνηση.

        Μια επανάσταση σε έναν περίγυρο που αποφάσισε «γι’ αυτή χωρίς αυτήν» και ανυποχώρητη στάση στις αντιξοότητες απαραίτητα εφόδια για την ενηλικίωση και την ολοκλήρωση της προσωπικότητας της...Από τη Σκωτία, στην Αθήνα του Μεσοπολέμου κι από εκεί στην Κρήτη της Αντίστασης η Πένυ αναζητά την ταυτότητά της.
                     Πάνω από όλα όμως η ηρωίδα της Λία Φλέμινγκ  συνιστά φόρο τιμής στη Μεγάλη Αφανή Ηρωίδα του Πολέμου:

Η μορφή της Πένυς Tζορτζ έρχεται ηχηρά να συμβολίσει την Ευσυνείδητη Νοσοκόμα του Ερυθρού Σταυρού, που με κίνδυνο της ζωής της έτρεξε να απαλύνει τις πληγές κάθε λαβωμένου στα πεδία των μαχών, στα φλεγόμενα ερείπια, στις λεηλατημένες πολιτείες, στα μετόπισθεν, στα στρατόπεδα, χωρίς ποτέ της να ενδιαφερθεί αν αυτός που είχε την ανάγκη της ήταν στρατιώτης ή άμαχος, σύμμαχος ή ο εχθρός που ζητά να καθυποτάξει την πατρίδα της.
Η Νοσοκόμα που σε κάθε πάσχοντα δε βλέπει εθνόσημα αλλά μόνο πληγές, που σε κάθε γλώσσα αποκωδικοποιεί τις οιμωγές του πόνου και κάθε ξένη φυλή δεν είναι γι’ αυτή παρά μια λαβωμένη ψηφίδα στο χαίνον κορμί της Ανθρωπότητας!
    Η Νοσοκόμα είχε έρθει στο προσκήνιο με τον πασίγνωστο "Άγγλο Ασθενή"
                              
αλλά κυρίως με τον κλασσικό «Αποχαιρετισμό στα Όπλα» του Χεμινγουέι ,πάλι ως Βρετανίδα, περιθάλπτοντας έναν Αμερικάνο εθελοντή του Ιταλικού-εχθρικού- Στρατού στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Είναι ευχάριστο που τόσα χρόνια μετά, στη σύγχρονη μυθιστοριογραφία, ξανασυναντάμε τον ηρωισμό της Ανθρωπιάς στην πιο ωραία της έκφραση όπως αυτή αγκαλιάζει το "πάσχον σώμα".
              Αυτήν τη προσέγγιση της Νοσοκόμας, που στέκει πάνω από διακρίσεις, η γενιά του 70-80 τη θυμάται στη ρομαντική ιαπωνική νουβέλα-manga της Κουόκο Μιζούκι Candy- Candy.
Eκεί η Αμερικάνα ηρωίδα της Κάντυ-Κάντυ (γνωστή από την τηλεοπτική anime μεταφορά της σε μεταγλώττιση Της ΕΡΤ από τη συγκλονιστική Ματίνα Καρρά ) εκπαιδεύεται με αυτά τα ιδανικά της συμπόνιας ως νοσοκόμα για να βρεθεί στο μέτωπο το Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.ποιο κορίτσι αυτής της γενιάς θα ξεχάσει τα επιβλητικά, κοφτά λόγια της αυστηρής Προϊσταμένης-Δασκάλας, Μαίρη Τζέιν, στις δόκιμες νοσοκόμες: «Δεν έχει σημασία ποιον θα βοηθάτε αλλά το να βοηθάτε! Γι’ αυτό γίνατε νοσοκόμες!Δε μας νοιάζει η εθνικότητα ή το χρώμα! Όλοι οι άνθρωποι είναι αδέλφια!» (επ 73)Αυτή τη γλυκιά "ρετρό" anime ανάμνηση μας φέρνει μεταξύ άλλων στο νου η υπέροχη Πένυ Τζορτζ της Φλέμινγκ με τη συμπόνια της! 
Στο ελληνικό σινεμά το ρόλο της νοσοκόμας στο μέτωπο τον συναντάμε από την πανέμορφη Ζωή Λάσκαρη στην εξαιρετική και απρόσμενα αξιόλογη δραματική ταινία του πιο ανάλαφρου Δαλιανίδη Αυτοί που Μίλησαν με το Θάνατο.
Η Νοσοκόμα, η πλέον σεβάσμια φιγούρα μετά την Αιώνια Μάνα!
Η Μάνα με την θερμή της ευχή κατευοδώνει, με τον πύρινο θρήνο της καταγγέλλει όσο τίποτα τον παραλογισμό του Πολέμου και θρηνεί μες στους αιώνες τη Σφαγή του γένους:
Ως Άμαχη που μετρά απώλειες ,ως πρωταγωνιστική φγούρα στον Γκόργκι,ως τρυφερή χωρική στο Μυριβήλη...
          Η Νοσοκόμα-σε μια πιο ορθολογική υποκατάστασή της- απαλύνει.

Και οι δυο φιγούρες συνιστούν τις ευγενέστερες πλευρές της Γυναίκας, που με κλαδον ελαιας την αγάπη της να σκεπάζει τους πάντες, κομίζει τη Ζωή και τη συμφιλίωση σε ένα πεδίο μίσους και θανάτου!

Η αφήγηση στο ΚΟΡΙΤΣΙ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΙΑ -συχνά πολύ αναλυτική- κινείται σε παράλληλους χρόνους κι εναλλαγές ανάμεσα στο σήμερα και την εποχή του Πολέμου, χωρίς όμως να κουράζει ή να μπερδεύει τον αναγνώστη, αφού οι χρονικές περίοδοι είναι ξεκάθαρα διαχωρισμένες σε αυτόνομα κεφάλαια.
               Σταδιακά ξετυλίγεται λοιπόν αυτή η συναρπαστική, πολυπρόσωπη ιστορία του χθες με τις τελικές απαντήσεις της να δίνονται 60 χρόνια μετά κι ένα από τα πιο ελπιδοφόρα- και ταυτόχρονα αμφιλεγόμενα- φινάλε που έχω συναντήσει σε βιβλίο του είδους…
Γεύση γλυκόπικρη αναμεμιγμένη με μια γλυκιά προσμονή...

Ένα μυθιστόρημα χορταστικό που θα σας συγκινήσει.

Αφήστε την ψυχή σας να ξαποστάσει «ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΙΑ» παρέα με το πιο καλόκαρδο «ΚΟΡΙΤΣΙ»που συναντήσατε τελευταία σε σύγχρονο βιβλίο!
                                     


                   
                  ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΗΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΣ
                                               

Η Λι Φλέμινγκ γεννήθηκε στο Λάνκαστερ, είναι παντρεμένη και έχει τρεις γιους και μια κόρη. Μοιράζει τον χρόνο της ανάμεσα σε ένα αγρόκτημα στο Γιόρκσερ Ντέιλς και έναν ελαιώνα στην Κρήτη, και σε αυτά ακριβώς τα μέρη λατρεύει να γράφει τις ιστορίες της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου