Σάββατο 3 Ιανουαρίου 2015

ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΣΥΖΥΓΟΥ,Lian Moriarty

                                                              Το Μυστικό Του Συζύγου, Lian Moriarty
                                                                                                       Είδος : Koινωνικό Μυθιστόρημα
                                                                                                        Βαθμολογία : 7.5/10

                                    
Ξενόγλωσσος τίτλοςTHE HUSBAND'S SECRET
ISBN139786180107548
ΕκδότηςΨΥΧΟΓΙΟΣ
Χρονολογία ΈκδοσηςΟκτώβριος 2014
Αριθμός σελίδων440
Διαστάσεις21x14
ΜετάφρασηΕΛΙΑΣΑ ΝΟΕΛΑ
ΕπιμέλειαΜΠΟΥΓΙΟΥΚΟΥ ΦΙΛΙΑ
Συγγραφέας/Δημιουργός (Ελληνικά)ΜΟΡΙΑΡΤΙ ΛΙΑΝ
  
Eπιτέλους εκδίδεται και στα ελληνικά ένα από τα πιο ευπώλητα βιβλία της Αμερικής το 2012 που σήμερα πλέον μετρά πάνω από 2 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως και δικαίως, ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΣΥΖΥΓΟΥ της ΛΙΑΝ ΜΟΡΙΑΡΤΙ

ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Η Σεσίλια μια μεσοαστή Αυστραλέζα απολαμβάνει μια αρμονική οικογενειακή ζωή με το γοητευτικό σύζυγό της Τζον –Πολ Φιτζπάτρικ και τις 3 χαριτωμένες κόρες τους τη δυναμική Ίζαμπελ, την χαρισματική Έθελ και τη μικρούλα Πόλι με τα μεγάλα καταγάλανα μάτια...

            Η ηλικιωμένη γραμματέας του Σχολείου Ρέιτσελ Κρόουλι ζει με τις αναμνήσεις της ,έχοντας τον εγγονό της παρηγοριά, ενώ η Τες Ο’ Λίρι καλείται σε μια νύχτα να πάρει αποφάσεις κρίσιμες για κείνη και το γιο της Λίαμ.
             Τούτη η γλυκιά ηρεμία της καθημερινότητας θα διασαλευθεί όταν η Σεσίλια βρει στη σοφίτα της ένα ξεχασμένο φάκελο με μια ένδειξη γραμμένη από το χέρι του άντρα της: “Nα ανοιχτεί μετά το θάνατό μου».
         Περίεργη, ως νέα Πανδώρα τον ανοίγει κι ένα μυστικό ξεπηδά- καταστροφικό όσο τα δεινά του αρχαίου μύθου, φέρνοντας τη Σεσίλια σε ένα τρομάκτικο δίλημμα ανάμεσα στην αλήθεια που εξιλεώνει και το ψέμα που θα διασώσει όσα αγάπησε…


Σε μια αναμέτρηση με τη συνείδησή της η Σεσίλια καλείται να αποφασίσει για πολλές ζωές... Ωστόσο η μοίρα θα διεκδικήσει γι άλλη μια φορά τον τελευταίο λόγο.
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Ήδη από το αρχικό περίγραμμα της κεντρικής του ιδέας το βιβλίο της ΜΟΡΙΑΡΤΙ ιντριγκάρει τον κάθε αναγνώστη με το συγκλονιστικό του μυστικό, εγείροντάς του με τον πλέον εύστοχο τρόπο μιαν επιτακτική ανυπομονησία να ανακαλύψει αμέσως το περιεχόμενό του!
                  Μόνο που διαβάζοντάς το βιβλίο αυτό κανείς θα εκπλαγεί ευχάριστα διαπιστώνοντας πως αυτή η συναρπαστική αγωνία δεν είναι το μοναδικό συναίσθημα που έχει να του προσφέρει κι ίσως γι’ αυτό το ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΣΥΖΥΓΟΥ έκανε τη διαφορά ,κατακτώντας το αναγνωστικό κοινό παγκοσμίως!

          Ένα σίγουρα αγωνιώδες έργο με τόσες όμως κοινωνιολογικές και ψυχογραφικές προεκτάσεις κι όλα δοσμένα με έναν τρόπο πραγματικά απολαυστικό!!!!

TO MΥΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΣΥΖΥΓΟΥ είναι καταρχήν ένα βιβλίο που μέσα από μια ενδιαφέρουσα σύλληψη ανατέμνει την οικογενειακή ζωή στις σύγχρονες δυτικές κοινωνίες, όπως αυτή εκτείνεται από την πρώιμη προσέγγιση των δύο φύλων στο επίπεδο ενός φλερτ μέχρι τη συζυγική πραγματικότητα, την ανατροφή των παιδιών, την εκτροπή και την απιστία για να αγγίξει τελικά και ζητήματα της συχνά παραγκωνισμένης Τρίτης ηλικίας.
              H Oικογένεια σκιαγραφείται στις πραγματικές τις διαστάσεις χωρίς ίχνος ωραιοποίησης ως ένα πεδίο όπου συνυπάρχουν η χαρά, η συντροφικότητα κι η δημιουργικότητα με τις συγκρούσεις και κυρίως με τις προσωπικές σκιές του καθενός.

Στιγμιότυπα καθημερινά , αναγνωρίσιμα στον μέσο άνθρωπο προσδίδουν αμεσότητα στην ιστορία αυτή.
             Δεσμοί ισχυροί υφίστανται τριγμούς που αποδεικνύουν πως δεν είναι άρρηκτοι ,χωρίς ωστόσο να υπάρχει ο μονόδρομος του αμετάκλητου:
Στο έργο- μεταξύ άλλων- παρουσιάζεται ανάγλυφα ο συμβιβασμός που αναιρεί την εξιδανίκευση και ορισμένες φορές ενυπάρχει στον οικογενειακό βίο ως αναπόδραστη αναγκαιότητα και μεταφράζεται ως αναθεώρηση ,συγχώρεση.             Είναι πολύ εύστοχος ο τρόπος που τονίζεται στην ιστορία μας αυτή η παράμετρος του συμβιβασμού ως «αξιολόγηση προτεραιοτήτων» και ως «επιλογή ωρίμανσης ηθικής και ψυχικής» –κάτι που τον διαφοροποιεί πλήρως από την έννοια της θυματοποίησης.

Κυρίαρχο στοιχείο της οικογενειακής ζωής και στολίδι της στο ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΣΥΖΥΓΟΥ είναι φυσικά τα παιδιά .
                Είτε με το φυσικό τους κάλλος, είτε με την τρυφερότητα της άγνοιάς τους, ή με τις αξιολάτρευτες μικρές εμμονές τους και τα ανεξάντλητα ερωτήματά τους, διατηρούν τη γοητεία τους μέσα από την αφοπλιστική μοναδικότητα του καθενός, απαλύνοντας τον πόνο των ενηλίκων και προσδίδοντας μια πινελιά ανεμελιάς σε σκληρές συγκυρίες , χωρίς να μπορούν όμως να αλλάξουν αποφασιστικά τον ρου των γεγονότων. 
             Εκείνο όμως που παραμένει αναντίρρητο είναι το βάθος της μητρικής αγάπης που υπερβαίνει το χώρο και το χρόνο και συνιστά το πιο ευαίσθητο κομμάτι κάθε ανθρώπου.
Χωρίς την ευημερία των παιδιών είναι αδύνατη η ευημερία κι ο εφησυχασμός της οικογένειας.
             Όπως δηλαδή και στην πραγματική ζωή, της οποίας τους δρόμους ακολουθεί με αξιομίμητο ρεαλισμό η ΜΟΡΙΑΡΤΙ - και μέσα από την πλοκή και μέσα από τους ήρωες που πλάθει –ήρωες από σάρκα κι όχι από «χαρτί» ή αστερόσκονη … 

           Κι εδώ είναι η ουσία:Η ΛΙΑΝ ΜΟΡΙΑΡΤΙ ιχνηλατεί σε βάθος τις εσωτερικές διαδρομές κάθε χαρακτήρα της διαφωτίζοντας νωρίς τις ψυχολογικές διακυμάνσεις του καθενός με αποτέλεσμα να προβάλλουν άρτια τεκμηριωμένες οι επιλογές του, που επιφέρουν τη χιονοστιβάδα των εξελίξεων.
  Η διεισδυτική ματιά της συγγραφέως στον εσωτερικό κόσμο των πρωταγωνιστών πλέκει πολύπλευρους χαρακτήρες, που δεν κατατάσσονται σε μανιχαιστικές φόρμες

Κανένας δεν μπορεί να γίνει μισητός.
Κανένας όμως δε μένει και στο απυρόβλητο!
         Καθένας έχει το μερίδιό του στην ενοχή – όντας παράλληλα και όμηρος ορισμένων καταστάσεων ανεξάρτητων της θέλησής του.

Καθένας μέσα από τα λάθη του ,διατηρεί το σπόρο της ευσυνειδησίας.
        Πάθη άνομα, αλλά και καθημερινές παρορμήσεις που οδηγούν ακούσια σε αλυσιδωτές αντιδράσεις κι όλεθρο αδιανόητο -έξω από τις αρχικές προθέσεις των ηρώων ,αλλά μέσα στα ανεξιχνίαστα σχέδια της ίδιας της ζωής..
         Γεγονότα ευχάριστα ή οδυνηρά-επιλογές ορθές ή λανθασμένες –απόλυτα ρεαλιστικά και οικεία όμως συμπλέκονται σε έναν εκρηκτικό συνδυασμό. Ωστόσο τίποτα δεν έρχεται αιφνίδια.
Η μοίρα, όπως αποδεικνύεται, εξυφαίνει από χρόνια ένα σύμπλεγμα συγκυριών το οποίο θα γνωρίσει την κορύφωση και τη λύση του τη -παραμονή του Πάσχα των 7ων γενεθλίων της μικρής Πόλι.

Το βιβλίο δομείται πάνω σε μια κινηματογραφική σκηνοθεσία που παραπέμπει σε αγωνιώδη παιχνίδια με την έννοια του χρόνου όπως στο σίριαλ “24 hours”,που κάθε ώρα της 24ωρης διωρίας ήταν κι ένα επεισόδιο.

:Κάθε μέρα,λοιπόν, της κρίσιμης (Μεγάλης) Εβδομάδας είναι για το "ΜΥΣΤΙΚΟ"κι ένα κεφάλαιο του βιβλίου, ένας ακόμη κόκκος σε μια νοερή κλεψύδρα που επιτείνει την αγωνία μας 
μετρώντας αντίστροφα μέχρι τη μεγάλη αποκάλυψη και τη λύση, σε μια πορεία κλιμακωτή όπου τα συναισθήματα εξελίσσονται προοδευτικά για να καταλήξουν στην ύστατη οδύνη...
Κάτι που αξίζει να σημειωθεί για τη χρονική στιγμή είναι πως, παρ’ ότι η πλοκή εξελίσσεται Πάσχα, απουσιάζει η αντίστοιχη θρησκευτική κατάνυξη κι η μελαγχολία των ημερών, που υπερτονίζεται π.χ. σε έργα από ορθόδοξες χώρες όταν αυτά εκτυλίσσονται σε αντίστοιχη περίοδο… Τουναντίον, οι προετοιμασίες για τον εορτασμό της Κυριακής του Πάσχα ,καλλιεργούν το ανάλαφρο εκείνο κλίμα που θα ανατραπεί.

Μέσα από όλα αυτά, το ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΣΥΖΥΓΟΥ θα εξελισσόταν σε ένα δραματικό βιβλίο, αν το χιούμορ δεν εξισορροπούσε την κατάσταση:

          Από τις πρώτες σελίδες απολαμβάνουμε αυτή τη γραφή την απλή που ρέει απολαυστικά, με γρήγορες εναλλαγές, μπολιασμένη από ένα χιούμορ ευφυέστατο, που αποτρέπει οποιαδήποτε υποψία μελοδραματισμού.
               Άλλοτε το χιούμορ είναι τρυφερό, ώστε να αμβλύνει λίγο το θυμό ή τη θλίψη ορισμένων στιγμών.
              Άλλoτε πάλι, το χιούμορ αυτό διαπνέεται από διάθεση σατιρική καθώς έρχεται να υπογραμμίσει αλήθειες κ σκέψεις ανομολόγητες .

Έτσι ανώδυνα η συγγραφέας λεκτικοποιεί κι απενοχοποιεί τις σκοτεινές πλευρές και ασήμαντα στιγμιότυπα «μικροψυχίας» που σίγουρα ενυπάρχουν στο μέσο άνθρωπο, εγείροντας ένα γέλιο που καταλήγει ίσως και αυτοσαρκαστικό προς το «είδωλό» μας όπως αυτό «καθρεφτίζεται» στην αληθοφάνεια των χαρακτήρων…
             
Και να φανταστεί κανείς ότι όλα ξεκίνησαν από την περιέργεια ενός παιδιού για το Τείχος του Βερολίνου!(με το κλίμα των ημερών της Πτώσης να αποτυπώνεται επαρκώς στις όμορφα ενταγμένες ιστορικές αναφορές.)

Στο κάτω-κάτω από την αρχή ως τον επίλογό του το βιβλίο διερευνά την καταλυτική επίδραση του τυχαίου στις ζωές των ανθρώπων, ακολουθώντας το ρητό «Το πέταγμα μιας πεταλούδας στο Πεκίνο μπορεί να φέρει τυφώνα στη Νέα Υόρκη …»

Ως επιστέγασμα όμως από το ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΣΥΖΥΓΟΥ, θέλω να κρατήσω το συγκλονιστικό μήνυμα ελπίδας και μαχητικότητας που αναδύεται στο τέλος και ανορθώνει τον Άνθρωπο πάνω από οποιαδήποτε Μοίρα!
         Σε πλήρη αντιστοιχία προς τον αρχαιοελληνικό μύθο της Πανδώρας, από τον οποίο ξεπηδά η κεντρική ιδέα του βιβλίου , μετά την έξοδο των δεινών από το κουτί έρχεται σύντροφος παρηγοριάς και κινητήριος δύναμη η ελπίδα κι η πίστη στη νέα μέρα.

Γιατί εν τέλει είναι το ανθρώπινο μεγαλείο που μπορεί να καθυποτάξει κάθε καπρίτσιο της Τύχης ,ώσπου να κατακτηθεί η προσωπική ολοκλήρωση του καθενός, κι αυτό είναι επιλογή μας!

Ένα είναι βέβαιο:Με το ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΣΥΖΥΓΟΥ,η Λίαν Μοριάρτι αποδεικνύει πως γνωρίζει καλά το..."μυστικό"της συγγραφής ενός γοητευτικού βιβλίου.Ανακαλύψτε το μέσα από τις σελίδες της!

            

                                      ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΗΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΣ

Η ΛΙΑΝ ΜΟΡΙΑΡΤΙ γεννήθηκε το 1966 στο Σίδνεϊ. Είναι ευπώλητη συγγραφέας πέντε μυθιστορημάτων για ενηλίκους και μίας σειράς για παιδιά. Το βιβλίο ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΣΥΖΥΓΟΥ κυκλοφόρησε στην Αμερική τον Αύγουστο του 2013 και σκαρφάλωσε στην 1η θέση των New York Times Bestsellers μόλις δύο εβδομάδες μετά την κυκλοφορία του, ενώ συγκέντρωσε εξαιρετικές κριτικές. Η Λιάν ζει στο Σίδνεϊ με τον σύζυγό της και τα δύο παιδιά τους.


1 σχόλιο:

  1. Ενα υπεροχο βιβλιο που ηρθε στα χερια μου ως δωρω γενεθλιων....
    Τρεις διαφορετικες ιστοριες που απο δενουν με μια καταπληκτικη σειρα.
    Απο την πρωτη σελιδα δεν μπορεις να αφησεις το βιβλιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή