Κυριακή 11 Ιανουαρίου 2015

Όμηρος Αβρααμίδης,Με τα Μάτια της Ψυχής

                                                                               Με Τα Μάτια Της Ψυχής, όμηρος Αβρααμίδης
                                                                                                         Είδος : Aισθηματικό Δράμα
                                                                                                         Βαθμολoγία : 9/10(κάθε βιβλίο αξιολογείται με βάση την κατηγορία του)             
                                                                                 Εκδότης ΩΚΕΑΝΙΔΑ
Χρονολογία Έκδοσης Απρίλιος 2000
Αριθμός σελίδων 248
Διαστάσεις 21x14
Επιμέλεια ΜΠΟΥΚΑΛΑ ΑΡΕΤΗ


Ένα από τα πιο συγκινητικά αισθηματικά μυθιστορήματα των τελευταίων ετών μας χάρισε το 2000 η πένα του Όμηρου Αβρααμίδη ,που αγαπήθηκε για την ευαισθησία που αποπνέουν όλα του τα έργα.
Ένα βιβλίο που με έκανε να κλάψω πολύ , ετσι όπως προτρέπει να βλέπουμε ..."Με τα Μάτια της Ψυχής!" .

ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Η αναπηρία της Σεμίνας γίνεται αφορμή να τη βοηθήσει, μια μέρα στον δρόμο ένας άγνωστος.Είναι ο συνεσταλμένος Γρηγόρης που με την τρυφερότητά του κερδίζει την ψκαρδιά της Σεμίνας και γίνονται αχώριστοι....
Ο έρωτας του Γρηγορή γλυκαίνει τις μέρες της Σεμίνας , απαλύνοντας την καθημερινότητά της με την αναπηρία.
          Ωστόσο, η ίδια αυτή αγάπη του Γρήγορη τον οδηγεί όμως να εξαφανιστεί από τη ζωή της Σεμινας του, όταν εκείνη ανακτά το φως της και την ελπίδα μιας ανέμελης, πλούσιας ζωής,που ο ίδιος δεν μπορεί να της παρέχει, λόγω ενός φριχτού μυστικού.
          Η Σεμίνα, αν κι έχει "μεταμορφωθεί" πια σε μια αριστοκρατική, γοητευτική κοπέλα, με άφθονες πλέον, ευκαιρίες στη ζωή, διατηρεί την καρδιά της πάντοτε δοσμένη στον τρυφερό σύντροφο των "σκοτεινών" της ημερών και θα κάνει τα πάντα να τον ξαναφέρει κοντά της και να του χαρίσει το "φως"...


ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Πρόκειται για το πιο όμορφο από τα -ούτως ή άλλως δυνατά- αισθηματικά μυθιστορήματα του Όμηρου Αβρααμίδη!
    Με την οικεία , γεμάτη γλύκα γραφή του Κύπριου συγγραφέα,"Τα Μάτια Της Ψυχής" κατάφεραν να εισχωρήσουν μέσα μου και να καταλάβουν κάθε ίνα της καρδιάς μου!
         Ένα συγκινητικό βιβλίο που αποπνέει ατόφιο συναίσθημα ενέχοντας παράλληλα σαφείς κοινωνικές προεκτάσεις!
Ίσως η ιστορία δεν επιφυλάσσει συνταρακτικές εκπλήξεις, ωστόσο ο τρόπος που είναι δοσμένη, πραγματικά ζεσταίνει την ψυχή μας, δημιουργώντας ένα συναισθηματικό δέσιμο με το ζευγάρι.
Σκοπός του βιβλίου δεν είναι να εκβιάσει κάποια θυελλώδη εξέλιξη. Το "Με τα Μάτια της Ψυχής" αποτελεί ένα μυθιστόρημα 
που ανατέμνει το φαινόμενο της αγάπης σε πολυάριθμες εκφάνσεις του.Ερωτική, μητρική , αδερφική...
Ασφαλώς κυριαρχεί ο έρωτας όπως πυρπολεί αιματηρά την ευαίσθητη καρδιά του ευάλωτου κι ανασφαλή Γρηγόρη και την αγαθή ψυχή της αέρινης Σεμίνας.
           Η διαδρομή του Γρηγόρη είναι ένας "γολγοθάς" που 
σίγουρα θα συγκινήσει και θα προβληματίσει τον αναγνώστη.Δεν ειναι ομως μονο αυτη:
Όλα τα κεντρικά πρόσωπα του βιβλίου-από την εύθραυστη Σεμίνα ως την πληγωμένη Ελένη μαζί με τις αρετές τους- συγκινούν ενόσω παρουσιάζουν αδυναμίες και ανασφάλειες αναγνωρίσιμες λίγο-πολύ στο μέσο άνθρωπο!
Αυτό εξασφαλίζει πλήρη τεκμηρίωση των αντιδράσεων τους και προσδίδει φυσικότητα στην εξέλιξη της ιστορίας.
         Η Γυναίκα στον Αβρααμίδη προβάλλει σε όλη της την ομορφιά, είτε ως στοργική, πανσεβάσμια μάνα, είτε ως βασανισμένη ύπαρξη και θύμα εκμετάλλευσης, είτε ως τρυφερή αγαπημένη.
Πάντοτε όμως πλαισιώνεται με ένα τρυφερ'ό σέβας που την ανυψώνει ακόμη κ μέσα στα παθη του σώματος και της ψυχής...
         O Κοινωνικός προβληματισμός στα Μάτια της Ψυχής εξακτινώνεται σε ένα διττό άξονα:Αύτον της ενδοοικογενειακής βίας, και εκείνον της αναπηρίας.
            Η ενδοοικογενειακή κακοποίηση εδώ προβάλλει στην ειδεχθέστερη μορφή της -καταδεικνύοντας πόσο όλεθρο σκορπά στις ζωές των αθώων η σκληρότητα μέσα στο ίδιο το σπίτι-το ύστατο άσυλο του ατόμου.
          Χαμηλόφωνα ο Αβραμίδης καταγγέλλει παράλληλα την συνένοχη σιωπή της κοινωνίας σε ζωές που αυτή άφησε απροστάτευτες και τόσο αδικα κατεστραμμένες να ζητούν μάταια τη λύτρωση
           Η αναπηρία πάλι παρουσιάζεται από μια ψύχραιμη  σκοπιά χωρίς μελοδραματισμούς, αλλά και χωρίς ηρωοποιήσεις: Ο συγγραφέας δεν αποσιωπά τις ανασφάλειες και τις εσωτερικές συγκρούσεις, που αυτή μπορεί να επιφέρει.
Από την άλλη, αξιώνει από την ηρωίδα του μια συμφιλίωση που δε θα αναιρεί τη διάθεση για αγώνα, αντίθετως θα τον τροφοδοτεί με την πνοή της χαράς.
Ο αγνός έρωτας χρωματίζει με χίλιες δυο λαμπερές αποχρώσεις το κενό των φυλακισμένων ματιών...
       όλα αυτά ιχνηλατούν τις διακυμάνσεις στην ψυχή της Σεμίνας καθιστώντας πειστική τη διαδρομή της εύθραυστης Σεμίνας και τη μετεξέλιξη της σχέσης της με τον Γρηγόρη όταν οι όροι αντιστράφηκαν.
            Προκαλεί μεγάλο ενδιαφέρον αυτή η μεταστροφή, όταν ο παράγοντας αναπηρία εξαλείφεται και αναδεικνύει το συναίσθημα που έδεσε το Γρηγόρη και τη Σεμίνα σε όλες του τις διαστάσεις-ακόμη και τις λιγότερο ιδανικές.

         Όταν ο άλλος πόλος νιώθει να μειονεκτεί κάτω από το βάρος μιας αμείλικτης πραγματικότητας...Της μετριότητας και της κακοδαιμονίας του...
Βλέπετε, εδώ δεν υπάρχουν υπερήρωες αλλά άνθρωποι με αδυναμίες ,ανασφάλειες και μικρές λιποταξίες!
            Μέσα από την ανατροπή αυτή αναδεικνύονται σε βάθος οι διαφορές αλλά και τα σημεία τομής των δύο ερωτευμένων, συνθέτοντας ένα από τα πλέον αληθοφανή ζευγάρια που συνάντησα τελευταία σε αισθηματικό βιβλίο!
Η λαβωμένη αντρική εικόνα, το κοινωνικό χάσμα και οι εσωτερικές αμφιβολίες υπονομεύουν τον έρωτα, θέτοντας τον εν κινδύνω.
           Το δυνατότερο στοιχείο του βιβλίου είναι όμως, ο κεντρικός του χαρακτήρας, ο Γρηγόρης.
        Ο Γρηγόρης είναι ένας λαϊκός άνθρωπος- αξιαγάπητος και τόσο βασανισμένος!
      Η ξεχωριστή ψυχή του Γρηγόρη σκιαγραφείται πειστικά όχι μόνο από την αφήγηση, αλλά και μέσα από προσωπικούς "μονολόγους"στο ημερολόγιό του,περιλαμβάνοντας διαφωτιστικές αναδρομές στο παρελθόν του και στον τρόπο που μεγάλωσε στα χέρια της στοργικής μητέρας του, στοιχείο που τον καθόρισε.
         Αξίζει να επισημανθεί ως προς αυτό μια λεπτομέρεια:Μέσα από τα ημερολογιακά φλας μπακ, ο συγγραφέας τοποθετεί ένα περιστατικό,με τη μητέρα σε όλη της την ιερότητα:
Εκεί σαν σε παλιά παραβολή διδάσκόμαστε την Ανεξικακία τόσο τρυφερά, που πιστεύω το γλυκύτατο δίδαγμα θα με ακολουθεί σα βάλσαμο σε όλη μου τη ζωή...
         Συγγραφικά ο Γρηγόρης αποτελεί έναν αρκετά βαθύ χαρακτήρα, που εμπνέει βαθιά συμπόνια στον αναγνώστη με τις αντιξοότητες, που αντιμετώπισε από την παιδική του κιόλας ηλικία, και την ευαίσθητη ψυχή του.
       Παράλληλα κερδίζει το βαθύ θαυμασμό μας για το ηθικό ανάστημα που αντιπαρέταξε σε αυτές...
Είναι ευτύχημα να συναντάς τέτοιες υπάρξεις σαν τον Γρηγόρη- ακόμη και μέσα σε ένα βιβλίο...
         Μια φιγούρα που μέσα από τα ελλείμματά της κατάφερε να ενσαρκώσει την απόλυτη θυσία-και μάλιστα δύο φορές!- εκφράζοντας δυο διαφορετικές μορφές αγάπης-με το ίδιο πάντα μεγαλείο.
          Ακριβώς αυτό άλλωστε είναι το απώτερο ζητούμενο του Αβρααμίδη σε όλα του τα βιβλία: O Άνθρωπος κι όσα τον εξευγενίζουν νοηματοδοτώντας τον αγώνα του στη ζωή:H Αξιοπρέπεια, η Αυταπάρνηση, η Συγχωρητικότητα!
           Είναι κοινός τόπος στα βιβλία του Όμηρου Αβρααμίδη αυτή η ανάγκη για ηθική ανάταση του ανθρώπου!
Όλα τα μυθιστορήματα τυου Αβρααμίδη ξεχωρίζουν, διότι αν και αυθεντικά ρομαντικές ιστορίες, δεν εγκλωβίζονται στο αισθησιασμό, αλλά ως απόηχο αφήνουν πάντα υψηλά ηθικά μηνύματα - με προεξάρχουσα την αγάπη.
            Στα "Μάτια της Ψυχής" η Αγάπη αυτή κινείται σε διπλό άξονα.Αυτόν της Θυσίας και αυτόν της Συγχώρεσης-όλα με επίκεντρο τον Γρηγόρη, που επιβεβαιώνει το ρητό "Η αγάπη μετριέται σε όσα δεχόμαστε να στερηθούμε για κείνη.Ακόμη και την ίδια την αγάπη μας"!
Ποιος μπορεί να το ξεχάσει αυτό;
           Η λύση της πλοκής στα "Μάτια της Ψυχής" δεν επιφυλάσσει ιδιαίτερες εκπλήξεις, αλλά μεταφέρει μια πίστη στη ζωή και στην εσωτερική αξία του καθενός, που αξίζει να ανανακαλύψουμε και να αναδείξουμε.Μια αισιοδοξία και ένα δίδαγμα που όλοι έχουμε ανάγκη αυτό το δύσκολο καιρό.
          Ναι,είναι γεγονός πως το μυθιστόρημα "Τα Μάτια Της Ψυχής" έχουν μιαν εξαιρετικά απλή δομή και κομίζει μηνύματα πολύ βατά ,χωρίς ιδιαίτερες αναγνώσεις.
       Μερικοι ισως διακρίνουν υπερβολικό συναισθηματισμό και δραματικότητα σπαρακτική, οπως σε κεινη την ταινια όπου ο Παραβας ερωτευεται ενα τυφλο κοριτσι και θυσιάζει το ένα του μάτι για να δει εκείνη ξανά.
Εδώ, χωρίς να έχουμε τέτοια εξέλιξη, ανακύπτει παρόμοιας υφής δοσιμο.
Ε,και;Εγω θεωρω οτι ενα εργο που συγκλονιζει ετσι την ψυχη μας , καλλιεργει την ενσυναισθηση προς το δραμα των διπλανων μας!
Πράγματι, το μυθιστόρημα αυτό του κ Αβρααμίδη αναδεικνύει αφοπλιστικά το μεγαλείο της αγάπης μέσα από καθημερινούς ανθρώπους, προβάλλοντας μια θυσία αθόρυβη, χωρίς να καταφεύγει στην εύκολη λύση μελοδραματικών εξάρσεων και εξιδανικευμένων χαρακτήρων!
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το μήνυμα του να μην ανυψώνεται στη σφαίρα του εξωπραγματικού ,αλλά να είναι ένα αίτημα-πρόκληση για τον καθένα μας να γίνει καλύτερος άνθρωπος.
Η παρώθηση να γίνουμε πιο γενναιόδωροι και πιο δοτικοί στην αγάπη μας άλλωστε,είναι το πλέον χρήσιμο μήνυμα που μπορεί να μεταφέρει ένα βιβλίο και ο Αβρααμιδης το πετυχαίνει απόλυτα.

             Ανοίξτε λοιπόν,την Ψυχή" σας για να δείτε εκείνα που δε βλέπουν τα "Μάτια"...


                                                                    ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΣ
                                                    




                                                                 
Ο Όμηρος Αβραμίδης γεννήθηκε στην Κύπρο το 1939. Σπούδασε ελληνική και γαλλική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και εργάστηκε ως καθηγητής σε σχολεία της Κύπρου. Το 1974-1975 σπούδασε εφαρμοσμένη γλωσσολογία στη Σορβόνη με υποτροφία της γαλλικής κυβέρνησης και στη συνέχεια εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, όπου εργάστηκε ως μεταφραστής και επιμελητής βιβλίων και ως υπεύθυνος σύνταξης σε διάφορους εκδοτικούς οίκους. 
Το 1997 έγραψε το πρώτο του βιβλίο
Η σημερινή του επαγγελματική δραστηριότητα περιλαμβάνει εκτός από τη μετάφραση και τη συγγραφή, και πρακτόρευση ξένων εκδοτικών οίκων στην Ελλάδα.
Από το 2002 ασχολείται αποκλειστικά με τη συγγραφή.
Τίτλος ΒιβλίουΕκδόσεις
Η κίτρινη σημαίαΩΚΕΑΝΙΔΑ
Ο δρόμος του φεγγαριούΩΚΕΑΝΙΔΑ
Με τα μάτια της ψυχήςΩΚΕΑΝΙΔΑ
Ακριβή κληρονομιάΩΚΕΑΝΙΔΑ
Άκου το τραγούδι της βροχήςΩΚΕΑΝΙΔΑ
Γιατί ΑλλάχΩΚΕΑΝΙΔΑ
Σαν ανοιξιάτικη μπόραΩΚΕΑΝΙΔΑ
Με τα φτερά της ΕλπίδαςΕΜΠΕΙΡΙΑ ΕΚΔΟΤΙΚΗ
Οι δρόμοι της καρδιάςΩΚΕΑΝΙΔΑ
Το τρίτο πρόσωποΩΚΕΑΝΙΔΑ
H αγάπη είναι το μυστικόΩΚΕΑΝΙΔΑ
Η δροσοσταλίδα της συγνώμηςΩΚΕΑΝΙΔΑ
Γύρισε σελίδαΔΙΟΠΤΡΑ
Διχασμένη αγάπηΔΙΟΠΤΡΑ
        Πηγή: Wikipedia          

2 σχόλια:

  1. Επειτα απο πολλα πολλα βιβλια που εχω διαβασει πιστευω πως ειναι το πιο ομορφο και συγκινιτικο βιβλιο αν και πολυ απλα γραμμενο σου αφηνει πολλα μηνυματα..υπεροχος συγγραφεας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΥΠΕΡΟΧΟ ΕΛΛΗ ΜΟΥ!!!!!!!!!1 ΑΝ ΚΑΙ ΔΝ ΤΟΝ ΧΩ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΑΚΟΜΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΣΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟ ΘΕΛΩ ΩΠΟΣΔΗΠΟΤΕ ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΩ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΣΚΟΤΕΙΝΟΙ ΧΑΡΑΚΤΙΚΡΕΣ ΟΠΩΣ Ο ΗΡΩΑΣ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ Ο ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΣΕ ΚΑΝΕΙ ΝΑ ΘΕΣ ΝΑ ΤΟ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ !!!!!!!!!!!! (ΖΕΤΑ.Κ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή